Romania si Polonia sustin acordarea sprijinului financiar pentru ferme

Romania si Polonia vor sustine, in cadrul reformei Politice Agricole Comune (PAC), o abordare comuna si echilibrata intre fermele statelor vechi din Uniune si cele noi, informeaza AGERPRES. "Vrem ca in bugetul PAC sprijinul financiar pentru ferme sa fie acordat pe referinte geografice nu istorice", a declarat ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, intr-un seminar de profil sustinut la Indagra. Acesta a mentionat ca sprijinul financiar ar trebui calculat in functie de tipul de ferma, de nivelul productiei, de zona in care se afla precum si de costurile fermierilor.

Ciolos a mai precizat ca este posibil sa obtina cat de curand pentru Romania o suplimentare financiara pentru anumite categorii de ferme, existand si posibilitatea de a creste nivelul subventiilor acordate fermierilor din bugetul national pentru a ajunge cat mai repede la nivelul alocat in tarile vechi din UE. "Ambele tari (Romania si Polonia) vor sustine mentinerea fondurilor pe Pilonul I, adica a veniturilor fermierilor prin plati directe pentru ca numai asa pot suporta anumite credite bancare necesare investitiilor. Daca exista plati directe va exista si o stabilitatea a veniturilor agricultorilor", a adaugat Ciolos.

Potrivit ministrului polonez al Agriculturii, Marek Sawicki, evaluarea PAC are nevoie de o noua perspectiva, "de o analiza cinstita si amanuntita". "Pana acum au fost doar discutii la nivelul statelor Uniunii Europene si au fost anuntate reforme la nivelul PAC dar fara rezultate pentru ca nu s-a schimbat inca nimic nici pentru noi nici pentru Romania", a spus ministrul polonez al Agriculturii. Acesta a subliniat ca agricultorii polonezi si cei romani sunt fortati sa joace pe o piata comuna dar cu fonduri mult mai mici.