JPMorgan a oferit slujbe unui numar de 6.000 angajati ai bancii falimentare Bear Stearns

JPMorgan Chase & Co, ce va achizitiona banca de investitii rivala Bear Stearns Cos, grav afectata de criza creditelor, a oferit pana in acest moment slujbe unui numar de 6.000 angajati ai Bear, din totalul de 14.000, a declarat pentru Reuters o sursa avizata. Directorul general al JPMorgan, James Dimon, a declarat ca aproximativ trei sferturi dintre deciziile privind viitorul angajatilor Bear Stearns au fost luate, 40% dintre acestia primind noi slujbe. Restul, de aproximativ 3.500 de angajati, vor primi un raspuns in urmatoarele doua saptamani.

Fuziunea celor doua banci va fi finalizata la data de 1 iunie. Soarta bancherilor si traderilor Bear Stearns a fost incerta, de cand banca, cu sediul la New York, a fost fortata sa accepte sa fuzioneze cu JPMorgan, rival aflat intr-o situatia financiara mult mai buna. Oficiali ai JPMorgan au negat saptamani in sir ca stiu cate concedieri vor avea loc ca urmare a acestei operatiuni, existand speculatii conform carora jumatate din personalul Bear Stearns va fi concediat. Asupra JPMorgan exista o presiune pentru a reduce costurile si personalul, intr-o perioada in care criza de pe pietele financiare continua sa afecteze afacerile, conform Reuters.

Avand in vedere ca bancherii de pe Wall Street au concediat zeci de mii de angajati, JPMorgan este asteptata sa reduca din propriul personal pentru a face loc angajatilor Bear Stearns, considerati mai buni, a adaugat sursa, pentru Reuters.


Citeste mai mult...

Bancile renunta treptat la taxarea rambursarii anticipate a creditului

Pana in 2010, toate institutiile vor fi obligate sa elimine penalizarea aplicata restituirilor in avans, noteaza Adevarul. Doua banci au exclus deja comisionul de rambursare anticipata, iar unele institutii de credit elimina penalizarea dupa cativa ani de la acordarea imprumutului. Cu doi ani inainte de termenul-limita impus de UE pentru eliminarea taxarii rambursarii in avans a creditelor, bancile au inceput sa devina mai blande in ceea ce priveste penalizarea clientilor. Unele banci au decis sa diminueze comisionul odata cu scurgerea anilor de creditare, urmand ca, dupa 5-10 ani, acesta sa fie eliminat.

Mai mult, alte banci aplica un comision "zero" de rambursare anticipata inca de la inceputul perioadei de creditare. ING Bank si Banca Transilvania (BT) sunt primele banci care au hotarat sa ofere clientilor posibilitatea de plata in avans a creditelor fara sa perceapa comision. Astfel, la ING Bank, creditul ipotecar sau cel de nevoi personale cu ipoteca poate fi rambursat in avans bancii chiar dupa primul an, iar comisionul este de 0%. De asemenea, Banca Transilvania ofera o astfel de facilitate celor care contracteaza un imprumut de nevoi personale fara garantii.

In acest caz, comisionul este de 3% din suma rambursata in avans in primul an, iar dupa aceasta perioada, taxa este eliminata. Pentru creditele garantate, banca nu percepe un astfel de comision inca din momentul contractarii imprumutului. Posibilitatea de a scapa de comisionul deloc de neglijat este oferita si de Raiffeisen Bank. Pentru creditul Casa Ta, banca ofera facilitatea de plata anticipata cu un comision zero la "aniversarea" imprumutului. In rest, acest comision este de 3%. O alta schema de penalizare practicata de banci pentru sumele inapoiate anticipat de clienti este aceea a comisioanelor descrescatoare.


Citeste mai mult...

Servicii de evaluare a clientilor bancilor de la Biroul de Credit

Incepand cu sfarsitul acestui an, Biroul de Credit va oferi si servicii de evaluare a clientilor (scoring), corespunzator fazei a treia de dezvoltare a Sistemului Biroului de Credit. Scoringul oferit de Biroul de Credit va juca un rol esential in activitatea bancilor in luarea deciziei de creditare pentru clientii persoane fizice, deoarece se bazeaza pe informatii din intregul sistem financiar - bancar, completand informatiile interne. Birourile de credit din diverse tari au dezvoltat sisteme de scoring, care acorda o nota pentru fiecare client, tinand cont de istoricul platilor pentru creditele primite.

Scoringul tine cont de regularitatea cu care acestia isi platesc datoriile si de eventualele restante, durata, valoarea si incidenta acestora. Deoarece Biroul de Credit nu ofera doar informatii negative, ci si pe cele pozitive, determina bancile sa analizeze mai in detaliu informatiile despre clientul respectiv, fiind evidentiati clientii care nu au intarziat cu plata ratelor, lucru care va ajuta clientii cu referinte pozitive sa obtina credite mai usor si in conditii mai bune.

coringul tine cont de regularitatea cu care acestia isi platesc datoriile si de eventualele restante, durata, valoarea si incidenta acestora. Deoarece Biroul de Credit nu ofera doar informatii negative, ci si pe cele pozitive, determina bancile sa analizeze mai in detaliu informatiile despre clientul respectiv, fiind evidentiati clientii care nu au intarziat cu plata ratelor, lucru care va ajuta clientii cu referinte pozitive sa obtina credite mai usor si in conditii mai bune.


Citeste mai mult...

Creditul cu cea mai mica dobanda aduce cea mai mare rata

Ofertele de credite de nevoi personale, care par a fi cele mai avantajoase la prima vedere, sunt, in fapt, cele mai costisitoare in privinta valorii ratei lunare, noteaza Cotidianul. Dobanda ramane pe locul doi in Romania in ceea ce priveste sursele de venituri ale bancilor. Institutiile de credit prefera sa ascunda scumpirea banilor in tot soiul de taxe si comisioane. Astfel s-a ajuns la situatia ca, desi banca nationala a majorat in cateva randuri dobanda de politica monetara si desi dobanda medie EURIBOR a crescut si ea, unele banci din Romania sa anunte chiar scaderi ale dobanzilor.

Mai mult, o privire aruncata pe costurile creditelor de consum arata ca cele mai mici dobanzi ascund, in fapt, cele mai mari costuri totale ale creditului. Chiar daca diferenta dintre cea mai mica si cea mai mare dobanda practicata la creditul de nevoi personale merge pana la 4%, ratele sunt cu pana la 20% mai mari in cazul variantei cu dobanda redusa. Concret, pentru cazul particular al unui credit de nevoi personale in valoare de 10.000 de euro contractat pe o perioada de sapte ani diferenta in favoarea creditului cu dobanda mai mare merge pana la 40 de euro in fiecare luna sau aproximativ 3.400 de euro dati in plus pe toata perioada creditarii.

Cu alte cuvinte, creditul cu dobanda cea mai mica este cu pana la 34% mai scump decat altele cu dobanda mai mare. In mod paradoxal, chiar si in ceea ce priveste ofertele aceleiasi banci apar diferente semnificative in ceea ce priveste costurile creditului. De exemplu, pentru varianta expusa mai sus UniCredit Tiriac are doua oferte. Prima dintre ele, Creditul Personal pe zece ani are o dobanda 14,95% si o rata lunara 192,69 euro. A doua oferta, desi are o dobanda de numai 8,95%, adica mai mica cu 6 puncte, are o rata lunara de 210,64 euro, deci mai mare cu aproape 20 de euro.


Citeste mai mult...

Millennium Bank Romania a inregistrat pierderi de 6 milioane euro in primul trimestru

Millennium Bank Romania a inregistrat in primul trimestru din 2008 pierderi de 6 milioane euro, care au afectat cresterea profitului net din operatiunile pe plan international ale bancii mama, care au avansat cu doar 14% fata de perioada similara din 2007, in loc de 32%, arata raportul grupului. In momentul lansarii pe piata din Romania, reprezentantii bancii anticipau acumularea unor pierderi totale de 45 milioane euro in 2008. Portofoliul de credite al bancii a ajuns, la sfarsitul lui martie 2008, la 79 milioane euro, volum de peste doua ori mai mare fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Millennium Bank Romania acordase din octombrie 2007, momentul intrarii pe piata romaneasca, si pana la sfarsitul anului trecut, credite in valoare de 37 milioane euro si acumulase pierderi de 25,9 milioane euro. Depozitele atrase de banca au ajuns, in martie 2008, la 75 milioane euro, de la 38 milioane euro in decembrie 2007."Profitul net din operatiunile in afara pietei de provenienta ale Millennium bcp au avansat cu 14% in primul trimestru din 2008 fata de intervalul echivalent al anului trecut.

Excluzand impactul rezultatelor din Romania, cresterea anuala ar fi fost de 32% in primele trei luni ale acestui an", se mai arata in raportul bancii. Reteaua bancii a ajuns la un numar de 42 unitati in Romania, de la 40 la sfarsitul anului trecut. Presedintele bancii, Jose Toscano, declara, la finalul anului 2007, ca banca planuieste dublarea numarului de sucursale si agentii in acest an. Operatiunile bancare ale grupului portughez pe piata din Romania sunt orientate spre creditare, ceea ce poate atrage "fluxuri importate de fonduri de la clienti", se mai precizeaza in raportul bancii mama.


Citeste mai mult...

Colliers va lansa un indice imobiliar privind evolutia preturilor la locuinte in Capitala

Compania de consultanta imobiliara Colliers International va lansa la sfarsitul lunii mai primului indice imobiliar din Romania ca instrument de masurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa al companiei. Indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capitala si reprezinta un punct de referinta in dezvoltarea profesionista a pietei imobiliare din Romania."Daca pana acum majoritatea opiniilor legate de piata imobiliara din Romania erau bazate in principal pe zvonuri sau pareri personale, prin acest indice (n.r.

BREI) dorim sa oferim celor interesati de aceasta piata dinamica un instrument obiectiv de analiza a evolutiei preturilor si tendintelor viitoare", a declarat directorul Departamentului Rezidential din cadrul companiei de consultanta Colliers International, Ilinca Paun. Indicele BREI a fost realizat de o echipa de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International coordonata de Calin Bucur care in ultimele opt luni s-a concentrat nu doar pe intelegerea mecanismele formarii preturilor apartamentelor in Bucuresti, dar si pe gasirea unor formule de calcul al indicelui care sa reflecte in mod corect ponderea vanzarilor in anumite zone sau pe anumite tipuri de proprietati.

"Am obtinut un indice care are la baza modul de formare al indicilor pietelor de capital din Europa dar care tine cont si de volumul si ponderile vanzarilor in anumite zone dar si de noile livrari de apartamente pe piata", a afirmat Calin Bucur. Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.


Citeste mai mult...

Inflatia in Romania ar putea atinge nivelul maxim, de 9%, in luna iulie

Inflatia ar putea atinge in Romania un nivel maxim de 9% in luna iulie, din cauza probabilelor majorari a pretului la electricitate, insa politicile fiscale si bugetare restrictive si o recolta buna ar putea sa o aduca la un nivel mai putin accentuat spre sfarsitul anului, relateaza Reuters."Inflatia ar putea atinge nivelul maxim, de 9%, in luna iulie, daca vor exista majorari de preturi administrate", a declarat pentru Reuters Dorin Mantescu, sef al departamentului de macroeconomie al Ministerului Economiei si Finantelor, intr-un interviu acordat marti agentiei Reuters."Ar trebui sa vedem inflatia reducandu-se la 6-6,1% in decembrie, datorita unei recolte ce pare promitatoare, a unei moderari a costurilor globale de energie, a controlului cheltuielilor bugetare si a unor masuri recente de politica monetara", a adaugat acesta.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in usoara urcare progroza pentru inflatia de la sfarsitul acestui an, de la 5,9% la 6%. Accentuarea inflatiei, care a urcat la 8,63% in martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, a fortat banca centrala a Romaniei sa majoreze dobanda de politica monetara cu 2,75 puncte procentuale, la 9,75%, prin intermediul a cinci decizii consecutive. Insa Mantescu a precizat ca dobanda de politica monetara este destul de ridicata pentru a domoli inflatia, mai ales daca bugetul guvernamental va fi echilibrat, conform Reuters."Daca luam in calcul rezultatele bugetului consolidat pe primele patru luni si evolutia recenta a inflatiei, cred ca recentele majorari ale dobanzii de referinta sunt suficiente", a afirmat Mantescu.

Insa Mantescu a tinut sa sublinieze anumite riscuri legate de perspectiva dobanzii de politica monetara, generate de cererea interna care se mentine puternica, scrie Reuters.


Citeste mai mult...

Credit Agricole face o majorare de capital de 5,9 miliarde euro

Credit Agricole, cea mai mare banca europeana din sectorul de retail, a anuntat o majorare de capital cu 5,9 miliarde euro, printr-o emisiune de titluri, pentru a-si consolida capitalul dupa noile deprecieri de active de la Calyon, ce au ieftinit actiunile bancii, scrie Reuters. Confirmarea de catre Credit Agricole a majorarii de capital si a unor deprecieri de active de 1,2 miliarde euro de la banca de investitii Calyon, ce va afecta negativ rezultatele financiare ale grupului bancar din primul trimestru, au survenit in contextul in care exista zvonuri privitoare la o eventuala plecare din companie a directorului general al Calyon, Marc Litzler.

Actiunile Agricole s-au ieftinit cu 5,1% pana la 19,67 euro, in partea a doua a sedintei de tranzactionare, cea mai ampla pierdere dintre titlurile ce intra in componenta indicelui CAC-40 al Bursei de Valori de la Paris. Indicele CAC-40 s-a depreciat cu 0,3%, in timp ce indicele DJ Stoxx al sectorului bancar european s-a ieftinit cu 0,9%. "Este foarte, foarte rau", a comentat, pentru Reuters, directorul fondului Stratege Finance, Valerie Cazaban. "Este picatura care face paharul sa dea pe dinafara", a adaugat Valerie Cazaban, cu privire la evolutia Credit Agricole.

Reprezentantii Agricole au precizat ca se asteapta ca deprecierile de active de la Calyon sa fie anuntate in timpul primului trimestru, din cauza crizei creditelor. Deprecierile de active ar duce la o scadere cu 66% a profitului net al grupului bancar comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, pana la 892 milioane euro, mult sub estimarile celor mai multi analisti. Credit Agricole isi va publica rezultatele financiare pentru primul trimestru joi. In martie, Credit Agricole a afisat o pierdere neta de 857 milioane euro in trimestrul al patrulea din 2007.


Citeste mai mult...

Cartele Orange folosite, vandute de dealeri drept noi

La un an de la scandalul privind clonarea numarului centralei Orange, compania de telefonie mobila este in centrul unei noi escrocherii. In judetul Neamt, mai multi clienti ai Orange au cumparat cartele reincarcabile deja folosite. Sesizarile au venit, initial, de la trei persoane din Piatra Neamt, care s-au plans Oficiului pentru Protectia Consumatorilor de faptul ca au cumparat cartele de 7 si de 5 euro, ale caror coduri de incarcare fusesera deja folosite. Mai apoi, au inceput sa apara si alte reclamatii similare.

S-au declansat anchetele de rigoare, insa niciuna din institutiile abilitate nu a putut oferi o explicatie concludenta pentru cele intamplate. Cumparatorii nu-si mai pot recupera banii dati pe cartelele inutilizabile, fiind pasati de la o institutie la alta. Maria Levarda este una dintre persoanele care a cumparat o cartela de reincarcare Orange, de 7 euro, de la un magazin din cartier. "Am ajuns acasa, am razuit cartela si am incercat de cateva ori sa introduc codul. De fiecare data, mi s-a raspuns ca respectivul cod fusese deja utilizat.

In cele din urma am renuntat, fiindca riscam ca accesul la serviciul de reincarcare sa-mi fie restrictionat", a declarat femeia. Ea s-a dus mai intai la magazinul de unde cumparase cartela, insa vanzatoarea si, mai apoi, patronul, care fusese chemat, au ridicat din umeri. "Noi v-am vandut marfa sigilata, asa cum am primit-o. Nu suntem responsabili si nu avem ce sa va facem. Duceti-va si reclamati la reprezentanta Orange", au spus acestia. Sfatuita de vecini si de rude, pagubasa a ales sa se adreseze Oficiului pentru Protectia Consumatorilor si, mai apoi, politiei.


Citeste mai mult...

Lipsa fortei de munca penalizeaza dezvoltarea infrastructurii in Romania

Romania nu isi permite luxul de a amana investitii majore, pentru care infrastructura este esentiala, insa dezvoltarea acesteia este dificila in lipsa fortei de munca, in contextul emigratiei masive, a declarat europarlamentarul Daniel Daianu."Din punct de vedere al infrastructurii, Romania e foarte departe. Nu are luxul de a spune: putem sa amanam investitii majore. Tara poate sa piarda in aceasta competitie si aducerea infrastructurii aproape de media europeana e foarte dificila pentru ca avem o lipsa a fortei de munca", a spus, marti, europarlamentarul Daniel Daianu, prezent la un seminar despre economia Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, organizat la Bruxelles.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a amintit, de asemenea, ca avem o problema cu forta de munca, dar considera ca exista solutii ca sectorul privat sa se descurce cu aceasta problema. Mariana Gheorghe a dat ca exemplu programele Erste si Petrom, care incearca sa dezvolte parteneriate cu universitatile, si a adagat ca ar trebui create niste modele care sa fie urmate activ de guvern."Migratia nu se afla la nivelul pe care il asteptam, dar am putea asista la o reintoarcere a fortei de munca pentru ca salariile cresc.

Trebuie sa gasim modalitatea de a pastra talente. In constructii exista solutii ale guvernului pentru a-i face pe muncitori sa se intoarca", a mai spus directorul Petrom."Acest guvern, guvernele straine trebuie sa gaseasca modalitati pentru a-si defini prioritatile pentru a declansa proiecte la nivel international. Nu e suficient sa avem investitii la nivel local, cand vine vorba de trafic, avem o mare responsabilitate. Oamenii nu se misca suficient de repede de la zonele cu surplus in zonele unde e deficit de munca pentru ca diferentele salariale sunt uriase", a mai spus Daianu.


Citeste mai mult...

Cladirile verzi - o nisa banoasa pentru dezvoltatorii imobiliari

Romanii urmeaza tendintele mondiale si sunt din ce in ce mai interesati de casele ecologice. Si cum in sectorul imobiliar concurenta este apriga, o astfel de nisa nu poate ramane neexploatata de dezvoltatori. O cladire ecologica este un imobil integrat intr-un sistem unitar (cartier, oras, metropola, regiune, mediu natural etc) care incorporeaza solutii tehnice si de design pentru o utilizare judicioasa a resurselor, folosindu-se materiale si procese cu impact minim asupra mediului."In primul rand, o conditie pentru casele ecologice este ca materialele care se incorporeaza in constructia cladirii sa fie prietenoase cu mediul, nepoluante, non-toxice si obtinute prin tehnologii curate.

De altfel, si in cazul cladirilor clasice, materialele de constructie trebuie sa respecte, potrivit legii, anumite standarde de calitate, fie agrement tehnic, fie certificat de conformitate a calitatii", a explicat ing. Marin Cristea, director general Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Sunt si alte conditii pe care o cladire trebuie sa le respecte pentru a fi considerata "verde" :constructia trebuie sa fie pozitionata in asa fel incat iluminatul sa fie natural si cerul vizibil din toate camerele, izolatia - fonica, termica - trebuie sa fie eficienta, la fel si ventilatia.

Aceste tipuri de cladiri au si dezavantajele lor: costuri de proiectare mai mari, materiale mai scumpe, necesitatea unei viziuni si a unei strategii de dezvoltare pe termen lung si a colaborarii intre autoritati si dezvoltatori - pe termen lung insa, casele ecologice reprezinta o alternativa eficienta. Costurile de utilizare si intretinere a cladirii sunt mult reduse pe termen lung fata de constructiile clasice. Incidenta redusa a bolilor cauzate de un mediu nesanatos a ocupanttilor cladirii, independenta crescuta la fluctuatiile economice, datorita autonomiei energetice si materiale sunt alte cateva avantaje ale cladirilor "verzi".


Citeste mai mult...

Presedintele BCR indeamna Romania sa aiba rabdare cu adoptarea euro

Romania nu trebuie sa se grabeasca sa adopte moneda unica europeana, in conditiile in care inflatia se mentine, in prezent, la niveluri ridicate, ci trebuie sa aiba rabdare pentru a putea atinge nivelurile impuse de sustenabilitate si volatilitate a cursului de schimb, a spus marti presedintele BCR."Romania nu ar trebui sa se grabeasca prea tare. E foarte bine ca exista loc de volatilitate in acest moment, rata de schimb putand fi controlata mai usor asa. Pentru o economie precum cea a Romaniei, unde indicele inflatiei e influentat de o serie de factori, astfel incat sustenabilitatea si absenta volatilitatii e greu de atins, sfatul meu ar fi: rabdare", a spus presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Manfred Wimmer, prezent la un seminar despre economia Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, organizat la Bruxelles.

Guvernul si Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-au asumat obiectivul de aderare la zona euro in 2014, dar pentru acest lucru, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de conditii legate de rata inflatiei, rata dobanzilor in lei pe termen lung, variatia cursului de schimb si ponderea deficitului bugetar si a celui guvernamental in produsul intern brut al tarii.

uvernul si Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-au asumat obiectivul de aderare la zona euro in 2014, dar pentru acest lucru, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de conditii legate de rata inflatiei, rata dobanzilor in lei pe termen lung, variatia cursului de schimb si ponderea deficitului bugetar si a celui guvernamental in produsul intern brut al tarii.


Citeste mai mult...

Creditul in strainatate, cursa cu obstacole

"Sunt cetatean roman, domiciliez si muncesc in Bucuresti, fiind platit in lei. As vrea sa contractez un imprumut, ca persoana fizica, de la una din bancile din afara tarii, in conditiile in care dobanzile acestora sunt mai mici decat in Romania. Suma in discutie este de circa 120.000 de euro. Creditul ar urma sa fie ipotecar. Am sanse sa iau credit. Ce ar trebui sa fac, cui ar trebui sa ma adresez."Raspunsul este: teoretic, da, exista sanse. In practica, este mai greu de obtinut din cauza problemei garantiilor si a probarii eligibilitatii.

Creditul ipotecar necesita a fi garantat, iar garantia consta atat in proprietatea ce urmeaza a fi cumparata cu finantarea obtinuta, sau cu o proprietate existenta, cat si cu un depozit care sa fie deschis la respectiva banca din strainatate. Astfel ca acea banca trebuie convinsa sa faca un drum in Romania pentru evaluarea bunului gajat. Apoi, deoarece nu exista o baza de date comuna la nivel european, international, sau parteneriate intre bancile din diverse tari, bancii ii va fi foarte greu sa urmareasca istoricul respectivului solicitant, pentru ca apoi sa ii determine credibilitatea si capacitatea de rambursare.

Apoi, in functie de tara, procedura poate fi mult  ingreunata. Este vital ca institutiile din tara respectiva sa recunoasca in totalitate documentele emise in Romania. In concluzie, posibilitatea ca un roman sa ia un credit din strainatate exista, insa are sanse minime sa fie pusa in practica. Perceptia romanului este ca un credit accesat de la o banca din strainatate ar fi mult mai ieftin deoarece marjele de profit ale bancilor sunt mult mai scazute decat cele practicate la noi. In plus, nu prea sunt prevazute limitari la eligibilitate.


Citeste mai mult...

Ghetea: prestatorii de servicii ar trebui sa isi raporteze restantierii la Biroul de Credit

Biroul de Credit ar trebui sa primeasca informatii despre restantieri si de la prestatorii de servicii, cum ar fi companiile de telefonie mobila, aceste oferind detalii despre comportamentul clientilor ce pot apela si la credite bancare, a declarat miercuri presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea."Sunt unele neimpliniri ale Biroului de Credit care provin din cooperarea mai putin eficienta cu Autoritatea nationala de supraveghere a prelucrarii datelor cu caracter personal (ANSPDCP). Decizia ANSPDCP de a restrictiona participarea prestatorilor de servicii la Biroul de Credit nu este o idee foarte buna, deoarece comportamentul clientilor in Romania nu este inca la nivelul la care ar trebui sa fie.

Sunt inca oameni care se indatoreaza mai mult decat ar trebui", a declarat Ghetea, care a tinut sa precizeze ca aceasta este pozitia sa ca bancher, nu neaparat pozitia oficiala a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sau a bancii pe care o conduce, CEC Bank. Ghetea a explicat ca sunt foarte multe persoane care, profitand de serviciile companiilor de telefonie mobila, isi fac un abonament la una dintre aceste companii, pe care il folosesc una sau doua luni, dupa care nu mai platesc, ceea ce sugereaza ca respectiva persoana ar putea fi rau-platnica."Se creeaza un cadru care incurajeaza necinstea", a mai spus Ghetea, care a precizat de asemenea ca "propunerea de a reduce perioada pentru care o persoana este luata in calcul de catre Biroul de Credit de la cinci la patru ani este nepotrivita in conditiile in care trebuie ca mai intai sa educam masa de oameni".

Companiile de telefonie mobila nu participa in prezent cu date la Biroul de Credit dupa ce propunerea analizata de catre Biroul de Credit a fost respinsa de ANSPDCP.


Citeste mai mult...

ING a afisat un profit in scadere pentru primul trimestru din 2008, pe fondul crizei globale

Grupul olandez de servicii financiare ING Groep NV a afisat miercuri un profit net in scadere cu 19% pentru primul trimestru din 2008, afectat de turbulentele pietelor financiare si de slabiciunea dolarului in primele trei luni ale anului, conform unui comunicat emis de companie. Profitul net obtinut in primul trimestru al anului curent s-a ridicat la 1,54 miliarde euro, fata de nivelul de 1,89 miliarde euro inregistrat in perioada similara din 2007. ING a precizat ca a luat un calcul un cost de 2,3 miliarde euro, ce a afectat capitalul actionarilor, legat de investitiile bancii in obligatiuni sustinute de credite ipotecare acordate creditorilor cu grad mai ridicat de risc si in credite acordate unor persoane cu calificativ de risc mai redus.

Profitul din asigurari a scazut cu 31%, la 722 milioane euro, afectat de scaderea investitiilor in afaceri imobiliare si fonduri private de investitii. Profitul obtinut de divizia bancara a crescut la 1,4 miliarde euro, fata de nivelul de 1,38 miliarde euro inregistrat in perioada similara din 2007. ING a precizat in comunicat ca impactul crizei globale a creditelor a fost limitat asupra balantei contabile a bancii in primul trimestru al anului curent. La sfarsitul lunii martie 2008, valoarea activelor administrate de ING se ridica la 620,8 miliarde euroIn Europa Centrala si de Est, performanta ING a fost sustinuta de catre rezultatele fondului de pensii private obligatorii din Romania, care a contribuit cu 27 milioane euro la vanzari si cu 47 milioane euro la valoarea noilor afaceri in primul trimestru din 2008."Situatia de pe pietele financiare in primul trimestru din 2008 a dus la scaderea castigurilor, in ciuda cresterii comerciale considerabile inregistrate de grup", a declarat presedintele ING, Michel Tilmant.

"Scaderile inregistrate de piete au redus venitul din investitii si asigurari, mai ales daca comparam cu primul trimestru din 2007"."Cresterea comerciala a fost mentinuta in cursul intregului trimestru, in ciuda turbulentelor de pe piete si a presiunilor competitive. Grupul a generat influxuri nete de capital de 34 miliarde euro in cursul trimestrului, nivelul total al depozitelor clientilor ridicandu-se la 1,456 mii de miliarde euro la sfarsitul lunii martie. Majorarea volumelor si imbunatatirea marjelor de dobanzi a sustinut performanta divizei bancare, in crestere cu 17,2%.


Citeste mai mult...

Solutii pentru bani mai multi la pensie

Administratorii mizeaza pe un procent mai mare din salariu pentru pilonul II si o deductibilitate mai consistenta, noteaza Adevarul. Statul roman ar trebui sa implementeze un sistem care sa incurajeze economisirea de fonduri pentru pensionare, determinand, astfel, si scaderea deficitului de cont curent. Lansarea, anul trecut, a celor doua piloane de pensii private - cel obligatoriu (in septembrie) si cel facultativ (in luna mai) - a adus in viata romanilor o notiune mai putin familiara: economisirea.

In acest context, societatile de pensii nou infiintate se lupta cu mentalitatea angajatilor de a strange sau nu bani pentru batranete. Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2004, a declarat recent ca Romania trebuie sa incurajeze pensiile private, fara a da detalii despre cum ar putea autoritatile sa realizeze acest lucru. Managerii societatilor de pensii private au atras atentia, inca de la startul sistemului, asupra nevoii de economisire. Daca pe pilonul II, obligativitatea a dus la o reforma de succes, pilonul III, cel facultativ, se confrunta inca cu o reticenta din partea angajatilor, dar si din partea angajatorilor, care ar putea cotiza pentru ei."Statul ar putea fi cel mai puternic mesager al acestor forme de protectie, dar pe termen scurt este si cel care are de suferit la capitolul venituri si trebuie sa gaseasca solutii de acoperire a deficitului", spune Eugen Voicu, director general al companiei de pensii Aviva.

In opinia lui Voicu, statul traverseaza un moment bun, pentru ca nu sunt cheltuieli asa de mari in comparatie cu alte tari pentru plata pensiilor, iar guvernul are resurse suplimentare din privatizari."Un alt element important este sa intri pe o piata de capital in crestere, ca trend pe termen lung. Posesorul Premiului Nobel crede ca se refera la aceste aspecte macro si la faptul ca privatizarea administrarii pensiilor si posibilitatea de a avea un cont personal «de pensie» este cea mai buna metoda de a gestiona pe termen lung acest lucru.


Citeste mai mult...

O greva a transportatorilor provoaca o penurie de benzina in Grecia

O greva a transportatorilor greci a provocat o penurie de benzina, a golit magazinele si a determinat blocarea vaselor maritime in porturi, relateaza AFP. Grevistii, care au lansat actiunea de protest saptamana trecuta, cer marirea tarifelor lor cu 13%, in urma cresterii pretului petrolului, in conditiile in care Guvernul le propune o crestere de doar 5%. Sindicatele urmeaza sa decida miercuri daca vor continua sau nu greva, la incheierea negocierilor cu autoritatile, care au inregistrat unele progrese, dar nu unele esentiale.

Intre timp, soferii stau ore intregi la cozi la putinele benzinarii aprovizionate. In conditiile in care sezonul turistic a inceput, cinci curse maritime catre insulele Cyclades si din estul Marii Egee au fost anulate incepand de luni, din lipsa carburantului necesar vapoarelor, potrivit companiilor. Lantul  german de distributie Lidl si-a cerut scuze in presa de marti pentru lipsa a numeroase produse din magazinele sale din Grecia, iar diverse sindicate ale comerciantilor cereau reluarea aprovizionarii.

Greva a perturbat si activitatea in agricultura si distributia produselor din acest sector.


Citeste mai mult...

Banca Mondiala: Romania are nevoie de reforme politice pentru sustinerea firmelor

In Romania este nevoie de reforme politice pentru diminuarea neintelegerilor de pe piata creditelor si a rigiditatii de pe piata muncii, pentru a sustine intrarea in tara si dezvoltarea ulterioara a firmelor, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM), publicat joi. Analistii de la Banca Mondiala fac aceste recomandari in contextul in care "incidenta ridicata de falimente si de pierderi de locuri de munca din unele tari, cum ar fi Romania, este un motiv de ingrijorare si impune nevoia unor reforme politice", potrivit raportului "Unleashing Prosperity".

Raportul Bancii Mondiale analizeaza impactul productivitatii asupra cresterii economice si a standardului de viata in tarile din Estul Europei si din Comunitatea Statelor Independente. Firmele nou-intrate pe o piata au avut tendinta de a avea o rata mai buna de supravietuire la inceputul tranzitiei. "Ratele de supravietuire" ale firmelor dupa intrarea pe respectivele piete sunt mai ridicate in Rusia si Ucraina."In Romania, ca si in Estonia, Letonia, Slovenia si Ungaria, 70% dintre firmele care intra pe piata supravietuiesc cel putin patru ani", arata analistii de la Banca Mondiala.

Desi intrarea pe piata pare relativ usoara pentru firmele mici, supravietuirea acestora este mai dificila si, chiar daca realocarea de resurse poate sustine productivitatea unei economii in ansamblu, in proces exista si perdanti."Printre perdanti se numara proprietarii unor afaceri obscure si muncitorii mutati dintr-o parte in alta, iar incidenta crescuta de falimente si de pierderi de locuri de munca din Romania este un semn clar de ingrijorare", atarg atentia economistii de la Banca Mondiala.


Citeste mai mult...

Auchan Romania va investi peste 300 milioane euro in zece magazine pana la finele lui 2009

Filiala locala a retailerului francez, Auchan Romania, va deschide doua hipermarketuri anul acesta (din care unul in Bucuresti) si alte opt in 2009, investitiile totale necesare depasind 300 milioane euro, a declarat directorul general al companiei, Regis Mougel."Anul acesta vom deschide doua magazine noi in Bucuresti (Militari) si Suceava, urmand ca in 2009 sa continuam expansiunea retelei cu inca opt unitati. Investitia medie pentru un hipermarket este cuprinsa intre 30-40 milioane euro, in functie de dimensiunile acestuia", a declarat Regis Mougel.

Acesta a adaugat ca pana in 2011-2012 piata romaneasca de retail va ajunge la maturitate, iar numarul total de hipermarketuri va ajunge la 120-140 de unitati. In prezent, Auchan Romania opereaza cinci magazine cu o suprafata comerciala de 46.500 metri patrati, investitiile totale realizate de companie de la intrarea pe piata locala ridicandu-se la circa 300 milioane euro. Referitor la acuzatiile aduse de producatori retailerilor cu privire la marjele ridicate de profit ale hipermarketurilor (peste 60%) Regis Mougel a declarat ca reteaua Auchan Romania are o marja de profitabilitate de 0,2%, avand in vedere ca se afla in curs de dezvoltare."Din pretul final, noua ne revine doar un profit de 0,2%, deoarece 72,2% se duce la furnizor, 16% reprezinta TVA, 2,2% sunt taxele si asigurarile sociale, 2,7% sunt costurile cu salariile si angajatii, 3,2% sunt cheltuielile cu chiria, 0,5% costurile cu energia, 0,8% intretinerea, 1,5% alte cheltuieli si 0,8% cheltuielile cu marca.

Retailerii mai vechi intrati pe piata pot ajunge la o marja de profitabilitate de 4%", a explicat Mougel modul de formare al pretului la raft. Auchan a deschis primul sau magazin in Romania, in noiembrie 2006, in cartierul bucurestean Titan, dupa o investitie de 40 milioane euro. Grupul Auchan este unul dintre cele mai importante lanturi comerciale, locul zece in lume, si detine peste 380 hipermarketuri in 11 tari din lume, peste 700 de supermarketuri, peste 300 centre comerciale Immochan si Banca Accord.


Citeste mai mult...

Yahoo.ro se lanseaza cel mai tarziu in septembrie

Yahoo va lansa in luna august sau septembrie portalul yahoo.ro in Romania, calcand pe urmele Google. Urmatorul pas va fi lansarea versiunii in limba romana a popularului Yahoo Messenger. Darren Patterson, business development director in cadrul Yahoo. Europe a venit in Romania pentru a pune la punct cateva dintre detaliile lansarii portalului Yahoo cu continut in limba romana. El a participat la "intalniri cu principalii jucatori media din piata, cu operatorii telecom si cu furnizori de continut pentru negocierea parteneriatelor pentru continutul Yahoo.ro" dupa cum a declarat pentru Ziarul Financiar.

Din 2007, domeniul yahoo.ro a intrat in posesia companiei. Potrivit Ziarul Financiar, versiunea locala a portalului Yahoo. va fi orientata catre comunitate, dupa cum sustine directorul Yahoo. Europe, scopul fiind de a intari aceasta comunitate prin oferta de continut localizat. Rolul lui Bobby Voicu, bloggerul numit recent comunity manager al Yahoo. in Romania, fiind sa stabileasca o legatura intre utilizatori si companie si sa determine care sunt asteptarile de continut si servicii."Pietele cheie pentru Yahoo.

in 2008 si 2009 sunt Romania, Turcia, Polonia si Rusia" a mai afirmat Darren Patterson, aratand totodata ca Yahoo nu priveste Romania ca pe un potential centru de cercetare si dezvoltare si ca principala tinta este ca portalul yahoo.ro sa devina cea mai accesata pagina de internet din Romania.


Citeste mai mult...

OTP Bank Romania si-a redus costurile pentru a diminua de sapte ori pierderile in primul trimestru

OTP Bank Romania si-a diminuat de aproape sapte ori pierderile in primul trimestru al anului, insa a oprit extinderea retelei de sucursale, iar activele au avansat, alimentate de cresterea portofoliului de imprumuturi, in care ponderea creditelor neperformante ramane insa ridicata, de peste 10%. In primul trimestru din 2008, banca a inregistrat pierderi de 70 milioane forinti, in scadere de aproape sapte ori fata de acelasi interval al anului trecut. Activele bancii au ajuns, la finalul lunii martie, la 278,8 miliarde forinti, crescand cu 11,5% de la 250 miliarde forinti in decembrie 2007."Rezultatele imbunatatite se datoreaza controlului mai bun al costurilor, cursului de schimb favorabil si profiturilor realizate de banca din tranzactiile imobiliare", se mai precizeaza in raportul grupului.

Pe de alta parte, pierderile bancii sunt legate de finantare partiala de la un vehicul structurat olandez si de pierderile de la OTP Broker. Banca si-a oprit in primul trimestru extinderea retelei, ceea ce a determinat, pe de alta parte, o scadere a raportului intre costuri si venituri cu 25% fata de trimestrul patru al anului trecut, la 90,5%, datorita scaderii cu 15,4% a cheltuielilor operationale. Compania nu a deschis nicio noua unitate in 2008, ramanand in martie la nivelul de la sfarsitul anului trecut, de 104 unitati, fata de 71 in a trei luna a anului trecut.

Veniturile totale ale bancii au ajuns la 3,33 miliarde forinti, in crestere cu 71,6% fata de acelasi interval al anului trecut. Veniturile din dobanzi au crescut cu 59,8% fata de primele trei luni din 2007, pana la 1,6 miliarde forinti, dar au scazut cu 4,1% fata de ultimul trimestru al anului trecut, "reflectand actuala structura de finantare a bancii". Astfel, OTP Bank Romania foloseste surse interbancare pe termen scurt pentru a finanta credite pe termen mult mai lung."Veniturile din dobanzi au fost de asemenea diminuate de nivelul ridicat al dobanzilor din piata si de volumul mai mic al produselor cu marja ridicata de profitabilitate", mai arata reprezentantii bancii mama.


Citeste mai mult...

Fata Asigurari vrea sa-si sporeasca afacerile cu 39% in acest an, pana la 12,5 milioane euro

Fata Asigurari, membra a grupului Generali, mizeaza pe afaceri de 12,5 milioane euro in acest an, in crestere cu 39% fata de anul trecut, ca urmare a echilibrarii portofoliului companiei de asigurari agricole si non-agricole, a spus seful Fata Asigurari, Fanel Plopeanu. In 2007, Fata Asigurari inregistrase prime brute subscrise de 31,7 milioane lei (circa 9,5 milioane euro)."In acest an intentionam sa echilibram portofoliul, altfel incat aproximativ jumatate din politele incheiate sa fie reprezentate de asigurarile agricole, de la 70% in prezent, iar restul de asigurari non-agricole", a mentionat Plopeanu.

El a mentionat ca, spre deosebire de alte tipuri de asigurari, in agricultura nu poate exista o predictibilitate asupra daunelor, deoarece exista o mare dependenta de factorii naturali, iar rezultatul intr-un an poate fi "ori foarte bun, ori foarte rau"."Fata Asigurari se pregateste pentru a intra la sfarsitul anului sau cel tarziu in primul trimestru din 2009 si pe segmentul de asigurari de raspundere civila (RCA)",  a precizat Plopeanu, care a adaugat ca Fata Asigurari incheie deja si asigurari Casco.

Fata Asigurari a platit anul trecut indemnizatii brute totale de 16,3 milioane lei, din care indemnizatiile brute platite pentru asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat feroviare (Casco), au fost de 1,555 milioane lei. Indemnizatiile brute platite pentru  asigurarile de daune la proprietati s-au ridicat la 14,7 milioane lei, iar cele pentru asigurarile de incendiu si calamnitati naturale au fost de 59.910 lei. Divizia specializata de asigurari agricole a grupului italian Generali - Fata Assicurazioni - a preluat in toamna lui 2006 compania Asigurari Global, care a devenit ulterior Fata Asigurari Agricole, redenumita recent Fata Asigurari.


Citeste mai mult...

Astra Asigurari a trecut pe profit in primul trimestru, pe afaceri in crestere cu 15%

Astra Asigurari a afisat venituri din prime brute subscrise in valoare de 137,68 milioane lei (37,3 milioane euro) in primul trimestru a acestui an, in crestere cu 15% fata de acelasi interval din 2007, si a trecut pe profit, dupa pierderile din prima parte a anului trecut, a anuntat compania. In primul trimestru din 2007, Astra Asigurari afisase prime brute de 119,7 milioane lei. Compania a obtinut in primul trimestru venituri din prime brute subscrise pe segmentul de asigurari generale de 137,3 milioane lei, in urcare cu 15% fata de intervalul ianuarie-martie 2007, potrivit datelor publicate de Astra Asigurari.

Pe segmentul de asigurari de viata, compania si-a diminuat, in primul trimestru a acestui an, afacerile cu 3,34% fata de acelasi interval din 2007, pana la 384.782 lei. Astra Asigurari a afisat un profit net de 1,05 milioane lei in primul trimestru din acest an, comparativ cu pierderea de 11,36 milioane lei din primul trimestru din 2007. Segmentul de asigurari generale a generat un profit de 601.775 lei, in timp ce asigurarile de viata au adus castiguri de 203.375 lei. Astra Asigurari a inregistrat pierderi de 69,9 milioane lei (21 milioane euro) in 2007, ca urmare a introducerii unei noi metodologii de calcul actuarial al rezervelor, a cresterii daunalitatii pe segmentul auto, precum si a extinderii retelei teritoriale.

Astra, infiintata in 1991, are ca principali actionari companiile Nova Trade si Uniqa Group, liderul pietei austriece de asigurari. Astra Asigurari are un capital social de 55 milioane euro.


Citeste mai mult...

Marile banci din SUA doresc centralizarea reglementarilor financiare sub o autoritate unica

Un grup de lobby ce reprezinta cele mai importante banci din SUA si cele mai importante companii de asigurari a anuntat ca lanseaza o initiativa in Congres pentru a centraliza reglementarile financiare sub un grup condus de ministrul american de finante, Henry Paulson, scrie Reuters. Grupul de lobby al companiilor financiare a precizat ca directori executivi din cele aproape 100 de companii membre vor merge la Washington luna viitoare pentru a sustine initiativa. In cadrul intalnirilor cu judecatorii, grupul de lobby va cauta sprijinul pentru un nou plan de reforma oferind 68 de recomandari.

Presedintele grupului de lobby, Steve Bartlett, a precizat ca Congress SUA si administratia Bush "poate si trebuie" sa ia in considerare initiativele. Aceasta este ultima propunere din partea sectorului corporativ american legata de modul de control al guvernului asupra bancilor, companiilor de asigurari si pietelor. Propunearea grupului de lobby vine intr-un moment in care Congresul SUA se concentreaza asupra crizei creditelor ipotecare, preturilor crescute la benzina si asupra campaniei electorale.

Cea mai importanta dintre propuneri este cea legata de extinderea Grupului de Lucru al Presedintelui pe Piete Financiare (PWG) astfel incat sa fie in centrul reglementarilor financiare. Stabilit in 1980, PWG este un comitet de organisme federale de reglementare ce se reuneste pentru a discuta problemele financiare. Prezidat de Henry Paulson, comitetul include sefii sistemului american de banci centrale (Fed), precum si membri din alte comisii financiare. Companiile financiare doresc mai multa coordonare in cadrul organismelor de reglementare, comitetul PWG fiind in masura sa acopere acest lucru.


Citeste mai mult...

Afacerile Rompetrol Rafinare au crescut in primele 3 luni cu 57%, la un miliard dolari

Rompetrol Rafinare a inregistrat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri bruta de un miliard dolari, in crestere cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indicator a fost de 664 milioane dolari, potrivit datelor preliminare si neauditate prezentate de Rompetrol."Profitul operational din aceeasi perioada (EBITDA) a fost de 11,6 milioane dolari, cu 59 % mai putin decat in primele trei luni ale lui 2007, cand acesta era de 28 milioane dolari. Cauzele acestui rezultat sunt legate de evolutia pretului barilului de titei pe piata internationala, cu efect in reducerea marjelor de rafinare, si deprecierea dolarului in raport cu euro, care au determinat si un rezultat net negativ de 48 de milioane dolari (trimestrul intai 2008).

Comparatia cu perioada similara a anului trecut indica o crestere a pretului titeiului cu aproximativ 70%. Rezultatele financiare au fost influentate negativ si de cresterea cheltuielilor financiare, ca urmare a majorarii dobanzilor de referinta pe piata interbancara", potrivit unui comunicat al Rompetrol. Rafinaria Petromidia estimeaza pentru acest an un avans al cifrei de afaceri nete pana la 3,16 miliarde dolari si un profit operational (EBIT) de pana la 40,83 milioane dolari. In 2007, cifra de afaceri neta consolidata ale Rompetrol Rafinare s-a cifrat la 2,61 miliarde dolari (6,41 miliarde lei), iar profitul  operational consolidat de 33,81 milioane dolari (aproximativ 83,05 milioane lei).

omparatia cu perioada similara a anului trecut indica o crestere a pretului titeiului cu aproximativ 70%. Rezultatele financiare au fost influentate negativ si de cresterea cheltuielilor financiare, ca urmare a majorarii dobanzilor de referinta pe piata interbancara", potrivit unui comunicat al Rompetrol. Rafinaria Petromidia estimeaza pentru acest an un avans al cifrei de afaceri nete pana la 3,16 miliarde dolari si un profit operational (EBIT) de pana la 40,83 milioane dolari. In 2007, cifra de afaceri neta consolidata ale Rompetrol Rafinare s-a cifrat la 2,61 miliarde dolari (6,41 miliarde lei), iar profitul  operational consolidat de 33,81 milioane dolari (aproximativ 83,05 milioane lei).


Citeste mai mult...

Strauss-Kahn: Ce a fost mai rau din criza financiara a trecut, dar nu si efectele sale

Ce a fost mai rau din criza financiara declansata in Statele Unite este "in urma noastra", dar efectele asupra economiei se vor mai resimti timp de mai multe trimestre, a estimat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP."Avem motive solide sa credem ca institutiile financiare au dezvaluit ce era esential din pierderi, mai ales in Statele Unite. Vestile cele mai proaste sunt in urma noastra", a declarat Strauss-Kahn, in fata Comisiei pentru afaceri economice a Parlamentului European, la Bruxelles. Dar "problema principala este legatura intre criza financiara si economia reala, iar aceasta nu a trecut", a adaugat Dominique Strauss-Kahn si a estimat ca efectele crizei se vor manifesta asupra activitatii economice timp de "mai multe trimestre". Daca in trecut, crizele financiare aveau tendinta de a fi provocate in tarile in dezvoltare, Strauss-Kahn a atras atentia ca pe termen lung criza actuala ar putea fi "o avanpremiera a unui tip nou de criza careia va trebui sa ii facem fata". In conditiile in care criza a determinat o incetinire a cresterii economice in principalele economii din lume, in Statele Unite si in Europa, directorul general al FMI a estimat ca economiile emergente vor fi motorul principal al cresterii economice de anul acesta. In pofida acestui aspect, tarile emergente ar putea sfarsi prin a "acuza efectele incetinirii economice din tarile bogate, dar, poate, cu o anumita intarziere", a estimat seful FMI."In niciun caz, nu exista o intrerupere a legaturii intre tendintele de crestere din tarile dezvoltate si cele ale economiilor emergente", a precizat Dominique Strauss-Kahn.

e a fost mai rau din criza financiara declansata in Statele Unite este "in urma noastra", dar efectele asupra economiei se vor mai resimti timp de mai multe trimestre, a estimat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP."Avem motive solide sa credem ca institutiile financiare au dezvaluit ce era esential din pierderi, mai ales in Statele Unite. Vestile cele mai proaste sunt in urma noastra", a declarat Strauss-Kahn, in fata Comisiei pentru afaceri economice a Parlamentului European, la Bruxelles. Dar "problema principala este legatura intre criza financiara si economia reala, iar aceasta nu a trecut", a adaugat Dominique Strauss-Kahn si a estimat ca efectele crizei se vor manifesta asupra activitatii economice timp de "mai multe trimestre". Daca in trecut, crizele financiare aveau tendinta de a fi provocate in tarile in dezvoltare, Strauss-Kahn a atras atentia ca pe termen lung criza actuala ar putea fi "o avanpremiera a unui tip nou de criza careia va trebui sa ii facem fata". In conditiile in care criza a determinat o incetinire a cresterii economice in principalele economii din lume, in Statele Unite si in Europa, directorul general al FMI a estimat ca economiile emergente vor fi motorul principal al cresterii economice de anul acesta. In pofida acestui aspect, tarile emergente ar putea sfarsi prin a "acuza efectele incetinirii economice din tarile bogate, dar, poate, cu o anumita intarziere", a estimat seful FMI."In niciun caz, nu exista o intrerupere a legaturii intre tendintele de crestere din tarile dezvoltate si cele ale economiilor emergente", a precizat Dominique Strauss-Kahn.

fost mai rau din criza financiara declansata in Statele Unite este "in urma noastra", dar efectele asupra economiei se vor mai resimti timp de mai multe trimestre, a estimat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP."Avem motive solide sa credem ca institutiile financiare au dezvaluit ce era esential din pierderi, mai ales in Statele Unite. Vestile cele mai proaste sunt in urma noastra", a declarat Strauss-Kahn, in fata Comisiei pentru afaceri economice a Parlamentului European, la Bruxelles. Dar "problema principala este legatura intre criza financiara si economia reala, iar aceasta nu a trecut", a adaugat Dominique Strauss-Kahn si a estimat ca efectele crizei se vor manifesta asupra activitatii economice timp de "mai multe trimestre". Daca in trecut, crizele financiare aveau tendinta de a fi provocate in tarile in dezvoltare, Strauss-Kahn a atras atentia ca pe termen lung criza actuala ar putea fi "o avanpremiera a unui tip nou de criza careia va trebui sa ii facem fata". In conditiile in care criza a determinat o incetinire a cresterii economice in principalele economii din lume, in Statele Unite si in Europa, directorul general al FMI a estimat ca economiile emergente vor fi motorul principal al cresterii economice de anul acesta. In pofida acestui aspect, tarile emergente ar putea sfarsi prin a "acuza efectele incetinirii economice din tarile bogate, dar, poate, cu o anumita intarziere", a estimat seful FMI."In niciun caz, nu exista o intrerupere a legaturii intre tendintele de crestere din tarile dezvoltate si cele ale economiilor emergente", a precizat Dominique Strauss-Kahn.


Citeste mai mult...

Trichet: Cresterea economica a zonei euro va incetini

Zona euro se indreapta spre o incetinire a cresterii economice, in pofida ultimelor statistici trimestriale pentru produsul intern brut (PIB) care sugereaza altceva, a avertizat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters. Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a publicat statistici potrivit carora cresterea economica din cele 15 tari care fac parte din zona euro a crescut peste asteptari in primele trei luni ale anului, mai ales ca urmare a majorarii produsului intern brut german si francez.

Trichet a avertizat jucatorii de pe piete sa nu supraestimeze statisticile si a spus ca BCE se asteapta la o inrautatire a situatiei de acum inainte."Datele reflecta analizele noastre, care indicau o rezistenta semnificativa in primul trimestru, urmata de o anumita incetinire", a spus seful BCE, la reuniunea anuala a asociatiei internationale a pietelor de capital (International Capital Market Association). Euro s-a depreciat fata de dolar, ca urmare a declaratiilor, pierzand castigurile anterioare.

BCE a mentinut dobanda cheie la 4% la ultima sedinta de politica monetara, iar analistii institutiei cu sediul la Frankfurt sunt atenti sa vada daca va exista o reactie a economiei europene la o incetinire a cresterii economice de pe pietele internationale, intr-un context de inflatie accentuata. Analistii estimeaza ca BCE nu va avea alta optiune decat sa micsoreze dobanda cheie in a doua jumatate a anului, in conditiile in care incetineste cresterea economica, iar consumatorii sunt ingrijorati din cauza costurilor vietii si exportatorii se confrunta cu povara aprecierii euro.


Citeste mai mult...

Grawe Romania si-a sporit afacerile cu 26% in primul trimestru din acest an, la 48,4 milioane lei

Grawe Romania a afisat prime brute subscrise de 48,42 milioane lei (13,1 milioane euro) in primul trimestru din acest an, in crestere cu 26% fata de aceeasi perioada din 2007, pe fondul cresterii valorii medii a primelor de asigurare, a declarat seful Grawe Romania, Peter Kasyk. Societatea afisase prime brute subscrise de 15,39 milioane lei in primul trimestru din 2007."Compararea celor doua valori nu reflecta cresterea reala, deoarece la sfarsitul lui 2007 Grawe Romania a schimbat, conform normelor legale in vigoare, modalitatea de raportare a valorii primelor subscrise", a mai spus Kasyk, care a adaugat ca societatea a inregistrat o crestere reala de 26%.

Avansul afacerilor s-a datorat maririi volumului de vanzari, dar si cresterii valorii medii a primelor de asigurare. Compania a platit daune in valoare de 1,28 milioane lei in primele trei luni ale acestui an, fata de 737.403 lei in aceeasi perioada din 2007."Pentru anul 2008, preconizam o majorare cu cel putin 30% a volumului de prime subscrise fata de rezultatele anului 2007, pana la 131,82 milioane lei", a aratat Kasyk. Compania a afisat anul trecut o valoare a primelor brute subscrise de 101,4 milioane lei (30,4 milioane euro) si a platit daune de 4,3 milioane lei (1,3 milioane euro)."Dorim sa mentinem aceeasi politica de crestere sigura si constanta a veniturilor din prime si a portofoliului de clienti prin lansarea de noi produse de asigurare si prin cresterea acoperirii regionale la nivelul agentiilor proprii de vanzare", a mai spus seful Grawe Romania.

El a precizat ca 95% din portofoliul companiei este reprezentat de asigurarile clasice de viata cu capitalizare. Kasyk a adaugat ca, pana la sfarsitul anului, Grawe Romania intentioneaza sa investeasca 5 milioane euro pentru ridicarea unei cladiri de birouri in Bucuresti cu scopul de a-si extinde activitatea, dar si pentru a inchiria o parte din imobil. In prezent, societatea Grawe Romania are un capital social de 28,48 milioane lei si este controlata de companii austriaca de asigurari Grazer Wechselseitige Versicherung AG, care detine 99,98% din capital.


Citeste mai mult...

Pretul petrolului a atins un nou record istoric, de 127,82 dolari/baril

Petrolul s-a scumpit vineri pana la un nou record, de aproape 128 dolari/baril, dupa ce Goldman Sachs, cea mai activa banca de investitii de pe piata energetica, si-a revizuit semnificativ in urcare estimarile privind evolutia pretului titeiului, relateaza Reuters. Petrolul tranzactionat pe piata americana s-a scumpit pana la un maxim record de 127,82 dolari/baril, pentru ca apoi sa se ieftineasca usor, la 127,30 dolari/baril, in crestere cu 3,18 dolari fata de joi seara. Petrolul Brent tranzactionat pe piata londoneza s-a scumpit cu 3,16 dolari, pana la 125,79 dolari/baril.

Goldman Sachs si-a revizuit in crestere estimarile pentru pretul mediu al petrolului pana la 141 dolari/baril in a doua jumatate a anului, fata de nivelul anticipat anterior, de 107 dolari/baril."As spune ca elementul care a miscat azi piata a fost revizuirea in crestere a estimarilor Goldman Sachs pentru pretul titeiului", a comentat, pentru Reuters, un analist de la compania Matrix Asset Advisors, David Katz."Estimarile Goldman Sachs au scumpit azi petrolul cu aproape 3 dolari/baril", a adaugat Katz.

Pretul record al petrolului a contribuit si la scumpirea altor marfuri, mai ales a motorinei. Majorarea pretului motorinei a fost sustinuta si de cererea solida de pe pietele internationale.


Citeste mai mult...

Inmatricularile de autoturisme noi in Romania au crescut cu peste 17% in primele patru luni din 2008

Inmatricularile noi de autoturisme in primele patru luni ale anului 2008 in Romania au ajuns la 96.971 unitati, in crestere cu 17,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost inmatriculate 82.701 autoturisme, se arata in statisticile publicate de catre ACEA. Potrivit datelor Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile (ACEA), inmatricularile de automobile in luna aprilie 2008 in Romania au crescut cu numai 0,7%, atingand un numar de 22.943 unitati inmatriculate, fata de 22.791 autovehicule inmatriculate in aceeasi perioada a anului precedent.

Ritmul de crestere al numarului de inmatriculari in primele patru luni ale acestui an in Romania a fost depasit de numai doua state europene. Primul loc a fost ocupat de Lituania, care a inregistrat o crestere de 63,9%, urmata de Finlanda, cu o cresetere de 17,4% a numarului de inmatriculari. Romania se situeaza la egalitate cu Polonia in privinta ritmului de crestere procentuala, adica 17,3%. In privinta volumului inmatricularilor efectuate in primele patru luni ale acestui an in Europa, primele trei locuri sunt ocupate de Germania (1.053.874 unitpati inmatriculate), Italia, cu 867.207 unitati si Marea Britanie (859.017 unitati), in timp ce Romania, cu cele 96.971 autoturisme inmatriculate in primele patru luni ale acestui an ocupa locul 12 in Europa.

Numarul inmatricularilor de autoturisme noi in Europa (tarile Uniunii Europene + membrele EFTA) a crescut, in primele patru luni ale acestui an cu 1%, ajungand la 5.575.564 unitati, fata de 5,552 milioane de inmatriculari efectuate in perioada similara a anului trecut. Inmatricularile din Uniunea europeana au crescut si ele, insa mai putin, cu 0,9%, ajungand la 5.434.914 unitati in primele patru luni din 2008.


Citeste mai mult...

Un nou ansamblu rezidential, in valoare de 25 milioane euro, va fi construit in nordul Capitalei

CP Grupo si Neocasa au anuntat vineri construirea unui ansamblu rezidential in nordul Bucurestiului, Lakeland Residence, investitia ridicandu-se la 25 milioane de euro, informeaza un comunicat emis presei. Potrivit comunicatului, complexul va avea 144 de apartamente, distribuite pe 15 niveluri plus parter si trei parcari subterane pe trei niveluri. Lucrarile vor incepe in luna iunie 2008 si se vor finaliza in primul trimestru din 2010."Lakeland Residence se va construi pe malul lacului Plumbuita, avand acces direct catre Soseaua Colentina.

Zona este binecunoscuta pentru parcurile si spatiile verzi. De asemenea, cartierul beneficiaza de o retea solida de mijloace de transport in comun, scoli, spitaluri, hoteluri, precum si supermarketuri", se arata in comunicat. Agentul exclusiv de vanzare al proiectului, Neocasa, a fost infiintat in anul 1998. Dezvoltatorul proiectului, CP Grupo din Madrid, are o experienta in domeniul rezidential de mai bine de 35 de ani si a pus bazele a peste 4.000 de asftel de proprietati, precum si sedii de birouri, clinici, hoteluri, cluburi sportive.

In ianuarie 2007, dezvoltatorul a hotarat sa se extinda si in Romania.


Citeste mai mult...

Enel si Sharp formeaza o companie mixta ca sa produca energie solara

Enel SpA si compania japoneza Sharp Corp isi unesc fortele in domeniul generarii energiei solare si tintesc o productie totala de 161 megawati pana la finalul anului 2011, arata un comunicat al celei mai mari companii italiene, preluat de Reuters. Aceasta va fi una dintre cele mai importante companii producatoare de energie solara din lume, arata un articol publicat duminica de cotidianul financiar nipon Nikkei. Cele doua companii au semnat un acord de formare a unui parteneriat strategic in sectorul fotovoltaic, potrivit datelor publicate de Enel pe pagina de internet a companiei italiene.

Comunicatul companiei italiene mai arata ca cele doua firme vor dezvolta campuri de generare a energiei in Italia. De asemenea, se precizeaza ca au in plan construirea unei centrale in Italia, pentru producerea unor panouri cu celule solare cu film subtire, create de Sharp. Investitia s-ar putea ridica la cateva zeci de miliarde yeni, se mentioneaza in articolul publicat de Nikkei. Enel, lider mondial in generarea de electricitate din resurse regenerabile, a anuntat ca isi extinde eforturile in acest sector si in cel al tehnologiilor care protejeaza mediul, printr-un program de investitii de 7,4 miliarde euro (11,5 miliarde dolari) pana la sfarsitul lui 2012.

Sharp vrea sa isi majoreze capacitatea anuala de productie de panouri cu celule solare la 6.000 megawati de la nivelul actual de 710 megawati prin construirea unor centrale la mare distanta de Japonia, incearcand in acest fel sa isi extinda afacerea energetica si sa isi diminueze costurile de productie, mai arata Nikkei citat de Reuters. Reprezentantii Sharp nu au putut fi contactati pentru comentarii.


Citeste mai mult...

Statistici alarmante. Creste suprafata padurilor defrisate

Masa lemnoasa taiata a crescut cu 9,9% anul trecut, in timp ce suprafata reimpadurita a scazut cu 31%, a comunicat, ieri, Institutul National de Statistica (INS). Conform INS, s-au realizat impaduriri pe 10.716 ha in 2007, suprafata cu o treime mai mica decat in 2006. In aceeasi perioada, volumul de masa lemnoasa taiata a urcat cu 9,9%, la 17,28 milioane metri cubi. Cel mai mare volum de masa lemnoasa s-a recoltat in regiunile de Nord-Est si Centru, a precizat INS. In urma cu cateva zile, Federatia pentru Apararea Padurilor a avertizat ca situatia poate degenera daca Guvernul va aproba un proiect de hotarare  care va permite desprinderea unor activitati profitabile ale Regiei Nationale a Padurilor(RNP) - Romsilva si gestionarea lor de catre unitati cu personalitate juridica.

Presedintele Federatiei, Marian Stoicescu, a semnalat ca zeci de cabane de vanatoare, Muzeul Cinegetic de la Posada, Centrul de producere a sucurilor naturale de la Piatra Neamt, echipamentele de prelucrat masa lemnoasa  si parcurile nationale risca sa fie privatizate daca proiectul va fi aprobat in forma actuala de Guvern. Potrivitul ONG-ului, in ultimii ani s-a constatat distrugerea totala sau partiala a 800.000 de hectare de paduri, singura zona protejata fiind cea de sub tutela statului.

Proiectul de HG va fi dezbatut public, pe 22 mai, iar cu o zi inainte, reprezentantii Federatiei pentru Apararea Padurilor vor purta discutii pe aceasta tema cu ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.


Citeste mai mult...

Curtea de Conturi americana va evalua politica anticoruptie a Bancii Mondiale

Curtea de Conturi americana (GAO) va lansa peste doua luni o evaluare a eforturilor Bancii Mondiale pentru a limita coruptia in imprumuturile acordate tarilor sarace, la cererea a doi senatori de Indiana, relateaza AFP."Am acceptat cererea, iar lucrul va incepe in doua luni", a declarat Chuck Young, purtatorul de cuvant al Government Accountability Office (GAO). Miercuri, senatorii Dick Lugar (republican) si Evan Bayh (democrat) au cerut in scris GAO "sa studieze daca Banca mondiala a luat masuri adecvate pentru a combate coruptia si pentru a desfasura cu eficienta programe concepute pentru a combate saracia in lume"."Anul trecut, Congresul a acordat 950 de milioane de dolari Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare a Bancii Mondiale", structura care acorda imprumuturi tarilor ai caror locuiori au un venit de sub doi dolari pe zi, au amintit cei doi congresmeni.

"Pentru anul fiscal 2009, presedintele a cerut ca aceasta suma sa fie ridicata la 1,27 miliarde", au adaugat ei. Lupta anticoruptie este un subiect foarte delicat pentru Banca Mondiala. Fostul sau presedinte, Paul Wolfowitz, a lansat o politica ofensiva in acest sens, care i-a atras resentimente profunde atat din interiorul cat si din afara institutiei.

Pentru anul fiscal 2009, presedintele a cerut ca aceasta suma sa fie ridicata la 1,27 miliarde", au adaugat ei. Lupta anticoruptie este un subiect foarte delicat pentru Banca Mondiala. Fostul sau presedinte, Paul Wolfowitz, a lansat o politica ofensiva in acest sens, care i-a atras resentimente profunde atat din interiorul cat si din afara institutiei.


Citeste mai mult...

Averea lui Bush: intre 7,2 si 20,2 milioane de dolari

Intre 7,2 si 20,2 milioane de dolari. La atat se ridica averea presedintelui american George W. Bush. Liderul de la Casa Alba si-a publicat recent raportul financiar pe anul 2007, noteaza Cotidianul. Potrivit documentului, cel mai puternic om din lume are cateva conturi de economii, un cont pentru asigurarea medicala si detine actiuni la cateva companii si fonduri de investitii. De asemenea, Bush a investat bani in titluri de stat. Potrivit legislatiei americane, presedintele trebuie sa publice un astfel de raport in fiecare an.

Totusi, informatiile din el nu trebuie sa fi detaliate, astfel ca nu se cunoaste cuantumul exact al avutiei sale. Unii economisti spun ca cifra oficiala de 7,2 milioane de dolari este foarte mica avand in vedere ca numai ferma familiei Bush din Texas e estimata la 5 milioane. Vicepresedintele de la Washington, Dick Cheney, pare sa stea mult mai bine cu averea personala decat seful sau. Potrivit raportului financiar pe 2007, averea lui Cheney este de 20 de milioane de dolari - de trei ori mai mare decat cea a lui Bush.

Si alte personalitati politice din SUA si-au publicat pe Internet veniturile din 2007. Astfel, candidatul republican pentru Casa Alba, John McCain, a obtinut anul trecut 405.409 dolari. Expertii spun insa ca grosul averii McCain ii revine sotiei politicianului, Cindy, care este mostenitoarea unei companii de distributie a berii din Phoenix. Doamna McCain a refuzat insa sa-si faca publice veniturile. Bill si Hillary Clinton au castigat, in ultimii ani, 109 milioane de dolari din discursuri, evenimente publice si alte afaceri.


Citeste mai mult...

Creditului in valuta i se pregateste ceva

Efectul pervers al cresterii dobanzii de politica monetara poate fi un nou val al expansiunii creditarii in valuta, impotriva careia BNR poate lua masuri. Majorarea rezervelor minime obligatorii este unul dintre putinele cartuse pe care BNR le mai are in dotare pentru a descuraja finantarile in valuta, noteaza Romania Libera. Creditul in valuta are deja o pondere de 54% in totalul finantarilor acordate populatiei si se parea ca expansiunea sa va fi temperata prin deprecierea accelerata a leului din a doua parte a anului trecut.

Numai ca, o data cu majorarea dobanzii de politica monetara de patru ori in acest an, bancile au inceput sa scumpeasca la randul lor costul creditului in lei. Fenomenul e simplu, cresterea dobanzilor la care BNR atrage lichiditatile din sistemul bancar determina bancile sa urce la randul lor randamentele pentru economiile populatiei, pentru a nu rata dobanzile de peste 9% platite de Banca Centrala. Numai ca in acest fel marja lor de profit se ingusteaza (diferenta dintre dobanzile la care atrag bani in depozite si cele la care ofera credite) iar urmatorul pas este sa o conserve majorand corespunzator si dobanzile la credite.

Asta insa ridica o minge la fileu creditului in euro, preferat in contiunuare de majoritatea romanilor, in special pentru imprumuturi de nevoi personale, tip de credit ce ramane in continuare sensibil mai ieftin decat solutiile similare de creditare existente pentru imprumuturile in lei. Ingrijorarile BNR legate de acest fenomen sunt justificate de adancirea simultana a deficitului de cont curent, ce reclama o depreciere dureroasa a leului pentru a-l ajusta si, in consecinta, un efort mai mare la rambursarea datoriilor.


Citeste mai mult...

Preturile imobilelor de lux din Bucuresti au crescut cu peste 500% in ultimii cinci ani

Imobilele de lux din Bucuresti, situate in general in centrul si nordul Capitalei, au inregistrat cresteri spectaculoase de preturi in ultimii ani, de peste 500- 600%, daca luam ca an de referinta 2003, de exemplu, sustin reprezentantii companiei imobiliare Perfect Casa. Potrivit analistilor imobiliari, tot mai multe persoane care cumpara proprietatii de lux, de peste 750.000 euro, le achita partial prin credite bancare. "In urma cu cativa ani, aproape toate imobilele si terenurile high- end intermediate de compania noastra erau achizitionate de cumparatori din fonduri proprii.

In ultimul an insa, in general doar 40- 60% din valoarea acestora este achitata din fonduri proprii, restul fiind acoperit prin credite bancare, ceea ce demonstreaza o data in plus faptul ca piata romaneasca preia din ce in ce mai multe caracteristici ale pietelor occidentale", a aratat presedintele companiei imobiliare Perfect Casa, Jeni Dragomir. Aceasta nu crede ca marile cresteri de preturi reprezinta motivul principal pentru care cei care achizitioneaza imobile de lux recurg din ce in ce mai mult la credite.

"Cred ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri romani au inteles ca suma pe care ar fi depus-o ca sa achite o proprietate poate fi investita astfel incat sa aduca profituri care depasesc dobanda platita bancii pentru un credit echivalent. In plus, in ultima perioada am constatat o crestere semnificativa a numarului de manageri romani- in general din companii multinationale, carora pachetele salariale pe care le primesc le faciliteaza accesul la proprietati din clasa lux, achizitionate prin credite", a completat presedintele Perfect Casa.


Citeste mai mult...

BERD majoreaza estimarile cresterii economice din estul Europei si avertizeaza asupra inflatiei

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a urcat estimarile privind cresterea economica din 2008 pentru statele din estul Europei si din fostul bloc sovietic, la aproximativ 6%, relateaza Reuters. Motivul revizuirii estimarilor a fost rezistenta de care au dat dovada aceste state in fata problemelor economice globale. BERD a avertizat, insa, asupra riscurilor inflationiste."Inflatia care a ajuns acum la un procent de doua cifre in multe state, este problema care la ora actuala aduce cele mai mari presiuni", arata raportul previziunilor economice publicat de BERD la intrunirea anuala care a avut loc in capitala Ucrainei."Daca nu se va lua nici o masura, inflatia ar putea crea spirale riscante pret-salariu, dezechilibre ale cursului de schimb sau ar putea genera un raspuns dur din partea responsabililor de politica monetara", se arata in raportul care evidentiaza o performanta solida economica, in ciuda deteriorarilor aduse economiei globale de turbulentele de pe pietele internationale ale creditelor.

Banca, fondata in 1991 pentru a ajuta statele din fostul bloc sovietic sa devina economii de piata complet functionale, a anuntat in ianuarie ca si-a redus previziunile pentru cresterea anuala in regiune la 5-5,5%, fata de estimarea anterioara de 6,1%. Desi creditorul multilateral si-a urcat previziunile de crestere economica la "aproximativ 6% in acest an", acest lucru marcheaza, inca, o incetinire fata de cresterea de 7,3% inregistrata anul trecut de regiunea bogata in marfuri, odata cu dezvoltarea spectaculoasa a economiei globale.

BERD a atribuit aceasta incetinire mai multor factori, iar primul dintre acestia a fost cresterea preturilor."Incetinirea anticipata reflecta o crestere foarte rapida a preturilor de consum, care vor afecta cel mai probabil veniturile populatiei si consumul, in special in fostele state sovietice", se arata in raport, care atrage atentia ca regiunea ar putea incepe sa fie marcata de criza globala a creditelor."Un mediu international de finantare mai restrictiv, dublat de cresterea dobanzilor cu scopul combaterii inflatiei, ar putea reduce cresterea creditarii interne si ar putea limita sporirea investitiilor interne.


Citeste mai mult...

Altex estimeaza triplarea vanzarilor de aparate de aer conditionat in 2008

Retailerul de electronice, electrocasnice si IT & C, Altex, estimeaza anul acesta triplarea vanzarilor de aparate de aer conditionat, pana la aproximativ 65.000 de unitati, datorita temperaturilor ridicate anuntate pentru acest sezon, potrivit unui comunicat al companiei. Anul trecut, Altex a vandut peste 21.000 de aparate de aer conditionat. Compania comercializeaza peste 40 de modele de aparate de aer conditionat de la diferite marci precum LG, Samsung, Electrolux, Panasonic, Unionaire, Heller, Americool, Luxor, DeLonghi, Toshiba, Carrier.

Altex Romania opereaza in prezent o suprafata comerciala totala de aproximativ 90.000 metri patrati, divizata intre 73 de magazine Altex si 15 magazine Media Galaxy. Altex Romania este actionar majoritar in urmatoarele companii: Complet Electro Serv - compania producatoare de echipamente IT, Altex Distribution - compania de logistica si distributie, Cometex SA - compania de real-estate. Din grupul Altex mai face parte si compania de credite de consum Credex, unde 30% din actiuni sunt detinute de Raiffeisen Bank.

Pentru anul 2008, compania vizeaza cresterea suprafetei comerciale cu aproximativ 50.000 metri patrati, planurile de dezvoltare incluzand un buget de investitii de 25 milioane euro, in crestere cu peste 25% fata de investitiile inregistrate in 2007. Grupul Altex a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 317 milioane euro, in crestere cu 50% fata de 2006 si estimeaza pentru acest an atingerea unei cifre de afaceri de peste 430 milioane euro.


Citeste mai mult...

Un bucurestean plateste salariul pe sapte luni pentru un metru patrat de casa

Preturile imobiliare din Bucuresti sunt printre cele mai mari din centrul si estul Europei, locuitorii capitalei fiind nevoiti sa plateasca echivalentul a sapte salarii medii brute pentru a cumpara un metru patrat construit, arata un studiu UniCredit, prezentat duminica la reuniunea BERD de la Kiev. Astfel, un metru patrat intr-o locuinta deja folosita costa anul trecut in Bucuresti, in medie, 2.177 euro/mp, mult peste nivelul din Riga, unde aceeasi suprafata se vindea cu un an mai devreme, in medie, cu 1.372 euro.

Pentru salariul mediu, UniCredit a luat in calcul datele privind castigurile medii pe anul trecut publicate de Institutul National de Statistica (INS). In ceea ce priveste locuintele noi din Bucuresti, un metru patrat costa anul trecut, in medie, 2.475 euro/mp, fata de 1.779 euro/mp in 2005, arata acelasi studiu al grupului financiar italian. Economistii UniCredit vad, de altfel, anumite semne ca piata imobiliara din Bucuresti ar putea suferi o temperare in perioada urmatoare."Vedem inca un potential mare al pietei imobiliare romanesti pe termen mediu, dar in Bucuresti, in special in zona centrala, preturile ar putea sa se stabilizeze, nu neaparat sa scada.

Situatia din Bucuresti este similara cu cea din zona turistica litorala a Bulgariei", a declarat, pentru NewsIn, Debora Revoltella, economistul sef al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est. Proiectiile analistilor Unicredit au la baza diferenta dintre preturile imobiliare din Romania si cele din alte state din regiune, mai dezvoltate economic si cu salarii  mai mari. Astfel, in Polonia, pretul mediu al unui metru patrat era anul trecut de 1.968 euro, in Croatia - 1.693 euro, in Estonia, aceeasi suprafata se vindea cu 1.404 euro, iar in Slovacia, cu 1.104 euro.


Citeste mai mult...

Dobanzile la economii tind spre 11%

Lipsa de lichiditati si finantarile tot mai scumpe din exterior trag in sus bonificatiile la depozite, noteaza Adevarul. Dobanda medie la economiile in lei pe un an a ajuns la 8,66%, dar sunt banci care ofera chiar si 11%. Analistii considera ca acesta este pragul maxim. In ultima perioada, tot mai multe banci din sistem au operat majorari semnificative ale bonificatiilor oferite la produsele pentru economisire. Aceste decizii, care vizeaza populatia, dar si firmele, s-au bazat pe cresterile succesive ale dobanzii-cheie, pe finantarile scumpe din exterior, dar si pe lipsa de lichiditati.

"In mod cert, exista din ce in ce mai putina lichiditate in piata si costul finantarii in euro din exterior a crescut. Din acest motiv, bancile sunt nevoite sa atraga lei de la populatie si au crescut dobanzile", a explicat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank. Institutiile de credit au majorat, in ultimele saptamani, dobanzile practicate la depozite in lei in medie cu 0,6 - 0,9 puncte procentuale. Datele KTD Invest arata ca bonificatia medie oferita pentru economiile in moneda nationala, constituite pe un an, a urcat de la 7,72% pe an la inceputul lunii aprilie la 8,66% pe an in prezent.

Sunt insa banci care ofera dobanzi de 10-11% pentru depozitele pe 12 luni ori au in portofoliu conturi de economii la vedere care depasesc 9% ca randament anual. Totusi, Chidesciuc este de parere ca dobanzile la depozite nu vor depasi 11%. "Avand in vedere nivelul actual al dobanzii-cheie, nu cred ca se va depasi pragul de 11%, pentru ca bancile trebuie sa mai constituie si rezerve minime obligatorii si ar fi destul de costisitor pentru ele", a explicat economistul ING Bank. Multe dintre institutii ofera dobanzi mai mari la depozite sub forma unor promotii.


Citeste mai mult...

Bancile scot la vanzare casele a mii de romani

Numarul executarilor silite ale ipotecilor bancare a crescut semnificativ de la inceputul acestui an, noteaza Cotidianul. Preturile de vanzare sunt, de multe ori, sub media pietei. Clientii-banci ai celor mai importante companii de recuperare debite au organizat de la inceputul anului cateva mii de licitatii pentru vanzarea ipotecilor constituite de clientii rau-platnici."De la inceputul anului avem aproape o mie de cazuri de acest tip. In aceasta faza, dosarele in cauza au trecut de filtrul negocierilor colectorilor nostri de debite si banca, in mod firesc, a trecut la faza de executare silita, intrucat acest lucru se face fara sa mai fie necesar un proces, deoarece contractul de ipoteca este titlu executoriu", a explicat pentru Cotidianul Iulian Urban, seful celei mai importante companii specializate pe recuperare de creante, Urban si Asociatii.

Pretul de vanzare al acestor proprietati este, de multe ori, mai mic decat media pietei, iar sistemul efectiv de vanzare lasa loc unor fraude. Numarul licitatiilor este in crestere in comparatie cu anul trecut."Numarul este in evidenta crestere, intrucat se respecta fidel media proportionalitatii care deriva din cresterea numarului si valorii anuale a creditelor acordate, prin raportare directa la numarul restantelor. Per ansamblu, in 2007 am avut 1.900 de cazuri, iar in 2008 ne asteptam la aproximativ 3.000 de situatii in care se va ajunge la executarea silita a unor contracte de ipoteca ce implica valori de minimum 100-150.000 de euro", a mai spus Urban.

In contextul in care, pentru 2008, companiile specializate se asteapta la un numar total de executari care sa depaseasca 7.000 de cazuri, la o valoare medie de 100.000 de euro per locuinta putem vorbi despre vanzari totale de 700 de milioane de euro, conform unui calcul grosier. Procedura de organizare a licitatiilor cand se executa un imobil este reglementata de Codul de procedura civila."In fapt, executorul organizeaza o licitatie la care anunta public care sunt caracteristicile bunului imobil scos la vanzare silita, arata valoarea debitului, indica debitorul executat si invita potentialii doritori sa participe la licitatie.


Citeste mai mult...

Si Audi vrea in Romania

La inceput a fost Daewoo, apoi a urmat Renault si, mai nou, Ford. De ceva timp, Mercedes si Mitsubishi iau in calcul posibilitatea de a construi fabrici in Romania. Acum a venit randul altui constructor important sa-si anunte interesul de a investi in tara noastra: Audi. Divizia de lux a Grupului Volkswagen este ultimul producator auto care analizeaza mai multe locatii din tara in vederea deschiderii unei facilitati de productie. "Alaturi de Mercedes si de Mitsubishi, si Audi, divizia de lux a grupului german Volkswagen, vrea sa produca autovehicule in Romania.

Fiecare dintre ele studiaza in prezent mai multe locatii si incearca sa gaseasca un teren potrivit. Cei de la Mercedes gasisera la Oradea, unde totul parea in regula. Pana la urma au constatat ca panza freatica de acolo este foarte subtire si asta i-ar fi impiedicat sa-si inceapa activitatea de productie. Din cate stiu, se pare ca s-au orientat catre Timisoara", a spus Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, Comert si Turism citat de Mediafax. Referitor la Mitsubishi, Calin Popescu Tariceanu a dezmintit saptamana trecuta zvonurile conform carora japonezii ar urma sa produca pe platforma Aro Campulung.

"Puteti sa uitati povestea cu Mitsubishi care ar putea investi la Campulung, investitorul nu vine aici. Din pacate, nu sunt decat iluzii, si aceasta pentru ca, din punct de vedere geografic, costurile logistice cu transportul sunt prea mari pentru a exista tentatii", a declarat premierul Romaniei la o intalnire cu reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii din Campulung. Legat de interesul aratat de Audi pentru Romania, Ovidiu Silaghi a mai spus: "Audi este abia la faza de inceput si nu va pot da detalii despre locatiile catre care s-ar putea indrepta".

Citeste tot articolul Si Audi vrea in Romania

Citeste mai mult...

In supermarket nu este indicat sa fii insotit de copil si sotie

Marfurile asezate in apropierea casei de marcat sau semnalizate cu reclame luminoase nu fac decat sa distraga atentia cumparatorului de la produsele de care are nevoie, noteaza Gardianul. In contextul in care preturile la produse alimentare au explodat, iar tendinta de crestere se mentine, bugetele romanilor sunt date peste cap. Iata cateva sfaturi pentru a putea face economii la cumparaturi fara sa sacrificam calitatea. Evitati sa mergeti cu copiii si sotiile la cumparaturi. Se stie ca cei mici nu sunt interesati de bugetul familiei si nu le pasa daca o jucarie are un pret exorbitant.

De asemenea, acestia sunt tinta principala a ambalajelor viu colorate si a reclamelor. "Copiii vor dori de fiecare data sa li se cumpere ceva, chiar daca nu au nevoie de produsul respectiv. Ei simt, in special, nevoia sa fie bagati in seama, dar de multe ori aceasta atentie se poate transforma in cheltuieli inutile, bataie de cap si pierdere de timp", a declarat presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor Romania, Costel Stanciu. Potrivit acestuia, cumparatorii trebuie sa fie atenti si la asezarea in raft a produselor, intrucat cele expuse in raza lor vizuala, la nivelul privirii, vor fi intotdeauna mai scumpe decat cele de pe rafturile de jos.

De asemenea, nu este o idee buna sa mergeti la cumparaturi atunci cand va este foame. Cumparatorii au tendinta sa fie mai impulsivi si sa cumpere lucruri inutile cand merg la magazin cu stomacul gol. Cumparaturile angro sau in cantitate mai mare sunt, in mod traditional, mai economice, dar nu se intampla asa intotdeauna. De aceea, unii experti recomanda sa comparati pretul diferitelor marci in functie de unitate.


Citeste mai mult...

Bancile pun taxe pe hartii

Doar scrisoarea de refinantare, adica un raspuns in plic al bancii, il poate costa pe client pana la 150 de euro, noteaza Evenimentul Zilei. Daca vreti sa va refinantati creditul va trebui sa obtineti de la banca la care ati facut imprumutul initial o scrisoare de refinantare - o hartie care contine informatii referitoare la sold - cati bani mai aveti de platit. Ultima moda practicata de banci este sa perceapa comisioane pe aceasta scrisoare. Pretul unei astfel de scrisori ajunge si la 150 de euro, suma pe care o percepe Volksbank.

Si alte banci percep taxe pe scrisoarea pentru refinantare: Piraeus Bank (80 de euro), UniCredit Tiriac Bank (75 de euro) sau BRD (50 de euro). Valabilitatea scrisorii poate fi de numai o luna, astfel incat cei care nu se misca repede se pot gasi in situatia de a plati de doua ori. Scrisoarea de refinantare este numai o mica parte din costul pe care il suporta cei care se decid sa se refinanteze. Comisionul de rambursare anticipata reprezinta un cost mult mai semnificativ. La unele banci, acesta ajunge si la 5% din suma care mai trebuie rambursata.

Si imprumutul contractat pentru refinantare are costurile lui: in primul rand, comisionul de administrare sau de management, denumiri care pot diferi de la o banca la alta. Exista si banci care taxeaza rambursarea cu numai 1% din suma platita anticipat sau nu au un astfel de comision. Toate comisioanele umfla costul total pe care urmeaza sa-l suporte clientul. Pentru ca refinantarea sa fie profitabila, trebuie ca diferenta dintre costul efectiv al creditului vechi si al celui nou sa fie semnificativa pentru a acoperi si costul refinantarii si pentru a aduce economii celui care apeleaza la ea.

Citeste tot articolul Bancile pun taxe pe hartii

Citeste mai mult...