Romania poate accesa fonduri SAPARD pana la finele lui 2009

Comisia Europeana (CE) a aprobat solicitarea Romaniei de a prelungi cu un an, pana la finele lui 2009, accesarea fondurilor prin programul SAPARD, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Cornelia Mihai a declarat, in urma cu o saptamana, ca ministerul asteapta in luna noiembrie un raspuns de la CE privind prelungirea AFA 2006 (alocarea financiara anuala aferenta anului 2006 - n. r), relateaza. Ea a adaugat ca Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), institutia care gestioneaza programul SAPARD, a realizat plati de doar 5-10% din AFA 2006.

Romania ar trebui sa termine de platit fondurile AFA 2006 pana la finele acestui an, platile realizate dupa termenul limita nefiind rambursate de UE.

omania ar trebui sa termine de platit fondurile AFA 2006 pana la finele acestui an, platile realizate dupa termenul limita nefiind rambursate de UE.

Cuvinte cheie: afa, 2006, programul


Citeste mai mult...

Franta a redus estimarea de crestere economica

Guvernul francez a redus estimarea referitoare la cresterea economica a tarii in 2009, din cauza crizei financiare mondiale, a declarat joi ministrul Finantelor, Christine Lagarde, in timpul dezbaterii din Senat referitoare la buget, transmite AGERPRES. Executivul se asteapta la o crestere a Produsului Interne Brut intre 0,2 si 0,5 la suta anul viitor, fata de unu la suta in estimarea precedenta. Oficialul francez a declarat ca bugetul pe 2009, care se dezbate in prezent in Parlament, va fi revizuit pentru a se lua in considerare revizuirea in scadere a estimarilor referitoare la cresterea economica.

Christine Lagarde a explicat ca aceasta este cea mai redusa estimare facuta vreodata de un guvern francez: "este o estimare exceptionala pentru o situatie exceptionala". Comisia Europeana a estimat luni ca economia din zona euro va creste foarte putin anul viitor, cu doar 0,1 la suta, din cauza efectelor crizei financiare mondiale. Cresterea economica a Uniunii Europene ar putea fi de 1,4 la suta in 2008, la jumatate fata de anul trecut, si ar putea scadea chiar mai mult in 2008, la 0,2 la suta, inainte de a-si reveni treptat, la 1,1 la suta, in 2010.

Ca rezultat, numarul locurilor de munca va creste doar marginal, dupa ce in 2007-2008 au fost create sase milioane de noi locuri de munca in Uniunea Europeana. Comisia Europeana se asteapta la o crestere a ratei somajului cu un punct procentual, dupa ce a fost la cel mai scazut nivel timp de peste un deceniu. Presiunile inflationiste se vor diminua, apreciaza Comisia Europeana, din cauza scaderii pretului petrolului. Se estimeaza o scadere a inflatiei sub 2,5 la suta in 2009 si de 2,25 la suta in 2010 in Uniunea Europeana.



Citeste mai mult...

Bugetul pe 2009 trebuie discutat de viitorul Parlament

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, pe nava "Printul Constantin", ca este favorabil ideii ca bugetul anului urmator sa fie discutat de noul Parlament, in care viitoarea majoritate trebuie sa aiba un cuvant de spus, informeaza AGERPRES. "Pentru o discutie serioasa despre buget, in mod normal, aceasta ar trebui facuta de viitorul Parlament, cu o legitimitate improspatata, cu o majoritate noua, care trebuie sa-si puna amprenta pe ceea ce inseamna politicile economice si bugetare", a spus Tariceanu.

Premierul a precizat ca in toate statele europene moderne bugetul reprezinta cea mai importanta problema de stat si este tratata cu mare responsabilitate, lucru pe care trebuie sa-l faca si Romania. Bugetul general consolidat pentru anul urmator este construit pe un deficit de 2 la suta din PIB, o crestere economica de sase la suta si un nivel al cursului de schimb de 3,6 lei pentru un euro. Produsul Intern Brut este estimat la 578,5 miliarde de lei, comparativ cu o valoare de 505 miliarde de lei prognozata pentru 2008. Veniturile bugetare sunt estimate la 224,8 miliarde de lei, iar cheltuielile la 236,3 miliarde de lei.

remierul a precizat ca in toate statele europene moderne bugetul reprezinta cea mai importanta problema de stat si este tratata cu mare responsabilitate, lucru pe care trebuie sa-l faca si Romania. Bugetul general consolidat pentru anul urmator este construit pe un deficit de 2 la suta din PIB, o crestere economica de sase la suta si un nivel al cursului de schimb de 3,6 lei pentru un euro. Produsul Intern Brut este estimat la 578,5 miliarde de lei, comparativ cu o valoare de 505 miliarde de lei prognozata pentru 2008. Veniturile bugetare sunt estimate la 224,8 miliarde de lei, iar cheltuielile la 236,3 miliarde de lei.

Cuvinte cheie: lei, miliarde, bugetul


Citeste mai mult...

Romania si Polonia sustin acordarea sprijinului financiar pentru ferme

Romania si Polonia vor sustine, in cadrul reformei Politice Agricole Comune (PAC), o abordare comuna si echilibrata intre fermele statelor vechi din Uniune si cele noi, informeaza AGERPRES. "Vrem ca in bugetul PAC sprijinul financiar pentru ferme sa fie acordat pe referinte geografice nu istorice", a declarat ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, intr-un seminar de profil sustinut la Indagra. Acesta a mentionat ca sprijinul financiar ar trebui calculat in functie de tipul de ferma, de nivelul productiei, de zona in care se afla precum si de costurile fermierilor.

Ciolos a mai precizat ca este posibil sa obtina cat de curand pentru Romania o suplimentare financiara pentru anumite categorii de ferme, existand si posibilitatea de a creste nivelul subventiilor acordate fermierilor din bugetul national pentru a ajunge cat mai repede la nivelul alocat in tarile vechi din UE. "Ambele tari (Romania si Polonia) vor sustine mentinerea fondurilor pe Pilonul I, adica a veniturilor fermierilor prin plati directe pentru ca numai asa pot suporta anumite credite bancare necesare investitiilor. Daca exista plati directe va exista si o stabilitatea a veniturilor agricultorilor", a adaugat Ciolos.

Potrivit ministrului polonez al Agriculturii, Marek Sawicki, evaluarea PAC are nevoie de o noua perspectiva, "de o analiza cinstita si amanuntita". "Pana acum au fost doar discutii la nivelul statelor Uniunii Europene si au fost anuntate reforme la nivelul PAC dar fara rezultate pentru ca nu s-a schimbat inca nimic nici pentru noi nici pentru Romania", a spus ministrul polonez al Agriculturii. Acesta a subliniat ca agricultorii polonezi si cei romani sunt fortati sa joace pe o piata comuna dar cu fonduri mult mai mici.



Citeste mai mult...

Profitul net al Petrom s-a majorat cu 48%

Profitul net al Petrom a scazut in trimestrul trei cu 5%, la 626 mil. lei (172 mil. euro), insa dupa primele noua luni, castigul, de 2,29 mld. lei (629 mil. euro), este cu 48% mai mare fata de perioada similara a anului trecut, iar veniturile au crescut cu 62%, la 15,08 mld. lei (4,14 mld. euro). In intervalul ianuarie-septembrie, cifra de afaceri a companiei a urcat cu 50%, de la 8,6 miliarde lei in primele noua luni din 2007, la 13 miliarde lei (3,5 miliarde euro), potrivit raportului financiar al Petrom, remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Pentru perioada iulie-septembrie compania a raportat o cifra de afaceri de 4,7 miliarde de lei, in crestere cu 46% comparativ intervalul similar din 2007. "In trimestrul trei am inregistrat din nou rezultate pozitive, in pofida mediului macroeconomic care a inceput sa se deterioreze. Am continuat programul de investitii menit sa sporeasca eficienta companiei, am mentinut productia de titei la nivelul la care a fost stabilizata in cursul anului trecut si am inregistrat o crestere constanta la vanzarile de produse petroliere.

Ca urmare a provizionului inregistrat pentru rafinaria Arpechim, profitul operational si profitul net au fost mai scazute fata de trimestrul trei din 2007 si trimestrul doi din 2008", a declarat, joi, intr-un comunicat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. Profitul operational (EBIT) a fost de 2,5 miliarde lei, cu 54% mai mare decat rezultatul afisat pentru perioada similara a anului precedent, in timp ce in trimestrul trei EBIT a inregistrat o scadere de 7%, la 643 milioane lei. Raportat la castigul aferent trimestrului doi din 2008, EBIT a scazut cu 23,2%.



Citeste mai mult...

Nikkei a scazut cu 6,5%

Indicele japonez de referinta Nikkei a scazut, joi, cu 6,5%, cel mai mare declin zilnic din ultimele doua saptamani, in contextul in care actiunile exportatorilor au fost afectate de aprecierea yenului pe fondul temerilor privind situatia economiei mondiale. Nikkei a scazut, joi, cu 622,1 puncte, la 8. 899,14 puncte, acesta fiind cel mai mare declin zilnic de dupa 24 octombrie, relateaza Mediafax. Actiunile constructorilor auto au inregistrat pierderi puternice.

Titlurile Toyota Motor au cazut cu 10,4% pe fondul temerilor privind reducerea profiturilor din cauza crizei financiare globale, in timp ce actiunile Isuzu Motors s-au prabusit cu 20,7%, dupa ce grupul a redus perspectivele, iar o firma de brokeraj a redus calificativele acordate constructorului. Toyota a anuntat, dupa inchiderea sedintei, ca a redus previziunilor privind profitul net in anul fiscal 2008-2009 de la 1,25 trilioane yeni la 550 miliarde yeni.

Directorul general al Honda Motor, Takeo Fukui, a declarat ca autoritatile japoneze ar trebui sa intervina pe piata valutara, pentru a preveni fluctuatiile mari ale yenului, subliniind temerile privind economia Japoniei, bazata pe exporturi. Indicele Topix, al tuturor actiunilor cotate la bursa de la Tokyo, a coborat joi cu 6%, la 909,3 puncte, intrucat investitorii au uitat repede de entuzismul declansat de alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte al SUA.

Cuvinte cheie: privind, joi, declin

Citeste tot articolul Nikkei a scazut cu 6,5%

Citeste mai mult...

Profitul net al OMV - crestere de 27% in primele noua luni, scadere de 10% in trimestrul trei

Profitul net al grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, a crescut cu 27% in primele noua luni, fata de perioada similara a anului trecut, la 1,89 miliarde euro, dar s-a diminuat cu 10% in trimestrul al treilea, la 546 milioane euro, din cauza scaderii pretului petrolului. In primele noua luni din 2008, pretul mediu al petrolului a fost cu 65% mai ridicat decat in perioada similara din 2007, se arata in raportul financiar al OMV, transmis deIn perioada iulie-septembrie, desi cotatia medie a barilului a fost cu 54% mai mare fata de cea din intervalul similar din anul trecut, scaderea constanta a pretului pe parcursul celor trei luni a determinat declinul profitului companiei.

Vanzarile OMV au urcat cu 38% in intervalul ianuarie-septembrie, la 19,77 miliarde euro, fata de 14,31 miliarde euro in perioada similara a anului trecut. In trimestrul al treilea, cresterea vanzarilor a fost mai temperata, respectiv de 33%, de la 5,13 miliarde euro la 6,85 miliarde euro.

anzarile OMV au urcat cu 38% in intervalul ianuarie-septembrie, la 19,77 miliarde euro, fata de 14,31 miliarde euro in perioada similara a anului trecut. In trimestrul al treilea, cresterea vanzarilor a fost mai temperata, respectiv de 33%, de la 5,13 miliarde euro la 6,85 miliarde euro.



Citeste mai mult...

Wall Street - declin record pentru prima zi dupa alegeri

Principalii indici de pe Wall Street au scazut, miercuri, cu peste 5%, declin record pentru prima zi de dupa alegerile prezidentiale, in contextul in care o serie de date economice nefavorabile au subliniat provocarile semnificative pe care noua administratie le are de infruntat. Declinul bursei de la New York are loc la o zi dupa ce tranzactiile au inchis in urcare cu 3-4%, cresteri istorice pentru ziua alegerilor prezidentiale din SUA, transmiteInvestitorii au vandut actiunile companiilor din toate sectoarele, iar marii producatori, bancile, firmele din sectorul tehnologic, constructorii de case, retailerii si companiile energetice au inregistrat cele mai mari pierderi.

Sedinta de joi ar putea fi chiar mai nefavorabila, dupa ce Cisco Systems, un barometru pentru sectorul de tehnologie, a anuntat ca declinul din Statele Unite se raspandeste pe principalele piete din strainatate si ca veniturile grupului ar putea scadea cu pana la 10% in trimestrul al patrulea. Actiunile Cisco au scazut cu peste 6%, in cadrul tranzactiilor electronice de dupa inchiderea sedintei, de la 17,39 dolari pe unitate la 16,25 dolari pe unitate. Investitorii se tem ca noua administratie din SUA nu va putea sa actioneze suficient de repede pentru a evita o recesiune economica.

Indiciile privind evolutia nefavorabila a economiei au inclus un raport privind reducerea semnificativa a angajarilor companiilor private in octombrie, si date care au aratat ca sectorul serviciilor s-a contractat rapid in octombrie, intrucat cea mai grava criza din ultimii 80 de ani a afectat cea mai mare economie din lume. Indicele Dow Jones a scazut, miercuri, cu 5,05%, la 9. 139,27 puncte, in timp ce Standard & Poor"s 500 a coborat cu 5,27%, la 952,77 puncte. S&P 500 a depasit, marti, pragul de 1. 000 de puncte, pentru prima data din 13 octombrie. Nasdaq a pierdut 98,48 puncte, respectiv 5,53%, incheind sedinta de miercuri la 1. 681,64 puncte.



Citeste mai mult...

IMM-urile vor depasi criza financiara daca vor fi finantate

Intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa aiba asigurat accesul la finantare pentru a raspunde provocarilor crizei financiare globale, potrivit parlamentarului european Iuliu Winkler,conform AGERPRES. Deputatul a participat la discutiile din Comisia pentru Comert International a Parlamentului European (INTA) pe tema Raportului cu privire la intarirea rolului IMM-urilor europene in comertul international. Cu acest prilej, deputatul a propus ca in textul raportului sa se accentueze importanta pe care Small Business Act - initiativa a Comsiei Europene (CE) o are in cresterea competitivitatii IMM-urilor europene.

"Guvernele statelor membre trebuie sa preia neintarziat initiativele cuprinse in Small Business Act pentru a intari competitivitatea sectorului IMM si pentru a raspunde astfel provocarilor crizei financiare globale. Nu este suficient sa ne preocupam de starea sistemului financiar-bancar, prin cresterea transparentei si o mai buna reglementare, trebuie sa actionam la bazele economiilor statelor membre, adica sa asiguram accesul la finantare pentru IMM-uri", a declarat Iuliu Winkler in cadrul dezbaterii din INTA. Parlamentarul european va depune, in acest sens, amendamente la Raportul cu privire la intarirea rolului IMM-urilor europene in comertul international.

Small Business Act, cunoscut si sub denumirea de Pachetul legislativ pentru IMM-uri, propune noi reglementari in patru sectoare cruciale pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.



Citeste mai mult...

Mai multe burse asiatice in scadere, dupa ce Wall Street a inregistrat pierderi. Pretul petrolului continua sa scada

Degringolada de pe Wall Street, dar si faptul ca persista temerile  privind criza financiara internationala au facut ca mai multe burse asiatice sa inregistreze pierderi. Bursa de la Tokyo a inregistrat, joi, o scadere de 6%, cu toate ca yenul a inregistrat o noua apreciere fata de dolar. Astfel, indicele Nikkei a pierdut 572,87 puncte, atingand valoarea de 8. 948,37 puncte, cu 11 procente mai mic decat sedinta precedenta. Indicele Topix a pierdut, la randul sau, 54,46 puncte si a atins nivelul de 912,45 puncte. Si bursa din Hong Kong a pierdut 6,41%: indicele Hang Seng a pierdut 950,74 puncte, atingand valoarea de 13. 889,42 puncte.

Pretul petrolului continua sa scadaPe pietele din Asia, pretul petrolului continua sa scada. In tranzactiile de joi dimineata, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in luna decembrie, a pierdut 27 centi, atingand valoarea de 65,03 dolari. Miercuri seara, la New York, un baril costa 65,30 dolari. Pretul petrolului Brent, cu livrare in luna decembrie, a scazut cu 26 de centi, atingand nivelul de 61,61 dolari. Miercuri seara, la New York, un baril costa 61,87 dolari.



Citeste mai mult...

Business Report: Marile banci americane si-au pus deoparte 20 mld. $ pentru prime; O garsoniera pe credit a ajuns 200.000 de euro; Cum evitam costurile surpriza la ridicarea casei in regie proprie; Euro NCAP schimba regulile, iar Pure este cel mai nou joc de curse off-road, in Romania

Marile banci americane si-au pus deoparte 20 mld. $ pentru prime, intr-un an in care mare parte din ele au apelat la banii statului. Cinci trimestre consecutive de pierderi si reducerea cu 70% a valorii actiunilor nu i-au oprit pe directorii puternicei banci Merrill Lynch sa aloce aproximativ 6,7 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro) pentru prime. Goldman Sachs Group si Morgan Stanley au pus deoparte aproximativ 13 mld. dolari (10 mld. euro) pentru prime dupa trei trimestre, mai putin cu 28% fata de anul trecut, potrivit Ziarului Financiar. SUA: Trei milioane de someri in industria auto - Scenariu de cosmar!

Aproape trei milioane de americani si-ar pierde locurile de munca in decurs de un an daca cele trei companii auto din Detroit isi vor inchide operatiunile in SUA, se arata intr-un studiu realizat de Centrul de Cercetare in Domeniul Industriei Auto. Studiul, publicat miercuri, prezinta efectele pe care inchiderea fabricilor General Motors (GM), Chrysler si Ford le-ar avea asupra economiei americane, scrie Capital. O garsoniera pe credit a ajuns 200. 000 de euro. Desi locuintele sunt mai ieftine decat anul trecut, majoritatea romanilor vor trebui sa faca un efort financiar semnificativ mai mare pentru a-si cumpara o casa. Nu este o fraza absurda, ci pura realitate.

Cuvinte cheie: scrie, euro, romania


Citeste mai mult...

Moneda nationala a pierdut joi peste trei bani in fata euro, cursul BNR urcand la 3,7148 lei/euro

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat joi cu peste trei bani, la 3,7148 lei pentru un euro. Moneda nationala s-a depreciat astfel cu 0,86%, dupa ce un euro a fost cotat in ziua anterioara la 3,6829 lei. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a depreciat cu 2,38 bani, pana la 2,8828 lei pentru un dolar, de la 2,8590 lei pentru un dolar, cat era miercuri. Francul elvetian a fost cotat joi la 2,4719 lei, cu 2,34 bani mai mult decat miercuri, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,9488 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 2,8904 lei pentru 100 de yeni.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat joi cu peste trei bani, la 3,7148 lei pentru un euro. Moneda nationala s-a depreciat astfel cu 0,86%, dupa ce un euro a fost cotat in ziua anterioara la 3,6829 lei. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a depreciat cu 2,38 bani, pana la 2,8828 lei pentru un dolar, de la 2,8590 lei pentru un dolar, cat era miercuri. Francul elvetian a fost cotat joi la 2,4719 lei, cu 2,34 bani mai mult decat miercuri, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,9488 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 2,8904 lei pentru 100 de yeni.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat joi cu peste trei bani, la 3,7148 lei pentru un euro. Moneda nationala s-a depreciat astfel cu 0,86%, dupa ce un euro a fost cotat in ziua anterioara la 3,6829 lei. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a depreciat cu 2,38 bani, pana la 2,8828 lei pentru un dolar, de la 2,8590 lei pentru un dolar, cat era miercuri. Francul elvetian a fost cotat joi la 2,4719 lei, cu 2,34 bani mai mult decat miercuri, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,9488 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 2,8904 lei pentru 100 de yeni.

Cuvinte cheie: lei, bani, nationala


Citeste mai mult...

Banca Carpatica a alocat 39 milioane euro pentru imprumuturi destinate fermierilor

Banca Comerciala Carpatica (BCC) va aloca 144 milioane de lei, aproximativ 39,1 milioane de euro, sub forma de imprumuturi pentru fermieri, atat pentru investitii in agricultura, industria alimentara, silvicultura, piscicultura, cat si pentru activitati non-agricole pe termen scurt, mediu si lung, potrivit NewsIn. Perioada maxima a creditelor este de zece ani, iar beneficiarii trebuie sa infiinteze sau sa dezvolte activitati de exploatare agricola sau piscicola, precum si de procesare, conservare, depozitare si valorificare a produselor.

Fermierii care obtin imprumuturi de acest fel de la BCC beneficiaza de o perioada de gratie, in functie de proiect, la rambursarea imprumutului si a dobanzilor aferente. Banca va acorda credite pentru producatorii agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatiile agricole familiale, asociatiile de producatori agricoli, grupurile de producatori si cooperative agricole, societatile agricole private, respectiv asociatiile agricole cu personalitate juridica, societatile comerciale cu capital privat, precum si pentru persoanele fizice autorizate.



Citeste mai mult...

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen: "Este normal ca bancile sunt mai reticente acum cu creditarea, este un trend"

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen, a declarat pentru HotNews. ro ca este firesc, in contextul actual, sa existe o tendinta a bancilor de a nu mai "cheltui" resurse, in conditiile unei incertitudini generale in ce priveste refinantarea si riscul de credit. Van Groningen a raspuns, astfel, la intrebarea reporterului HotNews. ro care a semnalat o problema declarata de managerii de companii. Rep: "Mai multi manageri au spus ca bancile sunt mai reticente la acordarea de credite, este real acest lucru si in cazul dv. ?"Steven Van Groningen: "Acelasi lucru este peste tot.

Daca numarul de incertitudini creste, atunci e clar; ce poti sa faci, incepi sa economisesti, sa nu mai cheltuiesti bani. Spre exemplu, daca e vorba de o familie, aceasta ia decizia de a nu mai cumpara o masina noua, sau a nu mai pleca intr-o vacanta scumpa in strainatate, mai bine merge la mare - si asta e un curent care se vede peste tot. In sistemul bancar se intampla acelasi lucru, daca nu stim la ce cost avem acces la refinantare, daca nu stim ce se intampla in strainatate, daca nu stim cu cat creste riscul de credit, este normal ca bancile sunt mai reticente acum cu creditarea, cu a cheltui resursele, este un trend si care speram ca nu va dura prea mult.

Cuvinte cheie: van, groningen, lucru


Citeste mai mult...

Profitul Total SA a crescut cu 7% in T3

Profitul net al companiei petroliere Total SA a crescut cu sapte la suta, la 4,59 miliarde de euro in trimestrul trei din 2008, datorita majorarii pretului titeiului, transmite AP, preluat de Agerpres. Total, cea mai importanta companie din Franta dupa valoarea de piata, a raportat ca profitul net ajustat a ajuns la 6,13 miliarde de euro in perioada iulie-septembrie 2008, in crestere cu 48 la suta fata de 4,13 miliarde de euro in urma cu un an. In trimestrul trei din 2008, Total SA a efectuat investitii in valoare de 2,77 miliarde de euro (3,55 miliarde de dolari) si achizitii in valoare de 421 milioane de euro (539,72 milioane de dolari).

Compania a obtinut 524 milioane de euro (672 milioane de dolari) din vanzarea activelor, in principal din vanzarea actiunilor detinute la compania farmaceutica Sanofi-Aventis. Miercuri dimineata, actiunile Total au scazut cu 3,8 la suta, la 42,93 euro, la bursa de la Paris. Actiunile companiei franceze au inregistrat o scadere de 24 la suta de la inceputul anului. Total SA are rezerve dovedite de circa 10,4 miliarde barili echivalent petrol si produce 2,39 milioane barili echivalent petrol pe zi. De asemenea, Total detine 12 rafinarii, cu o capacitate totala de rafinare de 2,6 milioane barili de titei pe zi. Compania opereaza o retea de 16. 500 de benzinarii la nivel mondial.

Total are 96. 000 de angajati in peste 130 de tari.

Cuvinte cheie: euro, miliarde, total


Citeste mai mult...

Investitie americana de 30 de milioane de euro in judetul Timis

Firma americana Smithfield Ferme a inaugurat miercuri, in localitatea Vinga, de langa Timisoara, o fabrica de nutreturi combinate, realizata cu o investitie americana de 30 de milioane de euro. "Este cea mai mare investitie realizata pana acum de Smithfield Ferme si are cea mai inalta cota de biosecuritate la nivel mondial", a declarat Mihai Sepetean, PR manager, fiind preluat de Agerpres. Decizia de amplasare a fermei in aceasta localitate a fost luata datorita combinatiei favorabile gasite la Vinga, atat in ceea ce priveste materiile prime (cerealele) cat si factorii climatici, a subliniat Bogdan Mihail, director general al companiei.

Conducerea Smithfield Ferme a subliniat, de asemenea, ca fost societatea care a a realizat constructia este o firma americana, Ibberson, care are o experienta de 125 de ani in domeniu. "Am terminat constructia in acelasi timp in care am fi facut-o si in SUA si am lucrat cu o echipa de manageri americani si cu 300 de muncitori romani", a spus reprezentantul firmei Ibberson. De altfel, in America a fost acordat un premiu de excelenta pentru modul in care a fost realizata fabrica din judetul Timis. Constructia a inceput in mai 2006, iar in mai 2008 au fost produse primele furaje granulate. Fabrica are o capacitate de 8.

000 de tone pe schimb, saptamanal, si este complet automatizata, functionand numai cu 14 oameni. Programul investitional al Smithfield Ferme va continua cu o crescatorie de porci in valoare de 20 de milioane euro avand o capacitate de 10. 000 de capete. Fabrica de nutreturi combinate de la Vinga, la fel ca si celelalte fabrici ale grupului Smithfield Ferme, produce exclusiv pentru nevoile unitatilor zootehnice detinute de aceasta companie. Politica Fermei este de incurajare a agricultorilor locali, motiv pentru care cerealele sunt in marea majoritate achizitionate de la producatori din judetul Timis.



Citeste mai mult...

Profitul Allianz Tiriac Asigurari a crescut cu 14% in primele 9 luni

Allianz Tiriac Asigurari a inregistrat, in primele noua luni, o crestere cu 14 la suta a profitului net, acesta ajungand la 22 milioane lei, fata de 19 milioane lei in perioada similara a anului trecut, informeaza compania, preluata de Agerpres. In primele trei trimestre, la nivelul consolidat al activitatilor de asigurari (generale si de viata), Allianz-Tiriac Asigurari a realizat venituri din prime brute subscrise de 1,039 miliarde lei, cu 13 procente mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut (cand veniturile din asigurari s-au situat la 920 milioane de lei).

Pe segmentul de asigurari generale, subscrierile realizate in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2008 s-au situat la 950 milioane de lei, aceasta valoare fiind cu 103 milioane lei mai mare decat cea inregistrata in primele noua luni ale anului anterior. Cresterea veniturilor din activitatea de asigurari generale a fost sustinuta, in principal, de evolutia pozitiva a vanzarilor de polite de asigurari de bunuri si cladiri, respectiv a celor auto. Asigurarile casco detin, in continuare, cea mai importanta pondere in structura portofoliului de asigurari generale.

In perioada ianuarie-septembrie anul curent, veniturile din prime brute subscrise pe aceasta clasa de asigurari au depasit 580 milioane de lei, evidentiind o crestere de peste 14 procente comparativ cu acelasi interval din 2007. In perioada analizata, subscrierile companiei pe clasa de asigurari de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor din accidente auto au depasit 148 milioane lei, cu sase la suta mai mult decat in primele trei trimestre din anul anterior.



Citeste mai mult...

Afacerile Allianz-Tiriac au crescut cu 13%, pana la peste un miliard lei

Allianz-Tiriac a inregistrat in primele noua luni ale acestui an venituri din prime brute subscrise de 1,03 miliarde lei, cu 13% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit informatiilor asiguratorului. Dupa primele trei trimestre din acest an, profitul net al Allianz-Tiriac a crescut cu 14% fata de aceeasi perioada din 2007, pana la 22 milioane lei. Pe segmentul de asigurari generale, Allianz a inregistrat in primele noua luni din acest an venituri din prime brute subscrise de 950 milioane lei, cu 103 milioane mai mult decat in perioada similara din 2007.

Cresterea veniturilor din activitatea de asigurari generale a fost sustinuta, in principal, de evolutia pozitiva a vanzarilor de polite de asigurari de bunuri si cladiri, respectiv a celor auto. Pe segmentul asigurarilor de viata, veniturile din prime brute subscrise au inregistrat o crestere de 23%, pana la 90 milioane lei. In perioada mentionata, Allianz-Tiriac a inregistrat un profit operational de 27,3 milioane lei, din care 21,2 milioane lei pe asigurari generale si 6,1 pe segmentul asigurarilor de viata.

Cuvinte cheie: lei, milioane, prime


Citeste mai mult...

Elvetia vrea sa ridice la peste 66.000 de euro plafonul de garantare a depozitelor bancare ale populatiei

Guvernul elvetian a anuntat miercuri ca vrea sa ridice la 100. 000 de franci elvetieni (echivalentul a aproximativ 66. 700 de euro) plafonul garantiilor pentru depozitele populatiei, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante, citat de AFP, anunta NewsIn. In prezent, limita de garantare este de 30. 000 franci elvetieni. Cuantumul total alocat pentru asigurarea depozitelor populatiei va fi ridicat, de asemenea, la 6 miliarde de franci elvetieni, de la 4 miliarde cat este in prezent, au precizat reprezentantii departamentului federal al finantelor.

Guvernul va propune "rapid" Parlamentului ridicarea plafonului, modificarile urmand a intra in vigoare "imediat" dupa adoptarea legii de catre deputati, au mai spus reprezentantii ministerului. Masurile urmeaza sa intre in vigoare pana la sfarsitul lui 2010, potrivit Ministerului elvetian al Finantelor, care estimeaza ca va depasi plafonul garantiilor pentru depozitele bancare ale populatiei din Uniunea Europeana. Comisia Europeana (CE) propusese majorarea de la 20. 000 la 100. 000 de euro a plafonului de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, in caz de faliment al bancii.



Citeste mai mult...

BNR: Restantele la credite ale romanilor au crescut de peste doua ori intr-un an

Restantele romanilor la credite au ajuns la 2,15 miliarde lei (577 milioane euro) la finalul lunii septembrie, cu 117% mai mari fata de aceeasi luna din 2007, in conditiile in care aproape trei sferturi sunt restante la credite in lei, arata datele publicate miercuri de banca centrala, transmite NewsIn. In septembrie 2007, restantele la imprumuturile populatiei si firmelor ajunsesera la aproape 990 milioane lei. Firmele si locuitorii din Capitala au, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cele mai ridicate restante, in valoare de 630 milioane lei.

Insa bucurestenii si firmele din Capitala se afla pe primul loc si in ceea ce priveste volumul creditelor contractate, care au ajuns, la finalul lunii septembrie, la 67,9 miliarde lei (18,2 miliarde euro), din care peste doua treimi sunt imprumuturi in moneda straina. Dupa Bucuresti, cele mai mari restante sunt inregistrate in judetul Brasov, de 121,4 milioane lei (32,5 milioane euro), urmat de Bihor, unde populatia si firmele au restante la credite de 94,7 milioane lei (25,35 milioane euro).

Cuvinte cheie: lei, miliarde, euro


Citeste mai mult...

Banca Mondiala acorda Bulgariei doua imprumuturi pentru cresterea productivitatii

Banca Mondiala a aprobat doua imprumuturi Bulgariei, cu o valoare totala de 142 milioane euro, pentru cresterea numarului locurilor de munca, a productivitatii si a nivelului de trai, au anuntat miercuri oficialii bancii, potrivit Reuters, citat de NewsIn. Statul balcanic, ce a devenit membru al Uniunii Europene in 2007, este cel mai sarac din UE, avand cel mai mic venit pe cap de locuitor si una dintre cele mai mici rate de productivitate. Criza financiara globala va afecta, cel mai probabil, economia Bulgariei si este posibil sa mareasca rata somajului, in contextul in care investitiile straine si expansiunea creditelor incetinesc.

Banca Mondiala a anuntat intr-un comunicat ca unul dintre creditele acordare se ridica la 102 milioane euro si va sprijini programele din sectorul sanatatii, social si al educatiei. Proiectul bancii va sustine politica pentru cresterea numarului locurilor de munca si va pune bazele cresterii productivitatii pe termen lung. Cel de-al doilea imprumut, de 40 milioane euro, este destinat stimularii includerii sociale prin sprijinirea familiilor cu venituri mici. La finalul lunii septembrie, datoria Bulgariei fata de Banca Mondiala se ridica la 573,3 milioane euro, potrivit unor date ale Ministerului bulgar de Finante.  



Citeste mai mult...

Banca Centrala Europeana ar putea cobori joi dobanda cheie la 3,25%

Banca Centrala Europeana (BCE) va cobori dobanda cheie cu 50 de puncte procentuale in sedinta de joi, a doua oara in decurs de o luna, pregatindu-se pentru o eventuala recesiune a zonei euro, anticipeaza analistii citati de Reuters, transmite NewsIn. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat deja ca o reducere este posibila, iar cei 81 de analisti chestionati de Reuters au anticipat ca BCE va lua o decizie de relaxare a politicii monetare. In contextul statisticilor economice publicate si al temperarii ingrijorarii din cauza inflatiei, majoritatea analistilor se asteapta la o coborare cu 50 de puncte procentuale a dobanzii cheie.

O astfel de decizie ar aduce dobanda de politica monetara a BCE la 3,25%, un nivel minim al ultimilor doi ani, dupa miscarea concertata de relaxare a politicii monetare din data de 8 octombrie, facuta cu alte banci centrale, printre care Federal Reserve si Bank of England. Traderii de pe piata monetara, care anticipeaza adesea miscari de politica monetara mai ample si mai rapide decat analistii mai conservatori, au mizat pe o coborare cu 75 de puncte procentuale a dobanzii cheie a BCE la sedinta de joi. O astfel de hotarare ar reflecta cea mai ampla reducere a dobanzii cheie, din 1999.

Cuvinte cheie: cheie, bce, dobanda


Citeste mai mult...

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, promulgata de Basescu

Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, informeaza Administratia Prezidentiala, informeaza AGERPRES. Legea a fost adoptata luna trecuta de Parlament si prevede ca proprietarii fizici sau juridici, atat din mediul urban, cat si rural ai imobilelor cu scop de locuinta trebuie sa le asigure, valoarea politei de asigurare fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta. Suma asigurata ce poate fi acordata este de 20. 000 de euro pentru locuintele de caramida si 10. 000 de euro pentru cele de chirpici.

Conform Administratiei Prezidentiale, presedintele a semnat si decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2008 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea utilizarii spectrului radio in banda de frecvente 3600-3800 MHz, precum si decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea art. 29 din Legea nr.

1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997.



Citeste mai mult...

Combinatul Kremikovtzi ar putea fi inchis

Cel mai mare combinat din Bulgaria, Kremikovtzi, ar putea fi inchis pana la sfarsitul lunii noiembrie daca nu este gasit un nou investitor, a anuntat conducerea companiei, citata de AGERPRES. Viitorul fabricii de otel va fi clarificat pana la sfarsitul acestei saptamani, potrivit reprezentantilor institutiei, care au explicat ca au fost demarate negocieri cu potentiali investitori. Criza cu care se confrunta in prezent Kremikovtzi a inceput in urma cu doua saptamani, cand compania ucraineana Vorskla Steel a oprit furnizarea materiilor prime catre combinatul bulgar.

Vorskla Steel a anuntat recent ca va rezilia contractul cu Kremikovtzi deoarece sindicatele ii manipuleaza pe muncitori sa continue greva. Saptamana trecuta, Ministerul Economiei din Bulgaria a anuntat ca firma Smart Group, care detine producatorul bulgar de otel ProMet, este interesata in achizitionarea combinatului Kremikovtzi.

orskla Steel a anuntat recent ca va rezilia contractul cu Kremikovtzi deoarece sindicatele ii manipuleaza pe muncitori sa continue greva. Saptamana trecuta, Ministerul Economiei din Bulgaria a anuntat ca firma Smart Group, care detine producatorul bulgar de otel ProMet, este interesata in achizitionarea combinatului Kremikovtzi.



Citeste mai mult...

Autostrada Comarnic-Brasov - contract la inceputul lui 2009

Contractul pentru constructia autostrazii Comarnic-Brasov, care va fi realizata prin concesiune, va fi semnat la inceputul anului viitor, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Ministrul se va intalni, joi, cu consortiile care au depus oferte, pentru a stabili termenul de analiza a ofertelor finale. Initial, termenul a fost fixat pentru 17 noiembrie, insa firma Strabag l-a contestat. "Evaluarea ofertelor pentru desemnarea castigatorului dureaza aproximativ o luna, dupa care mai exista un termen de zece zile pentru eventuale contestatii. Parerea mea este insa ca acest contract nu va fi contestat de nimeni", a precizat Orban.

Ministerul Transporturilor a preselectat patru consortii pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov. Primul consortiu este format din companiile Astrada Concessions, Strabag, Egis si Eurovia Housing&Contructions. A doua asociere este CAP Consortium Autostrada Prahova, alcatuita din firmele Colas SA, Bouygues Travaux Publics, DTP-Terrassement SA si Meridian Infrastructure Finance SRL & Intertoll Europe ZRT. Al treilea consortiu reuneste companiile Vinci Concessions-Aktor Concessions-Vinci Construction Grands Projets-Aktor, iar cel de-al patrulea este consortiul cu denumirea Austrada A3 Comarnic-Brasov Consonoi Bilfinger Berger Porr.

Tronsonul Comarnic-Brasov este impartit in doua segmente, respectiv Comarnic-Predeal (36,2 kilometri) si Predeal-Brasov (21,8 kilometri), totalizand peste 50 de poduri, pasaje si viaducte. Valoarea contractului de constructie, inclusiv costurile asociate intretinerii si operarii pe o perioada de 25 ani, a tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov, in lungime de 58 km, a fost evaluata la 3,33 miliarde euro, inclusiv TVA, astfel ca pretul pe kilometru se apropie de 60 milioane euro.



Citeste mai mult...

Europa de Est aduce profituri mai mici decat Cambodgia

Daca pana acum in Romania au venit marii investitori rusi - companii precum Lukoil, Mechel sau Marco Industries (actualul Vimetco) intrand in Romania prin privatizari -, acum este randul companiilor mici rusesti sa se extinda, este de parere Boris Firsov, partener al Roland Berger Strategy Consultants de la Moscova. "Companii cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro (nu miliarde) cauta acum sa se extinda geografic si se uita atat spre Europa de Est, unde vor sa faca act de prezenta, dar mai ales spre Cambodgia, India sau Vietnam, unde sansele de castiguri rapide sunt mai mari", spune el pentru BUSINESS Magazin.

 Deocamdata, explica Boris Firsov, rusii vin sa cumpere active, deoarece intrarea cu alt gen de afaceri e mai dificila: "De exemplu, in FMCG, companiile rusesti isi dezvolta portofolii foarte mari si variate, asa cum trebuie pentru piata rusa, si este dificil sa le duca in alta tara, mai ales intr-o tara in curs de dezvoltare. in plus, piata ruseasca nu este inca acoperita, deci nici nu ar avea rost".

 Deocamdata, explica Boris Firsov, rusii vin sa cumpere active, deoarece intrarea cu alt gen de afaceri e mai dificila: "De exemplu, in FMCG, companiile rusesti isi dezvolta portofolii foarte mari si variate, asa cum trebuie pentru piata rusa, si este dificil sa le duca in alta tara, mai ales intr-o tara in curs de dezvoltare. in plus, piata ruseasca nu este inca acoperita, deci nici nu ar avea rost".



Citeste mai mult...

Rompetrol a redus pretul benzinei si motorinei

Rompetrol a redus preturile de referinta ale carburantilor comercializati in reteaua proprie, cu opt bani pe litru in cazul sortimentelor de benzina si cu cinci bani la motorine, a anuntat compania. Preturile la pompa pot varia cu +/- 5% fata de nivelurile de referinta, potrivitAstfel, benzina Premium E4 are un pret de 3,53 lei pe litru, sortimentul Efix benzina 95 costa 3,58 lei, iar benzina Euro Super 98 fara plumb 4,21 lei. Motorina Efix Diesel are un pret de 3,9 lei, iar Super Euro 5 costa 4,19 lei. Cea mai recenta modificare a preturilor Rompetrol a avut loc la 25 octombrie, cand compania a redus pretul sortimentelor de benzina si motorina cu sapte bani pe litru.

Rompetrol a redus preturile de referinta ale carburantilor comercializati in reteaua proprie, cu opt bani pe litru in cazul sortimentelor de benzina si cu cinci bani la motorine, a anuntat compania. Preturile la pompa pot varia cu +/- 5% fata de nivelurile de referinta, potrivitAstfel, benzina Premium E4 are un pret de 3,53 lei pe litru, sortimentul Efix benzina 95 costa 3,58 lei, iar benzina Euro Super 98 fara plumb 4,21 lei. Motorina Efix Diesel are un pret de 3,9 lei, iar Super Euro 5 costa 4,19 lei. Cea mai recenta modificare a preturilor Rompetrol a avut loc la 25 octombrie, cand compania a redus pretul sortimentelor de benzina si motorina cu sapte bani pe litru.

etrol a redus preturile de referinta ale carburantilor comercializati in reteaua proprie, cu opt bani pe litru in cazul sortimentelor de benzina si cu cinci bani la motorine, a anuntat compania. Preturile la pompa pot varia cu +/- 5% fata de nivelurile de referinta, potrivitAstfel, benzina Premium E4 are un pret de 3,53 lei pe litru, sortimentul Efix benzina 95 costa 3,58 lei, iar benzina Euro Super 98 fara plumb 4,21 lei. Motorina Efix Diesel are un pret de 3,9 lei, iar Super Euro 5 costa 4,19 lei. Cea mai recenta modificare a preturilor Rompetrol a avut loc la 25 octombrie, cand compania a redus pretul sortimentelor de benzina si motorina cu sapte bani pe litru.

Cuvinte cheie: benzina, litru, bani


Citeste mai mult...

Bulevardul Magheru, pe locul 19 intre cele mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa

Bulevardul Magheru din Bucuresti ocupa locul 19 intr-un clasament al celor mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa, intocmit de firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL) pe baza valorii chiriilor din diferite orase europene. Chiria spatiilor comerciale amplasate pe bulevardul bucurestean era estimata de JLL la sfarsitul primului semestru la 1. 500 de euro pe metru patrat pe an, nivel care depasea costul de inchiriere de pe cea mai scumpa artera din Stockholm - Biblioteksgatan, de 1. 419 euro pe metru patrat pe an si din Lisabona - Chiado, de 1.

200 de euro pe metru patrat pe an, potrivit primei editii a raportului Prime High Streets Europe realizat de Jones Lang LaSalle. De asemenea, si in capitala Finlandei - Helsinki, pe Aleksanterinkatu, chiriile sunt inferioare celor de pe Magheru, situandu-se la un nivel anual de 1. 188 euro/mp. Alte artere care se afla in urma bulevardului bucurestean ca nivel al chiriilor spatiilor comerciale sunt Nowy Åšwiat, din Varsovia - 1. 080 euro/mp/an, Elizabetes district din Riga - 720 euro/mp/luna, Gedimino Av. din Vilnius - 720 de euro/mp/luna. Parisul ocupa prima pozitie in clasamentul JLL, cu un nivel al chiriilor de 7. 360 de euro pe metru patrat/an, inregistrat pe Champs Elysees.

Capitala Frantei este urmata de Moscova, unde pe Stoleshnikov Lane chiriile se ridica la 7. 035 de euro, si de Londra, unde pe New Bond Street costul de inchiriere este de 6. 762 de euro. Din regiunea Europei Centrale, Bucurestiul este depasit doar de Praga, cu Na Prikope, si de Budapesta cu Vaci Street, unde chiria spatiilor de retail este de 1. 800 euro/mp/an. Fata de nivelul din perioada similara a anului trecut, chiriile spatiilor comerciale de pe Bulevardul Magheru au crescut cu 13,6%, tendinta ascendenta fiind specifica majoritatii pietelor luate in calcul in clasament.



Citeste mai mult...

Productia de energie a crescut cu 3 la suta in 2008

Productia interna de energie a crescut, in primele noua luni ale anului, cu trei la suta fata de perioada similara a anului precedent, totalizand 18,288 milioane tone echivalent petrol, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica, informeaza Agerpres. In perioada mentionata, Romania a importat o cantitate de energie de 12,639 milioane tep, cu 0,6 la suta mai mult fata de perioada ianuarie-septembrie 2007. Resursele de energie primara si cele de energie electrica au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu doi la suta, respectiv 8,8 la suta si au totalizat 30,927 milioane tep (plus 606. 700 tep).

In primele trei trimestre, resursele de energie electrica au fost de peste 48,952 miliarde KWh, in crestere cu 3,942 miliarde KWh (plus 8,8 la suta) fata de perioada corespunzatoare a anului 2007. Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal cresterii productiei, cu 4,357 miliarde KWh (plus 9,9 la suta). Productia din termocentrale a scazut cu 1,656 miliarde KWh (minus 5,9 la suta). Productia din hidrocentrale si cea din centralele nuclearo-electrice a crescut cu 2,345 miliarde KWh (plus 20,6 la suta) respectiv, 3,669 miliarde KWh (plus 82,5 la suta).

Consumul final de energie electrica in aceasta perioada a fost de 39,684 miliarde KWh, cu 5,1 la suta mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Iluminatul public a inregistrat o crestere cu 9,5 la suta, iar consumul populatiei a crescut cu 5,3 la suta. Exportul de energie electrica a crescut cu 1,61 miliarde KWh, respectiv cu 69,5 la suta.



Citeste mai mult...

Cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul, in scadere cu 4,4 la suta in septembrie

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut cu 4,4 la suta in septembrie 2008, fata de luna precedenta, dar a crescut cu 17,1 la suta fata de luna corespunzatoare a anului precedent, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/ si preluate de Agerpres. Astfel, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in luna septembrie 2008, comparativ cu luna precedenta, a scazut cu 9,7 la suta.

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, in luna septembrie 2008 fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri a crescut cu 2,3 la suta. In septembrie 2008, comparativ cu septembrie 2007, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) in luna septembrie 2008, comparativ cu luna septembrie 2007 a crescut cu 17,1 la suta, crestere sustinuta atat de vanzarea de produse nealimentare (+25,5 la suta) cat si de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,2 la suta).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a inregistrat pe total o crestere cu 28,9 la suta, sustinuta in principal de comertul cu autovehicule, motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor (+41 la suta). In luna septembrie 2008, cifra de afaceri din activitatea de servicii de piata pentru populatie a fost cu 6,8 la suta mai mica comparativ cu luna septembrie 2007.



Citeste mai mult...

Nikkei a inchis in urcare cu 4,5%

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis miercuri in urcare cu 4,5%, la maximul ultimelor trei saptamani, datorita cresterilor actiunilor marilor exportatori, dupa ce victoria lui Barack Obama in alegerile generale din SUA a eliminat un factor de incertitudine din piete. Investitorii de la bursa japoneza au urmarit atent evolutia scrutinului din Statele Unite, iar indicele Nikkei a avut o crestere puternica, brusca, la scurt timp inainte de anunturile privind concluziile preliminare ale alegerilor, care indicau victoria lui Obama si a Partidului Democrat. Ulterior, bursa a revenit la o evolutie temperata, continuandu-si avansul.

"Saltul de dupa-amiaza a reprezentat «Felicitari, domnule Obama!»", a apreciat un analist al Mitsubishi UFJ Securities. Alti participanti la piata au fost mai rezervati in declaratii, potrivit"Cred ca trecem, cu siguranta, printr-o perioada de «bun venit», in special daca ne gandim ca Partidul Democrat a castigat o pozitie solida si in Camera Reprezentantilor si Senat, situatie care va inlesni procesul legislativ. Totusi, pe termen lung, nu stiu cum se va descurca (Obama - n. r. ). Nu are prea multa experienta, iar majoritatea politicilor pe care le aduce par sa arunce cu banii. Dolarul ar putea slabi usor", a spus seful biroului de strategie al Toyo Securities, din Tokyo.

In acelasi timp, companiile energetice au crescut datorita majorarii pretului petrolului, iar actiunile din sectorul bancar au urcat, investitorii cumparand actiuni pentru a profita de cotatiile scazute in urma crizei financiareNikkei a inchis sedinta in crestere cu 4,5%, la 9. 521,24 puncte, cea mai mare valoare de sfarsit de zi din ultimele trei saptamani, iar Topix, alcatuit din toate actiunile listate la Tokyo, a urcat cu 6,2%.

Cuvinte cheie: obama, indicele, tokyo

Citeste tot articolul Nikkei a inchis in urcare cu 4,5%

Citeste mai mult...

Noul coeficient utilizat la vanzarea caselor nationalizate

Coeficientul de crestere a castigurilor salariale medii nete pe economie pentru luna septembrie 2008, fata de ianuarie 1990, a fost de 4. 390,24 ori, iar fata de luna februarie 1992 de 1. 019,11 ori, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica /INS/, preluat de Agerpres. Acest coeficient este adus la cunostinta consiliilor judetene si locale, primariilor, societatilor comerciale si unitatilor specializate in vanzarea locuintelor in conformitate cu prevederile Legii 112/1995, referitoare la vanzarea/cumpararea locuintelor nationalizate.

Potrivit actului normativ mentionat, valoarea totala a apartamentului restituit in natura si a despagubirilor cuvenite pentru apartamentele nerestituite in natura si pentru terenurile aferente nu poate depasi suma veniturilor salariale medii pe economie ale unei persoane pe o perioada de 20 de ani, calculata la data stabilirii despagubirii. Normele de aplicare a Legii nr. 112/1995 prevad obligativitatea evaluarii locuintelor nationalizate, in functie de vechimea si tipul locuintei, suprafata utila a acesteia, zona in care se afla situata, regim de inaltime si grad de uzura.

Evaluarea este realizata de catre specialisti atestati in domeniu, iar pretul se stabileste apoi tinand cont de coeficientul de crestere a castigurilor salariale medii nete pe economie fata de luna ianuarie 1990, comunicat, de regula, de INS in luna urmatoare trimestrului care s-a incheiat.

Cuvinte cheie: luna, medii, economie


Citeste mai mult...

CFR nu a primit nicio instiintare oficiala privind un conflict de munca

Compania Nationala de Cai Ferate CFR nu a primit, pana la acesta ora, nicio instiintare oficiala din partea sindicatelor referitoare la declansarea unui conflict de munca, informeaza un comunicat al operatorului de transport, preluat de Agerpres. Potrivit CFR, toate federatiile semnatare ale Contractului Colectiv de Munca au fost convocate marti de conducerea companiei pentru negocierea Contractului Colectiv de Munca 2008/2009 iar discutiile se vor desfasura pe o perioada de 60 de zile.

In cadrul sedintei de marti a Comitetului director al Federatiei Nationale Miscare Comercial, directorul general CNCF CFR SA, Constantin Manea, a prezentat situatia actuala in care se afla compania, bugetul pe anul 2008, programul de reorganizare, conditii de munca, pregatirile de iarna si posibilitatea unor cresteri salariale. La finalul intalnirii, Manea a propus continuarea discutiilor si analizarea tuturor problemelor pe care sindicatele le considera motiv de declansare a unui conflict de munca.

Angajatii CFR afiliati la Federatia Sindicala Miscare Comercial au anuntat, marti, ca vor inceta lucrul vineri, 7 noiembrie, timp de sase ore, incepand cu ora 7,00, din cauza conditiilor grele de lucru si a lipsei investitiilor pe calea ferata. "Nu este vorba despre o greva, ci despre incetarea lucrului, in conformitate cu dorinta salariatilor nostri. Este o actiune care nu vizeaza cresterea salariilor, ci investitii pentru asigurarea securitatii pe calea ferata si a sigurantei calatorilor", a declarat marti presedintele Federatiei sindicale, Gheorghe Popa.

Cuvinte cheie: cfr, munca, marti


Citeste mai mult...

Angajatii CFR care vor inceta lucrul ilegal vor raspunde penal

Ministrul Transporturilor a facut apel la angajatii din CFR sa nu inceteze lucrul pe 7 noiembrie, deoarece nu sunt intrunite conditiile legale pentru o astfel de forma de protest, informeaza Agerpres. "Nu exista nicio justificare legala pentru o astfel de actiune si le cer ceferistilor sa nu se lase instigati de liderii de sindicat care au comanda politica. O astfel de actiune pune in pericol siguranta circulatiei si constituie o infractiune. Toti cei care vor intrerupe ilegal lucrul de la lider de sindicat la angajati se vor alege cu plangeri penale", a spus ministrul Transporturilor.

Orban a precizat ca va trimite echipe la toate punctele de lucru care vor verifica modul in care angajatii CFR isi vor respecta atributiile de serviciu in data de 7 noiembrie. De asemenea, Ludovic Orban a anuntat ca angajatii CFR vor suporta eventualele pierderi produse companiilor CFR Calatori cat si CFR Marfa, avand in vedere ca zeci de mii de calatori vor fi afectati de incetarea lucrului, iar milioane de tone de marfa nu vor putea ajunge la destinatie. Angajatii CFR afiliati la Federatia Sindicala Miscare Comercial au anuntat ca vor inceta lucrul vineri, 7 noiembrie, timp de sase ore, incepand cu ora 7,00, din cauza conditiilor grele de lucru si a lipsei investitiilor pe calea ferata.

Sindicatele sustin ca, pentru prima oara dupa 1989, CFR SA nu are un buget de investitii aprobat pentru acest an, cu doar 50 de zile inainte de sfarsitul anului. Acestia sustin ca necesarul de finantare pentru mentinerea sigurantei pe calea ferata este, intr-o prima faza, de circa 700 -800 milioane lei (300 milioane euro).

Cuvinte cheie: cfr, angajatii, lucrul


Citeste mai mult...

Letonia ar putea adopta euro in 2011

Guvernatorul Bancii centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a declarat marti ca tara sa ar putea adera la moneda euro in 2011, un an mai devreme decat se preconiza, pe masura ce contractarea economiei conduce la incetinirea inflatiei suficient pentru a indeplini criteriile de trecere la euro, transmite AGERPRES. Ilmars Rimsevics a reiterat ca data tinta la care Letonia si-a propus-o pentru a trece la euro este 2012. Cu toate acestea, recesiunea afecteaza cererea de consum si ar putea permite Letoniei sa indeplineasca mai devreme criteriile de inflatie incluse in Tratatul de la Maastricht.

"Avand in vedere ca inflatia coboara atat de repede, am putea sa indeplini criteriul de inflatie cuprins in Tratatul de la Maastricht mai devreme, poate chiar in 2011", a declarat Ilmars Rimsevics intr-o conferinta cu investitorii. In ultima vreme, statele din Europa de Est si-au accelerat planurile referitoare la adoptarea monedei euro, in incercarea de a gasi o zona de refugiu pe masura ce investitorii renunta la activele riscante ceea ce afecteaza monedele est-europene.

Saptamana trecuta Polonia si-a fixat anul 2012 drept data tinta pentru trecerea la moneda euro iar autoritatile de la Budapesta au anuntat ca Ungaria ar putea indeplini criteriile de la Maastricht mai devreme decat se estima initial. In al doilea trimestru al acestui an, economia Letoniei a intrat in recesiune dupa ce bancile au restrictionat creditul, cheltuielile de consum s-au diminuat iar preturile de pe piata imobiliara au scazut. Potrivit lui Ilmars Rimsevics, contractia economica ar putea dura "intre patru si sase trimestre" urmand ca abia la finele lui 2009 sau inceputul lui 2010 economia sa inceapa sa-si revina.



Citeste mai mult...

RBS Romania incearca sa atraga depozite la dobanzi promotionale

RBS Romania (fosta ABN Amro), aflata intre bancile cu cele mai mari comisioane din piata, incearca sa atraga depozite in lei, anuntand dobanzi promotionale la depunerile in lei si in euro, la sume minime de 1. 500 RON, in timp ce actionarul majoritar Royual Bank of Scotland se afla in criza financiara, precizeaza Agerpres. Dobanzile la lei variaza intre noua la suta si 13,5 la suta pentru perioade cuprinse intre o saptamana si 12 luni. Pentru constituirea depozitului in euro suma minima este de 500 de euro, iar rata dobanzii porneste de la 2,50 la suta pentru o perioada de o saptamana si ajunge pana la 5,25 la suta pentru depozitele cu termen la 12 luni.

Dobanda este fixa pe perioada depozitului. Cumparatorul ABN Amro, Royal Bank of Scotland, se confrunta cu mari dificultati financiare si a raportat, in trimestrul trei, o depreciere de active de 206 milioane de lire sterline, din cauza activelor toxice si a anuntat ca va inregistra in continuare o crestere puternica a valorii creditelor neperformante. RBS a primit recent o injectie de capital de 20 miliarde de lire sterline de la guvernul britanic, pentru a se salva de la faliment. RSB se asteapta la rezultate slabe in trimestrul patru si chiar la noi deprecieri de active din cauza inrautatirii crizei financiare si dificultatilor de pe pietele financiare mondiale.

In prima jumatate a anului banca britanica a inregistrat deprecieri de active de 5,9 miliarde de lire sterline din cauza activelor produselor structurate iar analistii se asteapta la deprecieri de cateva miliarde de lire sterline, a anuntat Reuters. Profitul operational al RBS, in primele noua luni ale anului, a scazut cu opt la suta pe an, reflectand cresterea creditelor neperformante in unele activitati comerciale ale RSB.

Cuvinte cheie: suta, lire, sterline


Citeste mai mult...

Traian Basescu:

Presedintele Traian Basescu a decorat, miercuri, la Palatul Cotroceni, mai multi fosti si actuali jurnalisti din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune, cu ocazia implinirii a 80 de ani de la primul semnal radiofonic in Romania. Printre jurnalistii decorati se numara presedintele-director general al SRR, Maria Toghina. Paul Grigoriu, realizator, Ilie Dobre, publicist comentator si Adrian Soare, realizator.   Seful statului a sustinut si o alocutiune cu acest prilej, afirmand ca si-ar dori ca "si televiziunea publica sa atinga standardul de echidistanta al SRR", se arata intr-un comunicat al Presedintiei, remis HotNews. ro.

In cadrul ceremoniei, seful statului a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios" in grad de Cavaler Mariei Toghina, Presedinte-Director General, lui Paul Grigoriu, realizator, si lui Octavian Vintila, realizator-responsabil, Radio Romania Actualitati.


Citeste tot articolul Traian Basescu:

Citeste mai mult...

Majorarea salariilor presupune un efort bugetar de un miliard de euro

Cresterea salariilor cu 50 la suta in domeniul educatiei ar presupune un efort bugetar de 200 milioane euro pentru lunile noiembrie si decembrie 2008, iar o majorare similara pentru intregul sector bugetar ar insemna cheltuieli de pana la un miliard de euro, a declarat la un post de televiziune ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Oficialul MEF a explicat ca aceste cheltuieli suplimentare ar reprezenta 0,5 procente in deficitul bugetar, respectiv acelasi nivel pe care Comisia Europeana l-a adaugat atunci cand a revizuit prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei.

Executivul Uniunii Europene considera ca deficitul bugetar al Romaniei trebuie revizuit de la 2,9 la suta la 3,4 la suta, in conditiile in care exista trei riscuri majore: primul este legat de cresterea salariilor din sectorul public in 2008, care ar putea fi mai mare decat cea estimata, al doilea este legat de venituri care ar putea fi considerabil scazute, iar al treilea tine de presiunea pentru cresterea cheltuielilor publice pe fondul alegerilor din 2008-2009, informeaza AGERPRES. "Efectul acesta in 2008 este in primul rand de natura fiscala pentru ca pe ansamblul anului va fi o crestere economica ridicata.

Dar daca acceptam acum, fireste ca la anul ele vor merge inainte si va trebui sa facem un transfer masiv din zona investitionala in zona salariala, cu efecte dificil de estimat. Noi ne confruntam acum cu aceasta presiune de natura salariala. Aceasta e o amenintare nu doar pentru acest an, este o amenintare pe termen lung, pentru ca aplicarea unei masuri generalizate la nivelul salariatilor bugetari, ma refer la cresterea de 50 la suta, si care ar antrena solicitari asimilarea din partea sectorului neguvernamental, ar transfera o buna parte din fondurile pentru investitii catre salarii, ar reduce cresterea economica si creste inflatia.



Citeste mai mult...

Raiffeisen Zentralbank ar putea solicita fonduri din partea Austriei

Raiffeisen Zentralbank (RZB) va deveni saptamana aceasta a doua banca austriaca care va primi o injectie de capital de la guvern, conform unui articol aparut in ziarul austriac "Die Presse", citat de AGERPRES. RZB, care detine Raiffeisen International, al doilea creditor din statele emergente din Europa, va folosi fondurile pentru a-si majora procentul de capital Tier 1 la aproximativ noua la suta, sustine "Die Presse". Conform ziarului austriac, RZB va cere probabil mai putin de 2,7 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari), cat a solicitat saptamana trecuta rivala sa, Erste Group.

Purtatorul de cuvant al Raiffeisen Zentralbank nu a comentat direct articolul din "Die Presse", dar a afirmat ca "modelul Erste Bank este foarte practic. Urmarim cu atentie situatia si vom face cea mai buna alegere pentru clientii si actionarii nostri". Parlamentul austriac a adoptat luna trecuta un plan de 100 de miliarde de euro pentru stabilizarea sectorului bancar afectat de criza financiara internationala: 75 de miliarde de euro vor fi consacrate garantiei imprumuturilor interbancare, 15 miliarde recapitalizarii eventuale a institutiilor in dificultate, ultimele 10 miliarde fiind afectate garantarii depozitelor bancare ale persoanelor fizice.

In cadrul acestui plan, statul austriac a intrat deja in capitalul Erste Bank printr-o injectie de 2,7 miliarde de euro. Pentru un pret simbolic de doar doi euro, statul austriac a preluat luni 99,78 la suta din actiunile bancii Kommunalkredit Austria AG, o institutie specializata in finantarea colectivitatilor locale, care devine prima institutie bancara din Austria nationalizata ca urmare a crizei financiare internationale. Activitatile bancii austriece se intind in Bulgaria, Croatia, Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, dar si in tarile baltice, Cipru, Grecia si Elvetia. In Romania, Raiffeisen Bank are aproximativ 2,1 milioane de clienti de retail (dintre care 120.



Citeste mai mult...

Bulevardul Magheru, pe locul 19 in topul celor mai scumpe artere comerciale din Europa

Bulevardul Magheru din Bucuresti ocupa locul 19 in topul celor mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa, potrivit unui clasament realizat de de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL) pe baza valorii chiriilor din diferite orase europene. Chiria spatiilor comerciale amplasate pe bulevardul bucurestean era estimata de JLL la sfarsitul primului semestru la 1. 500 de euro pe metru patrat pe an, nivel care depasea costul de inchiriere de pe cea mai scumpa artera din Stockholm - Biblioteksgatan, de 1. 419 euro pe metru patrat pe an si din Lisabona - Chiado, de 1.

200 de euro pe metru patrat pe an, potrivit primei editii a raportului Prime High Streets Europe realizat de Jones Lang LaSalle, relateaza Mediafax. De asemenea, si in capitala Finlandei - Helsinki, pe Aleksanterinkatu, chiriile sunt inferioare celor de pe Magheru, situandu-se la un nivel anual de 1. 188 euro/mp. Parisul ocupa prima pozitie in clasamentul JLL, cu un nivel al chiriilor de 7. 360 de euro pe metru patrat/an, inregistrat pe Champs Elysees. Capitala Frantei este urmata de Moscova, unde pe Stoleshnikov Lane chiriile se ridica la 7. 035 de euro, si de Londra, unde pe New Bond Street costul de inchiriere este de 6. 762 de euro.



Citeste mai mult...

Un comunicat

Situatia crizei financiar-bancare pe plan european incepe sa implice deja consecinte directe si asupra pietei acestor servicii in Romania. Recent, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si, ulterior, Consiliul Concurentei au declansat - din unghiuri de vedere diferite - investigatii separate asupra modului in care un numar de 4, ulterior 10 mari institutii bancare respecta sau nu legislatia concurentiala in vigoare, daca utilizeaza sau nu practici concurentiale neloiale - inclusiv recurg la publicitate inselatoare -, sau, mai mult decat atat, daca incalca drepturile consumatorilor directi de servicii bancare, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Conducerea BNR a recunoscut public ca, din nefericire, Consiliul Concurentei nu a avut o consultare cu reprezentantii acesteia inainte de anuntarea declansarii si extinderii recentei investigatii. Pentru tot mai multe organizatii ale societatii civile este clar ca lucrurile nu mai pot continua in acest mod ca si pana acum. Bancile nu se mai pot eschiva de la a da seama despre modul in care actioneaza in raport cu standardele impuse pe multiple planuri, dar si in relatia de civilitate minimala fata de clientii proprii.


Citeste tot articolul Un comunicat

Citeste mai mult...

Vanzarile Mobexpert au crescut cu 27%, in primele 9 luni

Vanzarile Mobexpert de mobilier pentru casa si decoratiuni au inregistrat o crestere de 27 la suta in primele noua luni, la nivel regional, comparativ cu perioada similara din anul trecut, transmite AGERPRES. Aceasta evolutie depaseste estimarile de crestere de 10 la suta facute de Mobexpert la inceputul anului si sta la baza unei reconsiderari in plus cu cinci la suta a previziunilor pentru intregul an 2008, se arata intr-un comunicat al companiei. Cele mai bune rezultate au fost generate de magazinele din orasele mari, precum Bucuresti, Brasov sau Sofia. La rezultatele obtinute au contribuit si hipermagazinele deschise in acest an in reteaua din Romania, la Suceava si Pitesti.

in ultimul trimestru din 2008, va fi inaugurat un al treilea hipermagazin la Sibiu. Investitia totala pentru extinderea retelei din Romania in 2008 se ridica la aproximativ opt milioane de euro. Consolidarea retelei Mobexpert va continua si in 2009, urmand sa fie deschise hipermagazine la Oradea, Iasi, Ploiesti si Bucuresti in formula integrata in complexe comerciale, tinta fiind o retea de 26 de hipermagazine in regiune pana in 2011. "Evolutia buna a vanzarilor din primele noua luni ale anului 2008 ne incurajeaza sa privim cu optimism rezultatele acestui an, in pofida semnalelor de criza din piata.

Magazinele din orasele mari continua sa genereze cele mai bune vanzari, iar investitiile facute in acest an in extinderea retelei incep sa se simta. Pana acum, am deschis cu succes doua hipermagazine si, in scurt timp, urmeaza al treilea. Un alt proiect important din aceasta toamna este lansarea noii colectii Mobexpert, avand un concept care revolutioneaza tot ce am propus pana acum", a declarat Dan Sucu, presedintele Grupului Mobexpert. Mobexpert este liderul pietei de mobilier din Romania, prin cele doua marci ale sale Mobexpert - hipermagazine si magazine de mobilier pentru casa si decoratiuni - si Mobexpert Office - mobilier pentru birou si colectivitati.



Citeste mai mult...

Miercuri: Leul s-a apreciat nesemnificativ fata de euro

Moneda nationala s-a apreciat nesemnificativ miercuri, cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) fiind de 3,6829 lei pentru un euro, cu doar 0,09 bani mai scazut decat cel din ziua anterioara. Marti, un euro a fost cotat de banca centrala la 3,6838 lei. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a apreciat cu 2,77 bani, pana la 2,8590 lei pentru un dolar, de la 2,8867 lei pentru un dolar, cat era marti. Francul elvetian a fost cotat miercuri la 2,4485 lei, cu 2,19 bani mai putin decat marti, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,8904 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 2,9060 lei pentru 100 de yeni.

Moneda nationala s-a apreciat nesemnificativ miercuri, cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) fiind de 3,6829 lei pentru un euro, cu doar 0,09 bani mai scazut decat cel din ziua anterioara. Marti, un euro a fost cotat de banca centrala la 3,6838 lei. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a apreciat cu 2,77 bani, pana la 2,8590 lei pentru un dolar, de la 2,8867 lei pentru un dolar, cat era marti. Francul elvetian a fost cotat miercuri la 2,4485 lei, cu 2,19 bani mai putin decat marti, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,8904 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 2,9060 lei pentru 100 de yeni.

Moneda nationala s-a apreciat nesemnificativ miercuri, cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) fiind de 3,6829 lei pentru un euro, cu doar 0,09 bani mai scazut decat cel din ziua anterioara. Marti, un euro a fost cotat de banca centrala la 3,6838 lei. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a apreciat cu 2,77 bani, pana la 2,8590 lei pentru un dolar, de la 2,8867 lei pentru un dolar, cat era marti. Francul elvetian a fost cotat miercuri la 2,4485 lei, cu 2,19 bani mai putin decat marti, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,8904 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 2,9060 lei pentru 100 de yeni.

Cuvinte cheie: lei, bani, marti


Citeste mai mult...

Business Report: Bancile au blocat credite de 700 milioane de euro in energie; Unde se depoziteaza toate "secretele" companiilor locale; De ce franeaza brusc cel mai dinamic segment al economiei romanesti; Laptop-ul Bentley de 15.000 de euro, lansat in Romania, iar Ferrari 599 GTB Fiorano Novitec Rosso atinge 100 km/h in 3,5 secunde

Vanzarile de autovehicule din Statele Unite au scazut la cel mai jos nivel din ultimii 25 de ani. Efectele crizei financiare se fac simtite si in industria auto, unde nici discount-urile mari oferite de producatori nu mai reusesc sa revigoreze increderea clientilor, comenteaza jurnalistii britanici. Potrivit Financial Times, este de departe cea mai severa recesiune din industria auto americana. Bob Carter, seful departamentului de vanzari al Toyota din Statele Unite spune ca aceasta criza financiara a lovit din plin increderea consumatorilor si deci vanzarile auto.

Printre cei mai afectati producatori sunt General Motor si Chrysler, care au discutat despre o posibila fuziune pentru a face fata lipsei de lichiditati. „Adio de la ultimul mare producator german de computere“. Siemens isi vinde participatia de 50% la concernul Fujitsu Siemens Computers (FSC), producatorului japonez Fujitsu, care plateste 450 de milioane de euro. Tranzactia urmeaza sa aiba loc la 1 aprilie 2009, in conditiile in care autoritatile abilitate confirma legalitatea ei. Seful FSC Bernd Bischoff a eliberat postul „din motive personale“, i-a luat locul actualul sef al finantelor FSC, Kai Flore.

Cuvinte cheie: euro, scrie, 000


Citeste mai mult...

Clientii BCR pot folosi bancomatele Erste Grup din sapte tari

Posesorii de carduri de debit BCR vor putea retrage numerar, din luna noiembrie, de la bancomatele Erste Grup din Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Serbia, Slovacia si Ucraina, platind doar comisionul de retragere de numerar, de 0,2%, minim 0,2 lei, aplicat si la bancomatele din Romania ale bancii. "Clientii BCR incep sa se bucure de avantajul de a fi client Erste Grup. In momentul de fata sunt peste 6.

000 de ATM-uri in opt tari de la care posesorii de carduri BCR pot retrage numerar fara sa mai plateasca alte comisoane interbancare si internationale", a declarat, intr-un comunicat, directorul executiv al Directiei Carduri din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), Igor Zganjer, preluat de. Comisionul de retragere de numerar in strainatate era, pana in luna noiembrie, de 1,75%, respectiv minim cinci dolari, echivalent in lei. Serviciul este valabil pentru toate cardurile de debit BCR atasate unui cont curent in lei.

BCR, membra a Grupului Erste, are active de peste 17,5 miliarde euro, detinand o retea de 620 de unitati retail, pentru populatie si microintreprinderi, deschise in majoritatea oraselor cu peste 10. 000 de locuitori. Institutia de credit emite 23 de tipuri de carduri de credit si de debit, avand o peste 1. 600 de bancomate si circa 14. 000 de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card.

Cuvinte cheie: bcr, carduri, numerar


Citeste mai mult...

Salariile profesorilor ar putea fi majorate din 2009

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca salariile profesorilor cu un plafon minim de 640 de lei ar putea fi majorate inca de la inceputul anului 2009, informeaza AGERPRES. "Chiar daca am prorogat termenul de aplicare a Legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta, putem asigura in acest termen un nivel de reparatii pentru cei cu salarii mici, in jurul plafonului de 640 de lei. Discutiile cu sindicatele din aceasta perioada au vizat si acest aspect", a spus ministrul Finantelor.

Ministrul a precizat ca in sedinta de Guvern de marti nu va fi luata in discutie majorarea salariilor profesorilor, urmand ca ministri care discuta cu sindicatele sa prezinte rezultatele negocierilor derulate pana in prezent.

inistrul a precizat ca in sedinta de Guvern de marti nu va fi luata in discutie majorarea salariilor profesorilor, urmand ca ministri care discuta cu sindicatele sa prezinte rezultatele negocierilor derulate pana in prezent.



Citeste mai mult...