O criza bancara mondiala ar duce la sporirea numarului de crize cardiace

Mii de persoane ar putea fi afectate de crize cardiace in cazul in care sectorul bancar mondial va cunoaste o criza similara celei care a dus la nationalizarea bancii britanice Northern Rock, afirma un studiu publicat marti, citat de AFP. In acest studiu, intitulat "Poate o criza bancara sa va afecteze inima.", sociologii universitatii britanice Cambridge au estimat ca o criza sistemica a sectorului bancar ar putea cauza o crestere de 6,4% a numarului de crize cardiace in statele dezvoltate. Statele in curs de dezvoltare ar putea fi chiar mai afectate, afirma studiul, care estimeaza o crestere de 26% a deceselor legate de crizele cardiace in India, afirma AFP.

In Marea Britanie, intre 1.280 si 5.130 persoane ar putea sucomba din cauza unei crize cardiace in cazul in care un numar important de banci ar fi afectate de probleme asemanatoare celor care au dus la nationalizarea bancii Northern Rock, estimeaza sociaologii. Banca britanica, specializata in acordarea de credite imobiliare, a fost foarte aproape de faliment la inceputul lunii septembrie 2007, in siajul crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime). Confruntat cu aceasta problema, guvernul britanic a decis nationalizarea bancii.

Autorii studiului au utilizat datele statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) legate de decese si datele Bancii Mondiale privind crizele bancare survenite intre 1960 si 2002. Conform acestora, crizele bancare au consecinte economice de o mare amploare si reprezinta "un factor important" pentru majorarea numarului de maladii cardiace si ratei mortalitatii. Sociologii de la Cambridge au subliniat ca stresul simtit cu ocazia unei crize bancare grave este similar cu cel simtit cu ocazia unui cutremur, al unor razboaie sau atentate, ridicand presiunea arteriala si riscul de maladii cardiace.


Citeste mai mult...

Ponderea retailului modern din Romania a ajuns la 39% anul trecut

Ponderea retailului modern a crescut anul trecut pana la 39% la nivel national si la 70% in Capitala, Bulgaria fiind in prezent singura tara din Uniunea Europeana a carei piata de retail este mai putin dezvoltata decat cea a Romaniei, a declarat directorul de marketing Carrefour, Andreea Mihai."Cele patru faze ale evolutiei pietei de retail sunt introducerea pe piata, cresterea, maturitatea si saturatia. In prezent, Romania este la inceputul fazei de crestere si ar putea ajunge la o oarecare maturitate abia in 2010-2012, cum se intampla deja in tari precum Grecia sau Turcia.

La noi ponderea retailului modern a ajuns in 2007 la 39%, destul de scazuta comparativ cu tarile din Europa de Vest unde ponderea este de 90-99%", a declarat pentru NewsIn, Andreea Mihai. Evolutia retailului modern a fost tousi foarte dinamica la nivel national avand in vedere ca in 2005 acest segment detinea 27% din piata, iar in 2006 a crescut la 33%. In schimb, cresterea a fost mult mai rapida in Capitala, retailul modern reprezentand 70% din piata, comparativ cu 2006 cand era 59%, respectiv 2005 cand a fost 48%.

Spre comparatie, in 2006 ponderea comertului modern in Franta a fost de 96%, in Polonia de 57%, iar in Italia de 58%. Reprezentantii Carrefour Romania estimau anul trecut ca valoarea pietei de retail din Romania va ajunge la 40 miliarde euro in 2007 si va depasi 100 de miliarde euro pana in 2010 daca se va pastra cresterea medie de 50% din ultimii ani. Cea mai mare pondere din retailul modern o detine segmentul de cash&carry (49% din retailul modern in 2006). Principalii jucatori pe piata de retail din Romania sunt Carrefour (11 magazine), Kaufland (31 magazine), Auchan (cinci magazine), Real (14 magazine), Cora (trei magazine) si operatorul romanesc al magazinelor Pic (patru magazine) - pe segmentul hiprmarketurilor; Mega Image (23 magazine), La Fourmi (14 magazine), Spar (14 magazine)- pe segmentul supermarketurilor; Plus Discount (49 magazine), Penny Market (45 magazine), Penny Market XXL (cinci magazine), Minimax Discount (12 magazine)- pe segmentul de discount; Metro (23 magazine) si Selgros (16 magazine) pe segmentul cash & carry.


Citeste mai mult...

Tariceanu: propunerea de a reduce TVA la alimentele de baza este o prostie electorala

Premierul Tariceanu a calificat marti initiativa unor partide parlamentare, referitoare la reducerea TVA la alimentele de baza de la 19% la 5%, ca fiind o "prostie" electorala care, in opinia sa, nu se va materializa."Nu toate prostiile care se spun o sa ajunga sa se materializeze. Povestea asta cu reducerea TVA este o chestiune pur electorala pe care unii au lansat-o. Le-am explicat ca din punct de vedere economic, pretul nu e dat de TVA, ci de cerere si de oferta", a declarat Tariceanu la seminarul pe teme economice organizat de "The Economist".

El a raspuns astfel reprezentantului unei companii producatoare de tigari, care s-a declarat ingrijorat de solicitarea parlamentarilor ca acciza la tigarete sa fie majorata, in compensatie la reducerea TVA pentru produsele de baza."Cu initiative din astea m-am obisnuit, nu ma mai sperie. Slava Domnului ca exista in Parlament si oameni care au si cunostinte si responsabilitatea sa inteleaga care sunt efectele, care nu vor fi nicidecum cele scontate asupra preturilor, ci mai degraba asupra veniturilor bugetare", a declarat Tariceanu.

Senatul a adoptat o initiativa social-democrata, care prevede reducerea TVA la produsele de baza de la 19% la 5%, odata cu  cresterea accizelor la produsele de lux si la tutun pentru a reduce deficitul generat de aceasta masura. Initiativa privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza apartine unui grup de cinci senatori social-democrati: Ilie Sarbu, Doina Silistru, Petre Daea, Sever Ster si Liliana Tomoioaga. Propunerea vizeaza stabilirea plafonului pentru pensiile neimpozabile la 15 milioane de lei vechi, iar cei cinci pesedisti au gasit solutia majorarii accizelor la produsele de lux si tutun pentru a compensa pierderile bugetare rezultate din reducerea TVA la alimentele de baza.


Citeste mai mult...

Companiile mari spun ca vor mari salariile cu 15%

Angajatii din marile companii private din Romania vor primi anul acesta de la angajatori, in medie, cu 15% mai multi bani decit anul trecut, se arata in Studiul anual compensatii si beneficii realizat de compania de consultanta in management Hay Group. Potrivit consultantului, 80% dintre cele aproximativ 140 de companii care au participat la studiu au declarat ca realizeaza ajustari salariale anuale, de cele mai multe ori in lunile ianuarie, martie si aprilie."In mai 2007, participantii la studiul Hay Group de remunerare se asteptau la o crestere medie a salariilor de 10,2% pentru 2008.

Cresterea medie prevazuta pentru anul acesta in februarie este cu 4,8% mai mare si ne asteptam sa fie de aproximativ 15%", explica Alina Popescu, manager Divizia studii de remunerare, Hay Group Romania. Potrivit studiului, cea mai mare crestere salariala anuala, de 15,7%, se va aplica pentru nivelurile de management, urmind muncitorii, care vor primi un plus de 15,5%. Salariatii din top management vor inregistra si ei venituri salariale cu 15,1% peste nivelul anului trecut, in vreme ce specialistii si personalul administrativ vor primi cu 14,5 si respectiv 14,4% mai mult.

resterea medie prevazuta pentru anul acesta in februarie este cu 4,8% mai mare si ne asteptam sa fie de aproximativ 15%", explica Alina Popescu, manager Divizia studii de remunerare, Hay Group Romania. Potrivit studiului, cea mai mare crestere salariala anuala, de 15,7%, se va aplica pentru nivelurile de management, urmind muncitorii, care vor primi un plus de 15,5%. Salariatii din top management vor inregistra si ei venituri salariale cu 15,1% peste nivelul anului trecut, in vreme ce specialistii si personalul administrativ vor primi cu 14,5 si respectiv 14,4% mai mult.


Citeste mai mult...

Creierul fraudei de la BRD a fost arestat

Afaceristul iranian Farid Jahani, cunoscut in Banie ca Paul Valuta, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile dupa ce a fost ridicat de "mascati" din propria casa din Craiova si dus pentru audieri la Timisoara, noteaza Gardianul. Aceasta este cea de-a sasea persoana implicata in frauda de peste 2 milioane de euro de la BRD Craiova. Barbatul este acuzat de inselaciune, furt, fals si spalare de bani. Procurorii DIICOT au stabilit ca intre Paul Valuta si angajata BRD Craiova Otilia Bitu a existat o relatie foarte stransa si foarte veche, de cand aceasta lucra la un cazinou frecventat de iranian.

Membru al lumii interlope din Craiova, Farid Jahani, cunoscut sub numele de "Paul Valuta", cu tripla cetatenie - romana, iraniana si suedeza - a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Farid Jahani a fost adus de politistii din Craiova la Timisoara, in noaptea de luni spre marti, si a fost predat procurorilor DIICOT Timis. Dupa mai multe ore de audieri, barbatul a fost prezentat Tribunalului Timis, care a emis pe numele sau mandatul de arestare preventiva pentru 29 de zile. Avocatul omului de afaceri, Lucian Belulescu, a spus ca va face recurs impotriva mandatului de arestare preventiva deoarece clientul sau este nevinovat.

Surse apropiate anchetei spun ca din primele cercetari rezulta ca Farid ar fi cel care a gandit intreaga operatiune prin care BRD Craiova a fost fraudata cu 2,2 milioane de euro. Un alt caz in care a fost implicat Jahani Farid, zis Paul Valuta, s-a petrecut la inceputul anilor 1990, cand a deschis o casa de schimb valutar in Craiova. Omul de afaceri a fost cercetat si arestat pentru evaziune fiscala. Acesta impreuna cu fratele sau au fost arestati in timp ce incercau sa iasa din tara cu aproape 100.000 de mii de lei.


Citeste mai mult...

Care sunt serviciile medicale de care beneficiaza asiguratul

Persoanele asigurate pot primi mai multe servicii prin unitatile care au contract cu Casele de Asigurari de Sanatate, noteaza Gandul. Acestea sunt prevazute de Legea 95/2006 privind reforma in Sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare. Serviciile medicale sunt cuprinse in pachetul de baza, dar aceste sunt precizate, anual, in contractul-cadru. Anul acesta, noul act normativ ar putea intra in vigoare din luna aprilie. De asemenea, exista si hotararea de guvern privind programele de sanatate.

Anul acesta unele dintre programele nationale, cum ar fi cel de diabet, oncologie si transplant, vor fi finantate de la bugetul Ministerului Sanatatii Publice. Periodic se pot modifica si listele de medicamente compensate sau gratuite. Potrivit site-ului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), asiguratul beneficiaza de servicii de medicina primara, acestea fiind acordate medicului de familie. "Asiguratii beneficiaza de pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative, alte servicii medicale conform competentelor medicului de familie, servicii medicale pentru situatii de urgenta si de eliberare de acte medicale.

Asiguratul are obligatia sa se inscrie pe lista de pacienti a unui medic de familie". De asemenea, asiguratul beneficiaza de servicii medicale si in ambulatoriile clinice, adica in fostele policlinici. Aceste servicii sunt acordate de medicii specialisti. Serviciile medicale din spitale se acorda pentru patologia care necesita internare (cazuri acute, cazuri cronice, alte situatii justificate) si serviciile spitalicesti care nu necesita internare, prestate in regim de spitalizare de zi. Internarea in spital se face pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu (in cazurile de urgenta nu este necesar biletul de trimitere) si a documentului care dovedeste calitatea de asigurat a persoanei.


Citeste mai mult...

Bancile pentru locuinte, in asteptarea clientilor rabdatori

Cei care opteaza pentru un produs de economisire-creditare trebuie sa stranga bani cel putin un an si jumatate, noteaza Adevarul. Creditul imobiliar ramane, in momentul de fata, cea mai frecventa alegere pentru majoritatea celor care vor sa-si cumpere o casa. Multi dintre romani nici nu cunosc caracteristicile produselor oferite de bancile pentru locuinte. In plus, factorul timp este cel care determina optiunea de a apela sau nu la produsele de economisire-creditare. Desi reprezinta o alternativa la creditele imobiliare/ipotecare, produsele de economisire-creditare (de tip Bauspar) nu se bucura de o prea mare popularitate pe piata autohtona.

Optiunea pentru astfel de produse depinde foarte mult de profilul social al familiei si de orizontul de asteptare al acesteia. Un credit imobiliar sau ipotecar poate fi obtinut intr-un timp relativ scurt de cei care detin avansul necesar, in timp ce un imprumut la o banca pentru locuinte poate fi contractat dupa cel putin 18 luni de economisire. "Produsele de economisire-creditare reprezinta o alternativa la creditele imobiliare, insa daca vrei sa-ti cumperi o casa acum, nu apelezi la bancile pentru locuinte.

Ele se adreseaza celor cu mijloace modeste si care nu sunt presati de timp", a declarat consultantul de investitii Bogdan Baltazar. De asemenea, se poate vorbi si de o notorietate inca scazuta a produsului de tip Bauspar. In prezent, pe piata romaneasca activeaza doar doua banci pentru locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte. "Sa nu uitam ca primele produse de economisire-creditare au fost lansate pe piata romaneasca de abia acum trei ani. Timp insuficient pentru a patrunde in mintea romanilor in aceeasi masura ca orice alte tipuri de produse bancare de masa", sxplica Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.


Citeste mai mult...

Primele licente de tip WiMAX vor fi acordate anul acesta

La initiativa MCTI, Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanta de Urgenta in vederea reorganizarii utilizarii spectrului radio in banda de frecvente 3600 - 3800 MHz, pentru a permite demararea procedurilor de implementare a sistemelor BWA de tip WiMAX la nivel national, se arata intr-un comunicat de presa al MCTI remis BankNews.ro. Masura are ca obiective prioritare asigurarea accesului unui numar cat mai mare de utilizatori la infrastructura de comunicatii electronice in banda larga, in scopul reducerii decalajului digital existent intre mediul rural si cel urban precum si al celui  inregistrat de Romania fata de celelalte state membre UE in ceea ce priveste accesul cetatenilor la Internetul in banda larga.

Momentan, licenta de utilizare a benzii de frecvente 3600 - 3800 MHz este detinuta de Societatea Nationala de Radiocomunicatii - S. A. In urma adoptarii Ordonantei de Urgenta, Societatea Nationala de Radiocomunicatii - S. A. va elibera, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a actului normativ, benzile de frecvente radio 3600-3657 MHz pereche cu 3700-3757 MHz. Ulterior, dreptul de a utiliza aceste benzi de frecvente radio se va acorda companiilor interesate in baza unei proceduri de selectie competitiva organizata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Implementarea sistemelor BWA de tip WiMAX la nivel national va contribui la eliminarea barierelor in calea dezvoltarii comunicatiilor electronice in banda larga, la asigurarea accesului de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau indepartate, la stimularea utilizarii platformelor multiple pentru oferirea continutului informational, precum si la utilizarea eficienta a spectrului de frecvente radio pentru servicii de banda larga. Sistemele BWA de tip WiMAX beneficiaza de o serie de caracteristici care confera o oportunitate deosebita pentru implementarea in mediul rural: furnizeaza date si servicii de telecomunicatii la viteze mari, pe arii extinse de pana la 65 km, bazandu-se pe tehnologii wireless (fara fir).


Citeste mai mult...

Sefa la Fisc, salariu cat Basescu si Tariceanu la un loc

Marieta Cretu, directoarea executiva al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Tulcea, a incasat cel putin intr-o luna a anului trecut 17.000 lei, adica aproape cat salariul presedintelui (9.056 lei) si al premierului (8.357 lei) la un loc, noteaza Romania Libera. Nu este vorba de un salariu fix aferent functiei, ci de venituri compuse din salariu si sporuri salariale care depasesc de sase ori retributia stabilita prin lege pentru aceasta functie publica. Salariul fabulos al directoarei Fiscului tulcean se compune din: salariu de baza (3.000 lei), stimulente din incasarea creantelor bugetare (6.000 lei) si indemnizatie de participare la examene de angajare personal (8.000 lei).

Stimulentele si indemnizatia sunt acordate, de altfel, pentru activitati cuprinse in fisa postului. Marieta Cretu a incasat in 2007, luna de luna, 3.000 lei salariu si cate 6.000 lei pe luna drept stimulente. In luna octombrie cel putin, s-au adaugat la aceste venituri 8.000 lei, reprezentand indemnizatia de examinare. Pentru a-si mari salariul cu aceasta suma, Cretu a cerut ca examinarea noilor angajati sa nu se faca de catre o singura comisie, cum au procedat predecesorii sai, ci de cinci sau sase comisii care au lucrat simultan mai multe zile.

Marieta Cretu a declarat ca "nu am incalcat legea cand am organizat in acest mod examinarea viitorilor salariati, iar participarea mea in toate comisiile de examinare este o obligatie stabilita de procedurile legale". Sefa Fiscului din Tulcea a primit anul trecut sporuri salariale exorbitante pentru indeplinirea unor activitati care sunt cuprinse in fisa postului. Ca urmare, venitul ei a fost in unele luni de 17.000 de lei, adica dublu fata de salariul presedintelui Romaniei.


Citeste mai mult...

Mitsubishi Electric se va retrage de pe piata telefoniei mobile

Mitsubishi Electric Corp a anuntat ca planuieste sa se retraga din afacerea neprofitabila de telefonie mobila, devenind producatorul de electronice japonez cel mai recent retras de pe o piata dominata de giganti internationali precum Nokia, relateaza Reuters. Dupa ce s-a confruntat cu o competitie dura din partea Nokia, Samsung Electronics Co Ltd si a altor furnizori la nivel mondial, multi producatori de telefonie mobila din Japonia s-au retras in ultimii ani pe piata interna. Insa pe piata japoneza saturata, cererea este asteptata sa scada in acest an, in contextul in care operatori de telefonie mobila precum NTTDoCoMo Inc au redus subventiile catre vanzatorii de retail, destinate mentinerii telefoanelor la un pret scazut, si au redus in schimb ratele lunare.

Mitsubishi Electric a anuntat luni ca estimeaza in anul fiscal ce se va incheia la 31 martie o pierdere unica, inainte de perceperea taxelor, de aproximativ 17 miliarde yeni (164,1 milioane dolari), ca urmare a acestei retrageri. Compania japoneza a adaugat, totusi, ca pierderea ar putea fi compensata de cresterea eficientei operationale in alte sectoare. Mitsubishi Electric estimeaza vanzari de 100 miliarde yeni din operatiunile de telefonie mobila in acest an, echivalent cu 2,5% din veniturile totale ale companiei, si livrari de 2,1 milioane unitati.

Aceasta cifra reprezinta mai putin de 0,2% din livrarile mondiale de telefoane mobile pentru anul calendaristic 2007, potrivit statisticilor firmei de cercetare IDC. Decizia Mitsubishi Electric urmeaza anuntului facut de Sanyo Electric Co Ltd in ianuarie, potrivit caruia isi va vinde afacerea neprofitabila de telefonie mobila companiei Kyocera Corp, pentru 40-50 miliarde yeni."Este un pas firesc pentru Mitsubishi Electric, dupa ce nu a reusit sa lanseze un model de succes de ceva vreme", a declarat un analist din cadrul IDC, Michito Kimura."Insa retragerea acestor doi producatori japonezi de pe piata nu va usua situatia companiilor care raman in industrie, pentru ca noua strategie a operatorilor telefonici, de a reduce subventiile catre vanzatori, descurajeaza utilizatorii de la a inlocui frecvent aparatele telefonice", a adaugat acesta.


Citeste mai mult...

Managerii firmelor se asteapta la cresteri ale activitatii economice, dar si la cresteri de preturi

Managerii intervievati de Institutul National de Statistica (INS) spun ca, in februarie-aprilie 2008, activitatea din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si din serviciilor va creste in raport cu cele trei luni anterioare, dar la fel si preturile transmite, joi, INS. Managerii companiilor din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a productiei cu 20%, cat si o crestere pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din firmele cu 500 de salariati si peste, care spun ca productia va creste 27%.

Numarul de salariati va avea, in continuare, o tendinta de usoara scadere - 6%. Scaderea va fi mai accentuata, conform estimarilor managerilor, in domeniul articolelor de imbracaminte si in metalurgie - 24%, respectiv 22%. Preturile produselor industriale vor creste cu 38%, fata de estimarea din luna anterioara, de 34%. Conform estimarilor din luna februarie 2008, odata cu iesirea din sezonul rece se va inregistra in activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta ascendenta a volumului productiei, care va creste cu 23%, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi, care va urca cu 23%.

Cresteri mai semnificative, pentru ambii indicatori, se vor inregistra la companiile mijlocii cu 50 - 249 salariati . Aici, productia va avansa cu 28%, respectiv 31%. Referitor la numarul de salariati, se asteapta o crestere pe ansamblul sectorului, de 13%. Se estimeaza ca preturile lucrarilor de constructii vor creste, in continuare, cu 49%. Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru urmatoarele trei luni ale anului 2008, o crestere de 29% a vanzarilor de marfuri. Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv, urcand cu 24%.


Citeste mai mult...

Anchor va investi 50 milioane euro in construirea unei cladiri de birouri in Bucuresti

Dezvoltatorul imobiliar Anchor Grup va investi 50 milioane euro in constructia unei cladiri de birouri de clasa A, Anchor Plaza Metropol, care va fi situata in Bucuresti, in apropiere de Plaza Romania, a declarat, luni, directorul executiv al companiei, Ibrahim Paksoy. Cladirea de birouri Anchor Plaza Metropol va avea 12 etaje si va fi operationala incepand cu a doua jumatate a anului 2009. Aria construita va fi de circa 55.000 metri patrati, iar cladirea de birouri va necesita o investitie de 50 milioane euro."Anchor Grup va continua si in viitor investitiile si dezvoltarea in Romania in domeniul imobiliar.

Estimam ca, odata cu finalizarea Anchor Plaza Metropol, aproximativ 3.000 de oameni vor lucra in aceasta cladire", a declarat Ibrahim Paksoy. Anchor Plaza Metropol va dispune de o suprafata inchiriabila de aproximativ 33.600 metri patrati, cu 3.000 metri patrati pe etaj si va oferi rezidentilor atat locuri de parcare subterane cat si exterioare. Lucrarile de constructie au fost demarate deja si sunt realizate de catre Serrom Construction International, iar inchirierile sunt disponibile din luna martrie.

Anchor Grup a fost infiintata in 1997 si este specializata in dezvoltarea si managementul de proiecte imobiliare, avand zece ani de prezenta pe piata imobiliara din Romania. Compania a dezvoltat centre comerciale, cladiri de birouri si ansambluri rezidentiale. Compania are un volum de investitii de 340 milioane de euro in proiecte finalizate sau viitoare. Principalele proiecte ale Anchor sunt: Bucuresti Mall, primul mall din Romania, Plaza Romania, Anchor Plaza si InCity Residences, ansamblu rezidential localizat in centrul Bucurestiului.


Citeste mai mult...

Suma imputata Frantei in cazul evaziunii fiscale din Liechtenstein se ridica la un miliard euro

Ministrul francez de finante, Eric Woerth, a precizat luni ca frauda fiscala imputata cetatenilor francezi implicati in cazul de evaziune fiscala din Liechtenstein se ridica la un miliard de euro, afirmand ca lista celor 200 de persoane anchetate nu contine "nume cunoscute", transmite AFP."Suma ce reprezinta aceasta lista de active transferate in Liechtenstein este de aproximativ un miliard euro", a precizat ministrul francez pentru postul de radio Europe 1."Este posibil sa fie vorba de bani transferati legal.

Acest lucru trebuie verificat", a precizat ministrul de finante, spunand ca ancheta ar putea dura mai multe saptamani. Intrebat de identitatea celor 200 de persoane implicate, ministrul a declarat ca "nu va face publice nume"."Incercam sa stabilim o lista clara", precizand ca actuala lista a fost primita gratuit din partea Marii Britanii."Aceasta nu este o lista detaliata. Nu este o agenda de telefoane", a mai spus ministrul. Justitia germana a anuntat pe 26 februarie 2008 ca ancheteaza peste 160 de persoane in cadrul unei ample anchete de evaziune fiscala, datorita unor informatii obtinute prin intermediul unui informator din Liechtenstein.

Frauda fiscala din Liechtenstein implica cetateni din peste zece tari, printre care SUA, Franta, Italia, Suedia si Australia.


Citeste mai mult...

Criza ipotecara din Statele Unite ii descurajeaza pe cei care vor sa isi cumpere prima locuinta

Timp de zeci de ani, cumpararea unei locuinte a fost un pas esential in obtinerea sigurantei financiare a clasei mijlocii americane. Proprietarii se bazau pe plata unei ipoteci fixe in locul unei chirii in crestere, beneficiau de reduceri de taxe si de cresterea valorii locuintei, scrie Reuters. Insa in contextul in care preturile scad si familiile isi pierd dreptul de a achita ipotecile, unii oameni, care in alte circunstante ar dori sa isi cumpere o locuinta proprie, gasesc in prezent mai sigure chiriile.

O astfel de persoana este Lisa Chesnut, care locuieste in Tucson, Arizona si este coordonator al unui sistem informational. Cu un loc de munca bine platit si doi copii mici, Chesnut, in varsta de 29 de ani si sotul ei, Bryan, par tipul clasic de familie in cautarea unei prime locuinte. Acestia au luat in calcul posibilitatea, inainte ca piata sa inceapa sa scada, cu un an in urma."La inceput am crezut ca scaderea preturilor este un semn bun", a declarat Chesnut intr-un interviu telefonic."Apoi am inceput sa citim despre pierderea dreptului de a achita ipotecile, de ratele ipotecare ajustabile si de oamenii care isi pierdeau casele", a mai spus aceasta.

"Ne-am gandit, daca se intampla ceva si ne pierdem locuinta.". Cea mai mare temere a acesteia este neplata ipotecii. Dupa ce a citit despre persoane care au de achitat mai multi bani in ratele ipotecare ajustabile, isi da seama ca daca primeste aprobarea pentru un imprumut nu inseamna neaparat ca isi va permite sa il achite. Un semn ca din ce in ce mai multi oameni aleg sa locuiasca in apartamente inchiriate in timp ce asteapta incheierea crizei vine din partea Equity Residential, unul dintre cei mai mari proprietari de apartamente din Statele Unite."Cifra de afaceri scade si la fel si numarul celor care au renuntat in 2007 la chirii in urma cumpararii unei locuinte", a declarat presedintele departamentului de gestionare a proprietatilor din cadrul Equity Residential, Fred Tuomi.


Citeste mai mult...

Marks & Spencer vrea sa deschida 50 magazine in Grecia si in Balcani, inclusiv Romania

Retailerul britanic Marks & Spencer Group a achizitionat 50% din M & S Marinopoulos BV care opereaza 38 de magazine sub acest brand in Grecia si in alte state balcanice, inclusiv Romania si Bulgaria, si vrea sa deschida circa 50 de magazine pe aceste piete in urmatorii ani, potrivit unui comunicat. Prin aceasta achizitie Marks & Spencer intentioneaza sa investeasca in partenerii care detin franciza brandului, urmarind cresterea eficientei si a ritmului de dezvoltare. Marks & Spencer intentioneaza sa isi dezvolte afacerea la nivel international si sa creasca vanzarile la 15-20% din veniturile grupului in urmatorii cinci ani."Avem oportunitatea de a deschide mai multe magazine Marks & Spencer in Grecia si in Balcani, iar joint venture-ul dintre noi si Marinopoulos ne va permite sa plasam M&S pe harta acestei parti a lumii.

In Grecia avem deja o platforma solida pe care putem construi, iar cererea pentru produsele marca Marks & Spencer este deja in crestere si in tari precum Romania si Bulgaria. Lucram cu Marinopoulos de peste 30 de ani si expertiza lor pe retail si cunoasterea pietei locale l-au recomandat drept partenerul ideal pentru noi", a declarat directorul diviziei de international business Marks & Spencer, Carl Leaver. Marinopoulos Group, una dintre cele mai mari companii private din Grecia, a fost partenerul Marks & Spencer timp de 30 de ani si detine drepturi exclusive de a opera magazinele Marks & Spencer din Grecia, Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Slovenia si Elvetia, prin contract de franciza.

Marks & Spencer a achizitionat 50% din capitalul social al Marks & Spencer Marinopoulos BV, prin subsidiara Marks and Spencer International Holdings Limited, pe care o detine in totalitate. Joint venture-ul are drept de operare si in Austria, Bosnia si Herzegovina, Fosta Republica Yugoslava a Macedoniei, Albania si Muntenegru, unde, in acest moment, nu exista magazine Marks & Spencer. Marks & Spencer (M&S) este unul dintre cei mai importanti retaileri britanici, comercializand imbracaminte, produse pentru casa si produse alimentare.


Citeste mai mult...

Valoarea bunurilor finantate de Porsche Bank Romania in 2007 a crescut cu 15%, la 250 milioane euro

Porsche Bank Romania a afisat o crestere cu 15% a valorii bunurilor finantate in 2007, pana la 249,9 milioane euro (833,9 milioane lei), in conditiile cresterii numarului contractelor de finantare incheiate anul trecut cu aproximativ o treime fata de 2006, pana la 20.867 unitati, a anuntat banca. La sfarsitul anului trecut, valoarea totala a bunurilor finantate de Porsche Bank Romania ajunsese la 331,6 milioane euro (1,1 miliarde lei), in crestere cu 9,8% fata de finalul lui 2006. Numarul total al contractelor de finantare incheiate de banca a ajuns la finalul anului trecut la 62.929.

La sfarsitul anului 2007, 96% din portofoliul Porsche Bank Romania era alcatuit din contracte de leasing financiar si operational, iar 4% din contracte de credit auto. Trei sferturi din contractele de finantare incheiate de Porsche Bank Romania au fost pentru companii si restul de 25% au fost pentru populatie. Acest aspect este explicat prin "inasprirea conditiilor de finantare pentru clientii persoane fizice si introducerea de noi reglementari pentru aceasta categorie", se mai explica in comunicatul transmis luni de banca."Pentru 2008 ne propunem sa ne consolidam strategia de promovare, in sensul unei si mai stranse legaturi intre solutiile noastre de finantare si automobilele promovate de Porsche Romania pe piata locala", a spus directorul Porsche Bank Romania, Kurt Leitner.

Porsche Bank Romania estimeaza pentru 2008 o crestere a volumului total al bunurilor finantate cu 14%, pana la 285 milioane euro. De asemenea, compania planuieste sa lanseze in Romania, din ultimul trimestru al acestui an, propria divizie de asigurari - Porsche Insurance."Produsele Porsche Insurance se vor adresa in primul rand clientilor care au achizitionat un automobil Audi, Porsche, Seat sau Skoda importat de catre dealer-ul Porsche Romania", a declarat directorul Porsche Broker de Asigurari, Virgil Chirica.


Citeste mai mult...

Ford ar putea deveni actionar majoritar la Automobile Craiova la sfarsitul lunii martie

Ford Motor Company ar putea deveni actionar majoritar la Automobile Craiova pana la sfarsitul lunii martie, a anuntat, luni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intr-un comunicat de presa, remis NewsInComisia de privatizare, condusa de Sebastian Vladescu, si echipa Ford, condusa de Lyle Watters, s-au intalnit, luni, la sediul AVAS pentru a analiza impactul deciziei Comisiei Europene asupra procesului de privatizare al Automobile Craiova SA."Cele doua parti sunt optimiste ca pana la sfarsitul lunii martie Ford Motor Company va deveni actionar majoritar la Automobile Craiova ceea ce va permite dezvoltarea acestui proiect industrial cu impact asupra regiunii si cetatenilor ei", se arata in comunicatul de presa.

Camera Deputatilor va vota pe 4 martie proiectul de lege privind privatizarea Automobile Craiova, dupa ce se va primi si acordul final al Comisiei Europene, a anuntat, luni, 25 februarie, presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu. Proiectul a fost dezbatut in sedinta de plen de luni, adoptarea sa fiind sustinuta de ministrul  pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu. El a vorbit despre cele 30.000 de locuri de munca care vor fi create astfel si despre valoarea investitiei. Ministrul a mai precizat ca in cateva zile va sosi si acordul final al Comisiei Europene.

Proiectul de lege a trecut de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional. Actul normativ a fost adoptat si de deputatii din Comisia pentru politica economica, cu o singura abtinere. Senatul a aprobat pe 13 februarie privatizarea Automobile Craiova. "Comisia Europeana ne-a comunicat ca pana pe 28 februarie vom avea o decizie. Suntem optimisti", a afirmat cu acea ocazie presedintele comisiei de privatizare a Automobile Craiova, fostul ministru de finante Sebastian Vladescu . Privatizarea a fost aprobata de senatori cu 56 de voturi pentru, 4 abtineri si 3 impotriva.


Citeste mai mult...

Teste de logica si de personalitate la angajare

Pentru a gasi persoanele potrivite pentru posturile de middle si top management, angajatorii apeleaza de obicei la firmele de recrutare sau la cele de head-hunting. Peste jumatate din firmele de recrutare de personal evalueaza potentialii candidati ai angajatorului prin teste de personalitate - seturi de intrebari cu mai multe variante de raspuns, care trebuie rezolvate intr-un anumit timp - sau prin teste de logica. Importanta este viteza de reactie a candidatului, deoarece testele nu lasa prea mult timp de gandire la dispozitie pentru gasirea unui anumit raspuns.

Din pacate, doar in putine cazuri candidatii sunt pusi in fata unor situatii concrete - ca test relevant al capacitatii acestora de a rezolva problemele ivite. Rezultatele sunt insa interpretabile, iar in cazul in care candidatii trec testul, vor putea sa-si justifice in fata examinatorului raspunsurile considerate gresite. In cazul in care examinatorul considera ca nu a fost intrunit punctajul necesar, din nefericire candidatul nu se poate 'apara'. Angajatorii nu considera relevante aceste teste de evaluare a candidatilor din cauza posibilitatilor numeroase de interpretare a rezultatelor, astfel incat prefera sa afle mai multe despre viitorul angajat prin testele de logica si de personalitate, si sa evite astfel de examinari care lasa loc pentru multe indoieli.

in pacate, doar in putine cazuri candidatii sunt pusi in fata unor situatii concrete - ca test relevant al capacitatii acestora de a rezolva problemele ivite. Rezultatele sunt insa interpretabile, iar in cazul in care candidatii trec testul, vor putea sa-si justifice in fata examinatorului raspunsurile considerate gresite. In cazul in care examinatorul considera ca nu a fost intrunit punctajul necesar, din nefericire candidatul nu se poate 'apara'. Angajatorii nu considera relevante aceste teste de evaluare a candidatilor din cauza posibilitatilor numeroase de interpretare a rezultatelor, astfel incat prefera sa afle mai multe despre viitorul angajat prin testele de logica si de personalitate, si sa evite astfel de examinari care lasa loc pentru multe indoieli.


Citeste mai mult...

Creditul imobiliar ramane inaccesibil romanilor

In perioada 2004-2007, piata creditelor ipotecare din Romania a crescut de aproape 4,8 ori, de la 840 de milioane de euro la 4 miliarde. Pana in 2009, reprezentantii companiilor imobiliare si ai bancilor sustin ca acest sector ar putea ajunge la 8 miliarde de euro. In ciuda evolutiei fulminante pe care au inregistrat-o, creditele ipotecare nu reprezinta decat 3,4% din PIB, volumul lor este de aproape 15 ori mai mic decat cel din majoritatea statelor din Europa. Diferenta mare este data si de faptul ca doar 5% dintre bucurestenii aflati in cautarea unei case au acces la credite de peste 100.000 de euro.

In 2005, creditele ipotecare contractate in Romania au atins nivelul de 1,4 miliarde de euro, cu aproape 40% mai mult decat in anul anterior. Acelasi procent de crestere s-a inregistrat si in 2006, cat piata imprumuturilor pentru locuinte a depasit 2 miliarde de euro. In 2007, potrivit datelor furnizate de consultantii Coldwell Banker, in tara noastra au fost contractate credite ipotecare in valoare de 4 miliarde de euro. Ele au reprezentat 3,4% din produsul intern brut (PIB). Pentru 2009, asteptarile sunt duble, adica un volum de 8 miliarde.

Fata de multe state din Europa, nivelul imprumuturilor pentru case din Romania este aproximativ 15 ori mai mic. Asta inseamna ca piata este de abia la inceputurile sale si acest lucru va fi speculat la maximum de institutiile financiar-bancare. Incepand din 2007, bancile au adoptat conditii de creditare mult mai flexibile decat in trecut, in acest fel crescand foarte mult accesul populatiei la imprumuturi, la fel ca si riscul neplatii datoriilor, pe de alta parte. Studiile de piata arata ca doar 5% din bucurestenii care isi doresc o locuinta pot obtine un credit de peste 100.000 de euro.


Citeste mai mult...

General Motors va prezenta la Geneva noul Chevrolet Aveo cu trei usi

General Motors (GM) va prezenta in premiera mondiala noul Chevrolet Aveo cu trei usi la salonul auto de la Geneva ce va avea loc in perioada 6-16 martie, informeaza un comunicat al companiei. Potrivit oficialilor de la GM, noul Aveo cu trei usi va fi lansat pe piata europeana in luna iunie 2008, cu doua variante de motorizare pe benzina. Cumparatorii vor putea alege intre un motor de 1,2 litri, cu doua axe cu came, cu 84 CP si o versiune imbunatatita a motorului de 1,4 litri, ce dezvolta o putere de 101 CP, aceasta versiune fiind disponibila cu transmisie automata.

La salonul de la Geneva vor fi expuse doua modele, HHR LPG care functioneaza cu LPG si Captiva CNG cu propulsie pe gaz natural, care va putea fi admirata la standul Federatiei de Gaz Natural. Noul Aveo cu trei usi extinde familia Chevrolet formata din masini din clasa monovolum compact, avand in vedere ca versiunea cu cinci usi a lui Aveo a avut premiera la Salonul de la Frankfurt, in septembrie 2007, urmand sa fie pusa in vanzare in luna martie pentru pieta europeana si in luna aprilie pentru piata auto din Romania.

Incepand cu anul 2002 s-au vandut peste 400.000 de masini Chevrolet din familia automobilelor de clasa compacta. Aveo detine 25% din totalul vanzarilor in anul 2007, fiind cel mai bine vandut model din gama Chevy.


Citeste mai mult...

CE este pregatita sa grabeasca revizuirea legii privind impozitarea economiilor

Comisia Europeana (CE) a anuntat, luni, ca este gata sa reexamineze mai repede decat era prevazut o lege din 2005 cu privire la impozitarea economiilor, considerata in prezent incompleta in contextul recentului scandal de evaziune fiscala din Liechtenstein, scrie AFP."Comisia este gata sa revizuiasca directiva referitoare la impozitarea economiilor", a declarat un purtator de cuvant al CE care se ocupa de fiscalitate, Maria Assimakopoulou. "Ne angajam sa pregatim un raport pana in octombrie sau noiembrie.

Daca in timpul discutiilor consiliului ministrilor de finante ai statelor membre ale UE de marti reprezentantii acestora vor cere accelerarea procesului, suntem gata sa o facem", a mai spus Assimakopoulou. In lupta cu evaziunea fiscala, tarile membre ale UE dispun in prezent de o directiva cu privire la impozitarea veniturilor din economii, insa aceasta s-a dovedit limitata in privinta aplicarii si ar putea fi revizuita, mai ales sub presiunile exercitate de Germania. Textul prevede un schimb de informatii intre state cu privire la veniturile din economii ale persoanelor nerezidente.

Cu toate acestea, tarile membre ale UE care practica secretul bancar, cum ar fi Belgia, Luxemburg sau Austria, la fel ca si paradisurile fiscale din afara UE, cum ar fi Elvetia, San Marino, Monaco, Andora sau Liechtenstein, precum si teritoriile dependente si asociate au obtinut dreptul de a nu participa la schimbul de informatii. Aceste tari se multumesc sa impoziteze doar dobanzile obtinute de client pentru economiile care sunt plasate in institutii de pe teritoriul lor. Sistemul are insa lipsuri, deoarece sumele in discutie nu pot fi controlate, deoarece nu includ si dividendele din actiuni, ci doar plasamentele persoanelor fizice, nu si pe cele ale fundatiilor sau companiilor.


Citeste mai mult...

Investitiile in economie au crescut, in 2007, cu 29% fata de 2006

In ultimul trimestru din 2007, investitiile realizate in economia nationala au fost cu 29,5% mai mari fata de aceeasi perioada din 2006, iar pe intreg anul se constata o crestere a investitiilor cu 29,0 % fata de 2006, transmite, marti, Institutul National de Statistica (INS). Valoarea investitiilor realizate in economia nationala in trimestrul IV din 2007, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, a crescut cu 8491,0 milioane lei preturi curente, reprezentand, in procente, o crestere de 29,5%. Comparativ cu trimestrul IV 2006, in trimestrul IV 2007 se constata ca a scazut ponderea investitiilor in lucrari de constructii noi cu 1,4 puncte procentuale, in timp ce ponderea investitiilor in utilaje (inclusiv mijloace de transport) a crescut cu 0,3 puncte procentuale.

S-au realizat investitii in industrie, comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale, constructii, transport, depozitare si comunicatii si asigurari sociale din sistemul public. In 2007, comparativ cu 2006, investitiile realizate in economia nationala au insumat 68391,4 milioane lei, in crestere cu 29,0%. Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in anul 2007, au insumat 31041,6 milioane lei (45,4 % din total, fata de 44,5 % in anul 2006), fiind in crestere cu 31,3 % comparativ cu anul 2006.

Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 31488,4 milioane lei (reprezentand 46,0 % din total fata de 47,6 % in anul 2006) fiind in crestere fata de anul precedent cu 26,8 %.


Citeste mai mult...

Eximbank a lansat un produs cu dobanda subventionata pentru femeile afaceriste

Eximbank, Banca de Export - Import a Romaniei, a lansat un produs de finantare pentru firmele mici si mijlocii (IMM) cu actionariat majoritar feminin, pentru care dobanda este fixa si subventionata cu 5 puncte procentuale, a spus presedintele bancii Carmen Radu."Firmele mici si mijlocii cu actionatiat majoritar feminin pot obtine imprumuturi de pana la 100.000 euro, pe o perioada de cel mult cinci ani, pentru care dobanda este subventionata cu 5 puncte procentuale si fixa pe toata perioada derularii creditului", a mentionat presedintele Eximbank Romania, Carmen Radu.

Referitor la dobanda, Carmen Radu a explicat ca punctul de pornire este dobanda practicata pe piata, din care se scad cele 5 puncte procentuale subventionate. "Dobanda este in functie de gradul de risc al fiecarui client. Un client cu un grad de risc foarte scazut poate lua pe piata un credit in lei pentru care dobanda este in prezent de 10-11%. Scazand cele cinci puncte procentuale se ajunge la o dobanda minima de 5-6%", a declarat Carmen Radu. Finantarile prin noul produs sunt acordate pentru investitii in echipamente si utilaje, capital de lucru, proiecte de "start-up" si extindere sau dezvoltarea afacerii.

Principalul criteriu de eligibilitate pentru accesarea acestui produs este ca IMM-ul sa aiba actionari majoritari femei sau administrare asigurata de femei care au si calitatea de actionar.


Citeste mai mult...

Supermarketuri naturiste in franciza

Intr-o lume din ce in ce mai poluata, consumatorii sunt tot mai precauti. Se cauta mancarea sanatoasa si produsele naturale de ingrijire a corpului. In Romania, industria "bio" este abia la inceput si tocmai de aceea reprezentantii companiei BIO Markt se bazeaza pe potentialul mare de dezvoltare a acestui segment in urmatorii ani, noteaza Evenimentul Zilei. Compania comercializeaza mai multe game de produse naturale: de la alimente proaspete si produse de masa (ulei, otet, ketchup) si alimente pentru copii si bebelusi la produse de ingrijire a corpului si de uz casnic.

Cu un singur magazin deschis in Timisoara in decembrie anul trecut, conducerea BIO Markt estimeaza ca va incheia acest an cu un alt magazin propriu in Bucuresti, la care se vor adauga inca trei deschise in sistem de franciza. Pentru extinderea in sistem de franciza, compania cauta in special familii educate, care sunt preocupate de un mod de viata sanatos. Insa "acest profil nu exclude orice candidat serios din cursa spre achizitionarea francizei BIO Markt", ne-a spus Florina Onetiu, director de comunicare al BIO Markt.

Compania propune trei pachete de franciza. Costurile totale pentru a incepe o franciza de tip A sunt de 94.000 de euro. Ele cuprind taxa de franciza, stocul de marfa si costurile cu amenajarea magazinului - un supermarket cu o suprafata de 100-150 mp. La acestea se adauga taxa pentru promovare de 399 de euro pe luna. Pentru franciza de tip B, potentialii francizati trebuie sa dispuna de suma de 74.000 de euro, pentru un magazin in suprafata de 60-80 mp. Taxa pentru aparitii media este de 299 de euro.


Citeste mai mult...

Dacia a lansat noul model Sandero, la Geneva

Dacia a lansat marti, in premiera mondiala, noul model Sandero la Salonul Auto de la Geneva, informeaza constructorul autohton de automobile. Noua Dacia Sandero, automobil derivat  din Renault Sandero, va fi comercializata progresiv pe pietele din Europa, in Turcia si in Maghreb, incepand cu iunie 2008. Garantia oferita de Renault pentru noua Dacia Sandero este de 3 ani, sau 100.000 de km, pentru clientii din majoritatea tarilor Uniunii Europene."Pentru cresterea productivitatii, in Maroc va fi deschisa o noua uzina, la Tanger, care va completa din 2010 productia uzinei Dacia de la Cassa Blanca", a declarat marti, Beatrice Foucher, manager de produs al Renault, in cadrul ceremoniei de prezentare de la Geneva a noului Sandero.

Modelul Sandero este un bicorp cu 5 portiere, fabricat la uzina de la Mioveni, beneficiind de toate calitatile fundamentale ale vehiculelor din gama Dacia. Dacia Sandero utilizeaza platforma B0 (platforma Logan, provenita din platforma B a Aliantei), cu puntea fata de tip pseudo Mac Pherson cu brat triunghiular. Pretul de vanzare al modelului Dacia Sandero corespunde celui al unui vehicul de clasa mica, Sandero are o lungime de 4,02 mm, o latime de 1,75 m si un ampatament de 2,59 m. Inaltimea pana la plafon in zona banchetei spate este de 878 mm.

Distanta intre nivelul genunchilor pasagerilor din spate si spatarul scaunelor din fata atinge 145 mm, iar latimea la nivelul coatelor este de 1425 mm. Accesul la interior este foarte usor datorita unghiului larg de deschidere a usilor din spate, care poate ajunge pana la 67°."Fiabila si foarte economica, la o lungime de 4 metri ofera suficient loc pentru ca 5 persoane adulte sa stea confortabil , in timp ce portbagajul sau are o capacitate de 320 litri, ceea ce e un record  in acesta categorie" , a declarat Beatrice Foucher, purtatorul de cuvant al Renault.


Citeste mai mult...

Avansul PIB arata ca pesimismul strainilor privind economia Romaniei este exagerat

Cresterea economica peste asteptarile pietei, de 6% in 2007, dovedeste pesimismul exagerat cu care este privita economia Romaniei din exterior, dar estimarile negative ar putea fi revizuite in crestere daca vom avea un an agricol bun, sustin analistii."Cresterea economica peste asteptari din ultimul trimestru al anului trecut este o veste foarte buna pentru Romania si dovedeste ca pesimismul cu care a fost privita in ultimele luni economia romaneasca, inclusiv de catre agentiile de rating sau alte institutii economice internationale, este exagerat.

Cred ca Romania poate avea o crestere consistenta, de 5-6% pe an, astfel incat, in urmatorii 5-6 ani, produsul intern brut pe cap de locuitor sa ajunga la media din Europa Centrala si de Est", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. Decalajele dintre economia Romania si economia mondiala tind sa se reduca, pe masura ce economia mondiala si-a incetinit puternic cresterea, iar analistii se tem ca o recesiune a economiei Statelor Unite nu va mai putea fi evitata in acest an.

In zona euro, cresterea economica s-a temperat pana la 2,3% in trimestrul al patrulea din 2007. Anghel estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste anul acesta cu 6,1%, dar ca, in conditiile unui an agricol "exceptional", avansul PIB poate fi chiar de 6,5%. Majoritatea estimarilor apartinand institutiilor economice internationale mizeaza pe o incetinire a ritmului de crestere a economiei romanesti spre 5% in acest an. Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a estimat cresterea economica din 2008 intre 5,5% si 6%, "fara a depasi potentialul"."Un an agricol foarte bun poate insemna si reducerea importurilor de produse agroalimentare.


Citeste mai mult...

UniCredit Group se alatura Serviciului European de Analiza a Riscului

Grupul UniCredit a anuntat ca s-a alaturat Serviciului de Analiza a Riscului, un serviciu de evaluare a riscului de credit creat in parteneriat de catre Automated Financial Systems (AFS) si Risk Management Association (RMA) in scopul imbunatatirii practicilor de management al riscului, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Serviciul de Analiza a Riscului este unic prin faptul ca ofera institutiilor financiare posibilitatea de a-si compara profilurile de risc din anumite segmente de portofoliu cu cele ale concurentilor din domeniu.

Serviciul de Analiza a Riscului cuprinde date trimestriale de la bancile participante, furnizand calcule prompte care permit fiecareia dintre acestea sa isi monitorizeze mai atent expunerea la risc, imbunatatind astfel practicile de gestionare si cuantificare a riscurilor. Serviciul de Analiza a Riscului este o baza de date coordonata la nivel sectorial, care permite bancilor participante sa monitorizeze si sa urmareasca parametrii cheie de masurare a riscurilor, printre care se numara: clasificarea riscurilor (risk ratings) (PD si LGD), expunerea la riscul de nerambursare (Exposure at Default - EAD), Arierat (Nerambursari la Scadenta /Plati Scadente) (Non-Accruals / Impaired Assets), credite neperformante (Charge - Offs), expuneri si alti parametri de masurare a riscurilor.

De asemenea, Serviciul de Analiza a Riscului ofera institutiilor participante posibilitatea de a realiza o segmentare semnificativa in conformitate cu Basel II (credit corporativ, suveran, bancar si specializat) si analize amanuntite pe: industrie, pozitie geografica, marimea tranzactiei, volumul vanzarilor clientului, garantii colaterale, produse si vechime. Grupul UniCredit a facut parte din Comitetul European de Conducere al Serviciului de Analiza a Riscului, contribuind la definirea parametrilor care vor fi colectati si monitorizati prin intermediul acestei baze de date de-a lungul timpului.


Citeste mai mult...

Functionarii publici vor primi sporuri si alte drepturi salariale si in 2008

Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL) si cei ai Guvernului au decis, marti, ca angajarile in administratie sa fie sistate in anul 2008, dar sa nu fie ingradit accesul functionarilor la unele sporuri si drepturi, informeaza federatia. Potrivit unui comunicat, remis presei, principalul subiect de discutie dintre sindicalisti si reprezentantii Guvernului a fost acordarea, si in 2008, a unor sporuri si drepturi pentru functionarii publici si personalul contractual incadrat in administratia publica, pe care Executivul intentiona sa le elimine, printr-o ordonanta de Guvern.

Totodata, cele doua parti au stabilit si sistarea angajarilor in administratia publica pe tot parcursul anului 2008. Presedintele FNSAL, Razvan Bordeanu, declara, in februarie ca Guvernul intentioneaza sa adopte o ordonanta prin care "va ingradi" unele drepturi ale functionarilor publici, cum ar fi acordarea celui de-al 13-lea salariu si a primelor de vacanta. In aceste conditii, FNSAL cerea la acea data Executivului sa nu adopte actul normativ, in caz contrar functionarii fiind pregatiti pentru declansarea conflictului de munca.

otodata, cele doua parti au stabilit si sistarea angajarilor in administratia publica pe tot parcursul anului 2008. Presedintele FNSAL, Razvan Bordeanu, declara, in februarie ca Guvernul intentioneaza sa adopte o ordonanta prin care "va ingradi" unele drepturi ale functionarilor publici, cum ar fi acordarea celui de-al 13-lea salariu si a primelor de vacanta. In aceste conditii, FNSAL cerea la acea data Executivului sa nu adopte actul normativ, in caz contrar functionarii fiind pregatiti pentru declansarea conflictului de munca.


Citeste mai mult...

BNR modifica reglementarile pentru stabilirea dobanzilor din piata bancilor

BNR a modificat regulile dupa care afiseaza ratele dobanzilor de referinta ale pietei monetare interbancare pentru depozitele atrase (ROBID) si pentru cele plasate (ROBOR), la cerinta bancilor comerciale si pentru a se alinia standardelor internationale, a anuntat banca centrala."Ratele dobanzilor de referinta ale pietei monetare interbancare ROBID/ROBOR vor fi calculate in continuare, zilnic, de catre Reuters, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda afisate de un numar de zece banci comerciale.

Acestea sunt selectate potrivit criteriilor de performanta definite anterior, lista fiind actualizata la fiecare sase luni", se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Prima modificare se refera la faptul ca lista celor zece participanti la calculul ratelor dobanzilor de referinta ale pietei monetare interbancare ROBID/ROBOR va fi publica, iar cotatiile afisate de fiecare participant vor fi disponibile in paginile RBOR1 si RBOR2 din sistemul Reuters. in plus, data decontarii va fi ziua in care a fost efectuat calculul ratelor de referinta pentru scadenta overnight (O/N), ziua lucratoare urmatoare pentru scadenta tomorrow/next (T/N), "respectiv doua zile lucratoare (spot) pentru toate celelalte scadente, de la o saptamana la un an".

Pentru calculul ROBID/ROBOR se vor utiliza cotatiile bancilor participante afisate intr-un interval de 15 minute inainte de ora 11:00. Marja maxima a cotatiilor afisate pentru calculul ROBOR/ROBID va fi de 0,50 puncte procentuale pentru scadentele overnight, tomorrow/next, la o saptamana, o luna, trei luni si respectiv 0,75 puncte procentuale pentru scadentele de sase, noua sau 12 luni.


Citeste mai mult...

MKB Romexterra Leasing vrea sa-si majoreze capitalul social cu 11% la 31,4 milioane lei

Conducerea companiei MKB Romexterra Leasing propune actionarilor majorarea capitalului social cu 3,12 milioane lei, pana la 31,4 milioane lei si infiintarea de catre companie a unei societati de leasing operational, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial. MKB Romexterra Leasing are in prezent un capital social de 28,3 milioane lei. Consiliul de administratie al MKB Romexterra Leasing IFN va propune actionarilor in sedinta din 8 aprilie aprobarea incorporarii rezervelor aferente anului 2007 de 3,122 milioane lei in capitalul social, respectiv majorarea capitalului social al companiei cu aceasta suma, se mentioneaza in Monitorul Oficial.

In urma majorarii, capitalul social al MKB Romexterra Leasing va ajunge la 31,4 milioane lei, prin emiterea unui numar de 62.450 actiuni nominative. In sedinta din data de 8 aprilie se va discuta si aprobarea contractarii unei linii de credit in valoare de 62 milioane euro de la MKB Bank. In 2007, MKB Romexterra Leasing a finantat bunuri de 78 milioane euro, in crestere de aproape patru ori fata de 2006, cand finantarile acordate au insumat 21 milioane euro. Compania a afisat, in 2007, venituri de 7 milioane euro din activitatea de leasing si un profit net de 1 milion euro.

Compania MKB Romexterra Leasing IFN, membra a grupului bancar Romexterra, controlat de MKB Bank din Ungaria, este controlata in proportie de 92,87% de MKB Romexterra Bank, iar Petromservice SA si Grup Servicii Petroliere detin cate 2,21% din capitalul social, in vreme ce restul de 2,71% apartine altor actionari persoane fizice si juridice.


Citeste mai mult...

Credit Europe Bank finanteaza firmele cu sume de pana la 35% din cifra de afaceri a acestora

Credit Europe Bank Romania lanseaza un produs de finantare a nevoilor legate de activitatea firmelor mici si mijlocii (IMM), chiar si pentru refinantarea altor credite, iar suma maxima finantata este de pana la 35% din cifra de afaceri a firmei, a anuntat banca."Total IMM" este un credit pentru nevoi nenominalizate dedicat firmelor mici si mijlocii, care pot beneficia de o perioada de finantare de pana la 60 de luni, cu posibilitatea de a rambursa imprumutul in rate lunare egale, se arata in comunicatul Credit Europe Bank.

Pentru sume de pana la 350.000 lei banca nu solicita documente justificative, iar in cazul creditelor de pana la 100.000 lei, clientii cu performante financiare bune pot obtine imprumutul fara garantii materiale. Beneficiarii eligibili pentru un astfel de credit sunt companiile stabile din punct de vedere financiar, care au experienta in domeniu de cel putin un an si nu sunt inregistrate cu credite restante sau cu incidente in Centrala Incidentelor de Plati. Credit Europe Bank Romania, membra a grupului FIBA, are peste 400.000 clienti persoane fizice si societati comerciale pe care ii deserveste printr-o retea de peste 100 de sucursale, agentii si puncte de lucru.

entru sume de pana la 350.000 lei banca nu solicita documente justificative, iar in cazul creditelor de pana la 100.000 lei, clientii cu performante financiare bune pot obtine imprumutul fara garantii materiale. Beneficiarii eligibili pentru un astfel de credit sunt companiile stabile din punct de vedere financiar, care au experienta in domeniu de cel putin un an si nu sunt inregistrate cu credite restante sau cu incidente in Centrala Incidentelor de Plati. Credit Europe Bank Romania, membra a grupului FIBA, are peste 400.000 clienti persoane fizice si societati comerciale pe care ii deserveste printr-o retea de peste 100 de sucursale, agentii si puncte de lucru.


Citeste mai mult...

Warren Buffet a devenit cel mai bogat om al lumii

Warren Buffet, legendarul investitor american ce conduce compania Berkshire Hathaway Inc, l-a intrecut pe Bill Gates, fondatorul Microsoft, in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni ai lumii, a anuntat revista, citata de Reuters. Forbes a estimat averea lui Buffet la 62 miliarde dolari in clasamentul sau anual. Magnatul mexican al sectorului telecomunicatiilor, Carlos Slim Helu, a ocupat pozitia secunda, cu o avere estimata la 60 miliarde dolari, fortandu-l pe Bill Gates sa se multumeasca cu locul al treilea, dupa ce a ocupat prima pozitie a clasamentului in ultimii 13 ani.

Conform Forbes, averea lui Gates se ridica la aproximativ 58 miliarde dolari. Ascensiunea lui Buffet este notabila mai ales pentru ca vine intr-o perioada marcata de turbulente pe pietele financiare si dupa ce Buffet a anuntat ca a inceput sa isi doneze o parte din avere in scopuri caritabile."Chiar daca isi doneaza anual o parte din avere, cotatia titlurilor Berskshire Hathaway, sursa averii lui Buffet, a crescut foarte rapid", a declarat directorului executiv al revistei Forbes, Steve Forbes, subliniind faptul ca in ultimul an, averea magnatului din Omaha a crescut cu 10 miliarde dolari.

Buffet a anuntat in iunie 2006 ca intentioneaza sa doneze 85% din averea proprie, oferind-o fundatiei de binefacere Bill & Melinda Gates Foundation si altor patru organizatii umanitare. Bill Gates este membru al consiliului de administratie al Berkshire Hathaway si este un bun prieten al lui Warren Buffet, scrie Reuters. Gates a oferit de asemenea sume considerabile din propria avere catre fundatia sa. Buffet, denumit adesea Oracolul din Omaha, este apreciat printre investitori pentru preferinta sa de a investi in companii mari cu afaceri usor de inteles, ce controleaza portiuni mari sau chiar au monopol pe piete, care obtin in mod constant profituri mari si beneficiaza de un management competent.


Citeste mai mult...

Carrefour a inregistrat un profit net de 1,87 miliarde euro in 2007

Carrefour, cel de-al doilea retailer din lume, a afisat joi pentru 2007 un profit net de 1,87 miliarde euro, in crestere cu 0,7% fata de anul precedent si a anuntat ca intentioneaza sa returneze investitorilor 4,5 miliarde euro in urmatorii ani, relateaza Reuters. Profitul operational, inainte de o schimbare a regulilor contabile, a crescut cu 3,3%, la 3,36 miliarde euro, sustinut de o crestere a vanzarilor cu 6,8%, la 82,15 miliarde euro. Wal-Mart, principalul rival, a inregistrat in anul fiscal 2007 vanzari de 375 miliarde euro.

Castigurile inainte de taxe si dobanzi au avansat cu 2,1%, la 3,34 miliarde euro, fata de 3,27 euro in 2006. Vanzarile au crescut cu 1,1% in Franta, in timp ce vanzarile grupului la nivel international au avansat cu 9,4%, sustinute in special de cele din America Latina si Asia, unde au inregistrat o urcare de 38%, respectiv 17,3%. Carrefour a anuntat in cadrul unui comunicat ca se pregateste de un an cu o evolutie spectaculoasa, in care cresterea accelerata a vanzarilor va duce la o majorare si mai rapida a profiturilor.

"Estimam o crestere a vanzarilor intre 6 si 8% si o majorare a profitului operational mai rapida decat a vanzarilor", potrivit companiei. Directorul executiv Jose Luis Duran a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca toate optiunile raman deschise in legatura cu modul in care banii vor fi restituiti actionarilor si ca grupul trebuie sa elaboreze mai intai planul de lichidare a unor proprietati.


Citeste mai mult...

Scaderea pretului la alimente cu 5-10% ar putea rezulta din negocierile cu retailerii

Un rezultat posibil al negocierilor patronatelor din industrie cu retailerii ar fi scaderea preturilor produselor alimentare cu 5-10%, a declarat, joi, presedintele Romalimenta, Sorin Mina."In urma negocierilor, pretul produselor ar putea sa scada rapid cu 5-10% si, pentru ca lucrurile astea curg incet in timp, s-ar putea ca preturile din Romania sa ajunga simtitor sub preturile din Comunitatea Europeana. Acum la unele produse preturile sunt cu 40-50% mai mari decat in Comunitatea Europeana. Totusi, daca ramane numai negocierea intre noi si retaileri fara sprijinul Guvernului sau al politicului, daca ei nu limiteaza si daca nu trateraza niste reguli clare, totul este iluzoriu", a spun Sorin Mina.

Patronatele din industria alimentara solicita Consiliului Concurentei (CC) sa verifice piata de retail, au declarat joi reprezentanti ai asociatiilor patronale din domeniu, in cadrul unei conferinte de presa."Vom solicita CC sa ne comunice punctul de vedere pe care-l va obtine in urma analizei pe care o va face. Penalitatile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri inregistrata in anul anterior. Noi nu dorim ca supermarketurile sa fie amendate, ci numai sa se aseze la masa cu noi si sa inceteze abuzul de putere.

Cerem ca analiza sa fie confidentiala pentru ca oricum exista riscul ca unii producatori sa fie delistati, ca urmare a demersului nostru", a afirmat presedintele Patronatului National al Vitei de Vie si Viticulturii, Ovidiu Gheorghe. Patronatele si sindicatele din industria alimentara propun elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale in vederea eliminarii abuzurilor de putere exercitate de supermarketurile din Romania asupra producatorilor nationali prin impunerea unor conditii contractuale excesive.


Citeste mai mult...

UniCredit Tiriac Bank da in martie credite ipotecare cu dobanzi mai mici pe primele 6 luni

UniCredit Tiriac Bank a redus cu un punct procentual dobanzile creditelor garantate cu ipoteca pentru clientii persoane fizice. Dobanda promotionala este valabila in primele sase luni, pentru toate creditele cu ipoteca contractate de la banca pana la 31 martie 2008, dupa perioada cu dobanda redusa clientul urmand sa revina la nivelul dobanzii standard din acel moment, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Pentru clientii bancii, promotia aduce avantajul unei rate reduse in primele 6 luni, cu posibilitatea de a obtine o suma mai mare pentru acelasi nivel al veniturilor.

Creditul Personal Plus, credit de nevoi personale cu ipoteca, are in primele 6 luni o dobanda promotionala de 2,95% la EUR, 4,95% la RON si 5,95% la USD, cu DAE 9,72% p.a. calculat pentru 30.000 EUR si o perioada de 25 de ani. Pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca, perioada maxima de creditare este de 20 de ani pentru sume de pana la 30.000 EUR si de 25 de ani pentru sumele cuprinse intre 30.000 si 125.000 EUR. Creditul Ipotecar destinat constructiei, achizitiei si renovarii locuintei va avea in primele sase luni o dobanda promotionala de 3,71% (EURIBOR la 6 luni minus 1 punct procentual), cu DAE 10,5% p.a.

calculat pentru suma de 30.000 EUR acordata pe perioada maxima de 30 de ani. Plafonul sumei oferite de UniCredit Tiriac Bank pentru acest tip de credit este de 200.000 EUR, ajungand pana la 500.000 EUR in cazul creditului ipotecar pentru achizitii de locuinte in proiecte rezidentiale finantate de banca. Creditul Imobiliar pentru constructie, achizitie si renovare contractat de la UniCredit Tiriac Bank pana la 31 martie a.c. va avea in primele 6 luni o dobanda de 2,95% la EUR, 4,95% la RON si 5,95% la USD, cu DAE de 9,69% p.a.


Citeste mai mult...

Numarul de pasageri de pe Aeroportul Otopeni a crescut cu 41,7% in 2007, fata de 2006

Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB) a inregistrat in 2007 un total de 4.978.587 pasageri, in crestere de 41,7% fata de anul anterior (cu aproape un milion si jumatate mai mult decat in 2006), potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor (MT). Totalul de miscari aeronave care s-au efectuat pe parcursul anului 2007 pe cele doua piste ale aeroportului Henri Coanda a fost de 66.332, ceea ce inseamna ca in medie, la aproximativ 8 minute, pe AIHCB a aterizat sau a decolat un avion.

Fata de 2006, numarul de miscari aeronave a crescut cu 14,26%. Diferenta dintre cresterea numarului de pasageri si procentul de crestere la miscari aeronave se datoreaza faptului ca operatorii aerieni au inregistrat un grad sporit de ocupare al aeronavelor si de asemenea au utilizat aeronave cu o capacitate mai mare.,,Este o crestere intr-adevar spectaculoasa, la care noi ne-am asteptat, luand in considerare faptul ca anul 2007 a fost anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Si in continuare estimam cresteri ale traficului aerian.

In acest sens, prin derularea programului de investitii (faza a III-a), capacitatea de procesare a AIHCB va creste la sase milioane de pasageri pe an, iar prin aplicarea programului strategic (cu finalizare in 2018) se deschide calea catre o platforma aeroportuara moderna, capabila sa prelucreze in conditii de siguranta si confort aproximativ 20 de milioane de pasageri anual", a declarat directorul general al aeroportului, Gabriel Tara. In 2007, cea mai aglomerata luna a fost iulie, cand AIHCB a fost utilizat de 626.658 pasageri, fata de 353.880 cati au calatorit in 2006.


Citeste mai mult...

CFR ofera noi tipuri de abonamente cu reducere de 50%

CFR ofera calatorilor doua noi tipuri de abonamente, incepand cu 10 martie 2008, cu reducere de 50%, valabile pe trenurile Inter City si accelerat, potrivit unui comunicat al companiei. Abonamentul cu numar nelimitat de calatorii, valabil la tren Intercity, clasa a doua, prin care se ofera o reducere de 50% din valoarea unei calatorii obisnuite si din valoarea suplimentului de tren poate fi utilizat si la trenurile de orice rang care circula pe ruta solicitata (rapid, accelerat, personal), fara a permite restituiri de tarife.

Cu acest abonament se va putea calatori numai la clasa a doua si nu se va permite rezervarea de locuri, iar pentru calatoria la clasa intai se vor achita integral diferentele tarifare, potrivit comunicatului. In ceea ce priveste abonamentul cu numar nelimitat de calatorii valabil la trenurile Accelerat, clasa a doua, CFR ofera o reducere de 50% din valoarea unei calatorii obisnuite, iar pentru calatoria cu tren de rang superior (rapid, Intercity) sau la clasa intai se vor achita integral diferentele tarifare.

Abonamentul cu numar nelimitat de calatorii, valabil pe trenurile Rapid, cu o reducere 50% din valoarea unei calatorii cu acest rang de tren ramane in continuare valabil. Toate tipurile de abonamente CFR Calatori se elibereaza pentru o distanta de pana la 300 km.


Citeste mai mult...

Sony are cel mai verde laptop si cel mai verde telefon mobil

Laptopul Vaio de la Sony si un telefon mobil Sony Ericsson sunt produsele cele mai prietenoase cu mediul, potrivit unui sondaj Greenpeace prezentat in cadrul saptamanii CeBIT, informeaza GreenerComputing."In cautarea electronicelor verzi" a fost realizat de Greenpeace analizand produsele electronice pentru consumatori si companii. Raportul studiaza 37 de produse, inscrise voluntar in sondaj de catre 14 producatori. Analiza s-a facut pe patru seturi de criterii: eficienta energetica, folosirea materialelor periculoase, ciclul de viata al produsului si inovatie/marketing.

Fiecare produs a primit puncte de la 1 la 10. Sony s-a clasat pe primul loc intrucat a fost singura companie care a trecut pragul de 5 puncte. In ciuda punctajelor mici, Greenpeace sustine ca rezultatele sondajului arata ca industria face pasi semnificativi spre inverzirea electronicelor. Autorii raportului spun ca industria depaseste limitele reglementarilor actuale si raspunde cererii de produse fara substante toxice si eficiente energetic, desi ambii factori au fost neglijati in ultimii ani.

Raportul mai scoate la iveala faptul ca firmele nu iau in considerare intregul ciclu de viata al produsului, facand la fel de multe eforturi in ce priveste reciclarea si refolosirea ca si in ce priveste minimalizarea impactului asupra mediului al procesului de productie. Sondajul a fost realizat pe patru categorii: computere, laptopuri, telefoane mobile si PDA-uri. Laptopul Vaio TZ11 de la Sony a castigat categoria laptopuri, telefonul Sony Ericsson T650i a iesit pe primul loc la telefoane, iar Sony Ericsson P1i a castigat la categoria PDA-uri.


Citeste mai mult...

Soferii europeni vor plati o noua taxa de drum, pe aglomeratie

Proprietarii auto din UE ar putea plati o noua taxa de drum, de data asta in functie de cat de aglomerata este soseaua. Anuntul a fost facut de comisarul pentru Transporturi, Jaques Barrot. "Comisia Europeana va elabora un proiect de lege privind taxarea soferilor pe drumurile nationale si pe autostrazi, in functie de normele de poluare ale vehiculelor si de nivelul de congestionare a traficului rutier", a declarat el. Comisarul a mai precizat ca fondurile colectate din aceste taxe de drum vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea si imbunatatirea sistemului de drumuri si a cailor feroviare ale statelor membre.

Oficialul european a inceput joi o vizita in Romania si a avut intalniri cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Va ramane in tara pana la data de 8 martie, timp in care se va intalni cu presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Finalizarea cadrului legislativ in acest sector, la nivelul Uniunii Europene, este preconizata la sfarsitul lunii iunie si va permite statelor membre sa aplice un sistem mai coerent de taxare pentru toti cei care folosesc sistemele de drumuri nationale si autostrazi.

ficialul european a inceput joi o vizita in Romania si a avut intalniri cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Va ramane in tara pana la data de 8 martie, timp in care se va intalni cu presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Finalizarea cadrului legislativ in acest sector, la nivelul Uniunii Europene, este preconizata la sfarsitul lunii iunie si va permite statelor membre sa aplice un sistem mai coerent de taxare pentru toti cei care folosesc sistemele de drumuri nationale si autostrazi.


Citeste mai mult...

Cele sapte minuni de la Salonul Auto Geneva 2008

Aproape 100 de premiere au fost prezentate in cadrul celui mai important salon auto european. In curind vor putea fi vazute si pe strazile din Romania, noteaza Cotidianul. Salonul International de Automobile de la Geneva (Elvetia), aflat la cea de-a 78-a editie, se prezinta nu numai cu masini hibride, dar si cu autoturisme care ruleaza pe combustili clasici si care vor avea un cuvint greu de spus in cifrele de vinzari ale producatorilor si importatorilor. Pentru Renault, de exemplu, prezentarea lui Koleos constituie nu doar o premiera de model, dar reprezinta si primul SUV al marcii franceze.

In plus, la standul Renault au fost expuse noua Laguna, care va fi lansata in Romania la sfirsitul acestei luni, dar si modelul Sandero. Ford, viitorul proprietar al Automobile Craiova, a expus modelul Focus in varianta cabrio-coupe, care va putea fi achizitionat si in Romania din iunie, SUV-ul Kuga, dar si noua generatie de Fiesta, in 3 si 5 usi, care va fi produsa in Romania. Audi a uimit lumea auto printr-o reprezentatie de exceptie in ceea ce priveste accentul asupra motoarelor diesel. Trei propulsoare pe motorina, dintre care doua amplasate pe masini sport.

Modelul TT va primi un diesel de 2 litri. Desi deocamdata la stadiul de concept, sportivul R8 ar putea fi animat de un diesel V12 TDI. Acelasi motor se va regasi si pe SUV-ul Q7. Motorul de 6 litri si 500 de cai-putere genereaza un cuplu motor de 1.000 de Newton-metri si va deveni cel mai puternic diesel care a echipat vreodata in autoturism de pasageri. Din iunie, fanii BMW vor putea comanda din Romania noul SUV coupe, X6, la un pret de aproximativ 50.000 de euro, fara TVA. Volkswagen a anuntat ca va aduce in Romania, in aceasta toamna, modelul Scirocco.


Citeste mai mult...

Robotii BRD au activat functia de cash in pentru alimentarea contului curent

Saptamana trecuta BRD a implementat functia de "cash in", in vederea alimentarii contului curent, pe toate echipamentele ROBO la care se pot plati facturile de utilitati pe baza citirii codului de bare, se arata intr-un comunicat de presa No Cash remis BankNews.ro. Procedura de alimentare cont cu numerar vizeaza conturile curente care au card atasat intrucat, din considerente de eliminare a eventualelor erori, nu se doreste introducerea manuala a numarului de cont de catre client. Citirea contului se face automat prin introducerea cardului in terminal.

Odata alimentat contul, se pot efectua plati facturi, sau chiar rambursari rate credite. Lansate in aprilie 2007, terminalele ROBO au fost create exclusiv pentru plata facturilor de utilitati si permit acest lucru in doua modalitati: prin card - exclusiv BRD - in acest sens banca a lansat cardul Gadget si prin depunere de numerar. Aceasta ultima modalitate de plata se adreseaza inclusiv persoanelor fizice care nu sunt clienti BRD. In prezent numarul "Robotilor" BRD se ridica la 220 dar ritmul instalarilor, atat in unitatile bancii cat si in anumite galerii comerciale, este de aproximativ 10 pe saptamana.

data alimentat contul, se pot efectua plati facturi, sau chiar rambursari rate credite. Lansate in aprilie 2007, terminalele ROBO au fost create exclusiv pentru plata facturilor de utilitati si permit acest lucru in doua modalitati: prin card - exclusiv BRD - in acest sens banca a lansat cardul Gadget si prin depunere de numerar. Aceasta ultima modalitate de plata se adreseaza inclusiv persoanelor fizice care nu sunt clienti BRD. In prezent numarul "Robotilor" BRD se ridica la 220 dar ritmul instalarilor, atat in unitatile bancii cat si in anumite galerii comerciale, este de aproximativ 10 pe saptamana.


Citeste mai mult...

ALD Automotive vrea sa gestioneze o flota de 4000 de autovehicule in 2008

ALD Automotive a livrat miercuri, 5 martie 2008, autovehiculul cu numarul 3000 din flota pe care o gestioneaza, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Utilizatorul autovehiculului este unul dintre angajatii companiei Rominserv - Contractorul General al Grupului Rompetrol. Livrarea autovehiculului s-a facut in prezenta Directorului Comercial ALD Automotive, Ovidiu Andreescu."In acest moment, in Bucuresti si in tara sunt 3000 de utilizatori care conduc autovehicule aflate in administrarea ALD Automotive, pentru 142 de companii romanesti si multinationale.

3000 de autovehicule pentru care asiguram toate serviciile necesare, in asa fel incat clientii nostri sa isi poata dedica timpul activitatii lor principale. Este o cifra importanta pentru noi care vorbeste despre dezvoltarea ALD Automotive in cei aproape 3 ani de activitate pe piata din Romania. Ne dorim ca si in viitor sa pastram ritmul de crestere inregistrat pana acum iar pentru finalul anului 2008 ne-am propus sa gestionam o flota de 4000 de autovehicule." a declarat Ovidiu Andreescu. ALD Automotive si-a dezvoltat gama de servicii astfel incat sa raspunda cat mai bine nevoilor clientilor si evolutiei pietei.

Doua dintre noile servicii oferite de catre ALD Automotive sunt Prerunner vehicle si Minilease. Prerunner permite clientilor sa beneficieze de un autovehicul imediat dupa semnarea contractatului de leasing operational full service, pana la livrarea autovehiculului contractat. Minilease asigura mobilitatea clientilor pe proiecte sezoniere cu o perioada, de pana la 1 an.


Citeste mai mult...

Greenpeace solicita Bancii Erste incetarea finantarii reactoarelor nucleare in Slovacia

Activistii Greenpeace au blocat intrarea principala a Bancii Erste din Viena, construind un zid din BCA. Prin aceasta actiune activistii protesteaza impotriva finantarii a doua reactoare nucleare ce vor fi construite in Slovacia, la Mochovce. Majoritatea austriecilor este impotriva construirii unui reactor nuclear la o distanta asa de mica de Viena si solicita oprirea imediata a finantarii, a declarat Jurrien Westerhof, expert Greenpeace pe probleme de energie. Banca Erste face parte dintr-un consortiu ce finanteaza proiecte de obtinere a energiei in Slovacia, dintre care construirea celor doua reactoare reprezinta partea cea mai importanta.

Aceasta decizie a fost luata acum un an, de catre Guvernul Slovaciei si firma italiana ENEL, ce detine pachetul majoritar de actiuni in cadrul Companiei Slovace de producere a Energiei. In prezent, la Mochovce sunt in functiune doua reactoare de tipul WWER 440-213, o tehnologie sovietica, ce dateaza din anii 70. Inca doua reactoare de acest tip ar putea fi construite fara a fi prevazute cu anvelope de protectie. Prabusirea unui avion peste un astfel de reactor ar provoca un dezastru de proportii, la numai 150 km de Viena, atentioneaz Westerhof.

Mai mult, atat decizia de a construi reactoarele, cat si avizele tehnice si de siguranta se bazeaa pe o decizie a Guvernului Cehoslovac ce dateaza din anul 1986. Actualul Guvern Slovac si firma ENEL se bazeaza pe aceste decizii, desi acestea nu au la baza o consultare publica sau o evaluare de impact asupra mediului realizat in perioda comunista. Greenpeace critica aceasta operatiune, Westerhof fiind de parere ca incalcarea legislatiei internationale de protectie a mediului este un argument suficient pentru ca Banca Erste sa renunte la finantarea reactoarelor; nu este legitim ca o corporatie precum Erste Bank sa obtina profit din tehnologie nucleara ce prezinta un grad ridicat de risc.


Citeste mai mult...

Patronii au un deficit de 17 muncitori pe firma, numar care se va dubla in 2009

Peste 70% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania se confrunta cu deficit de forta de munca, media fiind de 17 persoane pe firma, categoriile cele mai cautate fiind muncitorii calificati, specialistii in diverse domenii sau persoanele cu studii superioare, sustin patronatele. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, vineri, ca in urma unei anchete realizate pe un esantion de 234 de firme, s-a descoperit ca deficitul de forta de munca, cu care se confrunta peste 70% dintre IMM-uri, este de 17 persoane pe firma, dar se estimeaza ca acesta va ajunge pana anul viitor la 29 de persoane pe firma.

Potrivit lui Nicolescu, extrapoland la nivel national, rezulta ca mai mult de 400.000 de IMM-uri din intreaga tara nu au salariatii de care au nevoie, numarul acestora dublandu-se fata de anul trecut. Categoriile de angajati pe care patronii nu-i mai gasesc pe piata interna a muncii sunt, in primul rand, muncitorii calificati (in constructii, vopsitori auto, mecanici auto, soferi, agenti de paza), urmati de specialisti in diferite domenii (agenti de vanzari, operatori chimisti) si de salariati cu studii superioare, in principal ingineri (electronisti, proiectanti sau metalurgi).

Pentru acoperirea deficitului de forta de munca existent si care tinde sa se adanceasca, Nicolescu a precizat ca peste 71% din firmele participante la ancheta au fost de acord cu infiintarea, in cadrul CNIPMMR, a unui departament care sa sprijine firmele pentru angajarea fortei de munca din strainatate. Presedintele Consiliului a precizat ca a luat deja legaturta cu ambasadele mai multor tari din Asia, care au surplus de forta de munca, pe care ar dori sa-l aduca in Romania. In acelasi timp, patronii considera ca remediile pentru stoparea migratiei fortei de munca si pentru acoperirea deficitului ar fi reducerea fiscalitatii pe resursa umana (care este printre cele mai ridicate din UE), organizarea de cursuri de formare profesionala, sustinerea programului scolilor de arte si meserii si reinfiintarea scolilor profesionale pentru meseriasi sau acordarea de facilitati firmelor care organizeaza traininguri pentru salariati, din fondurile proprii.


Citeste mai mult...

CEC vrea sa controleze o cincime din piata produselor bancare pentru agricultura pana in 2011

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) vrea ca pana in 2011 sa acorde 20% din finantarile bancare pentru mediul rural, segment ce corespunde unei ponderi de 15-20% din portofoliul bancii, a declarat vineri presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea. La sfarsitul lui 2007, CEC acordase 12% din totalul creditelor bancare pentru mediul rural. CEC are cea mai extinsa retea bancara din Romania, cu peste 1.400 sucursale si agentii, dintre care o mare parte in mediul rural, respectiv in localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori, spre deosebire de restul bancilor care s-au axat pe orasele dezvoltate ale tarii.

Volumul creditelor acordate de CEC a ajuns, la finalul anualui trecut, la 4,89 miliarde lei (1,453 miliarde euro), in crestere cu 53% fata de soldul la 31 decembrie 2006. Dintre acestea, 3,7 miliarde lei (1,1 miliarde euro) sunt credite acordate populatiei, restul fiind imprumuturi catre firme. Ghetea a mai spus ca produsele de finantare acordate de CEC in mediul rural vor fi numai in lei, dar nu poate vorbi in numele altor banci in privinta valutelor in care acestea vor decide sa acorde finantare."In urmatoarele zile produsele bancare specifice pentru acest segment al pietei vor fi deja puse in vanzare in unitatile CEC", a mai spus Ghetea, prezent la o intalnire cu premierul - Calin Popescu-Tariceanu, cu ministrul economiei si finantelor - Varujan Vosganian, ministrul agriculturii - Dacian Ciolos si cu reprezentantii mai multor banci, pe tema posibilitatilor de sustinere a agriculturii prin creditare de catre banci.

Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a spus ca este convins ca "dobanzile vor cunoaste o reducere" pe acest segment pentru ca finantarea sa fie suportabila clientilor din mediul rural, atat in ce priveste dobanzile cat si comisioanele. Potrivit ministrului agriculturii, bancile ar trebui sa puna la dispozitie clientilor din mediul rural produse identificabile imediat dupa aprobarea primelor proiecte, respectiv in martie sau aprilie. El a precizat ca bancile pot evalua clientul, chiar daca acesta nu are inca o scrisoare de garantie, astfel incat in momentul in care beneficiarul are contractul de la agentia de plati sa poata merge pentru a obtine creditul.


Citeste mai mult...

FMI: Criza pietelor financiare s-ar putea intensifica in continuare

Criza pietelor financiare ar putea continua sa se intensifice, a avertizat vineri un oficial de varf din cadrul Fondului Monetar International (FMI), cerand bancilor centrale sa continue sa aprovizioneze pietele cu lichiditate pentru a asigura functionarea corespunzatoare a acestora, scrie Reuters. Directorul adjunct al FMI, Murilo Portugal, a spus ca pietele emergente nu ar putea face fata impactului unei incetiniri economice mondiale, daca efectele directe ale crizei creditelor nu ar fi limitate.

In timp ce sustine ca "riscurile ce planeaza asupra previziunilor economice mondiale ar putea accentua scaderea economica", Portugalia a adaugat ca membrii consiliilor de politica monetara nu ar trebui sa piarda din vedere inflatia, in special in contextul cresterii preturilor la marfuri."Dezechilibrele economice" reprezinta un alt pericol la adresa economiei mondiale, in special in contextul deficitului de cont curent al Statelor Unite, care va ramane accentuat in ciuda proiectiei de diminuare in acest an la 4,8% din produsul intern brut, comparativ cu 5,7%, nivelul estimat pentru 2007.

n timp ce sustine ca "riscurile ce planeaza asupra previziunilor economice mondiale ar putea accentua scaderea economica", Portugalia a adaugat ca membrii consiliilor de politica monetara nu ar trebui sa piarda din vedere inflatia, in special in contextul cresterii preturilor la marfuri."Dezechilibrele economice" reprezinta un alt pericol la adresa economiei mondiale, in special in contextul deficitului de cont curent al Statelor Unite, care va ramane accentuat in ciuda proiectiei de diminuare in acest an la 4,8% din produsul intern brut, comparativ cu 5,7%, nivelul estimat pentru 2007.


Citeste mai mult...