Creditul in strainatate, cursa cu obstacole

"Sunt cetatean roman, domiciliez si muncesc in Bucuresti, fiind platit in lei. As vrea sa contractez un imprumut, ca persoana fizica, de la una din bancile din afara tarii, in conditiile in care dobanzile acestora sunt mai mici decat in Romania. Suma in discutie este de circa 120.000 de euro. Creditul ar urma sa fie ipotecar. Am sanse sa iau credit. Ce ar trebui sa fac, cui ar trebui sa ma adresez."Raspunsul este: teoretic, da, exista sanse. In practica, este mai greu de obtinut din cauza problemei garantiilor si a probarii eligibilitatii.

Creditul ipotecar necesita a fi garantat, iar garantia consta atat in proprietatea ce urmeaza a fi cumparata cu finantarea obtinuta, sau cu o proprietate existenta, cat si cu un depozit care sa fie deschis la respectiva banca din strainatate. Astfel ca acea banca trebuie convinsa sa faca un drum in Romania pentru evaluarea bunului gajat. Apoi, deoarece nu exista o baza de date comuna la nivel european, international, sau parteneriate intre bancile din diverse tari, bancii ii va fi foarte greu sa urmareasca istoricul respectivului solicitant, pentru ca apoi sa ii determine credibilitatea si capacitatea de rambursare.

Apoi, in functie de tara, procedura poate fi mult  ingreunata. Este vital ca institutiile din tara respectiva sa recunoasca in totalitate documentele emise in Romania. In concluzie, posibilitatea ca un roman sa ia un credit din strainatate exista, insa are sanse minime sa fie pusa in practica. Perceptia romanului este ca un credit accesat de la o banca din strainatate ar fi mult mai ieftin deoarece marjele de profit ale bancilor sunt mult mai scazute decat cele practicate la noi. In plus, nu prea sunt prevazute limitari la eligibilitate.