Tinerii romani sunt pe locul doi in topul optimistilor din regiune, in urma polonezilor

Tinerii romani si kazahi sunt, la egalitate, pe locul doi in regiune in topul celor mai optimiste natiuni in privinta viitorului lor si al tarii in care locuiesc, dupa polonezi, arata un indice al increderii in tarile central si est-europene, realizat de Bank Austria, membra a grupului Unicredit."Sondajul a facut posibil calculul unui indice al optimismului. Cu putine exceptii, tinerii din statele central si est-europene sunt foarte increzatori in viitor", a spus membrul board-ului de directori de la Bank Austria, Ralph Muller, citat intr-un comunicat de presa publicat pe pagina de internet a bancii.

Cu un indice de 68, tinerii polonezi sunt cei mai increzatori, urmati, la o mica distanta, cu cate 66 de puncte, de kazahi si romani, care cred, de asemenea, ca au perspective foarte bune. Studiul, care a fost realizat pe baza raspunsurilor a 15.000 de tineri din 14 state ale Europei Centrale si de Est, dar si din Austria, arata ca tinerii din aceste state sunt foarte flexibili in privinta carierei si sunt dispusi la o mare mobilitate. De asemenea, ei vor s lucreze in strainatate, dar pentru o perioada limitata, dupa care sa revina in statul de provenienta.

Exista diferente mari intre state, dupa asteptarile tinerilor in privinta propriei situatii in viitor, arata acelasi studiu."Valoarea medie calculata pentru indicele de incredere arata ca tinerii se asteapta la o evolutie buna a vietii lor , mai ales in Kazahstan (71 puncte), in Romania si Polonia (69 de puncte), dar si in Serbia - cu 66 de puncte", arata sondajul realizat de Bank Austria, in colaborare cu GfK Group, RmPlus, TNS and Pentor. Pe de alta parte, populatia, in ansamblu, este mai conservatoare in privinta situatiei personale - cu valori ale indicelui de optimism de 63 in Kazahstan, 54 in Romania, 57 in Polonia si 59 in Serbia.

Citeste mai mult...

Piata romaneasca de mobilier de birou a crescut cu 25% in semestrul I

Piata locala de mobilier de birou a carei valoare a fost estimata recent la circa 80 milioane de euro a crescut in primul semestru cu aproape 25% comparativ cu perioada similara din 2007, fiind influentata si de numarul mare de companii multinationale care si-au extins operatiunile in Romania."Piata locala de mobilier de birou a crescut cu circa 25% in primul semestru din 2008 comparativ cu perioada similara din 2007 si va continua sa creasca tot mai mult si pe viitor. Acest lucru se va intampla datorita numarului mare de companii multinationale care au intrat in Romania si au adus cu ele si aceasta cultura a amenajarii biroului, dar si faptului ca romanii petrec tot mai mult timp la birou si constientizeaza astfel importanta unei atmosfere placute si personalizate a spatiului de munca" a declarat directorul general InnOffice, Mirela Dumitru.

Compania InnOffice a inregistrat in primul semestru vanzari de circa 800.000 euro, mai mari cu peste 50% fata de anul trecut, iar pentru tot anul 2008 vizeaza depasirea pragului de un milion de euro. Potrivit reprezentantilor InnOffice 40% din vanzari sunt generate de gama de mobilier de pe segmentul intermediar (cu preturi de la 700- 800 euro in sus), iar 60% de gama de mobilier de lux (al carui pret poate ajunge la 6000 euro pentru un birou managerial). De asemenea, reprezentantul Mobexpert Bogdan Staicu este de parere ca romanii au devenit tot mai exigenti si sofisticati in alegerea mobilierului de birou si ca in ultimii ani a crescut cererea venita nu doar de la clientii "traditionali", adica marile multinationale, ci si de la tot mai multe companii autohtone."O tendinta care se face remarcata pregnant in segmentul office este optiunea multinationalelor, dar si a firmelor romanesti, de a-si innoi mobilierul de birou intr-o perioada mai scurta de timp decat in anii precedenti.

Aceasta perioada s-a redus de la 8-10 ani, cat era in anii 2004-2005, la sapte-opt ani in prezent. Se observa astfel o apropiere de tendintele europene. Rata medie de innoire a mobilierului de birou pe pietele Europei occidentale este de cinci-sase ani. Spre aceasta tindem si in Romania si cred ca vom ajunge acolo prin 2011", sustine head of retail Mobexpert, Bogdan Staicu. Astfel, vanzarile Mobexpert Office din segmentul de mobilier de birou high-end  au crescut anul trecut cu aproximativ 15%, comparativ cu anul 2006.

Citeste mai mult...

Fondul Proprietatea cauta o firma care sa-i realizeze situatiile financiare din 2006 si 2007 in IFRS

Fondul Proprietatea organizeaza o licitatie pentru selectia serviciilor de intocmire a situatiilor financiare individuale si consolidate in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), a anuntat Fondul. Procedura de achizitie aplicata este cea a licitatiei deschise, iar documentatia poate fi obtinuta incepand de luni de la sediul Fondului. Valabilitatea ofertelor minim acceptata este de 120 de zile lucratoare de la data deschiderii ofertelor. Contractul de servicii va avea ca obiect intocmirea situatiilor financiare individuale si consolidate ale Fondului Proprietatea in conformitate cu IFRS pentru exercitiile financiare 2006 si 2007.

Ofertele se pot depune la Registratura Fondului Proprietatea pana cel mai tarziu la 5 august 2008, ora  10.00. Deschiderea ofertelor se va face pe 5 august, ora 10.00, la sediul FP, in prezenta oficialilor Fondului Proprietatea si a reprezentantilor firmelor care au depus oferte. Cuantumul garantiei pentru participarea la procedura de achizitie este de 3.500 lei, iar cuantumul garantiei de buna executie este de 5% din valoarea contractului, fara TVA. Sursele de finantare a contractului de achizitie de servicii sunt din fonduri proprii ale Fondului.

Ofertantii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, intre care aceea de a fi intocmit sau auditat in ultimii cinci ani situatii financiare inidividuale IFRS pentru cel putin zece societati si situatii financiare consolidate IFRS pentru cel putin cinci grupuri de societati."Atribuirea contractului de achizitie se va face pe baza criteriului: oferta cea mai avantajosa din punct de vedere tehnico-economic", mai arata Fondul.

Citeste mai mult...

Romanii prefera angajatorii locali celor straini

Peste o treime dintre romani ar prefera sa lucreze intr-o companie locala, fata de doar 19% care ar alege sa fie angajatii unei firme straine in Romania, arata un sondaj efectuat in tarile central si est-europene de Bank Austria, membra a grupului Unicredit. Astfel, intrebati care ar fi solutia optima pentru cariera profesionala, in urmatorii ani, 34% dintre romanii intrebati ar prefera un angajator local."Barometrul Atitudinal" realizat de Bank Austria este un studiu efectuat pe un esantion de 15.000 de persoane, din 15 tari - 14 din Europa Centrala si de Est si Austria.

La polul opus se situeaza polonezii, care sunt singurii din regiune care ar dori, in numar mai mare, un angajator strain (39%), in detrimentul unuia local (19%). Turcii agreeaza, in egala masura (cate 18%), un angajator strain si unul local, iar cei mai reticenti la ideea de a lucra pentru o companie straina sunt ucrainenii. Astfel, doar 9% dintre ei ar prefera un angajator strain, in timp ce 49% din ucrainenii intrebati spun ca s-ar vedea mai degarba lucrand pentru o firma locala. Potrivit aceluiasi sondaj, 13% dintre romanii intrebati ar prefera sa ajunga sa lucreze in strainatate, fata de 15% dintre slovaci si maghiari si doar 4% dintre kazahi, respectiv 5% dintre austrieci.

Pe de alta parte, pe esantionul de tineri, cu varste de pana la 30 de ani, 20% dintre romani au raspuns ca ar vrea sa mearga sa munceasca peste granitele tarii. In privinta initiativelor antreprenoriale, romanii se situeaza, in regiune, la mijlocul clasamentului. Astfel, 17% dintre romanii intrebati ar dori sa isi conduca propria afacere, fata de 38% dintre turci si doar 6% dintre bosniaci, respectiv 8% dintre ucraineni.

Citeste mai mult...

Petrom ieftineste de marti benzina cu 0,08 lei/litru si motorina cu 0,06 lei/litru

Petrom ieftineste de marti benzinele cu 0,08 lei/litru si motorinele cu 0,06 lei/litru, potrivit datelor comunicate de companie. Astfel, un litru de benzina ECO Premium 95 va costa de marti 4,05 lei, benzina Premium fara plumb 95 se va vinde cu 4,02 lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+ se va comercializa cu 4,35 lei/litru si benzinele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 vor costa 4,12 si respectiv 4,75 lei/litru. Motorina Top Euro Diesel 4 va costa de marti 4,42 lei/litru, un litru de motorina OMV Sprint Diesel se va vinde cu 4,47 lei, Euro Diesel 4 va costa 4,34 lei/litru si motorina OMV Premium Diesel va costa 4,75 lei/litru.

Ultima modificare a preturilor carburantilor Petrom a avut loc la 3 iulie 2008, cand compania a majorat pretul benzinelor cu 0,07 lei/litru si pe cel al motorinelor cu 0,06 lei/litru. De asemenea, saptamana trecuta, Lukoil Romania a ieftinit unii carburanti cu pana la 0,03 lei/litru, din 17 iulie, iar Rompetrol a scumpit carburantii cu 0,03 lei/litru, incepand din 15 iulie 2008.

ltima modificare a preturilor carburantilor Petrom a avut loc la 3 iulie 2008, cand compania a majorat pretul benzinelor cu 0,07 lei/litru si pe cel al motorinelor cu 0,06 lei/litru. De asemenea, saptamana trecuta, Lukoil Romania a ieftinit unii carburanti cu pana la 0,03 lei/litru, din 17 iulie, iar Rompetrol a scumpit carburantii cu 0,03 lei/litru, incepand din 15 iulie 2008.

Citeste mai mult...

BRD Fond de Pensii are cei mai bogati clienti, cu o contributie medie de 10,3 euro

Fondul de Pensii Administrat Privat BRD a inregistrat cea mai mare contributie medie pe client, de 10,35 euro, pe piata pensiilor obligatorii, in a treia luna de incasare a contributiilor de la Casa de Pensii, arata datele publicate de CNPAS. Administratorii de fonduri de pensii obligatorii (pilonul II) au incasat luni contributii de 97,6 milioane lei (27,2 milioane euro) aferente lunii mai, cu 5,7% mai putin fata de aprilie, valoarea medie pe asigurat fiind de 8,31 euro. Fondul de Pensii Administrat Privat BRD are o contributie medie de 10,35 euro pe asigurat, urmat de ING Fond de Pensii, cu 9,24 euro pe client, si de AIG Fond de Pensii, cu 9,20 euro.

BCR Fond de Pensii s-a clasat pe pozitia a patra dupa acest criteriu, cu o valoare medie a cotributiei pe asigurat de 9,02 euro. Fondul administrat de Aviva a incasat, in medie, 8,09 euro pentru fiecare client, Bancpost are o contributie medie pe asigurat de 7,69 euro, fondul administrat BT Aegon - 7,75 euro, fondul administrat de KD - 7,64 euro, Allianz-Tiriac a primit 7,55 euro/client, iar fondul administrat de OTP a strans in medie 7,51 euro de la fiecare asigurat. Fondul administrat de Generali are o contributie medie pe asigurat de 7,31 euro, cel administrat de Interamerican - 6,76 euro, Omniasig Fond de Pensii a incasat 6,6 euro, iar Fondul de Pensii Prima Pensie - 6,42 euro.

Cei 14 administratori care activeaza in prezent pe piata pensiilor obligatorii, aveau, dupa primele doua viramente, 881.099 conturi goale, acestea crescand cu 0,4% pana la 895.122 de conturi dupa a treia etapa de virare a contributiilor. Dupa a treia etapa de incasare a contributiilor, ING Fond de Pensii are 258.665 conturi goale (18,73% din clientii raportati) si va incasa 37,3 milioane lei, Allianz-Tiriac are 226.214 de conturi goale (21,1%) si primeste 22,8 milioane lei, iar Generali are 94.525 conturi goale (24,1%) si urmeaza sa incaseze 7,8 milioane lei.

Citeste mai mult...

Bank of Cyprus lanseaza un depozit in euro cu dobanda in avans, de pana la 5,75% pe an

Bank of Cyprus a lansat un depozit in euro cu plata in avans a dobanzii aferente perioadei de depunere, ce poate ajunge la 5,75% pe an la depozitele pe 12 luni, suma minima de constituire fiind de 20.000 euro, a anuntat banca intr-un comunicat. Depozitul poate fi constituit pe 3, 6 sau 12 luni, iar clientii au posibilitatea sa depuna suma obtinuta in acelasi depozit, beneficiind de o dobanda capitalizata de 6% pe an, se mai arata in comunicat. Produsul este gestionat de sucursala Nicosia, dar poate fi accesat de la orice unitate a Bank of Cyprus.

Clientii care apeleaza la produsul "Tot inainte" au posibilitatea obtinerii unui descoperit de cont (overdraft) de 30% din suma depusa, fara ca acest lucru sa afecteze depozitul. Bank of Cyprus pregateste o serie de produse, alaturi de noul produs lansat, care subliniaza intentiile de dezvoltare accelerata a bancii pe zona de retail, precizeaza banca. Bank of Cyprus este prezenta pe piata romaneasca din martie 2007 pe sectorul institutiilor de leasing, iar in iulie 2007 a inceput operatiunile bancare, vizand in primul rand sectorul de corporate banking.

Portofoliul de credite al bancii pe piata romaneasca a ajuns la 349 milioane euro la finalul lunii martie.

Citeste mai mult...

Luxul inainte de toate. Romanii cheltuiesc mai mult decat castiga

Romanii prefera sa-si cheltuiasca toti banii in detrimentul investitiilor sau economiilor, astfel ca 70% dintre acestia nici nu economisesc, nici nu investesc, noteaza Gardianul. Drept motiv pentru cei care nu au economisit vreun ban din salariu, 66% dintre participantii la studiu au declarat "imposibilitatea de a economisi". Pe de alta parte, 17% dintre cei care totusi reusesc sa economiseasca nu pun deoparte mai mult decat echivalentul unui salariu mediu pe economie (300 euro), iar 12% dintre acestia economisesc chiar mai putin (200 euro).

Din acest motiv, romanii sunt pe ultimul loc la capitolul "numar mediu de produse de economii/investitii detinute", cu doar 0,7 produse/respondent. Mai bine de 70% din romani sunt "mana sparta" cand vine vorba de bani, astfel ca acestia nu economisesc si nici nu investesc banii pe care-i castiga, se arata intr-un studiu al Grupului Aviva Romania. Alti 28% dintre conationali prefera mai degraba sa cheltuiasca decat sa economiseasca sau sa investeasca. 17% dintre cei care totusi reusesc sa economiseasca nu pun deoparte mai mult decat echivalentul unui salariu mediu pe economie (300 euro), iar 12% dintre acestia economisesc chiar mai putin (200 euro).

Studiul s-a desfasurat in 25 de tari din Europa, Asia Pacific si America de Nord, printre care si Romania, iar rezultatele arata ca in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est interesul populatiei cu privire la produsele financiare este destul de redus in comparatie cu celelalte tari din Europa. Tara noastra este codasa clasamentului la capitolul numar mediu de produse de economii/investitii detinute, cu doar 0,7 produse/ respondent, in timp ce media europeana este de 2 produse/respondent.

Citeste mai mult...

MT suspenda aplicarea amenzilor pentru lipsa rovinietei, in perioada 21-31 iulie

Ministerul Transporturilor (MT) a luat decizia de a suspenda aplicarea amenzilor contraventionale utilizatorilor depistati fara rovinieta valabila in perioada 21- 31 iulie 2008, datorita modificarilor in procesul de distributie si eliberare a rovinietelor, se arata intr-un comunicat al MT. Masura vine in urma introducerii noilor modele de roviniete, rovinietele-ecuson si rovinietele matca-cupon neputand fi eliberate simultan de punctele de lucru si pot exista puncte de distributie care nu vor dispune de stocuri.

Astfel, din cauza acestor modificari in procesul de distributie si eliberare a rovinietelor, Ministerul Transporturilor a luat decizia de a suspenda aplicarea amenzilor contraventionale soferilor depistati fara rovinieta valabila in perioada 21.07.2008 - 31.07.2008. Producatorul a inceput livrarea rovinietelor catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, toate modelele de roviniete cu valabilitate mai mica de 12 luni (1 zi, 7 zile, 30 zile) urmand a fi repartizate in punctele de distributie.

Conform ministerului de resort, pentru utilizatorii care doresc achitarea tarifului de utilizare pentru o perioada de 12 luni, rovinietele-ecuson vor fi disponibile in continuare la oficiile apartinand CN Posta Romana SA pana la data la care vor fi repartizate si rovinietele matca-cupon cu valabilitate de 12 luni.

Citeste mai mult...

Un manager de fond mutual castiga pana la 8000 de euro lunar

Un manager de fonduri mutuale are un salariu intre 2.000 si 5.000 de euro lunar, la care se adauga bonusurile de performanta, potrivit informatiilor oferite de mai multi administratori de fonduri de pe piata locala. Pe pietele internationale, managerii fondurilor de investitii sunt printre executivii cel mai bine platiti, veniturile acestora putand ajunge chiar la ordinul miliardelor de dolari. Piata romaneasca a fondurilor mutuale este insa extrem de mica, avand active de pana la 250 milioane de euro.

Dincolo de salariul fix, venitul anual al unui manager de fond mutual include si un bonus, care depinde, in principal, de performanta fondului pe care-l administreaza. Acest bonus este, in general, in jurul a 30% din salariu, dar, potrivit administratorilor de pe piata, poate ajunge si la un plus de 50%. "Salariile din industria fondurilor mutuale depind de experienta pe care managerii de fond o au, dar si de structura organizatorica a companiei. In Romania, un manager de fond de actiuni, de exemplu, castiga mai mult decat managerul unui fond care investeste in instrumente cu venit fix", a declarat Florin Dolea, director executiv al Pioneer Asset Management.

Salariul fix lunar pleaca, in general, de la 2.000 de euro, dar poate fi si de 1.000 de euro, diferentele aparand si in cazul in care este vorba despre managerul de la o societate de administrare a investitiilor independenta sau de la una care face parte dintr-un grup financiar. Anul trecut, de exemplu, Cosmin Paunescu, fostul director general la KD Investments, a incasat un salariu lunar de circa 2.500 de euro, castigul pe care acesta l-a incasat pana in luna august ajungand la 53.489 de lei (circa 16.000 de euro), conform declaratiei de avere a acestuia, postata pe site-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare."Salariul unui director general la o societate independenta este de circa 1.000 de euro lunar, la care se adauga, la finalul anului, un bonus de performanta in functie de gradul de incadrare in obiectivele stabilite la inceputul anului.

Citeste mai mult...

Cresterea pensiilor ar putea adanci deficitul bugetar la 3% din PIB in 2009

Majorarea pensiilor cu 30% ar putea adanci deficitul bugetar al Romaniei la 3% din PIB in 2009, a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea, in timp ce alti analisti atrag atentia ca devansarea cresterii pensiilor ar putea avea ca efect o noua explozie a preturilor."Faptul ca dupa sase luni exista un surplus la bugetul asigurarilor sociale de 500 de milioane de lei nu garanteaza ca vom avea excedent si peste zece luni. Majorarea pensiilor, incepand cu luna noiembrie, nu ar afecta intr-o masura foarte mare inflatia, insa se pune problema daca aceasta crestere este sustenabila si anul viitor.

Daca anul acesta exista un excedent ,nu rezulta de nicaieri ca acesta se va mentine si anul viitor. Este posibil ca deficitul bugetului consolidat sa ajunga anul viitor la 3% daca bugetul asigurarilor sociale se va alimenta de la bugetul de stat", a afirmat Lazea. La randul sau, fostul ministru de finante, Ionut Popescu, a precizat ca sunt sanse foarte mari ca deficitul bugetar sa depaseasca 3% din PIB in 2009, iar acest lucru va duce la cresterea inflatiei si implicit a preturilor."E clar ca anuntul privind devansarea cresterii pensiilor este o masura electorala, pentru ca in luna noiembrie vor avea loc alegeri, si guvernul vrea sa-si asigure voturile pensionarilor.

Nu poti sti de pe acum daca vei avea un excedent bugetar care sa acopere cresterile anuntate pentru luna noiembrie. In plus, exista un risc real ca guvernul viitor sa nu mai aiba bani pentru sustinerea cresterii pensiilor din 2009, iar daca nu va avea de unde plati va trebui sa ia, din nou, de la sanatate si de la educatie. Cred ca majorarea pensiilor va adanci deficitul bugetar al Romaniei, iar acest lucru va duce la cresterea inflatiei si se va intoarce ca un bumerang impotriva pensionarilor, prin preturi mult mai mari", a explicat Popescu.

Citeste mai mult...

Romanii vor ajunge pe autostrada la Budapesta in 2012

Romania ar putea avea o legatura rutiera directa cu UE, la standard de autostrada, de-abia din 2012, noteaza Cotidianul. In 2004, in platforma sa electorala, Alianta D. A. a promis cel putin "prima cale din autostrada Nadlac-Deva-Sibiu-Pitesti, inclusiv variantele ocolitoare Pitesti, Sibiu, Sebes, Orastie si Deva", adica 459 de kilometri de autostrada. In anii scursi nu s-a facut mai nimic. Mai precis, au fost necesari patru ani pentru asigurarea finantarii pentru aproximativ 40 de kilometri de autostrada intre Timisoara si Arad, pentru organizarea a doua licitatii, inca nedefinitivate, si pentru realizarea catorva studii de fezabilitate.

Pe majoritatea tronsoanelor, lucrarile vor demara de-abia in 2010, deoarece anul viitor va fi dedicat obtinerii aprobarii UE pentru finantarea lucrarilor din fonduri structurale, organizarii de licitatii si negocierii unei concesiuni dificile intre Pitesti si Sibiu. Cum realizarea unui tronson de autostrada dureaza intre 24 si 36 de luni, in functie de complexitatea si lungimea acestuia, rezulta ca autostrada va fi gata integral cel mai devreme in 2012-2013. Romania ar putea avea o intarziere de un an fata de Ungaria, care s-a angajat ca in 2012 sa aduca la granita noastra, adica la Nadlac, autostrada Budapesta-Szeged-Mako.

Singurul tronson de autostrada pe care proiectul este ceva mai avansat este Arad-Timisoara. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a precalificat sase consortii pentru faza a doua a licitatiei, iar la jumatatea lunii august vor fi deschise ofertele financiare. Valoarea lucrarilor este estimata in jurul a 270 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane vin dintr-un imprumut acordat de Banca Europeana de Investitii (BEI), iar restul de la bugetul de stat, cu titlul de cofinantare.

Citeste mai mult...

Agentia de Integritate nu poate da amenzi pentru ca nu are formulare tipizate

Agentia Nationala de Integritate (ANI) investigheaza, in prezent, averile a 90 de persoane, primele rezultate fiind asteptate in circa doua luni, cand in instanta ar trebui sa ajunga primele dosare instrumentate de ANI, noteaza Gandul. Ca si functii publice, cele 90 de persoane verificate provin din urmatoarele zone: un prefect; un presedinte de consiliu judetean; 17 parlamentari; 14 primari si viceprimari; 15 consilieri; 3 magistrati; 3 medici; 6 rectori; 8 directori de la diferite institutii de stat; 15 politisti; 3 inspectori scolari si 20 functionari publici.

La solutionarea acestor cazuri lucreaza 42 de inspectori de integritate. Informatiile au fost facute publice ieri, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat Catalin Macovei, presedintele ANI, si Horia Georgescu, secretarul general al ANI. Conducerea ANI a mai informat ca, din totalul de 300.000 de declaratii de avere ce trebuiau depuse pana la data de 15 iunie a.c., lipsesc aproximativ 200.000. Persoanele care au incalcat legea urmeaza sa fie amendate, probabil cu aplicarea cuantumului maxim de 500 de lei.

Acest lucru nu s-a putut insa face pentru ca abia saptamana viitoare ANI va primi formularele tipizate de amenda. Toti inspectorii de integritate au si calitatea de agenti constatatori, avand dreptul de a aplica amenzi. O investigatie ANI decurge in urmatorul mod: intr-o prima faza, inspectorii compara cele relatate in solicitarea de verificare (sau in materialul in urma carora s-au autosesizat) cu informatiile cuprinse in declaratia de avere a respectivei persoane. Ulterior, declaratia de avere este si ea verificata pentru a se vedea daca cele prezentate in document corespund realitatii.

Citeste mai mult...

Managerii primesc de la firma vacante de 2.500 de euro

Vacantele platite de companie, unele dintre ele in locatii exotice, sunt mai motivante pentru angajatii din firmele mai mici decat pentru cei din cadrul multinationalelor, unde top managementul este mai pretentios in alegerea destinatiilor pentru concediu, spun specialistii HR."Acest beneficiu este mai eficient in companiile mici si medii, unde se ofera angajatilor, de cele mai multe ori, pe criterii de performanta si, practic, oricine ar putea avea acces la o vacanta platita de companie", spune Isabella Berghoffer, managing director pentru compania de consultanta HR Royalty Jobs International.

In general, compania stabileste o suma alocata fiecarei vacante, iar angajatul isi alege destinatia, dar se practica si alegerea unei destinatii anume de catre companie, caz nu atat de apreciat de catre angajatii multinationalelor. In aceste companii, "beneficiul se ofera la nivel de top management, iar angajatii de la acest nivel calatoresc foarte mult si sunt mai selectivi in alegerea destinatiilor de vacanta", explica Berghoffer. Pentru angajatii de top, companiile investesc pana la 2.000-2.500 de euro/persoana pentru o vacanta, in destinatii gen Brazilia, Peru, Costa Rica, Indochina, afirma Sorin Stoica, proprietarul agentiei de turism Eturia.

Pentru angajatii de la niveluri inferioare, suma investita este intre 500 si 1.000 de euro/persoana, iar destinatiile sunt preponderent europene: Grecia, Turcia, Spania."Un produs foarte vandut la toate nivelurile este city break-ul, un escape de doua-trei nopti in orase europene, cele mai cautate fiind Amsterdam, Madrid, Paris, Milano, Barcelona, Dublin si Praga", spune Stoica. Seychelles si Turcia sunt, in egala masura, destinatii in care companiile isi trimit managerii sa se relaxeze, potrivit Claudiei Stan, director de Marketing pentru agentia Aerotravel Lufthansa City Center, mentionand ca turistii cu bugete peste medie au in vedere, la alegerea vacantei, si posibilitatea practicarii anumitor sporturi sau facilitatile pentru copii si adolescenti.

Citeste mai mult...

Veniturile grupului Vodafone au crescut cu 19,1% in primul trimestru

Grupul de telefonie mobila Vodafone a raportat, marti, venituri in crestere cu 19,1% pentru primul trimestru, incheiat la 30 iunie, in linie cu estimarile, insa a aratat ca veniturile pentru intregul an s-ar putea situa la limita inferioara a marjei prevazute anterior, arata Reuters. Veniturile companiei au crescut la 9,8 miliarde lire sterline (19,57 miliarde dolari), in primul trimestru. Vodafone, cel mai mare grup de telefonie mobila din lume din punct de vedere al veniturilor, a anuntat ca numarul de abonati a crescut cu 8,5 milioane in perioada analizata, ducand numarul de clienti Vodafone la aproximativ 269 milioane.

Analistii estimau pentru primul trimestru venituri de 9,8 miliarde lire, potrivit unui sondaj Reuters. Insa grupul britanic a estimat ca veniturile totale din 2008 s-ar putea situa la limita inferioara a intervalului 39,8-40,7 miliarde lire sterline, din cauza slabiciunilor economice recente si veniturilor mai mici din vanzarile de echipamente."Fara sa excludem mediul operational mai dificil, continuam sa beneficiem de o diversitate de active si servicii, cu o crestere puternica a veniturilor in pietele emergente si o noua serie de rezultate trimestriale bune ce compenseaza pentru slabiciunile din Spania", a declarat directorul executiv Vodafone, Arun Sarin.

nalistii estimau pentru primul trimestru venituri de 9,8 miliarde lire, potrivit unui sondaj Reuters. Insa grupul britanic a estimat ca veniturile totale din 2008 s-ar putea situa la limita inferioara a intervalului 39,8-40,7 miliarde lire sterline, din cauza slabiciunilor economice recente si veniturilor mai mici din vanzarile de echipamente."Fara sa excludem mediul operational mai dificil, continuam sa beneficiem de o diversitate de active si servicii, cu o crestere puternica a veniturilor in pietele emergente si o noua serie de rezultate trimestriale bune ce compenseaza pentru slabiciunile din Spania", a declarat directorul executiv Vodafone, Arun Sarin.

Citeste mai mult...

easyJet va opera curse zilnice pe ruta Bucuresti - Madrid

Compania low-cost easyJet va opera curse zilnice pe ruta Bucuresti - Madrid, iar Bucuresti - Milano (Malpensa) va fi operata de cinci ori pe saptamana a anuntat marti compania. Compania low-cost easyJet, anunta suplimentarea numarului de zboruri operate din Bucuresti catre Milano si Madrid. Pe perioada orarului de iarna, disponibil deja pentru rezervari, easyJet va opera zborul Bucuresti - Madrid (Barajas) in regim zilnic, in timp ce zborul Bucuresti - Milano (Malpensa) va fi operat de cinci ori pe saptamana."Recunoastem uriasul potential al cererii pentru servicii de transport aerian la tarife accesibile in Romania, iar suplimentarea numarului de zboruri operate de catre easyJet din Bucuresti le va oferi romanilor ocazia sa isi viziteze prietenii si rudele, sa exploreze Spania si Italia in timpul liber, sa isi creeze legaturi de afaceri mai solide si sa aduca investitii semnificative in industria turismului din Romania," a spus Marketing Manager Austria, Elvetia si Europa de Est, Peter Voets.easyJet este liderul companiilor aeriene low-cost din Europa, avand in prezent 162 de aeronave care acopera 394 de rute intre 105 aeroporturi din 28 de tari.

easyJet a transportat peste 41 de milioane de pasageri in ultimele 12 luni. Compania low-cost easyJet a realizat in primul semestru 2008 o crestere a numarului de pasageri cu 15% fata de 2007 transportand un numar de 18,9 milioane de pasageri, gradul de ocupare fiind de 81% asemanator cu cel din anul precedent. Costul per loc (excluzand combustibilul, achizitia GB Airways si variatiile de curs valutar) in primul semestru este in 2008 in scadere cu 0,9% comparativ cu 2007.

asyJet a transportat peste 41 de milioane de pasageri in ultimele 12 luni. Compania low-cost easyJet a realizat in primul semestru 2008 o crestere a numarului de pasageri cu 15% fata de 2007 transportand un numar de 18,9 milioane de pasageri, gradul de ocupare fiind de 81% asemanator cu cel din anul precedent. Costul per loc (excluzand combustibilul, achizitia GB Airways si variatiile de curs valutar) in primul semestru este in 2008 in scadere cu 0,9% comparativ cu 2007.

Citeste mai mult...

Soferii pot lua actele care atesta prima inmatriculare de la Serviciul Inmatriculari, nu de la RAR

Actele ce atesta data primei inmatriculari, utile la calculul diferentei dintre taxa de prima inmatriculare si cea de poluare, pot fi obtinute doar de la Serviciul Inmatriculari de la Directia Permise si Inmatricularea Vehiculelor, RAR nepastrand asemenea documente, informeaza, marti, institutia. Astfel, proprietarii de autovehicule care au platit taxa de prima inmatriculare valabila pana la 30 iunie 2008 si vor sa primeasca diferenta, conform reglementarilor intrate in vigoare din iulie, nu se pot adresa Registrul Auto Roman (RAR) pentru a primi documentele."Data primei inmatriculari necesara recuperarii diferentei dintre taxa de prima inmatriculare si taxa pe poluare poate fi aflata doar de la Serviciul Inmatriculari din cadrul Directia Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor.

Registrul Auto Roman (RAR) nu pastreaza informatii sau documente originale referitoare la data primei inmatriculari", se arata in comunicatul RAR. De la 1 iulie, la inmatricularea unui autovehicul nou sau la repunerea in circulatie a unuia mai vechi se plateste o taxa de poluare auto, care se calculeaza in functie de normele Euro si emisia de dioxid de carbon, mentionate de RAR in Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). In functie de gradul de poluare a motorului taxa poate fi diminuata dupa vechimea autovehiculului, rulajul mediu anual, situatia tehnica generala si nivelul de dotare.

Deprecierea autoturismului este stabilita contra cost de RAR, tarifele percepute pentru calculul taxei de poluare fiind de 243,20 lei pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone si de 299 lei pentru cele care depasesc greutatea respectiva. In plus, tariful pentru verificarea in baza de date si mentionarea CO2 sau a filtrului de particule in CIV este de 25,1 lei.

Citeste mai mult...

Profitul American Express a scazut cu 38% din cauza pierderilor de pe piata creditelor

Compania de carti de credit American Express a inregistrat o scadere a profitului trimestrial de 38%, pe fondul pierderilor din sectorul creditelor, ceea ce a dus la o depreciere a titlurilor la sfarsitul sedintei de tranzactionare, relateaza Reuters. Reprezentantii companiei au declarat ca cei mai multi clienti si-au redus cheltuielile si au prelungit perioadele de plata a facturilor. In aceste conditii, American Express nu mai poate atinge tinta anuala de crestere cu 4-6% a castigurile per actiune, a aratat compania. Clientii companiei sunt in mare majoritate persoane instarite iar dificultatile pe care acestia le intampina la plata creditelor indica o temperare a cresterii economice.

Un alt motiv al rezultatelor slabe inregistrate in ultima perioada de compania americana poate fi o reducere a extinderii, a declarat directorul de investitii al Horizon Investment Services, Richard Moroney. Castigurile din al doilea trimestru ale American Express, a patra companie americana de carduri ca marime, au scazut pana la 653 milioane de dolari, sau 56 de centi/actiune de la 1,057 miliarde de dolari si 56 de centi/actiune, inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Compania a alocat in al doilea trimestru al acestui an 1,88 miliarde de dolari pentru a acoperi pierderile, aproape dublu fata de suma de 977 miloane de dolari, alocata pentru aceeasi perioada a anului 2007."Obiectivul nostru este sa castigam o cota de piata mai profitabila", a anuntat in cadrul unei conferinte directorul executiv, Kenneth Chenault.

Numarul de detinatori de carduri American Express  la nivel international este de 90,1 milioane, in crestere fata de 82,2 milioane de posesori, in anul 2007.

Citeste mai mult...

Dezvoltatorii lipesc casa de locul de munca

Tot mai multi dezvoltatori mizeaza pe proiecte care includ cladiri de birouri, centre comerciale si in multe cazuri si locuinte, noteaza Cotidianul. Astfel de proiecte sunt apreciate si de persoanele fizice, dar si de companii. "Astazi, in conditiile in care timpul a devenit cea mai importanta moneda, proiectele integrate sunt solutia pentru a revitaliza spatiile in declin si a reduce nevoia de deplasare a oamenilor. Este ideal si foarte comod sa poti ajunge in cateva minute de la birou acasa, de acasa la cumparaturi sau de la cumparaturi in parcuri sau institutii culturale de recreere", spune Irina Petrescu, partener in cadrul companiei imobiliare Esop Consulting.

Dupa ce, in 2006-2007, erau lansate primele doua proiecte integrate cu functiuni mixte, SEMA PARC si Baneasa, perioada 2008-2009 aduce inca doua proiecte de anvergura - Global City si Floreasca City. Aceste proiecte ofera fie un mix office-comercial, fie unul office-comercial-rezidential. A crescut si numarul proiectelor care includ in conceptul rezidential si un centru comercial. Este mai ales cazul marilor complexuri rezidentiale care se construiesc la marginea Capitalei, precum Cosmopolis sau Bonair, unde proiectele includ si centre comerciale, si birouri.

O categorie importanta de clienti, pentru spatiile rezidentiale din proiectele de acest gen, o constituie angajatii companiilor care au sediile in cladirile destinate birourilor. Acestia pot sa decida sa se mute langa locul de munca, pentru a evita aglomeratia din Bucuresti. Pe de alta parte, companiile pot achizitiona sau pot inchiria locuinte pentru angajatii lor. In cazul unor astfel de investitii imobiliare, proiectul este foarte important. "Este important de stiut ca procesul de dezvoltare al unui proiect integrat complex nu presupune doar construirea unui sir de cladiri cu intrebuintari diverse, ci este o ecuatie calculata cu atentie ce trebuie sa mentina echilibrul perfect dintre viabilitatea economica, stilul de viata si functionalitate", explica reprezentanta agentiei imobiliare Esop Consulting.

Citeste mai mult...

Cazierul fiscal pedepseste bland evaziunea si da autoritate sporita executorilor

Noile norme metodologice privind Ordonanta Guvernului 75/2001, referitoare la  organizarea si functionarea cazierului fiscal, au in vedere nu mai putin de 48 de infractiuni si 32 de contraventii ce intra sub incidenta legilor financiare, vamale sau care privesc disciplina financiara, noteaza Gardianul. Acestea au fost publicate recent in Monitorul Oficial din 17 iulie 2008 si vin ca urmare a modificarii, pe parcursul anilor, a diverse acte normative. Printre infractiunile care se vor inscrie in cazierul fiscal se numara: "impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale (fapta prevazuta de art.

5 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda)"."Retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa"  - fapta prevazuta de art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsitacu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau amenda - reprezinta un alt motiv pentru ca rau-platnicii sa ajunga la racoare.

Nici cei care fac declaratii inexacte la Registrul Comertului nu vor scapa nepedepsiti si pot infunda puscaria chiar si doi ani pentru o semnatura pe o declaratie falsa. Dintre contraventiile care se vor inscrie in cazierul fiscal se detaseaza de departe "refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate sau de a le pune la dispozitie acestuia pentru a fi identificate si evaluate (fapta prevazuta de art. 219 alin. (2) lit. d) din Ordonanta Guvernului nr.

Citeste mai mult...

Romania, in primele 13 tari europene cu cele mai bune locatii pentru spatii industriale si logistice

Romania se afla pe locul 13 din 25 de tari din Europa care ofera cele mai bune locatii pentru spatiile industriale si logistice, conform raportului European Distribution Report 2008, emis bienal de consultantul global de real estate, Cushman & Wakefield (C & W). Trei dintre primele cinci piete ale Europei care ofera cele mai bune locatii pentru spatiile industriale si logistice se afla in Europa Centrala si de Est, conform raportului emis de Cushman & Wakefield. Prima pozitie in clasamentul de anul acesta este ocupata de Belgia, pe locul al doilea se afla Olanda, urmata de Ungaria, Cehia si Polonia pe locul al cincilea, in timp ce Romania a intrat in premiera in acest clasament, direct pe locul a 13-lea.

Potrivit consultantilor Cushman, dezvoltarea retail-ului in Romania, concretizata prin numarul tot mai mare de centre comerciale, atrage dupa sine dezvoltarea spatiilor de logistica si depozitare. Astfel, analistii imobiliari se asteapta ca volumul acestor spatii sa ajunga aproape dublu anul acesta. Potrivit directorului departamentului Industrial al Cushman & Wakefield Activ Consulting, Gabriel Sfetcu, ritmul ascendent al pietei industrial - logistice din Romania poate fi mentinut prin dezvoltarea in continuare a portului Constanta si prin dezvoltarea porturilor la Dunare.

"Dunarea reprezinta singura ruta de transport corespunzator, care ne conecteaza direct la centrul Europei si care este prea putin exploatata in prezent. 65% din volumul marfurilor ce tranziteaza Romania se transporta pe uscat si numai 10% maritim si fluvial. In acelasi timp in ultimii 3 ani portul Constanta a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de marfuri din intreaga Europa: 277%. Cu toate acestea inca se situeaza pe ultimele locuri intre principalele porturi din Europa in privinta volumului de marfuri (locul 17 din 20)", a adaugat Sfetcu.

Citeste mai mult...

Noua forma juridica pentru IMM, propusa de CE, ar stimula masiv infiintarea de noi intreprinderi

Noua forma juridica pentru a IMM, Societatea Privata Europeana, propusa de Comisia Europeana (CE), ar stimula masiv infiintarea de noi intreprinderi, asta datorita prevederii conform careia capitalul firmei trebuie sa fie de minimum un euro, a declarat Cristian Parvan, sercretar general AOAR."Un nivel mai scazut al capitalului minim, respectiv de un euro, ar incuraja infiintarea de noi mici afaceri, riscul, in acest sens, fiind mai redus. Cred ca s-ar inregistra deschideri de noi IMM in special in domenii precum servicii sau sectoare derivate din constructii", a precizat secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Comisia Europeana a propus o noua forma juridica pentru intreprinderile mici si mijlocii - numita Societatea Privata Europeana (SPE). Pe langa un nivel mai scazut al capitalului minim, SPE mai prezinta o serie de alte avantaje precum rapiditatea de infiintare si  inregistrarea electronica. De asemenea, propunerea CE prevede ca verificarea valabilitatii documentelor depuse de societate sa se faca o singura data, iar adresa societatii si sediul administrativ al acesteia nu trebuie sa fie identice.

Comisia intentioneaza sa poarte discutii in toamna acestui an cu statele membre pentru a extinde aplicabilitatea unor directive asupra noii forme juridice.

Citeste mai mult...

Brokerii cer incetarea autofinantarii CNVM si trecerea la statutul de institutie publica

Asociatia Brokerilor cere, intr-un comunicat publicat marti, incetarea autofinantarii CNVM, suspendarea comisionului de 0,08% la tranzactiile pe piata de capital si finantarea de la stat a institutiei, pentru garantarea independentei, prevenirea abuzurilor si incurajarea plasamentelor pe Bursa."Asociatia Brokerilor sustine necesitatea trecerii de urgenta a CNVM de la actualul sistem de autofinantare, in baza unor reguli proprii, la statutul de institutie publica, cu finantare de la bugetul statului, pe baza unui proiect de venituri si cheltuieli bine fundamentat, al carui mod de indeplinire sa fie, in mod firesc, controlat de reprezentantii statului", se spune in comunicat.

Propunerea Asociatiei Brokerilor a venit ca reactie la informatiile prezentate recent in mass media, privind salariile foarte mari pe care le primesc angajatii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Asociatia Brokerilor mentioneaza ca, desi CNVM se autofinanteaza din banii investitorilor si cei ai institutiilor pietei de capital, acestia nu au nici un cuvant de spus asupra modului in care se cheltuiesc banii, lucru care duce la abuzuri. Autorii comunicatului aduc in sprijinul demersului lor reglementarile europene, care cer ca supraveghetorii pietelor de capital sa fie institutii publice, finantate de catre stat."Conform Directivei Uniunii Europene privind pietele de capital (MiFID), autoritatile competente din fiecare stat membru trebuie sa fie institutii publice, ca o garantie a independentei acestora fata de participantii la piata, statului revenindu-i obligatia de a asigura finantarea necesara", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, brokerii cer suspendarea de urgenta a comisionului de 0,08% perceput de catre CNVM pentru tranzactiile pe Bursa, pentru a incuraja prezenta investitorilor pe piata de capital, in contextul crizei financiare mondiale."Asociatia Brokerilor detine un studiu efectuat de o institutie independenta asupra costurilor induse de catre CNVM in cheltuilelile intermediarilor, care confirma faptul ca modul si cuantumul prin care CNVM se finanteaza reprezinta o povara asupra dezvoltarii pietei romanesti de capital", se mai arata in comunicatul Asociatiei Brokerilor.

Citeste mai mult...

AVAS a anuntat cei sapte investitori interesati de privatizarea IAR Ghimbav

Aero Vodochody Cehia, Eurocopter Franta, Rups SA Brazi, UTI Systems SA Bucuresti, Marcovici Capital Ltd Israel, Grivco SA Bucuresti si RO Mike Trade SRL Bucuresti sunt cei sapte investitori interesati de privatizarea IAR Ghimbav, a anuntat printr-un comunicat de presa, AVAS."Acestia au achizitionat deja dosarul de prezentare necesar pentru a putea participa la actualul proces de privatizare. La solicitarea Eurocopter Franta si S. C. UTI Systems S. A. Bucuresti, AVAS a prelungit termenul de depunere a ofertelor ferme pentru cumpararea IAR Ghimbav pana la data de 15 septembrie 2008, termen necesar pentru finalizarea propriului audit pe care il realizeaza asupra societatii", se arata in comunicatul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Procesul de privatizare a IAR Ghimbav a fost reluat in data de 21 aprilie 2008, dupa ce procedura de privatizare demarata in 2006 nu s-a finalizat. In 2006 singurul ofertant interesat de IAR SA Ghimbav a fost Eurocopter SAS Franta. Atunci, comisia de negociere a solicitat, permanent, ofertantului Eurocopter imbunatatirea ofertei depuse si a prelungit succesiv, cu perioade de 30 de zile, termenul de valabilitate a ofertei pana la data de 21 octombrie 2007. Aceasta a fost ultima prelungire a ofertei permisa de legislatia in vigoare.

Pana la acea data, ofertantul nu a depus oferta finala imbunatatita si irevocabila la sediul AVAS, iar contractul de privatizare nu a putut fi incheiat. AVAS detine un pachet de 64,89% din actiunile societatii. Obiectul de activitate al companiei brasovene il reprezinta constructia si reparatia de aeronave.

Citeste mai mult...

UniCredit si-a revizuit in urcare la 6,8% estimarea pentru cresterea economiei romanesti in 2008

Analistii UniCredit si-au revizuit in sus estimarea pentru cresterea economica a Romaniei din acest an, de la 6,5% la 6,8%, in special ca urmare a recoltei agricole mari, insa se asteapta ca inasprirea politicii monetare a BNR sa aiba ca efect incetinirea cresterii PIB in ultimul trimestru."Ne asteptam ca o anumita incetinire sa se manifeste, dar nu inainte de ultimul trimestru al acestui an, provenita din inasprirea conditiilor monetare interne si din cresterea costului finantarii externe, cu efecte semnificative pentru o tara ca Romania, care se bazeaza foarte mult pe economiile strainilor pentru a-si finanta cresterea", arata analistii UniCredit, intr-un raport publicat marti.

Economistii grupului financiar si-au revizuit in urcare si estimarea de crestere economica a Romaniei pentru 2009, de la 5,3% pana la 5,5%. Produsul intern brut al Romaniei ar urma sa ajunga la 136,6 miliarde euro in 2008, 158,5 miliarde euro in 2009 si la 178,7 miliarde euro in 2010, potrivit estimarilor Unicredit. Valorile corespund unor niveluri ale PIB de 6.380 euro/locuitor in 2008, 7.430 euro/locuitor in 2009 si 8.430 euro/locuitor in 2010, an in care Romania va ajunge la un nivel apropiat de cel atins anul trecut de Croatia (8.600 euro/locuitor), Polonia (8.100 euro) sau Lituania (8.300 euro), potrivit datelor Eurostat.

Fata de precedentul raport, publicat la inceputul acestei luni, analistii UniCredit au revizuit si alte estimari pentru evolutia macroeconomica a Romaniei din 2008 si 2009. Astfel, rata anuala a inflatiei este estimata sa ajunga la sfarsitul anului la 6,8%, fata de 5,8%, cat se estima in raportul din 2 iulie. Pentru sfarsitul lui 2009, economistii vad in prezent o inflatie anuala de 5%, in crestere fata de prognoza anterioara, de 4%. Inflatia medie ar urma sa ajunga, potrivit estimarilor UniCredit, la 8,2% in 2008 si la 5,4% anul viitor, fata de estimarea precedenta, de 7,4% pentru acest an si de 4,6% in 2009.

Citeste mai mult...

Profitul net al Millennium bcp a scazut cu 67% in prima jumatate a anului

Millennium bcp, cea mai mare banca portugheza listata, a raportat o scadere de 67% a profitului net aferent primei jumatati a anului, pe fondul pierderilor cauzate de participatia detinuta in Banco BPI, arata Reuters. Profitul net al bancii portugheze a scazut la 101 milioane euro, in linie cu asteptarile analistilor. Profitul net din dobanzi a urcat cu 9,5%, la 841,9 milioane euro. Analistii intevievati de Reuters estimasera, in medie, un profit net de 99 milioane euro si un profit net din dobanzi de 849 milioane euro, pentru primele sase luni ale anului.

Millennium bcp a aratat ca profitul net din operatiuni internationale a crescut cu 19%, exceptand costurile operatiunilor lansate in  Romania, in octombrie 2007. Banca nu a publicat rezultatele financiare aferente celui de-al doilea trimestru. Millennium Bank Romania, subsidiara grupului portughez Millennium bcp, si-a inceput activitatea pe piata romaneasca pe 11 octombrie 2007, prin deschiderea simultana a 39 de sucursale, in Bucuresti si in opt orase din tara. Investitia initiala in Romania a fost de 40 milioane euro, iar pana la sfarsitul anului 2011 banca estimeaza o investitie de 300 milioane euro.

Millennium bcp are o retea de peste 1.500 de agentii in Portugalia, Polonia, Grecia, Mozambic, Angola, SUA, Turcia si Romania.

Citeste mai mult...

Tinerii care se angajeaza pentru prima data cer salarii cuprinse intre 400 si 500 de euro

Salariile cerute de tinerii care se afla la primul job au crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu aproape 30% si au ajuns la valori cuprinse intre 400 si 500 de euro, a declarat Alina Sterpu, specialist PR in cadrul companiei de recrutare Psihoselect."Daca anul trecut cereau intre 300 si 400 de euro, poate si mai mult in functie de domeniul in care doreau sa se angajeze, in acest an pretentiile salariale au crescut cu 25-30%. Pot sa spun ca in domeniul vanzarilor pretentiile au crescut cu aproape 100%.

Acest lucru se intampla din cauza schimbarilor de strategie in impunerea targentului de vanzari, a lipsei fortei de munca si a migratiei de personal", sustine Claudia Indreica, Managing Partner Psihoselect. Specialistii sustin ca pretentiile financiare ale tinerilor sunt exagerate si spun ca de cele mai multe ori companiile angajatoare nu ofera mai mult de 30% din valoarea salariilor solicitate de tineri. Studiul realizat de compania de consultanta in resurse umane arata ca numarul cererilor de recrutare, in primele sase luni ale anului, s-a dublat fata de acceasi perioada a anului trecut.

Solicitarile au vizat in special pozitiile de top management, observandu-se o crestere de 67% fata de anul precedent, si cele de executie - cu 57 % mai mult fata de aceeasi perioada. Cele mai cautate joburi din pozitia de top management sunt cele de director de vanzari, director financiar si project manger in constructii. In posturile de executie sunt la mare cautare contabilii si pozitiile de office manager si asistent vanzari. Cei care cunosc germana sau limbile straine rare au salarii semnificativ mai mari decat media generala.

Citeste mai mult...

Romania e in continuare atractiva pentru investitori datorita ratelor de rentabilitatate ridicate

Romania e considerata in continuare atractiva pentru investitori datorita ratelor de rentabilitatate ridicate pe care le ofera, dar nici un oras de la noi nu a fost inclus in topul atractivitatii investitiilor si al perspectivei de dezvoltare din Europa, arata un studiu al PricewaterhouseCoopers. Piata imobiliara din Romania si Bulgaria este considerata in continuare atractiva pentru investitori datorita ratelor de rentabilitatate ridicate pe care le ofera."Conform datelor publice disponibile, anul trecut, in Romania, indicatorul de apreciere a ofertei de spatii comerciale s-a situat la niveluri de 5-6 ori mai mici decat media europeana.

Una din concluziile studiului PricewaterhouseCoopers face referire la necesitatea unor corectii pe piata romaneasca de retail - piata spatiilor comerciale - datorita supraofertei din unele zone (de exemplu Arad - 6 mall-uri pe aceeasi strada, Targu Mures, Oradea, etc.). De altfel, acest lucru a fost demonstrat si de decizia unor investitori de a abandona proiecte de supermarket-uri din zonele aglomerate cu astfel de dezvoltari imobiliare", a declarat Speranta Munteanu, Director, Real Estate Leader, PricewaterhouseCoopers Romania.

Studiul "Emerging Trends in Real Estate Europe 2008", realizat de catre PricewaterhouseCoopers (PwC), indica faptul ca Moscova si Istanbul au fost clasate ca primele doua piete pentru investitii si dezvoltare din Europa, iar pe locurile trei si patru in topul pietelor de investitii se afla Hamburg si Munchen. In topul dezvoltarii aceste doua orase isi inverseaza pozitiile. Parisul, ce a ocupat primul loc in clasament in ultimii ani s-a distantat de aceasta data, la locul cinci in clasamentul pietelor cu o atractivitate mare a investitiilor si locul 6 din punctul de vedere al perspectivelor de dezvoltare.

Citeste mai mult...

Profitul net al Yahoo a scazut cu 19% in al doilea trimestru

Profitul net al Yahoo Inc a scazut cu aproape 19% in al doilea trimestru al anului comparativ cu aceeasi perioada din 2007, la 131 milioane dolari, pe fondul temperarii cresterii economiei americane, arata Reuters.Yahoo raportase un profit de 161 milioane dolari in perioada echivalenta din 2007. Venitul net al companiei a crescut cu 8%, la 1,35 miliarde dolari. Analistii de pe Wall Street estimau, in medie, venituri nete de 1,37 miliarde dolari, conform Reuters Estimates. Blake Jorgensen, directorul financiar al companiei, a spus ca Yahoo nu isi va modifica obiectivele financiare pentru anul in curs, in ciuda unui mediu economic dificil care isi pune amprenta asupra publicitatii online.

Rezultatele financiare ale Yahoo vin pe fondul numirii recente a miliardarului Carl Icahn in consiliul director al companiei. Icahn ceruse inlocuirea intregului consiliu director cu proprii sai candidati, incercand sa il dea afara pe directorul executiv al Yahoo, Jerry Yang si sa reinceapa negocieri cu Microsoft, care vrea sa cumpere integral sau partial compania de internet.Yahoo a aratat, luni, ca va extinde consiliul sau director la 11 membri de la 9 in prezent, iar 8 dintre directorii actuali vor candida din nou pentru pozitiile lor.

Icahn va fi unul dintre noii membri ai consiliui director, iar pentru ocuparea celorlalte doua locuri vor fi alesi candidati de pe lista lui Icahn, printre care se numara si fostul presedinte al Time Warner, Jonathan Miller.

Citeste mai mult...

Vasilescu: Scumpirea banilor si ieftinirea activelor in lume stau la baza noilor reguli ale BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) vrea, prin noile reguli de creditare propuse, sa evite situatia in care scumpirea banilor si ieftinirea activelor pe plan global ar duce bancile comerciale in impas, a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu."Nicio reglementare nu este facuta pentru totdeauna. In momentul de fata, cauza pentru reglementarea propusa este realitatea", a declarat Vasilescu. El a adaugat ca, desi pana in prezent turbulentele de pe plan international nu au afectat Romania in mod direct, efectele s-au resimtit, iar contextul de pe plan mondial, in care banii se scumpesc si activele se ieftinesc, sta la baza proiectului de regulament pus in dezbatere publica de BNR."Este foarte important, atunci cand se discuta de credite, sa se porneasca de la un venit real" al clientului, a mai spus Vasilescu.

Prevederile propuse vin sa modifice Regulamentul 3/2007 al bancii centrale, referitor la limitarea riscurilor in creditarea populatiei. In 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior". Pentru a lua in considerare venituri peste aceasta limita, banca trebuie sa solicite clientului documente care sa ateste continuitatea acestora, se mai arata in proiectul BNR.

De asemenea, BNR impune bancilor elaborarea unui stress test care sa ia in calcul conditiile din piata in ultimele 18 luni. Proiectul se afla in dezbatere publica pana la sfarsitul acestei luni.

Citeste mai mult...

Strainii aduc mai multi bani in firmele autohtone

Valoarea aportului de capital strain la firmele inregistrate in Romania s-a dublat, noteaza Cotidianul. Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor s-a ridicat in primele cinci luni la 1,86 miliarde de euro, valoare de peste doua ori mai mare comparativ cu cea din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC. Capitalul subscris a crescut in primele cinci luni din 2008, desi numarul firmelor infiintate in acest interval a fost mai mic fata de perioada corespunzatoare a anului 2007, respectiv 5.600 fata de 6.515 companii.

Potrivit datelor ONRC, in cadrul companiei Ion Tiriac Air a avut loc o cesiune de capital din partea omului de afaceri Ion Tiriac - ca actionar persoana fizica - catre actionarul majoritar, o persoana juridica inregistrata in Cipru. Pe urmatoarele pozitii se afla Omniasig Vienna Insurance Group, care a primit un influx de capital totalizand 30,6 milioane de euro, si fondul de investitii austriac New Frontier, cu un aport de 12,5 milioane de euro. New Frontier a preluat integral, anul trecut, de la omul de afaceri Marius Cojanu, compania Romsys.

otrivit datelor ONRC, in cadrul companiei Ion Tiriac Air a avut loc o cesiune de capital din partea omului de afaceri Ion Tiriac - ca actionar persoana fizica - catre actionarul majoritar, o persoana juridica inregistrata in Cipru. Pe urmatoarele pozitii se afla Omniasig Vienna Insurance Group, care a primit un influx de capital totalizand 30,6 milioane de euro, si fondul de investitii austriac New Frontier, cu un aport de 12,5 milioane de euro. New Frontier a preluat integral, anul trecut, de la omul de afaceri Marius Cojanu, compania Romsys.

Citeste mai mult...

Factura la incalzire creste cu 20%

Apa calda se va scumpi, incepand cu aceasta vara, iar din iarna romanii care primesc caldura de la sistemul centralizat vor fi nevoiti sa achite facturi cu pana la 20% mai mari. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca energia termica produsa in regim de cogenerare (adica, simultan cu producerea energiei electrice) se va scumpi in medie cu 9%, se arata intr-o analiza "Capital". Potrivit ANRE, modificarea va avea loc incepand cu luna iulie. Cele mai mici scumpiri vor fi de 5%, iar cele mai mari poveri pe umerii consumatorilor vor depasi 20% din pretul actual.

Ultimele majorari de preturi in acest domeniu au fost aprobate la inceputul anului trecut. Cresterile de preturi aprobate recent au fost necesare din cauza scumpirii explozive a combustibililor, spun cei responsabili. Bucuresti, Suceava si Targoviste sunt cateva dintre orasele unde au fost deja aprobate scumpiri care depasesc 10%. Potrivit unui clasament realizat de "Capital", cea mai scumpa caldura din Romania este produsa de RADET Constanta, ajungand la 519 lei gigacaloria. Aceasta este urmata de Dalkia Alba-Iulia (512 lei), Acvacalor Brad (462 de lei) si GO SA Gheorgheni (451 de lei).

In Capitala a fost aprobata o crestere cu 11,2% a tarifelor Electrocentrale (Elcen). Guvernul urmeaza sa selecteze o firma de audit care va verifica structura costurilor si va cauta solutii pentru diminuarea cheltuielilor. Elcen livreaza energie termica catre RADET, care o transporta si o distribuie la consumatori. Din cauza datoriilor istorice in valoare de 700 de milioane de lei pe care le avea din 1996 catre Elcen, conturile RADET au fost blocate, iar bucurestenii riscau sa ramana fara apa calda in plina vara.

Citeste mai mult...

BNR nu renunta la analiza de risc si la limitarea venitului pentru credite

Indiferent de pozitia bancilor comerciale, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va renunta la inasprirea conditiilor de creditare, respectiv la calcularea creditului dupa un venit cu maximum 20% mai mare decat cel declarat la Fisc pentru anul precedent, si nici la analiza de stres financiar, noteaza Gandul."BNR nu poate renunta la limitarea venitului luat in calcul la acordarea creditului, la analiza de stres si la deschiderea ochilor clientilor fata de responsabilitatile si pericolele unui credit", a declarat, pentru Gandul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Oficialii BNR si cei ai bancilor s-au intilnit ieri pentru a discuta propunerea bancii centrale de a inaspri conditiile de creditare prin introducerea unor noi norme, printre care si prezentarea unei analize de stres fiecarui client in parte. In cele din urma insa, BNR a avut castig de cauza."Consider ca cel mai important lucru este ca am ajuns la concluzii pozitive. Bancile si-au dat seama ca in astfel de conditii financiare, cu bani scumpi si active ieftine, cu un pret al petrolului care tot urca si o inflatie care si ea creste, este nevoie de masuri speciale.

Cel mai important lucru acum este prudenta", a spus Vasilescu. Bancherii au declarat, imediat dupa prezentarea proiectului privind noile reglementari, ca BNR nu va face altceva decat sa aduca si mai multa birocratie in acordarea creditelor. Proiectul se afla in continuare in dezbatere publica pana pe 31 iulie, dupa ce perioada de consultare a fost marita la cererea bancilor. Limitarea venitului luat in calcul la acordarea creditului ar putea pune capat renumitului fenomen de marire a salariilor cu trei luni inainte de acordarea creditului, practica destul de des intalnita in ultimii ani.

Citeste mai mult...

CitiFinancial - acuzata de practici inselatoare

Goana disperata dupa clienti a institutiilor de creditare din Romania a inceput sa genereze "scapari" de ordin legal chiar si printre bancile ale caror nume obisnuiau sa inspire incredere. E drept, sa obtii o cota buna de piata in randul bancilor este complicat, dar iata ca acum solutia sta in campanii publicitare total deplasate pentru un mediu care se vrea sanatos din punct de vedere economic. CitiFinancial a inceput sa promoveze pe piata creditelor o oferta cu recompense banesti, acordate celor care racoleaza si conving persoane sa contracteze credite de cel putin 4.000 de lei, o practica ce nu se potriveste cu legislatia romaneasca.

Cand este vorba de a atrage clienti noi, bancile relaxeaza standardele de creditare pentru populatie, mai ales in cazul imprumuturilor pentru achizitia locuintelor si terenurilor, dar si la creditele de consum, sau lanseaza noi spoturi publicitare, care suna mereu la fel: "Oferim credite intr-un timp scurt, fara costuri suplimentare, cu rate mici si mini-dobanzi." Dar iata ca exista si institutii a caror imaginatie depaseste limitele legii."Acum nu te costa nimic sa faci o bucurie." Acesta este sloganul sub care se desfasoara o campanie de promovare a creditelor realizata de CitiFinancial si care se incadreaza exact in aria de pedepsire a Legii 363/2007 privind combaterea practicilor inselatoare.

Programul "Recomanda unui prieten" functioneaza astfel: daca vei trimite unul sau mai multi prieteni intr-o luna sa-si faca un credit de cel putin 4.000 de lei, primesti 50 de lei pentru fiecare prieten trimis, daca trimiti trei sau mai multi prieteni, suma oferita "recrutorului" poate ajunge la 75 de lei. Sau cel putin asta intelege un om care citeste oferta la prima vedere, valoarea asa-ziselor premii fiind raportata la numarul de prieteni pe care ii aduci in sistem - insa premiul este totodata conditionat de momentul in care acestia isi vor achita prima rata.

Citeste mai mult...

Banca Romaneasca si EFG Telesis au aranjat un imprumut sindicalizat de 80 milioane EUR pentru Global

Global Finance, prin Fondul sau de Real Estate, a incheiat o sindicalizare de 80 milioane EUR aranjata de catre Banca Romaneasca - Membra a Grupului National Bank of Greece si EFG Telesis pentru dezvoltarea Global City Business Park, un proiect imobiliar, cu o suprafata totala construita de 56.000 mp si o suprafata neta inchiriabila de 44.000 mp, care se intinde pe suprafata a doua cladiri. Acestea vor fi amplasate intr-un cadru peisagistic cu accent pe elemente naturale, ceea ce va aduce calitate adaugata spatiului de birouri.

Parterul va gazdui galerii comerciale, dar si restaurante si zone de servicii, in timp ce etajele superioare vor oferi suprafete deschise de pana la 2.800 mp pe nivel. Specificatiile tehnice ale cladirilor confirma statutul de proiect clasa A, in totala concordanta cu standardele existente pe pietele imobiliare Vest-Europene: 18 lifturi de mare viteza, sisteme HVAC pe 4 cai, etaje suprainaltate, inaltime neta de 3 metri, sisteme de securitate, acces controlat si generator. Cele doua niveluri ale parcarii subterane vor oferi 890 locuri de parcare rezultand un raport de 1 loc de parcare pentru fiecare 50 mp de spatiu de birou inchiriat.

In vecinatatea Global City Business Park, Global Finance dezvolta Global City Residential Park care va cuprinde 381 apartamente, care sunt in prezent in lucru. In Romania, Global Finance are in vedere dezvoltarea a inca doua proiecte imobiliare: Global Gardens, un proiect rezidential situat langa Scoala Americana si Global Plaza Floreasca, un proiect mixt, situat in imediata vecinatate a Parcului Floreasca, care va include birouri, galerii comerciale si apartamente de lux.

Citeste mai mult...

Dobanzile la economiile in lei si-au domolit cresterea

Bonificatiile la depozitele in moneda nationala s-au oprit la o medie de 9,36% pe an, noteaza Adevarul. Dupa cresterile agresive din martie si aprilie, dobanzile la depozitele in lei si-au pierdut din elan in ultima luna. Analistii considera ca avansul acestora a luat sfarsit. Lupta bancilor pentru atragerea de economii in lei de la populatie si firme s-a mai temperat. Dupa avansul agresiv al dobanzilor la depozitele in moneda nationala din perioada martie-mai, in ultima luna s-a constatat o relativa scadere a acestora.

Potrivit firmei de consultanta KTD Invest, bonificatiile la depozitele in lei au stagnat in intervalul 23 iunie-14 iulie, iar in ultima saptamana acestea au consemnat o usoara crestere. Astfel, pentru un depozit in lei constituit pe un an, bonificatia medie este de 9,36% pe an."Este normal ca avansul dobanzilor la economiile in lei sa se domoleasca, pentru ca acestea se afla la un nivel foarte ridicat. Avand in vedere ca asteptam ca rata inflatiei sa fie de aproximativ 5% peste un an, o rata a dobanzii de 10% pe an ar duce la o dobanda reala foarte mare", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

In plus, acesta este de parere ca, in urmatoarea perioada, bancile nu vor mai recurge la majorari ale dobanzilor la depozitele in moneda nationala. Avand in vedere majorarea de catre Banca Centrala Europeana (BCE) a dobanzii de politica monetara, dar si scumpirea finantarilor pe pietele externe, bancile au inceput sa urce bonificatiile si pentru economiile in euro. Pe componenta valuta, sunt estimate in continuare cresteri ale dobanzilor la depozite, chiar daca nu vor fi unele semnificative. "Este posibil sa mai fie cresteri ale dobanzilor la depozitele in euro, dar nu vor fi foarte mari", a spus Dumitru.

Citeste mai mult...

Millennium Bank Romania si-a sporit activele cu 150% in primul semestru, la 204 milioane euro

La 30 iunie 2008, suma totala a activelor a ajuns la 204 milioane euro, o valoare cu 150% mai mare decat cea inregistrata la 31 decembrie 2007, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Volumul total al imprumuturilor a fost de 133 milioane euro, in crestere cu 261% in comparatie cu sfarsitul anului 2007. Valoarea imprumuturilor acordate persoanelor fizice a depasit suma de 50 milioane euro - cu 235% mai mult decat in decembrie 2007 - in timp ce imprumuturile pentru persoane juridice au crescut cu 271% in comparatie cu sfarsitul anului 2007, ajungand la 83 milioane euro.

Totalul sumelor atrase de la clienti (depozite, conturi curente si conturi de economii) a fost de 75 milioane euro, cu 94% mai mare decat la finalul anului trecut. Veniturile totale au atins cifra de 9,6 milioane euro, in timp ce profitul operational a fost de 5 milioane euro. Pierderile inregistrate de Millennium Bank reprezinta rezultatul direct al investitiilor considerabile facute de banca, iar evolutia lor, la sfarsitul lui iunie 2008, a fost mai buna decat estimarile, se mai precizeaza in comunicat.

Millennium Bank a inregistrat pierderi de 13,6 milioane euro, considerabil mai putin decat planul, datorita unui sistem eficient de management al costurilor, declara oficialii bancii. "Rezultatele financiare ale Millennium Bank se situeaza peste estimarile initiale pentru aceasta perioada. Ne-am bucurat de o lansare de succes si detinem in acest moment o afacere de succes. Continuam sa depasim obiectivele stabilite si previziunile analistilor financiari, iar acest fapt ne incurajeaza angajamentul fata de piata locala si planurile de investitii Millennium Bank in Romania pentru urmatorii ani", a declarat Jose Toscano, CEO Millennium Bank.

Citeste mai mult...

OMC: Capul Verde a devenit al 153-lea membru al Organizatiei Mondiale a Comertului

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) are de miercuri in componenta 153 de state membre, dupa aderarea Capului Verde, ce a avut loc in plina reuniune ministeriala, cruciala pentru viitorul institutiei, relateaza AFP. Discutiile dintre Praia si OMC au inceput in 1999, arhipelagul african fiind nevoit sa-si adapteze regimul comercial la regulile OMC si sa deschida pietele pentru bunurile si serviciile de import. Potrivit regulamentului institutiei, Capul Verde a fost integrat in OMC la o luna dupa ce parlamentul a ratificat tratatul de aderare.

Independent de Portugalia din 1975, statul de 400.000 de locuitori este specializat in productia de sare si banane, dar si in pescuit, in special de languste. Capul Verde va deveni al 33-lea dintre statele mai putin dezvoltate acceptate in OMC, dintre cele 50 de astfel de tari existente la nivel mondial. La intrarea in sediul OMC din Geneva a fost amplasat un mare panou ce ureaza bun venit Capului Verde in cadrul organizatiei. Cu toate acestea, OMC nu a organizat nico reuniune pentru a sarbatori integrarea noului stat.

"Suntem prea ocupati pentru o ceremonie", a declarat o sursa apropiata negocierilor. Ministrii din 35 de tari au sosit in la sfarsitul saptamanii trecute la Geneva pentru discutii legate de un acord comercial la nivel mondial, pe fondul mentinerii neintelegerilor privind subventiile agricole din tarile dezvoltate si tarifele la importurile industriale din statele emergente. Oficialii poarta, incepand de luni, discutii in cadrul OMC, pentru a ajunge la un consens asupra rundei Doha, in cadrul unor tratative ce dureaza de peste sapte ani.

Citeste mai mult...

BCR acorda dobanzi de pana la 5% la depozitele in EUR

Banca Comerciala Romana (BCR) acorda dobanzi majorate la depozitele la termen in EUR, care se ridica pana la 5% pe an, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. BCR bonifica, in perioada 21 Iulie - 30 Septembrie, dobanzi promotionale pentru depozitele la termen de 3 luni si 12 luni. Astfel, in cazul depozitelor la 3 luni BCR bonifica, oricare este valoarea depozitului, o dobanda anuala fixa de 4,75% iar la depozitele pe 12 luni cu plata dobanzii la scadenta, banca acorda o dobanda fixa de 5%, de asemenea fara sa impuna un prag obligatoriu al depozitului.

Pentru scadentele la o luna si respectiv 2, 6, 9, 18, 24 si 36 de luni, incepand cu data de 14.07.2008 BCR bonifica dobanzi mai mari, fixe pe intreaga perioada a depozitului. Noile nivele de dobanda fixa sunt intre 3,40% si 4,60%, in functie de termenul ales de client  si de valoarea depozitului pe care acesta il constituie.  "Prin majorarea nivelului de dobanda bonificata, toti clientii care au depozite la termen in EUR la BCR beneficiaza atat de protejarea economiilor, in concordanta cu evolutiile generale ale dobanzilor la depozitele in euro, cat si de obtinerea de randamente superioare in cazul unor plasamente cu scadente la 3 si 12 luni.

Mai mult decat atat, la BCR, clientii gasesc solutii financiare care le permit implinirea aspiratiilor lor si realizarea independentei financiare dorite. A fi independent financiar, prin propriile tale mijloace, este propunerea noastra pentru toti cei ce privesc mai departe de ziua de maine." a declarat Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare afaceri si produse retail din cadrul BCR.

Citeste mai mult...

UniCredit preia operatiunile de cash management pentru Geox Group

Divizia Corporate a UniCredit va asigura serviciile de cash management pentru Geox Group in cateva din tarile Europei Centrale si de Est, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Toate soldurile conturilor Geox Group vor fi grupate si prezentate zilnic cu ziua scadentei originale, intr-un cont unic. Aceasta concentrare a lichiditatilor (cash pooling) si soldarea la zero (zero balancing) vor fi disponibile in compania-mama din Italia si in sucursalele Geox din Germania, Austria, Ungaria, Slovacia si Republica Ceha.

In cursul acestui an, serviciile vor fi disponibile si in cadrul filialei Geox din Romania. Marco Bolgiani, Sef al Global Transaction Banking din cadrul Diviziei Corporate a UniCredit a declarat: "Cu Geox am reusit sa aducem un client de renume in banca noastra, un client cu care dorim sa continuam sa crestem pe viitor. Ne bucuram ca putem pune la dispozitia Geox reteaua noastra completa din Europa Centrala si de Est -, precum si pozitia noastra excelenta pe piata din aceste regiuni."Livio Libralesso, Director Administrativ si Financiar al Geox Group a declarat "Grupul Corporate al UniCredit ne-a prezentat un proiect inovator, usor de implementat si cu avantaje imediate din punct de vedere al eficientei gestionarii trezoreriei si al integrarii cu sistemele noastre contabile.

Acesta este un rezultat deosebit de valoros si abordarea unui punct unic de contact prin care UniCredit a coordonat relatiile dintre companiile Grupului si bancile din diferitele tari im

Citeste mai mult...

Populatia si firmele au preferat imprumuturile in valuta in iunie

Ritmul anual de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor s-a accentuat in iunie la 63,4%, de la 61,3% in mai, pe fondul unui avans al imprumuturilor in valuta de peste doua ori mai rapid decat al celor in lei, a anuntat, miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii iunie, 178,18 miliarde lei (48,85 miliarde euro), in crestere cu 3,7% fata de mai. Avansul a accelerat fata de intervalul mai 2007- mai 2008, cand s-a inregistrat o crestere cu 61,3% a creditelor acordate populatiei si firmelor, arata banca centrala.

Cel mai mult au crescut in iunie imprumuturile in valuta acordate populatiei, cu 6,5% fata de luna precedenta - si cu 131,5% fata de iunie 2007 - pana la 48,87 miliarde lei (echivalentul a 13,4 miliarde euro). In schimb, creditele catre populatie in moneda nationala au avansat mai lent, cu doar 1,8% fata de mai (si cu 36,4% fata de iunie 2007), pana la 38,04 miliarde lei (echivalentul a 10,4 miliarde euro). La finalul lunii iunie, 55,08% din valoarea imprumuturilor acordate de banci populatiei si firmelor era reprezentata de credite in valuta (pondere in crestere accentuata, de la 54,38% in mai), restul de 44,92% fiind in lei.

Creditele in valuta acordate firmelor insumau la finalul lunii iunie 49,26 miliarde lei (13,5 miliarde euro), in crestere cu 3,6% fata de mai si cu 60,3% fata de iunie 2007, in timp ce imprumuturile in lei acordate companiilor erau la jumatatea anului de 42 miliarde lei (11,5 miliarde euro), valoare cu 2,4% mai mare decat la sfarsitul lunii precedente si cu 43,3% peste nivelul din iunie 2007. Creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a crescut in luna iunie cu 4,2% fata de luna anterioara pana la 11,066 miliarde lei (echivalentul a 3,03 miliarde euro).

Citeste mai mult...

Consumul de hartie din Romania este cu 50% mai mic decat cel inregistrat la nivel mondial

Consumul mediu de hartie si carton din Romania este de peste 27 kilograme pe cap de locuitor, adica jumatate din nivelul inregistrat la nivel mondial, de peste 55 kilograme pe cap de locuitor, potrivit reprezentanților Paper Plus care citeaza un studiu al Food and Agriculture Organization (FAO)."Comparativ cu statele din regiune, consumul mediu anual de hartie in Romania este foarte scazut. Spre exemplu, in Bulgaria se consuma anual peste 50 de kilograme de hartie si carton pe cap de locuitor, iar in Ungaria acesta este de peste 80 de kilograme.

Comparativ cu alte state mai dezvoltate din Europa, nivelul consumului de hartie din regiunea Europei de Sud-Est se mentine foarte scazut, ceea ce demonstreaza potentialul de crestere al acestor piete, care atrag din ce in ce mai mult atentia marilor producatori", a declarat directorul general al Paper Plus, Marian Ivan. Potrivit studiului FAO, in Germania, consumul mediu de hartie anual este de peste 230 kilograme pe cap de locuitor, in Marea Britanie de aproximativ 200 kilograme, iar in Franta de aproximativ 180 kilograme.

Totusi, segmentul local de solutii profesionale AfH (sisteme de igiena in spatiile publice) este inca in curs de dezvoltare, iar productia interna acopera sub 25% din necesarul de consum, adica  aproximativ 1.000 de tone, in timp ce restul de 3.500 de tone de hartie pentru AfH provin din importuri, conform estimarilor Paper Plus."Romania este o piata foarte ofertanta pentru producatorii de AfH, fiindca, in timp ce pietele statelor dezvoltate din Europa de Vest sau de Nord, precum Finlanda, sunt aproape de maturitate, alte piete precum cea romaneasca sunt inca intr-o faza incipienta", a precizat Marian Ivan. La polul opus, in SUA de exemplu, consumul de hartie in spatiile AfH a scazut cu 15% in ultimii 12 ani.

Citeste mai mult...

Steven van Groningen: Regulile propuse de BNR ar afecta mult creditul ipotecar si mai putin pe cel pe cel de consum

Noile reguli de creditare a populatiei propuse de BNR ar putea afecta afecta preponderent imprumuturile ipotecare si exista posibilitatea sa nu aiba niciun efect sau unul redus asupra creditelor de consum, a declarat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen."Depinde de interpretare, dar la o prima vedere noile reguli ar afecta mai mult creditele ipotecare si exista riscul sa nu aiba niciun efect sau un impact redus asupra creditelor de consum", a spus el. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au atras, in repetate randuri, atentia asupra vitezei prea mari de crestere a creditarii, care, in conditiile in care alimenteaza consumul, creeaza presiuni inflationiste.

De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental s-a mentinut la peste 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR. Pe 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior". Pentru a lua in considerare venituri peste aceasta limita, banca trebuie sa solicite clientului documente care sa ateste continuitatea acestora, se mai arata in proiectul BNR.

BNR impune bancilor elaborarea unui stress test care sa ia in calcul conditiile din piata in ultimele 18 luni. Steven van Groningen spune ca efectuarea analizei propusa de banca centrala va creste gradul de informare a clientului si "va elimina practica bancilor de a pacali clientii cu asa-zise oferte promotionale"."Nu cred ca stress test este cuvantul potrivit, deoarece o astfel de analiza ar trebui sa se aplice pentru conditiile viitoare, nu pentru cele din trecut. Pe de alta parte, masura elimina practica bancilor de a pacali clientul cu oferte promotionale si de a majora apoi semnificativ dobanzile si comisioanele", a mai spus presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Citeste mai mult...

Cum sa-ti spionezi in mod inteligent angajatii

Vanzarile de soft pentru monitorizarea activitatii angajatilor cresc exponential. Tot mai multe companii decid sa faca acest pas, dar nu toate stiu cum sa o faca inteligent, noteaza Capital. Mai mult ca sigur, subiectul monitorizarii activitatii online a angajatilor este unul dintre cele mai delicate. Managerii nu vorbesc despre asta, iar angajatii incrunta din sprancene cand vine vorba despre asemenea practici. Inainte ca fiecare dintre noi sa spuna ca o asemenea masura nu s-ar cuveni sa-i fie aplicata tocmai lui, cateva cifre:Potrivit datelor furnizate de compania IT Secure Pro, distribuitor in Romania al unor solutii de monitorizare a traficului in retele, navigatul pe site-uri care nu au legatura cu activitatea desfasurata de angajati cauzeaza pierderi de productivitate de 40% in fiecare an.

Aceeasi sursa preia studii care arata ca 58% din spionajul industrial se realizeaza de catre sau prin intermediul unui angajat sau fost angajat al companiei-tinta. 70% din traficul generat pe site-urile pentru adulti este realizat intre orele 9 si 17. Un studiu comandat de compania Proofpoint si realizat recent de compania de cercetare de piata Forrester Research arata ca 44% din companiile americane au investigat intern, in ultimul an, cel putin un caz de scurgere de informatii confidentiale, iar un sfert din acestea au dat afara angajati in urma rezultatelor anchetelor interne.

14% din companiile chestionate de Forrester si-au sanctionat angajatii pentru ca au abuzat de utilizarea site-urilor de "media sharing" - distributie de fisiere pe internet prin intermediul unor site-uri dedicate, cum ar fi You Tube. Aproape tot atatea (13%) si-au penalizat angajatii pentru ca au abuzat de retelele de social networking, iar mai mult de un sfert din companiile listate la bursa (27%) au admis ca informatii si date financiare confidentiale au aparut pe bloguri inaintea prezentarii oficiale a acestora.

Citeste mai mult...

Populatia si firmele din Romania au preferat si in iunie depozitele bancare in lei

Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania si-au accelerat avansul anual la 40,1% in iunie, de la 39,8% in mai, pe fondul cresterii valorii depozitelor in lei intr-un ritm dublu fata de cel al economiilor in valuta, arata datele publicate miercuri de BNR. Fata de mai, depozitele populatiei si firmelor au crescut in iunie cu 2,5%, pana la 140,725 miliarde lei (38,6 miliarde euro), in conditiile in care depozitele in valuta au crescut cu 1,5%, iar cele in lei s-au majorat cu 3%.

Cea mai spectaculoasa evolutie a fost inregistrata de depozitele in lei ale populatiei, care au crescut in iunie cu 3,2% fata de luna precendenta (si au avansat cu 38,8% fata de iunie 2007), pana la 49,66 miliarde lei (13,6 miliarde euro). Depozitele in lei ale firmelor au crescut si ele in iunie, dar intr-un ritm usor mai lent - cu 2,7% fata de mai, pana la 43,08 miliarde lei (11,8 miliarde euro). Comparativ cu iunie 2007, cresterea pe acest segment de economisire a fost de 25,3%. Depunerile in valuta ale firmelor au crescut in iunie cu 1,6% fata de luna precedenta, pana la 19,7 miliarde lei (5,4 miliarde euro), si cu 53,1% comparativ cu iunie 2007, dupa ce scazusera cu 6% in mai.

Tot pe partea de economisire in valuta, depozitele populatiei au crescut in iunie cu 1,5% fata de mai, pana la 28,27 miliarde lei (7,75 miliarde euro). Fata de aceeasi luna a anului trecut, cresterea pe acest segment a fost de 62,4%. In total, populatia din Romania avea, la sfarsitul lui iunie, depozite in banci, in lei si in valuta, in valoare de 77,9 miliarde lei (21,4 miliarde euro), in timp ce firmele tineau in depozite bancare 62,8 miliarde lei (17,2 miliarde euro).

Citeste mai mult...

ANAF va putea recupera obligatiile restante ale contribuabililor prin cesionarea creantelor fiscale

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a emis un proiect de ordin prin care va putea cesiona creantele fiscale pe care le administreaza, iar diferenta se va transforma in venit la buget, dupa ce OUG 19/2008 a reglementat aceasta forma de recuperare a taxelor si impozitelor neplatite. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2008 pentru modificarea Codului de Procedura fiscala, ANAF a fost autorizata sa cedeze creantele fiscale ca modalitate de recuperare a obligatiilor restante, la un pret cel putin egal cu valoarea nominala a acestora."Agentia Nationala de Administrare Fiscala poate cesiona creantele fiscale pe care le administreaza, astfel cum acestea sunt individualizate prin titlurile de creanta si confirmate prin certificate de atestare fiscala, emise pentru data stabilita prin contractul de cesiune.

(.) Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu poate cesiona creantele fiscale principale si accesorii pe care le administreaza pentru un pret mai mic decat valoarea nominala a acestora", se arata in proiectul institutiei. Procedura de cesiune a creantelor fiscale administrate de ANAF se poate face doar asupra creantelor fiscale cuprinse in decizii definitive de impunere, pentru care exista hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile ori care sunt cuprinse in tabloul definitiv al creantelor aprobat de Legea 85/2006 privind procedura insolventei.

Aceasta incepe din initiativa creditorului fiscal prin publicarea unui anunt intr-un cotidian sau pe pagina de internet a institutiei fiscale. In proiect se mai precizeaza ca in situatia in care exista mai multi ofertanti pentru preluarea creantelor fiscale, cesiunea de creanta se va realiza ca urmare a unei licitatii organizate de ANAF."Adjudecarea se face in favoarea participantului care a oferit cel mai mare pret, dar nu mai putin decat pretul de pornire. In cazul prezentarii unui singur ofertant la licitatie, comisia poate sa il declare adjudecatar daca acesta ofera cel putin pretul de pornire a licitatiei".

Citeste mai mult...