Solutia crizei este "Europeana"

Solutia la problemele institutiilor financiare afectate de criza internationala trebuie sa fie una "europeana", si nu una "nationala", a aratat, intr-un interviu publicat duminica in El Mundo, ministrul spaniol al Economiei, Pedro Solbes, informeaza AGERPRES. "Stiu ca exista institutii si sectoare care sunt mult mai afectate decat altele din cauza problemelor financiare, insa nu vad o solutie nationala. Ea trebuie sa vina din partea Europei", a afirmat Pedro Solbes, in interviul publicat de El Mundo, dupa minisummit-ul asupra crizei financiare de la Paris.

In cadrul acestei reuniuni, Franta, Germania, Marea Britanie si Italia au anuntat masuri pentru a face fata crizei financiare si, in plus, si-au luat angajamentul de a sprijini institutiile financiare europene aflate in dificultate. Unii lideri europeni, printre care si cancelarul german Angela Merkel, chiar daca accepta principiul coordonarii, prefera totusi actiunile "nationale" pentru a face fata crizei, noteaza sursa citata. Pedro Solbes, care nu a reactionat direct la acest minisummit, care a exclus majoritatea tarilor membre UE, a afirmat ca nu vede pentru moment "nici o entitate spaniola in pericol" din cauza crizei.

"Insa, a spune ca suntem protejati in fata oricarei situatii, ca nu ne poate atinge nimic, ar fi o indrazneala prea mare din partea mea", a adaugat ministrul spaniol al Economiei.


Citeste tot articolul Solutia crizei este "Europeana"

Citeste mai mult...

Salariul mediu net a scazut la 1.277 lei

Castigul salarial mediu nominal net a fost, in august, de 1.277 lei, in scadere cu 31 de lei (2,4 la suta) fata de luna precedenta, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), remis luni AGERPRES. Salariul mediu brut a fost de 1.728 lei, cu 2,3 la suta mai mic fata de iulie. in luna august 2008, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net, determinate, in principal de acordarea de prime (inclusiv a primelor de vacanta) mai mici fata de luna precedenta si de nerealizarile de productie.

Astfel, salariile au fost cu 16,3 la suta mai mici in industria mijloacelor de transport rutier, intre 9 la suta si 11 la suta mai mici in activitatile de fabricare a produselor din tutun, activitati de posta si curier, administratie publica si edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti si intre 6 la suta si 7 la suta mai mici in activitatile de tabacire si finisare a pieilor, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, industria de masini si aparate electrice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa.

Cresteri ale castigului salarial mediu net in luna august 2008 fata de luna precedenta, generate de acordarea de prime si de sporirea productiei, au fost consemnate in industria miniera si industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, unde salariile s-au majorat cu procente cuprinse intre 4 si 6 la suta si in activitatile de extractie a hidrocarburilor si servicii anexe, activitati anexe si auxiliare de transport si industria metalurgica, unde cresterile salariale au fost cuprinse intre 1 si 3 la suta.

Cuvinte cheie: lei, suta, luna


Citeste mai mult...

Economia romaneasca va avea o crestere peste media europeana

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a dat asigurari investitorilor straini ca economia Romaniei va cunoaste si in perioada urmatoare, in ciuda crizei financiare, o crestere semnificativa, situandu-se cu mult peste media europeana, conform AGERPRES. "Bazele economice solide, economia sanatoasa care s-a construit in ultima perioada nu vor putea sa nu aiba o influenta decisiva asupra economiei romanesti si in anii urmatori. De aceea, toti economistii considera ca Romania se va inscrie, in continuare, pe un trend de crestere economica.

Probabil ca din cauza crizei financiare mondiale, ritmul de crestere nu va mai fi acelasi ca in acest an, in care vom inregistra un nivel de exceptie. Probabil ca va exista o incetinire in perioada urmatoare, dar ceea ce va pot spune cu certitudine este ca ritmul de crestere economica al Romaniei va fi cu mult peste media europeana", a precizat, luni, la Conferinta internationala in domeniul industriei ospitaliere "Hospitality Trends - Bucharest", Calin Popescu-Tariceanu.

El a adaugat ca la aceasta crestere economica vor contribui alocatii bugetare importante, fonduri europene, dar se va baza si pe faptul ca "daca se va tine cont de un nivel de economisire de 10%, vom avea cel putin aproximativ 12-14 miliarde de euro, bani romanesti, care vor trebui sa fie investiti in economie". "Ca atare, in perioada care urmeaza eu prevad o crestere economica care va face ca Romania, intr-un orizont rezonabil, sa devina a saptea putere economica a Europei.



Citeste mai mult...

Resursele de energie au urcat cu 0,5% si 8% la opt luni

Resursele de energie primara si cele de energie electrica au crescut in perioada ianuarie-august cu 0,5%, respectiv 8% fata de primele opt luni ale anului trecut, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS) preluat de. Principalele resurse de energie primara au totalizat 27,41 milioane tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 148.600 tep. Productia interna a insumat 16,29 milioane tep, in urcare cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar importul a fost de 11,11 milioane tep, in scadere cu 2,2%.

In primele opt luni ale anului, resursele de energie electrica au fost de 43,89 miliarde KWh, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare a anului 2007. Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal cresterii productiei, cu 3,66 miliarde KWh (+9,3%).Productia din termocentrale a scazut cu 2,01 miliarde KWh (-7,9%).

Productia din hidrocentrale si cea din centralele nuclearo-electrice a crescut cu 2,68 miliarde KWh (+26,5%) respectiv, 3 miliarde kWh (+73,1%).In totalul productiei, termocentralele au avut o pondere de 54,1%, hidrocentralele de 29,5%, iar centralele nuclear-electrice de 16,4% Importurile reprezinta 1,3% din resursele de energie.Consumul final de energie electrica in aceasta perioada a fost de 35,32 miliarde KWh, cu 4 % mai mare fata de primele opt luni din 2007.Potrivit INS, iluminatul public a inregistrat o crestere cu 11,1% iar consumul populatiei s-a majorat cu 7,5%.Exportul de energie electrica a crescut cu 1,52 miliarde KWh, respectiv cu 72,5%.

Cuvinte cheie: energie, miliarde, kwh


Citeste mai mult...

1.400 miliarde de dolari - pagubele generate de criza creditelor

Fondul Monetar International (FMI) a solicitat, marti, un "angajament colectiv" din partea oficialilor finantisti din intreaga lume pentru combaterea actualei crize a creditului, transmite AGERPRES. In raportul semianual, FMI a majorat la 1.400 miliarde dolari estimarile referitoare la pierderile totale generate de aceasta criza. Estimarile initiale, publicate in aprilie, indicau pierderi de 1.000 miliarde de dolari. "Pietele vor avea de castigat daca va exista o declaratie publica privind angajamentul colectiv al autoritatilor, care sa rezolve aceasta problema intr-un mod consistent si coerent", se precizeaza in raport.

Fara o abordare coordonata, criza creditului va cauza pagube mai mari economiei globale, a precizat Jaime Carauna, director al Departamentului Politica Monetara si Piata de Capital. Caruna a apreciat planul de salvare a economiei in valoare de 700 de miliarde de dolari, adoptat de Congres la sfarsitul saptamanii trecute, aratand ca "acesta va fi benefic pentru sistemul financiar si pentru economie". Potrivit acestuia, oficialii americani ar trebui sa ia in considerare utilizarea unei anumite parti din aceasta suma pentru a injecta capital direct in banci.

Potrivit FMI, marile banci internationale vor avea nevoie de pana la 675 miliarde de dolari sub forma de capital in urmatorii ani pentru a mentine cresterea creditarii. Raportul FMI este publicat inaintea intalnirii semianuale a FMI si Bancii Mondiale, programata pentru sfarsitul acestei saptamani.

Cuvinte cheie: fmi, miliarde, dolari


Citeste mai mult...

Plafonul de garantare a depozitelor - majorat la 50.000 de euro

Ministrii europeni de Finante au decis marti sa majoreze, de la 20.000 la "cel putin" 50.000 de euro, plafonul de garantare a depozitelor bancare pentru persoanele fizice in caz de faliment al unei banci, a declarat pentru AGERPRES o sursa europeana. "Statele membre sunt de acord in principiu pentru majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare pentru persoanele fizice pana la cel putin 50.000 de euro, in conditiile in care numeroase state membre sunt hotarate sa majoreze acoperirea guvernamentala pana la 100.000 de euro" a subliniat aceasta sursa.

Acordul politic convenit la Luxemburg va deveni obligatoriu numai in conditiile in care Executivul comunitar, Comisia Europeana, va face din acest acord o propunere legislativa pe care statele membre trebuie sa o respecte. Pentru multe din statele membre decizia adoptata marti nu va aduce nici o modificare imediata. Franta, de exemplu, ofera deja o garantie guvernamentala de 70.000 de euro pentru depozitele bancare si obligatiunile populatiei, mult peste valoarea minima de 20.000 de euro valabila la nivelul UE. In Italia, plafonul de garantare a economiilor este de pana la 103.291 euro. In schimb, in Olanda plafonul de garantare este stabilit la 38.000 de euro.

Plafonul convenit la reuniunea de marti a ministrilor de Finante din cele 27 de state membre UE este inferior fata de obiectivul initial care viza ridicarea plafonului de garantare la 100.000 de euro pentru toate statele membre. Insa mai multe state membre, in special noile state membre din Europa de Est dar si Danemarca si Finlanda, au avertizat ca un astfel de plafon ar fi mult prea greu de asumat pentru bugetele lor. Ministrii prezenti la reuniunea de la Luxemburg au decis sa statele membre UE pot sa fixeze plafoane de garantare mai mari, recunoscand ca multe state membre sunt decise sa majoreze acest plafon pana la 100.000 de euro.



Citeste mai mult...

Ambasadorii UE informati despre criza financiara

Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a informat, marti, pe ambasadorii statelor membre UE acreditati la Bucuresti despre efectele crizei financiare asupra economiei romanesti, precum si cu privire la previziunile Guvernului pentru anul viitor, intr-o intalnire gazduita de ambasada Frantei, potrivit AGERPRES. "Romania nu are probleme in sistemul bancar, iar efecte similare cu cele intalnite in SUA nu pot fi intalnite in Romania.

Dar datorita faptului ca multe tari din UE vor intra intr-o faza de criza sau recesiune, iar Romania are 70 la suta din exporturile sale dirijate catre tarile membre ale UE, este posibil sa constatam o oarecare incetinire a volumului de exporturi, si, implicit, a activitatii economice", a avertizat Tariceanu. Premierul a mai spus ca la nivelul investitiilor, noua atitudine a bancilor, de mai mare prudenta, de a solicita garantii suplimentare, va incetini ritmul acestora.

"Ca sa trag o concluzie la ceea ce am discutat cu ambasadorii tarilor membre UE, le-am spus ca pentru anul viitor, previziunile Guvernului si ale Institutului National de Prognoza indica un ritm de crestere care va fi cu mult peste media europeana, probabil 6 la suta din PIB, fata de un nivel exceptional, care este de 9 la suta anul acesta", a subliniat acesta. El a informat, totodata, pe diplomatii comunitari ca, daca va fi necesar, va fi aplicat acelasi pachet de masuri adoptat de celelalte tari europene, pentru a preveni o criza in domeniul bancar.



Citeste mai mult...

Barroso sustine un sistem de supraveghere a pietelor

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a pledat marti, la Lisabona, in favoarea unui sistem european de supraveghere a pietelor financiare, relateaza AGERPRES. "Comisia Europeana apara intarirea dimensiunii europene pentru gestionarea crizelor financiare de felul celei pe care o traversam", a declarat seful executivului comunitar jurnalistilor prezenti la o conferinta a Academiei portugheze de stiinte. "Reflectam la masuri structurale pentru mai multa transparenta, dar si la masuri de supraveghere la nivel european", a adaugat seful Comisiei Europene, vorbind inaintea incheierii reuniunii de la Luxemburg a ministrilor de Finante din UE.

Potrivit lui Barroso, "o succesiune de raspunsuri nationale poate provoca "renationalizarea" sistemului financiar european, ceea ce ar constitui un pas inapoi al integrarii europene".

otrivit lui Barroso, "o succesiune de raspunsuri nationale poate provoca "renationalizarea" sistemului financiar european, ceea ce ar constitui un pas inapoi al integrarii europene".



Citeste mai mult...

Se apropie recesiunea economiei mondiale

Bursele de actiuni din intreaga lume au cazut miercuri, din cauza intensificarii temerilor privind intrarea in recesiune a economiei mondiale, in contextul celei mai grave crize financiare din ultimii 80 de ani si in pofida eforturilor guvernelor de a stabiliza pietele, transmite Reuters. Indicele MSCI, de referinta pentru bursele mondiale de actiuni, a scazut pe parcursul tranzactiilor cu 3,5%, la minimul ultimilor patru ani. MSCI a coborat deja cu 12% sub nivelul de la inchiderea sedintei de vineri si este pe cale sa inregistreze cea mai proasta performanta saptamanala din ultimii 20 de ani, conform Mediafax.

In Asia, indicele Nikkei, al principalelor companii listate la bursa de la Tokyo, a scazut miercuri cu 9,4%, cel mai mare declin zilnic de la prabusirea burselor din anul 1987. Bursa de la Hong Kong a scazut miercuri cu 8,2%, cel mai mare declin din ultimele noua luni.FTSEurofirst 300 coborase, la ora 9:40 GMT, cu 5,5%, la 948,42 puncte, dupa ce a atins pe parcursul sedintei 923,86 puncte, nivelul minim de la sfarsitul anului 2003. Indicele a scazut cu 12,9% in aceasta saptamana si cu 37% de la inceputul anului.Indicele de referinta FTSE 100, pentru bursa de la Londra, a scazut cu 6,8%, respectiv 316,8 puncte, pana la 8:04 GMT, la 4.288,5 puncte.

Indicele se afla cu 31,5% sub nivelul de la inceputul anului.DAX, de referinta la bursa de la Frankfurt, a scazut cu 5,79%, la 5.018,36 puncte. Indicele CAC 40 al bursei de la Paris a pierdut 4,72%, plasandu-se la 3.556,03 puncte. Barometrul pentru bursele din statele emergente a coborat cu 7,3%.Indicele PX, al bursei de la Praga, inregistra la ora 8:11 GMT un declin de 8%, scazand sub pragul de referinta de 1.000 puncte, pentru prima data dupa decembrie 2004.



Citeste mai mult...

Tariceanu: Criza financiara din SUA ar putea permite romanilor sa cumpere in America imobile ieftine

Criza financiara din Statele Unite ar putea determina o scadere a preturilor pentru anumite active imobiliare, ceea ce va permite si romanilor sa cumpere proprietati in SUA, iar cotatiile de la Bursa din Bucuresti vor creste din nou odata cu increderea investitorilor, a afirmat premierul Tariceanu.El a raspuns astfel, miercuri, unei intrebari a presei privind efectele crizei financiare din SUA asupra economiei romanesti si a sustinut in continuare, ca si la inceputul saptamanii, ca aceasta criza nu va avea influente asupra Romaniei."Daca nu aveti incredere in ceea ce va spun eu, atunci sunt cateva publicatii financiare in Romania pe care vi le recomand sa le consultati.

Va repet ca nu vor fi efecte", a spus Tariceanu, in declaratiile de presa sustinute dupa prezentarea raportului de guvernare, in fata ministrilor.Premierul a facut referire la o analiza prezentata, marti, de Ziarul Financiar, bazata pe opiniile expertilor in sistemul bancar, din care rezulta ca situatia din Statele Unite nu va avea consecinte dramatice pentru piata financiara de la Bucuresti.Analistii contactati, marti, de agentiaau aratat ca aceasta criza financiara internationala, care a generat probleme deosebit de grave unora dintre cele mai puternice institutii financiare din lume, s-ar putea rasfrange indirect asupra Romaniei, prin limitarea fluxurilor de capital si prin reducerea apetitului pentru risc al investitorilor.In declaratia de presa sustinuta miercuri, Tariceanu a aratat ca situatia financiara din SUA ar putea avea chiar efecte pozitive prin ieftinirea unor active imobiliare din Statele Unite."Eventual s-ar putea sa aiba efecte pozitive, pentru ca o serie de active imobiliare din Statele Unite se vor ieftini si s-ar putea sa fie romani dispusi sa cumpere in America diverse active imobiliare, cum ar fi, eu stiu...", a aratat Tariceanu.El a fost intrerupt la aceasta idee de unul dintre ministri, care a spus "sediul Lehman Brothers...".Zambind, Tariceanu si-a continuat ideea: "Nu sediul Lehman Brothers, dar s-ar putea ca multe proprietati imobiliare sa aiba preturi scazute si sa devina abordabile, si sa stiti ca nu este peste mana unora dintre romani, sigur, nu a unui numar mare.

Dar important nu este aceste lucru, ci daca va avea un efect asupra economiei asupra cetatenilor, iar raspunsul este clar nu".El a mai aratat ca, avand in vedere tendinta de crestere economica solida din Romania, Bursa de la Bucuresti isi va reveni, ca si increderea investitorilor.Premierul a apreciat ca scaderea cotatiilor la Bursa este determinata, probabil, de o lipsa de incredere a investitorilor afectati si de nevoia acestora de a vinde participatii pentru a dispune de lichiditati.La inceputul saptamanii, premierul a declarat ca sistemul financiar romanesc nu este legat de cel american, astfel ca nu va fi afectat de problemele unor importante institutii americane."Din fericire, sistemul financiar romanesc nu este puternic sau nici macar slab legat de cel american, nu exista influente din acest punct de vedere.

Cuvinte cheie: putea, sua, imobiliare


Citeste mai mult...

Piata imobiliara, evaluata la conferinta Construct & Real Estate Forum organizata de Mediafax

Principalii constructori si dezvoltatori imobiliari analizeaza piata de profil impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor la conferinta Romania Construct & Real Estate Forum 2008, organizata demarti, 30 septembrie, la Hotel Hilton.Evenimentul, structurat pe doua sesiuni, va pune in discutie teme ca accesul antreprenorilor romani la lucrarile de constructii si relatia antreprenor - subantreprenor, deficitul de forta de munca de pe aceasta piata, efectul crizei globale asupra pietei imobiliare din Romania si noile strategii ale dezvoltatorilor din retail pe o piata amenintata cu suprasaturarea.

De asemenea, participantii vor discuta despre elementele care influenteaza cresterea pretului materialelor de constructii si despre segmentele de pe piata imobiliara care sunt cele mai atractive pentru investitori, si isi vor exprima opinia in disputa "Este sau nu piata imobiliara autohtona in blocaj?".Romania Construct & Real Estate Forum 2008 va reuni reprezentanti ai autoritatilor si ai asociatiilor din domeniu, directori ai companiilor de constructii, investitori pe piata imobiliara, furnizori de materiale de constructii si tehnologii, comercianti de materiale de constructii, reprezentanti ai birourilor de arhitectura, ai institutiilor financiare care opereaza pe piata imobiliara de afaceri si ai companiilor de consultanta legala.Evenimentul are ca partener principal compania Arabesque si ca sponsor, firma Adeplast si este organizat cu sprijinul Patronatului Societatilor din Constructii si al Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania.

Partener media este ziarul Gandul.Romania Construct & Real Estate Forum, o conferinta nationala aflata la a treia editie, face parte din seria de evenimente de business Mediafax Talks, pe care cel mai mare furnizor de informatie generala si de afaceri din Romania le organizeaza incepand din 2006. La fiecare dintre precedentele editii, Romania Construct Forum a reunit peste 300 de reprezentanti ai companiilor nationale si multinationale de pe piata de constructii, ai autoritatilor si ai asociatiilor de profil.Mediafax organizeaza, incepand din 2006, evenimente de business care vin in completarea informatiilor de afaceri oferite zilnic companiilor.



Citeste mai mult...

Exista informatii care arata consolidari financiare de grup in domeniul imobiliar

Exista unele informatii care spun ca pe piata din Romania au loc consolidari financiare de grup in domeniul imobiliar, insa nu avem elemente suficiente ca sa spunem acest lucru cu certitudine, a declarat, joi, seful Directiei Stabilitate Financiara din Banca Nationala, Ioan Dragulin, la lucrarile Congresului International Imobiliar Bucuresti, potrivit AGERPRES. El a explicat ca, la sfarsitul anului 2007, situatiile financiare, respectiv bilanturile firmelor imobiliare, aratau o scadere a profitabilitatii companiilor care activeaza in domeniul imobiliar. "Profitabilitatea companiilor imobiliare a scazut. Informatiile din aceasta zona sunt sarace.

Avem bilanturi si avem cateva discutii cu reprezentantii firmelor. Totusi, evidentele generale arata ca investitiile nu sunt neprofitabile", a comentat el. Acesta a aratat ca volumul de activitate din sectorul imobiliar din Romania a avut una dintre cele mai mari dinamici, mai mare decat in Bulgaria si mult peste media Uniunii Europene, insa, in paralel, si costurile au tins sa creasca puternic. "Piata din Romania nu este total aliniata celei din SUA si are resurse mari de dezvoltare, conform indicatorilor", a spus Dragulin. Potrivit acestuia, numarul tranzactiilor imobiliare este de noua ori mai mare decat creditele nou-acordate in scopuri imobiliare, in Romania.

Ioan Dragulin a participat, joi, la deschiderea lucrarilor celei de-a treia editii a Congresului International Imobiliar Bucuresti si prima editie a expozitiei imobiliare SIB Expo, evenimente reunite sub sub egida Salonului Imobiliar Bucuresti. Evenimentul, care se desfasoara la Bucuresti in perioada 11-14 septembrie 2008, reuneste profesionisti imobiliari din Romania si din strainatate, reprezentantii dezvoltatorilor de proiecte imobiliare, autoritati publice locale, bancheri implicati si reprezentanti ai unor importante societati de avocatura si audit, specializate in tranzactii imobiliare.



Citeste mai mult...

Sectorul constructiilor din Romania este vulnerabil

Sectorul constructiilor din Romania este cel mai vulnerabil la actuala criza fianciara de pe pietele internationale, acesta fiind, in prezent, un domeniu foarte expus, au apreciat, marti, responsabili ai companiei de asigurari comerciale Euler Hermes, informeaza AGERPRES."Exista un domeniu foarte expus, din cauza faptului sa s-a dezvoltat foarte mult si haotic. Aici vorbesc despre constructii. Ne asteptam ca lucrurile sa evolueze in sens negativ.

Tendinta este sa ne indreptam spre insolventa, iar sectorul de asigurari se va indrepta spre asigurarea in caz de faliment", a declarat directorul general al Euler Hermes Romania, Cristina Rusuleanu, cu ocazia deschiderii unei sucursale a EH la Bucuresti. Aceasta a apreciat ca, in egala masura, sectorul electronicelor va trece printr-o perioada de stagnare, daca nu de scadere. "Nu vor mai exista acele cresteri din ultimii ani si datorita politicii BNR privind creditarea. si aici ne asteptam ca lucrurile sa evolueze in sens negativ", a spus Rusuleanu.

Analistii imobiliari apreciaza ca sfarsitul anului 2009 poate aduce scaderi de pret la locuinte, de pana la 30 la suta, in functie de tipul de apartament si de zona. Preturile apartamentelor vechi vor scadea in continuare, iar cele aferente locuintelor noi vor inregistra o crestere de pana la cinci la suta, in perioada urmatoare. Scaderea preturilor la segmentul apartamentelor vechi este cauzata de modificarea conditiilor de creditare, dar si de starea de "expectativa" a potentialilor clienti.

Cuvinte cheie: suta, pret, pana


Citeste mai mult...

Vosganian: Criza mondiala va afecta sectorul imobiliar din Romania

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la Iasi, ca desi, in prezent, in sectorul imobiliar din Romania preturile sunt excesiv de mari, vom asista la o restrangere a acestora, ca urmare a crizei economice mondiale, potrivit AGERPRES.Potrivit acestuia, nu acelasi lucru se va intampla si in sectorul constructiilor industriale, unde nu se intrevad reduceri. Ministrul Economiei si Finantelor se afla pentru trei zile la Iasi, unde ia parte, alaturi de zeci de economisti din tara si strainatate, la un seminar privind dezvoltarea economica a tarilor membre ale UE.

Tema centrala a conferintei de la Iasi este "Viitorul Europei intr-o lume a incertitudinilor". Alte teme abordate vor fi: "Tendinte globale si consecintele acestora pentru Europa", "Incertitudinea evolutiei economiei mondiale corelata cu dezechilibrele regionale" si "Competitivitate si convergenta in Europa". Conferinta se desfasoara in perioada 25-27 septembrie si va reuni economisti din peste 20 de tari precum Belgia, Germania, Canada, Franta, Spania, Marea Britanie, Rusia, Bulgaria, Republica Ceha, Slovenia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Grecia si Republica Moldova.

De asemenea, vor veni la Iasi si reprezentanti ai unor organisme internationale, precum Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.



Citeste mai mult...

BCR: Scaderea ritmului de crestere a constructiilor nu va duce la o reducere "abrupta" a P

Sectorul constructiilor va continua sa creasca cel putin pana in 2010, iar o reducerea a ritmului de dezvoltare a acestui segment in urmatorii ani nu va determina o scadere "abrupta" a Produsului Intern Brut (PIB), a declarat, marti, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane."Ideea ca sectorul constructiilor va incetini dramatic si va avea impact asupra PIB-ului in 2009 este o perceptie gresita. Sectorul constructiilor este caracterizat de o inertie ridicata. Impactul constructiilor in PIB se va vedea poate in 2010, nu in 2009.

Sunt o serie de proiecte de constructii care, daca fi finalizate vor afecta pozitiv cresterea PIB-ului, iar la aceasta se adauga si lucrarile de infrastructura, absolut necesare", a afirmat Anghel la conferinta "Romania Construct & Real Estate Forum 2008", organizata de.El a aratat ca si in situatia in care cresterea sectorului constructiilor va incetini, nu va avea o influenta semnificatica aspra evolutiei PIB in anii viitori."Daca va exista o scadere a ritmului de crestere a constructiilor in perioada urmatoare, nu putem discuta de o incetinire abrupta a PIB datorita sectorului constructiilor.

Sectorul constructiilor va continua sa creasca cel putin pana in 2010, cand probabil industria, in special industria auto, va fi principalul motor de crestere economica, ceea ce va asigura o crestere sustenabila", a adaugat Anghel.Potrivit datelor Eurostat, Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana in functie de ritmul de dezvoltare a sectorului constructiilor in luna iulie, cu un avans de 28,4% fata de aceeasi luna din 2007, in conditiile in care la nivelul blocului comunitar s-a inregistrat un declin de 1,5%.Constructiile au contribuit in primul semestru al acestui an cu 2,2 puncte procentuale la formarea Produsului Intern Brut, ocupand pozitia a doua dupa sectorul serviciilor, arata datele Institutului National de Statistica.



Citeste mai mult...

Ministrul Locuintelor, prezent pe santierul Habitat din Oradea

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, va fi prezent, joi, pentru a doua oara, pe santierul Habitat din Oradea, pentru a vedea care este stadiul lucrarilor la locuintele unde in primavara a lucrat ca voluntar la fundatia primei case din cele zece construite pentru familii nevoiase, potrivit AGERPRES. "Am lucrat in primavara la prima fundatie a primei case Habitat construita la Oradea. Am aflat ca a iesit foarte bine asa ca acum vreau sa bat si niste cuie ca si urmatoarele case sa iasa cel putin la fel de bine", a transmis ministrul Borbely, printr-un consilier al sau.

"Este foarte importanta solidaritatea din cadrul comunitatilor intrucat duce la prosperarea acestora. Dand o mana de ajutor aproapelui, nu rezolvam doar problema celui necajit, ci si a comunitatii. Am simtit asta de fiecare data cand am fost prezent pe un santier Habitat in Romania. si am fost de cateva ori. De aceea, am raspuns pozitiv atunci cand am fost invitat sa torn o lopata de ciment, sa bat un cui sau sa dau cu bidineaua alaturi de alti voluntari", a precizat Laszlo Borbely.

In luna mai, zece case au fost ridicate de Habitat pentru Umanitate Beius in parteneriat cu ASCO si Primaria Municipiului Oradea, cu ajutorul a peste 500 de voluntari si impreuna cu zece familii de romi. Familiile beneficiare au prestat peste 600 de ore de voluntariat fiecare la propria locuinta. Tot in aceasta perioada, Oradea a fost declarata si Capitala Nationala a Voluntariatului. Ministrul Borbely se va afla joi in Oradea pentru a participa la deschiderea festiva a celei de-a IX-a Conferinte Internationale de Aparare impotriva Incendiilor si Catastrofelor, precum si la deschiderea Expo Varadinum.



Citeste mai mult...

Piata imobiliara va scadea cu 50%

Piata imobiliara va continua sa scada cu acelasi ritm ca si pana acum, cu circa 50 la suta, a declarat, marti, la Alma Ata, directorul general executiv al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, informeaza AGERPRES. Acesta a precizat la inceputul anului ca piata imobiliara va inregistra o scadere de circa 50 la suta, ceea ce s-a intamplat deja. in opinia sa un metru patrat construit ar putea ajunge la aceeasi valoare ca si salariul mediu pe economie. In prezent un metru patrat construit este de sase-sapte ori mai mare decat salariul mediu, in timp ce in Cehia este o data si jumatate mai mare si in Polonia de trei ori si jumatate.

Piata imobiliara va continua sa scada cu acelasi ritm ca si pana acum, cu circa 50 la suta, a declarat, marti, la Alma Ata, directorul general executiv al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, informeaza AGERPRES. Acesta a precizat la inceputul anului ca piata imobiliara va inregistra o scadere de circa 50 la suta, ceea ce s-a intamplat deja. in opinia sa un metru patrat construit ar putea ajunge la aceeasi valoare ca si salariul mediu pe economie. In prezent un metru patrat construit este de sase-sapte ori mai mare decat salariul mediu, in timp ce in Cehia este o data si jumatate mai mare si in Polonia de trei ori si jumatate.

a imobiliara va continua sa scada cu acelasi ritm ca si pana acum, cu circa 50 la suta, a declarat, marti, la Alma Ata, directorul general executiv al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, informeaza AGERPRES. Acesta a precizat la inceputul anului ca piata imobiliara va inregistra o scadere de circa 50 la suta, ceea ce s-a intamplat deja. in opinia sa un metru patrat construit ar putea ajunge la aceeasi valoare ca si salariul mediu pe economie. In prezent un metru patrat construit este de sase-sapte ori mai mare decat salariul mediu, in timp ce in Cehia este o data si jumatate mai mare si in Polonia de trei ori si jumatate.


Citeste tot articolul Piata imobiliara va scadea cu 50%

Citeste mai mult...

MDLPL nu mai are atributii legate de calitatea in constructii

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) nu va mai avea atributii in avizarea documentelor principale privind calitatea in constructii, potrivit unei hotarari de modificare a HG nr. 766/1997, adoptate in sedinta de miercuri a Executivului, conform AGERPRES.Conform actului normativ, aceasta atributie va reveni numai organismelor de evaluare a conformitatii acreditate de Asociatia de Acreditare din Romania (RENAR), informeaza Executivul, printr-un comunicat de presa.

Totodata, urmarirea aplicarii si controlul respectarii prevederilor hotararii de catre agentii economici si persoanele juridice implicate se vor face de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC). Hotararea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea in constructii a fost adoptata in temeiul Legii nr. 10/1995. Intrucat la data emiterii actului normativ activitatea nationala de acreditare era in curs de organizare, a fost prevazuta ca varianta alternativa agrearea de catre MDLPL a unor specialisti in vederea avizarii documentelor principale aferente sistemului calitatii.

Ulterior datei emiterii regulamentelor, a fost aprobata infiintarea Asociatiei de Acreditare din Romania (RENAR). RENAR a fost recunoscuta de Guvernul Romaniei prin OG nr. 38/1998 privind acreditarea organismelor de evaluare a conformitatii.



Citeste mai mult...

Guvernul a mutat Comisia Nationala de Prognoza in subordinea MEF

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) va functiona, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor, conform AGERPRES. Actul normativ modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr. 22/2007 privind organizarea si functionarea Comisiei Nationale de Prognoza, conform caruia aceasta a functionat pana in prezent in subordinea primului-ministru.

O alta prevedere a noului cadru de functionare a institutiei vizeaza posibilitatea Comisiei de a incheia contracte de cercetare-dezvoltare, finantate din bugetul propriu, pentru realizarea de studii, analize si prognoze macroeconomice, de interes general si in beneficiul mai multor institutii publice, in scopul imbunatatirii calitatii analizelor de impact a politicilor publice. Totodata, atribuirea contractelor de lucrari de cercetare-dezvoltare se efectueaza pe baza normelor elaborate de Comisia Nationala de Prognoza si aprobate prin ordin al presedintelui Comisiei, se arata in comunicatul Guvernului.

De asemenea, Comisia Nationala de Prognoza va asigura, la cerere, suportul metodologic, precum si pregatirea profesionala a specialistilor autoritatilor administratiei publice locale cu atributii in domeniul analizei si prognozei economice, ceea ce va constitui un sprijin important in fundamentarea proiectelor acestora ce urmeaza a fi finantate din fonduri europene. Conform comunicatului mentionat, ordonanta stabileste aceleasi drepturi salariale pentru personalul Comisiei Nationale de Prognoza ca si cele ale salariatilor institutiei careia i se subordoneaza, in vederea eliminarii discrepantelor.



Citeste mai mult...

Guvernul pregateste o lege pentru depozitarea deseurilor din constructii

Guvernul pregateste un act normativ privind depozitarea deseurilor rezultate in urma demolarii unor constructii, a anuntat, joi, la Cluj, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, citat de corespondentul."Vom veni cu o hotarare de Guvern care pleaca de la simplul fapt de demolare a unei cladiri si care trebuie sa aiba o aproximare a deseurilor rezultate in urma demolarii constructiei.

Cantitatea de deseuri va fi anuntata la Agentia de Protectia Mediului si va exista un flux de urmarire a ceea ce si-au propus constructorii sa produca ca si deseuri pentru a ajunge la depozite conforme de deseuri industriale", a declarat Korodi, la conferinta "Oportunitati de cooperare romano-maghiare in protectia mediului", organizata de Biroul Comercial al Ambasadei Ungariei la Bucuresti si Ministerul Mediului si Apelor din Ungaria.Korodi spera ca fiecare oras mare din Romania sa inceapa investitii pentru a avea depozite pentru deseuri in constructii si sisteme de utilizare a acestor deseuri prin concasare."Sper ca viitorul Guvern sa mearga mai departe si sa decida ca, la nivel national, o parte importanta din deseurile din constructii sa fie utilizata ca material de baza in constructii de infrastructura", a afirmat ministrul Mediului.Potrivit acestuia, o astfel de reglementare privind deseurile din constructii se impune in conditiile in care Romania "este un exemplu relevant in acest domeniu, deoarece s-a intrat intr-o febra a constructiilor de parcuri industriale, drumuri, investitii imobiliare"."Toate au o singura problema, aceea ca molozul rezultat din constructii este transportat in locuri care ies din cadrul legal.

Afacerea de a reutiliza deseurile de constructii nu functioneaza pentru ca tot ce inseamna astfel de deseuri ajunge pe terenuri virane", a explicat Attila Korodi.



Citeste mai mult...

Agentia imobiliara Duna House investeste 2 mil. euro in Romania

Agentia imobiliara ungara Duna House intentioneaza sa investeasca doua milioane de euro pentru a infiinta o retea de birouri sub franciza in Romania, potrivit agentiei de presa locale MTI, transmis deDuna House intentioneaza sa detina 500-600 de birouri sub franciza in Romania, in urmatorii cinci-zece ani.Costurile infiintarii francizelor vor fi impartite cu firma ungara Central Csoport.Desi Duna House ia in considerare expansiunea si pe alte piete, precum Polonia, Ucraina, Croatia, Bulgaria, Slovacia si Rusia, compania are planuri concrete numai pentru Romania in acest moment.Duna House Holding a fost in infiintat in 1998 si a devenit un lider al pietei imobiliare din Ungaria.

Grupul include in prezent 10 companii si peste 900 de angajati.

rupul include in prezent 10 companii si peste 900 de angajati.

Cuvinte cheie: house, romania, ungara


Citeste mai mult...

Profitul net al Transelectrica s-a dublat in prima jumatate a anului

Transelectrica a inregistrat un profit net de 115,55 milioane lei in prima jumatate a anului 2008, in crestere cu 111,7 la suta fata de profitul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare publicate de companie si preluate de Agerpres. Cifra de afaceri neta a ajuns la 1,350 miliarde lei in primul semestru din 2008, in crestere cu 29,5 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2007.

Transelectrica a inregistrat un profit net de 115,55 milioane lei in prima jumatate a anului 2008, in crestere cu 111,7 la suta fata de profitul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare publicate de companie si preluate de Agerpres. Cifra de afaceri neta a ajuns la 1,350 miliarde lei in primul semestru din 2008, in crestere cu 29,5 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2007.

selectrica a inregistrat un profit net de 115,55 milioane lei in prima jumatate a anului 2008, in crestere cu 111,7 la suta fata de profitul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare publicate de companie si preluate de Agerpres. Cifra de afaceri neta a ajuns la 1,350 miliarde lei in primul semestru din 2008, in crestere cu 29,5 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2007.



Citeste mai mult...

Profitul combinatului siderurgic Mechel Targoviste a crescut de peste 4,65 ori

Combinatul de oteluri speciale Mechel Targoviste a raportat un profit net de 65,7 milioane lei in primul semestru din 2009, in crestere de 4,65 ori fata de prima jumatate a anului trecut, potrivit raportarilor companiei transmise Bursei de Valori Bucuresti /BVB/. In primele sase luni ale anului in curs, compania a incasat venituri totale de 629,36 milioane lei, in crestere cu 52 la suta comparativ cu semestrul I 2007, si a efectuat cheltuieli totale de 563,65 milioane lei, in crestere cu 41 la suta. Cifra de afaceri neta s-a situat la 611,2 milioane lei, mai mare cu 51 procente fata de primul semestru din 2007.

Datoriile depaseau, la finele lunii iunie a anului in curs, 224,99 milioane lei, comparativ cu 225,28 milioane lei la sfarsitul lunii iunie 2007. in intervalul analizat, numarul angajatilor a scazut de la 4.079 la 3.746. Actionarii principali ai companiei sunt Mechel International Holding AG, cu 86,6 la suta din actiuni, si SIF Oltenia - 8,92 la suta. Capitalizarea bursiera a companiei este de 413 milioane lei. in ultima luna, cotatiile titlurilor Mechel au crescut cu 4,35 la suta, iar de la de la inceputul anului au inregistrat o depreciere de 16,67 procente.

atoriile depaseau, la finele lunii iunie a anului in curs, 224,99 milioane lei, comparativ cu 225,28 milioane lei la sfarsitul lunii iunie 2007. in intervalul analizat, numarul angajatilor a scazut de la 4.079 la 3.746. Actionarii principali ai companiei sunt Mechel International Holding AG, cu 86,6 la suta din actiuni, si SIF Oltenia - 8,92 la suta. Capitalizarea bursiera a companiei este de 413 milioane lei. in ultima luna, cotatiile titlurilor Mechel au crescut cu 4,35 la suta, iar de la de la inceputul anului au inregistrat o depreciere de 16,67 procente.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

Electrolux Romania a derulat afaceri de peste 300 milioane lei, in primul semestru

Cifra de afaceri realizata de Electrolux Romania in primele sase luni ale anului a depasit 308 milioane lei, in crestere cu 30,45 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat al compaiei, remis AGERPRES. Investitiile companiei in primele sase luni s-au ridicat la 3,5 milioane lei. Grupul suedez este prezent in Romania din 1995 si este reprezentat local de divizia de vanzari si marketing in Bucuresti, precum si de fabrica de aragazuri la Satu Mare, din care detine 99,52 la suta din actiuni. La fabrica Electrolux din Satu Mare este realizata majoritatea productiei de aragaze Zanussi din Europa.

Potrivit comunicatului, piata de desfacere este foarte variata, iar productia se realizeaza atat pentru piata romaneasca cat si pentru piete straine ca Rusia, tarile balcanice, tarile baltice, Israel, Finlanda, Suedia si Norvegia. Pana in prezent, grupul a investit peste 31 milioane euro in dezvoltarea fabricii de aragazuri din Satu Mare. Fabrica are peste 1.900 de angajati. Grupul Electrolux este unul dintre cei mai mari producatori din lume de aparatura electrocasnica si de uz profesional, cu vanzari de peste 40 de milioane de produse anual, catre clienti din 150 de tari.

otrivit comunicatului, piata de desfacere este foarte variata, iar productia se realizeaza atat pentru piata romaneasca cat si pentru piete straine ca Rusia, tarile balcanice, tarile baltice, Israel, Finlanda, Suedia si Norvegia. Pana in prezent, grupul a investit peste 31 milioane euro in dezvoltarea fabricii de aragazuri din Satu Mare. Fabrica are peste 1.900 de angajati. Grupul Electrolux este unul dintre cei mai mari producatori din lume de aparatura electrocasnica si de uz profesional, cu vanzari de peste 40 de milioane de produse anual, catre clienti din 150 de tari.



Citeste mai mult...

Alumil Rom Industry: Profit net in scadere cu 19,5 la suta, in primul semestru

Alumil Rom Industry, cea mai mare companie din Romania in sectorul furnizarii si procesarii profilelor din aluminiu, a inregistrat un profit net de 4,68 milioane lei in primul semestru al acestui an, in scadere cu 19,5 la suta fata de perioda similara din 2007, informeaza un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti /BVB/ si preluat de Agerpres. Profitul din exploatare a scazut la 5,22 milioane lei, fiind cu 18,9 la suta mai mic decat in primul semestru din 2007(6,43 milioane lei), din cauza cresterii cheltuielilor indirecte (salarii, chirii, transport) intr-un ritm mai ridicat decat cel al veniturilor in perioada raportata.

Conform datelor furnizate de companie, cifra de afaceri neconsolidata pe primul semestru a ajuns la 51,75 milioane lei, in crestere cu 4,6 la suta fata de anul trecut, Alumil mentinandu-se pozitia de lider pe segmentul profilelor din aluminiu. "Procentul arata o incetinire a ritmului de crestere din ultimii ani, reflectand conditiile dificile pe majoritatea pietelor in prima parte a anului", se precizeaza in comunicat. Conducerea societatii estimeaza o revigorare a pietei in a doua jumatate a lui 2008, in special in perioada septembrie-noiembrie, lunile de varf pentru tamplaria de aluminiu.

Incepand cu 15 iunie 2008, Alumil Rom Industry SA a demarat plata dividendelor aferente anului 2007 in suma totala de 10,625 milioane lei, reprezentand 75 la suta din profitul net. Conform hotararii AGA din 21 aprilie 2008, actionarii Alumil Rom primesc un dividend brut de 0,34 lei/actiune. Actionarii principali ai Alumil RomIndustry sunt Alumil cu 55,90 la suta, Michail Sotiriou - 23,95 la suta din actiuni si altii cu - 20,14 la suta.

Cuvinte cheie: suta, alumil, lei


Citeste mai mult...

BCR, oferta completa pentru proiectele implementate cu fonduri europene post aderare

Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat, recent, pachete de produse si servicii destinate finantarii si implementarii prin BCR a proiectelor derulate cu fonduri europene nerambursabile initiate de entitati publice si/sau private situate pe teritoriul Romaniei, conform AGERPRES. "Pentru a imbunatati accesul beneficiarilor de fonduri europene la co-finantare/pre-finantare, BCR vine in intampinarea clientilor cu o premiera pe piata romaneasca - oferta completa de produse si servicii marca EU Office BCR pentru fiecare tip de investitie in parte.

BCR isi sprijina intodeauna, clientii sa isi satisfaca ambitiile si aspiratiile", a declarat Ramona Ivan, director executiv al Directiei Institutii Financiare din cadrul BCR. Clientii BCR pot sa aleaga dintre urmatoarele pachete de produse si servicii: Pachetul EU Agri BCR este destinat finantarii si implementarii prin BCR a proiectelor derulate cu fonduri europene nerambursabile, initiate de Microintreprinderi, persoane fizice autorizate, Asociatii Familiale, Asociatii de Producatori, IMM-uri, intreprinderi Mari, autoritati locale mici - comune, situate pe teritoriul Romaniei, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Pachetul EU Competitiv BCR este destinat finantarii si implementarii prin BCR a proiectelor derulate cu fonduri europene nerambursabile, initiate de companii mari, IMM-uri, situate pe teritoriul Romaniei, in cadrul Programului Operational de Crestere a Competitivitatii Economice. Pachetul EU Infrastructura BCR este destinat finantarii si implementarii prin BCR a proiectelor derulate cu fonduri europene nerambursabile, initiate de entitati publice situate pe teritoriul Romaniei, in cadrul Programului Operational Regional si respectiv Programului National de Dezvoltare Rurala.



Citeste mai mult...

Altur a afisat un profit net de 3,48 milioane lei la sase luni

Altur Slatina a inregistrat un profit net de 3,48 milioane lei in primele sase luni ale anului, dupa ce, pe primul semestru din 2007, compania raportase pierderi de 2,65 milioane lei, AGERPRES. Potrivit informatiilor transmise joi Bursei de Valori Bucuresti, compania a inregistrat venituri totale de 57,32 milioane lei, iar cheltuielile din exploatare au ajuns la 54,18 milioane lei, in timp ce cifra de afaceri neta a ajuns la 56,04 milioane lei. Altur Slatina avea datorii totale de 29,22 milioane lei, la 30 iunie 2008, si creante de recuperat in valoare de 25,50 milioane lei.

Pe primul trimestru compania a inregistrat un profit net de 1,47 milioane lei, mai mare decat profitul consemnat in tot anul trecut, care a depasit usor 500.000 lei. Compania a fost infiintata in anul 1979, iar in anul 1991 a fost transformata in societate pe actiuni, sub denumirea de SC Altur SA, an ce a marcat un moment important in dezvoltarea sa. Obiectul de activitate al societatii este productia si comercializarea de pistoane auto, seturi motor auto, piese turnate gravitational si sub presiune din aliaje de aluminiu. Altur este producatorul de pistoane de prim montaj pentru Automobile Dacia - Renault, Tractorul - UTB, Roman Brasov, ARO Campulung.

Compania exporta produsele sale in Germania, Franta, Anglia, Olanda, Austria, Iran, Siria si Egipt.



Citeste mai mult...

Pierderile societatii Trei Brazi au crescut de aproape 18 ori

Societatea Trei Brazi Predeal a incheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 170.458 lei, de 17,9 ori mai mari fata de cele din perioada similara a anului trecut, conform datelor transmise Rasdaq si preluate de Agerpres. Veniturile societatii au scazut cu 5,2 la suta la suta, cifrandu-se la 595.233 lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 20 la suta, pana la 765.691 lei. Cifra de afaceri s-a ridicat la 591.335 lei, fiind mai mica cu circa cinci la suta la suta fata de cea din primele sase luni ale lui 2007. Trei Brazi activeaza in domeniul hotelier si a rezultat din divizarea societatii Orizont Turism SA Predeal.

Actionarii societatii sunt Quatron International - 66,14 la suta din actiuni, Fathi Taher Mohd Ahmad - 19,89 la suta si alti actionari - 13,97 la suta.

ctionarii societatii sunt Quatron International - 66,14 la suta din actiuni, Fathi Taher Mohd Ahmad - 19,89 la suta si alti actionari - 13,97 la suta.

Cuvinte cheie: suta, lei, societatii


Citeste mai mult...

Profitul Hiscox depaseste 204 milioane de dolari

Profitul inainte de taxe al firmei de asigurari Hiscox in primele sase luni ale anului a crescut la 109,2 milioane de lire sterline (204,5 milioane de dolari), fata de 105,6 milioane de lire sterline in perioada similara din 2007, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Rezultatele financiare obtinute de asiguratorul britanic au depasit estimarile analistilor, care prognozau un profit inainte de taxe de 88,4 milioane de lire sterline, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare.

Venitul din investitii a fost de 17,3 milioane de lire sterline, in scadere fata de 46,8 milioane de lire sterline anul trecut dar firma britanica a anuntat ca si-a indeplinit obligatiile financiare in portofoliul de obligatiuni si a profitat de turbulentele de pe piata pentru majorarea activelor rambursate. Hiscox a anuntat un dividend provizoriu de 4,25 penny pe actiune, in crestere fata de patru penny anul trecut.

enitul din investitii a fost de 17,3 milioane de lire sterline, in scadere fata de 46,8 milioane de lire sterline anul trecut dar firma britanica a anuntat ca si-a indeplinit obligatiile financiare in portofoliul de obligatiuni si a profitat de turbulentele de pe piata pentru majorarea activelor rambursate. Hiscox a anuntat un dividend provizoriu de 4,25 penny pe actiune, in crestere fata de patru penny anul trecut.



Citeste mai mult...

Roman Brasov are profit

Societatea Roman Brasov a obtinut, in primul semestru al acestui an, un profit net de 861.755 lei, fata de pierderi de 14,144 milioane lei raportate in perioada similara a anului trecut, conform AGERPRES. Cifra de afaceri a companiei a crescut de 2,25 ori, de la 41,511 milioane lei, in primul semestru din 2007, la 93,524 milioane lei in perioada ianuarie-iunie 2008. Veniturile societatii au crescut de 3,4 ori, pana la 80,056 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat de 2,1 ori, ajungand la 79,194 milioane lei. Roman SA este cunoscuta si sub numele de Autocamioane Brasov.

Compania produce autocamioane cu traditie pe piata interna si externa, fiind un furnizor complet al industriei constructoare de masini. Actionarul majoritar al companiei este Pro Roman Brasov, ce detine 91,49 la suta din titluri. Restul actiunilor sunt detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - 3,06 la suta si alti actionari -5,45 la suta.

ompania produce autocamioane cu traditie pe piata interna si externa, fiind un furnizor complet al industriei constructoare de masini. Actionarul majoritar al companiei este Pro Roman Brasov, ce detine 91,49 la suta din titluri. Restul actiunilor sunt detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - 3,06 la suta si alti actionari -5,45 la suta.

Cuvinte cheie: lei, milioane, roman

Citeste tot articolul Roman Brasov are profit

Citeste mai mult...

Afacerile Energoutilaj au crescut cu 73,8 la suta

Societatea Energoutilaj Bucuresti a realizat, in primul semestru al acestui an, o cifra de afaceri de 6,331 milioane lei, cu 73,83 la suta mai mare fata de cea din perioada similara a anului trecut, care s-a situat la 3,642 milioane lei, conform datelor remise Rasdaq si preluate de Agerpres.Societatea a incheiat primul semestru cu un profit net de 1,246 milioane lei, cu sase la suta mai mic comparativ cu cel din aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din exploatare s-au redus cu 29 la suta, de la 9,481 milioane lei in primele sase luni din 2007, la 6,768 milioane lei in perioada ianuarie-iunie 2008, ca urmare a vanzarii unor active ale societatii.

Veniturile din productia vanduta au crescut cu 76 la suta, datorita a cresterii parcului de macarale mobile si a eficientei in exploatare. Cheltuielile de exploatare au scazut cu 32 la suta fata de primul semestru din 2007, ca urmare a reducerii cheltuielilor cu despagubiri, donatii si active cedate, si s-au situat la 5,384 milioane lei. Cheltuielile cu personalul au crescut cu 48 la suta, situandu-se la 1,61 milioane lei. Energoutilaj inchiriaza macarale cu capacitati intre 16 si 300 tone (macarale de santier si automacarale) si autovehicule pentru transport agabaritic.

Compania a fost fondata in 1949 si in ultima jumatate de secol a fost principalul prestator de servicii cu utilaje de santier pentru majoritatea proiectelor de constructii civile si industriale din Romania. Din 2004, Energoutilaj a devenit o societate cu capital integral privat. Actionarii Energoutilaj sunt Broadhurst Investments Limited - 47,79 la suta din actiuni, Electroaparataj - 23,71 la suta, Bill Investitii - 19,45 la suta si alti actionari - 9,05 la suta.

Cuvinte cheie: suta, lei, milioane


Citeste mai mult...

Profitul Electrica a crescut de 11 ori in primul semestru

Societatea Electrica a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un profit net de 1,295 miliarde lei, de 11 ori mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, datorat incasarii sumelor aferente privatizarii filialei Electrica Muntenia Sud, conform AGERPRES. Profitul brut al societatii s-a ridicat la 1,535 miliarde lei, fata de 140 milioane lei in perioada ianuarie - iunie 2007. Cifra de afaceri a societatii a fost de 3,261 miliarde lei, cu peste opt la suta mai mare fata de cea din primele sase luni ale anului trecut.

Societatea Electrica a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un profit net de 1,295 miliarde lei, de 11 ori mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, datorat incasarii sumelor aferente privatizarii filialei Electrica Muntenia Sud, conform AGERPRES. Profitul brut al societatii s-a ridicat la 1,535 miliarde lei, fata de 140 milioane lei in perioada ianuarie - iunie 2007. Cifra de afaceri a societatii a fost de 3,261 miliarde lei, cu peste opt la suta mai mare fata de cea din primele sase luni ale anului trecut.

etatea Electrica a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un profit net de 1,295 miliarde lei, de 11 ori mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, datorat incasarii sumelor aferente privatizarii filialei Electrica Muntenia Sud, conform AGERPRES. Profitul brut al societatii s-a ridicat la 1,535 miliarde lei, fata de 140 milioane lei in perioada ianuarie - iunie 2007. Cifra de afaceri a societatii a fost de 3,261 miliarde lei, cu peste opt la suta mai mare fata de cea din primele sase luni ale anului trecut.



Citeste mai mult...

Athenee Palace a afisat pierderi de 287.284 lei

Societatea Athenee Palace a incheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 287.284 lei, fata de un profit de 2,025 milioane lei obtinut in perioada similara a anului trecut, conform datelor remise Rasdaq si preluate de Agerpres. Veniturile societatii au scazut de aproape 19 ori, de la 2,247 milioane lei in primele sase luni din 2007, la 118.950 lei in primul semestru din 2008, iar cheltuielile aproape s-au dublat, de la 222.859 lei la 406.234 lei. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat, in perioada ianuarie-iunie 2008, la 18.782 lei. Activitatea de baza a Athenee Palace este hoteluri si moteluri cu restaurant, prestari servicii, inchirieri de spatii comerciale.

In prezent, compania nu mai desfasoara activitate proprie, ci este actionara la SC Athenee Phenix Group, cu o participatie de 35,6 la suta. In primul semestru al anului, activitatea s-a desfasurat cu un numar de sapte salariati cu contract de munca si sapte colaboratori.

n prezent, compania nu mai desfasoara activitate proprie, ci este actionara la SC Athenee Phenix Group, cu o participatie de 35,6 la suta. In primul semestru al anului, activitatea s-a desfasurat cu un numar de sapte salariati cu contract de munca si sapte colaboratori.

Cuvinte cheie: lei, primul, semestru


Citeste mai mult...

Raiffeisen Bank ofera 30.000 euro pentru burse de studiu

11 tineri au fost selectionati, din cei 337 de studenti sau proaspat absolventi care au aplicat pentru Bursa Raiffeisen, programul de burse de studiu acordate in 2008, in valoare de 30.000 euro, conform AGERPRES.Este al cincilea an consecutiv in care banca acorda burse tinerilor care isi finalizeaza studiile la universitati de prestigiu din strainatate. Dupa incheierea studiilor, Raiffeisen Bank faciliteaza angajarea bursierilor pe un loc de munca in banca, in Bucuresti sau intr-o alta locatie din tara, conform optiunilor exprimate de tineri si a necesitatilor organizatiei.

Raiffeisen Bank are deja o traditie in a fi o scoala de management pentru tineri, deruland de mai multi ani o serie de programe destinate studentilor sau absolventilor - Raiffeisen Trainee, Bursa Raiffeisen, SME Raiffeisen School sau stagii de practica. Prin aceste programe, banca isi asuma responsabilitatea fata de tanara generatie, investind in educatia acesteia. Raiffeisen Bank are aproximativ 2,1 milioane de clienti de retail (dintre care 120.000 IMM-uri) si peste 4.400 corporatii mari si medii.

aiffeisen Bank are deja o traditie in a fi o scoala de management pentru tineri, deruland de mai multi ani o serie de programe destinate studentilor sau absolventilor - Raiffeisen Trainee, Bursa Raiffeisen, SME Raiffeisen School sau stagii de practica. Prin aceste programe, banca isi asuma responsabilitatea fata de tanara generatie, investind in educatia acesteia. Raiffeisen Bank are aproximativ 2,1 milioane de clienti de retail (dintre care 120.000 IMM-uri) si peste 4.400 corporatii mari si medii.



Citeste mai mult...

Commerzbank spera spera majorarea profitului fata de 2007

Commerzbank AG, a doua banca din Germania dupa active, si-a propus majorarea profitului operational cu peste 20 la suta in acest an la divizia sa de consumer-banking deoarece a inregistrat noi clienti si depozite pe acest segment, transmite Bloomberg, conform Agerpres. Banca germana se asteapta la o crestere a numarului clientilor de retail la sase milioane pana la sfarsitul anului, dupa ce in luna iulie numarul acestora a crescut cu 70.000. Commerzbank a atras 6,3 miliarde de euro in depozite noi in prima jumatate a anului, comparativ cu 7,3 miliarde de euro in intregul an 2007.

Banca germana a raportat in trimestrul doi din 2008 un profit net de 817 milioane de euro (1,3 miliarde de dolari), in crestere fata de 768 milioane de euro in 2007. Rezultatele bune obtinute se datoreaza, in principal, castigului inainte de taxe, care a urcat la 386 milioane de euro (598 milioane de dolari) in perioada aprilie-iunie 2008.

anca germana a raportat in trimestrul doi din 2008 un profit net de 817 milioane de euro (1,3 miliarde de dolari), in crestere fata de 768 milioane de euro in 2007. Rezultatele bune obtinute se datoreaza, in principal, castigului inainte de taxe, care a urcat la 386 milioane de euro (598 milioane de dolari) in perioada aprilie-iunie 2008.



Citeste mai mult...

ING are clienti bogati la fondul de pensii private obligatorii

ING are cei mai bogati clienti la fondul de pensii private obligatorii (Pilonul II), cu o contributie medie de 10,15 euro/client, la un venit mediu de 467 euro/client, la contributiile aferente lunii iunie care au fost virate miercuri in conturile celor 14 administratori, potrivit datelor publicate de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale /CNPAS/ si preluate de Agerpres. In conturile celor 14 administratori de fonduri de pensii obligatorii CNPAS a virat miercuri contributii totale de 108,77 milioane lei (30,81 milioane euro) aferente lunii iunie, valoarea medie pe asigurat fiind de 9,01 euro.

Fondul de pensii administrat privat ING este urmat de AIG, cu o contributie medie pe client de 9,95 euro, la un venit mediu de 460 euro, Bancpost cu 9,57 euro/client si un venit mediu de 444 euro si BRD cu 9,28 euro/client si respectiv venit mediu de 432 euro. BCR Fond de Pensii s-a clasat pe pozitia a patra, dupa acest criteriu, cu o contributie medie pe asigurat de 9,16 euro, urmat de OTP - 8,79 euro, Aviva - 8,76 euro, BT Aegon - 8,42 euro, KD - 8,38 euro, Allianz - 8,22 euro, Generali - 7,96 euro, Interamerican - 7,38 euro, Omniasig - 7,29 euro, Prima Pensie - 7,06 euro.

Cei 14 administratori de fonduri pe pilonul II aveau, dupa colectarea aferenta lunii iunie, 891.777 conturi goale, in scadere fata de luna anterioara, cand numarul lor era de 895.122.

Cuvinte cheie: euro, medie, pensii


Citeste mai mult...

Din 2009, companiile care vor introduce pe piata pungi din plastic vor fi taxate

Toti operatorii economici care vor introduce pe piata pungi din plastic vor fi taxati, incepand de la 1 ianuarie 2009, cu 0,2 lei pe bucata, a anuntat, marti, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. in acelasi timp, companiile vor fi obligate sa afiseze in loc vizibil pentru public valoarea acestei eco-taxe, conform AGERPRES. Ministerul Mediului a analizat mai mult de jumatate de an modalitatea prin care se poate descuraja utilizarea acestui tip de ambalaje, deoarece Romania se confrunta cu un consum foarte mare de pungi de plastic, numarul acestora ridicandu-se anual la circa cinci miliarde de bucati. Pn urma acestei analize au fost identificate patru masuri posibile.

Potrivit ministrului Mediului, masurile vizau fie organizarea de campanii de constientizare a consumatorilor, care au, insa, un efect minor asupra "problematicii care deja a prins o scara larga in Romania", fie taxarea pungilor de plastic, ce ofera rezultate bune in timp relativ scurt, fie interzicerea pungilor de plastic, masura ce nu se poate aplica din cauza normelor europene. O alta masura avuta in vedere consta in colaborari prin acord voluntar intre parti - intre magazine si producator si autoritatea publica.

"In procesul de evaluare a acestor patru masuri am decis, dupa dezbateri publice cu societatea civila si cu experti, ca cea mai buna metoda pentru Romania este taxarea pungilor de plastic, concomitent cu masuri de acord voluntar impreuna cu marii retaileri", a spus Korodi. El a explicat ca folosirea pungilor de plastic determina o poluare semnificativa in Romania. De asemenea, punga de plastic este si ambalajul care devine deseu in cel mai scurt timp. Conform unui studiu, un roman foloseste aproape zilnic o punga, dar nu pentru mai mult de 20 de minute.



Citeste mai mult...

Eureko a incasat 10,8 miliarde euro din prime brute subscrise

Grupul financiar olandez Eureko B.V., actionarul majoritar al Interamerican Romania Group (asigurari si pensii) a anuntat ca performantele sale financiare au fost satisfacatoare in prima jumatate a anului 2008, mai ales in contextul turbulentelor cu care se confrunta piata financiara mondiala, informeaza Interamerican citat de Agerpres. Nivelul primelor brute subscrise pe toate clasele de asigurari a crescut cu 26 la suta, ajungand la 10,8 miliarde euro in primul semestru al anului 2008 fata de aceeasi perioada a anului 2007, principala contributie fiind a segmentului de asigurari de sanatate.

Volumul primelor brute subscrise ale Eureko pe segmentul asigurarilor de sanatate a crescut cu la suta, de la 4,382 miliarde euro in prima jumatate a anului 2007 la 6,459 miliarde euro in primul semestru al anului 2008. Ca urmare a fuziunii cu Agis la finalul anului 2007, Eureko a devenit lider al pietei de asigurari de sanatate in Olanda, detinand dupa primul semestru 2008 o cota de piata de 28 la suta. Pe categoria asigurarilor de viata, in prima jumatate a anului 2008, volumul primelor brute subscrise ale Eureko este comparabil cu cel obtinut in prima jumatate a anului 2007, atingand valoarea de 2,563 miliarde euro.

Primele brute subscrise anuale au crescut cu 9 la suta in aceasta perioada, pana la 1,585 miliarde euro, in timp ce valoarea contractelor noi este de 28 milioane de euro. O crestere de 8 la suta fata de perioada similara a anului 2007 a fost inregistrata pentru categoria asigurarilor generale cu un volum al primelor brute subscrise de 1,785 miliarde euro, crestere datorata in special achizitiei companiei Eureko Sigorta din Turcia. Nivelul de solvabilitate al Eureko a ramas stabil pentru prima jumatate a lui 2008, la un nivel de 203 la suta, iar profitul net al grupului este de 124 milioane euro.

Cuvinte cheie: anului, euro, 2008


Citeste mai mult...

Transelectrica retehnologizeaza statia de la Lacu Sarat

Compania Nationala Transelectrica S.A. si Consortiul AREVA Germania - Electromontaj Bucuresti au semnat contractul pentru retehnologizarea statiei electrice de transformare si conexiuni de inalta tensiune Lacu Sarat, valoarea contractului fiind de 33,512 milioane euro, informeaza Transelectrica. conform Agerpres. Statia electrica de transformare si conexiuni de inalta tensiune 400/220/110/20 kV Lacu Sarat, situata in sud-vestul municipiului Braila, reprezinta un nod energetic important in partea de est a tarii care asigura conexiunile intre partea de sud-est si partea de nord-est a tarii in reteaua de transport al energiei electrice.

Statia Lacu Sarat a fost pusa in functiune in doua etape: 1974 (instalatiile de 220 kV, 110 si 20 kV) si 1985 (instalatiile de 400 kV), fiind destinata pentru evacuarea in Sistemul Energetic National a energiei electrice produsa de cele patru grupuri generatoare ale CTE Braila si pentru a asigura distributia energiei electrice catre consumatori industriali din zona Braila cum ar fi Combinatul de Celuloza si Hartie Chiscani, SNCFR.

In conformitate cu prevederile Planului de Perspectiva al Transelectrica si ale Programului de Investitii al Transelectrica, retehnologizarea statiei va demara in 2008 si va avea ca obiect optimizarea schemei electrice primare, modernizarea echipamentului energetic primar si secundar, asigurarea teleconducerii intregii statii de la nivelul Dispecerului Energetic National, pentru a raspunde cerintelor actuale de siguranta functionala si operationala a Sistemului Energetic National.



Citeste mai mult...

OMV a primit ratingul "A minus" din partea Fitch

Grupul energetic austriac OMV a primit luni, pentru prima data, un rating din partea agentiilor de evaluare financiara Fitch Ratings si Moody"s, informeaza AGERPRES. Fitch a acordat OMV ratingul "A minus" cu perspectiva stabila, pentru credite in valuta pe termen lung (IDR). Moody"s a atribuit OMV ratingul "A3". Fitch subliniaza ca ratingurile OMV beneficiaza de importanta operatiunilor grupului asupra securitatii aprovizionarii cu petrol si gaze in Austria si Romania, unde sunt amplasate majoritatea operatiunilor grupului.

Cu toate acestea, expunerea mare a grupului OMV la o singura tara, respectiv Romania (BBB/ perspectiva negativa), care este responsabila pentru 70 la suta din rezervele dovedite de petrol si gaze ale grupului, evaluate de 1,2 miliarde barili de echivalent petrol, precum si pentru 27 la suta din profitul EBIT pe 2007 este vazuta de Fitch ca un element negativ si este incorporat in ratingul acordat. De asemenea, ratingurile acordate de Fitch iau in calcul si cheltuielile de capital ale grupului OMV, trei miliarde de euro pentru fiecare an din perioada 2008-2010, dintre care 1,5 miliarde euro sunt alocate pentru modernizarea diviziei Petrom SA.

Fitch considera ca pentru OMV principala provocare va fi restructurarea si imbunatatirea eficientei Petrom, in conditiile stabilizarii productiei de petrol si gaze a acestei divizii, productie care in prezent este in scadere. Perspectiva stabila reflecta estimarile agentiei Fitch potrivit carora o posibila majorare a datoriei ca urmare a programului ambitios de cheltuieli de capital sau a potentialelor achizitii ar urma sa fie acoperita prin fondurile provenite de pe urma operatiunilor, pe masura ce perspectivele pentru preturile titeiului raman favorabile pe termen mediu.

Cuvinte cheie: omv, fitch, grupului


Citeste mai mult...

50% din salariatii Oltchim au devenit actionari

Peste 2.000 de angajati ai Oltchim SA - mai mult de jumatate din numarul total de salariati - au subscris deja pentru a deveni actionari la nou infiintata SC Oltchim MBO in urma unui proces de subscriere decis de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Oltchim MBO in data de 24 august 2008, informeaza AGERPRES. Astfel, in mai putin de o saptamana de la deschiderea subscrierii, varsamintele la capitalul social al societatii Oltchim MBO au crescut de la 100.000 lei la 210.000 lei.

Potrivit Oltchim, atat cei care au participat deja la procesul majorarii de capital al Oltchim MBO, cat si aceia care nu au subscris inca, vor putea realiza in continuare subscrieri pana la data de 25 octombrie 2008. Majorarea capitalului social al societatii se realizeaza printr-o emisiune preferentiala de 719.000 actiuni, cu o valoare nominala de 100 lei fiecare. Valoarea minima a subscrierii este de 400 lei, corespunzator unui numar minim de patru actiuni. Conform hotararii Adunarii Generale a Actionarilor, actionarii fondatori renunta la dreptul de preferinta, iar procesul de subscriere se adreseaza exclusiv actionarilor existenti ai Oltchim MBO SA si salariatilor Oltchim SA.

"Toti actionarii fondatori ai Oltchim MBO au decis cu unanimitate de voturi majorarea capitalului social cu drept exclusiv de subscriere pentru angajatii Oltchim SA. Salariatii combinatului sunt primii interesati in modernizarea si dezvoltarea lui si este deci firesc si legitim sa participe la aceasta subscriere sau la orice activitate care are ca scop dezvoltarea Oltchim SA. Numarul mare de angajati care au subscris in mai putin de o saptamana confirma interesul salariatilor de a participa, prin intermediul Oltchim MBO, la privatizarea combinatului, devenind astfel, in mod indirect, si actionari ai Oltchim SA", a declarat Constantin Roibu, presedinte al Oltchim MBO.

Cuvinte cheie: oltchim, mbo, procesul


Citeste mai mult...

Hyundai Heavy preia Daewoo Shipbuilding

Grupul sud-coreean Hyundai Heavy Industries Co., cel mai mare constructor de nave din lume, a anuntat marti ca este gata sa cheltuie pana la 8.500 miliarde woni (7,54 miliarde dolari ) pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la grupul rival Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Co, proprietarul Daewoo Mangalia Heavy Industries, santierul naval Mangalia, transmite Yonhap, preluat de Agerpres. "Nu exista nici o problema pentru noi sa finantam o posibila tranzactie. Avem rezerve de lichiditati de 8.500 miliarde woni iar pretul de licitatie nu va depasi aceasta cifra", a estimat marti presedintele Hyundai Heavy, Lee Su-ho.

Acesta a refuzat insa sa ofere detalii cu privire la suma exacta pe care Hyundai Heavy are de gand sa o cheltuie pentru preluarea Daewoo Shipbuilding, informand ca detaliile urmeaza sa fie decise la o data ulterioara. "Am putea lua in considerare formarea unui consortiu pentru aceasta tranzactie, insa vom pastra controlul managerial chiar si in cazul unui astfel de scenariu", a precizat presedintele Hyundai Heavy. Saptamana trecuta un numar de patru companii sud-coreene (Hyundai Heavy, POSCO, GS Group si Hanwha Group) au trimis scrisori de intentie pentru achizitionarea Daewoo Shipbuilding, al treilea constructor mondial de nave.

Banca de stat Korea Development Bank (KDB) si agentia de stat Korea Asset Management Corp., controleaza impreuna 50,4 la suta din actiunile Daewoo Shipbuilding si spera sa desemneze un ofertant preferat in luna octombrie. Valoarea estimata a tranzactiei este cuprinsa intre 7.000 si 10.000 de miliarde de woni. Vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Daewoo Shipbuilding va fi cea mai mare tranzactie incheiata in acest an in Coreea de Sud. Constructorul de nave Daewoo Shipbuilding a intrat in posesia creditorilor in anul 2000 dupa ce firma mama Daewoo Group a intrat in colaps neputandu-si plati datoriile.



Citeste mai mult...

Comisarul european pentru Energie cere sprijin politic pentru Nabucco

Comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs, considera ca este nevoie de un sprijin politic sporit din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectului conductei de gaze Nabucco, menita sa reduca dependenta UE fata de livrarile din Rusia, transmite Reuters."Avem nevoie de un angajament politic mai mare pentru a inlatura toate obstacolele din calea Nabucco.

Exista cateva probleme care trebuie depasite", a spus Piebalgs.In urma mai multor dispute intre Rusia si Ucraina referitoare la pretul gazelor, care au dus la intreruperea temporara a livrarilor catre Europa, UE incearca sa gaseasca noi furnizori sau rute alternative de transport, precum gazoductul Nabucco.Conducta, al carei cost este evaluat la 12 miliarde de dolari, urmeaza sa transporte gaze azere catre Europa, tranzitand Georgia si Turcia."Interventia militara a Rusiei in Georgia nu ne va face sa ne razgandim in privinta proiectului Nabucco", a mai spus Piebalgs.Analistii considera insa ca sansele de concretizare a proiectului au scazut rapid, in special dupa ce conflictul din Georgia a sporit incertitudinile legate de siguranta investitiilor in regiune.UE a incheiat acorduri cu Turkmenistanul, Azerbaidjanul, Kazahstanul si Ucraina privind sustinerea acestora in majorarea productiei de gaze, in perspectiva unor importuri viitoare.Uniunea este interesata totodata de viitoare livrari de gaze din Egipt si Irak.

Azerbaidjanul se afla insa in negocieri si cu grupul rus Gazprom, privind vanzarea de gaze catre Rusia.Interventia militara a Rusiei in Georgia a subliniat vulnerabilitatea unei conectari a Azerbaidjanului la Nabucco prin intermediul gazoductului Baku-Tbilisi-Erzurum, aflat intre Georgia si Turcia, relateaza.

Cuvinte cheie: gaze, georgia, nabucco


Citeste mai mult...

Romsilva a impadurit 11.000 hectare de terenuri

Regia Nationala a Padurilor Romsilva a executat, in primul semestru din 2008, lucrari de impaduriri pe o suprafata de 5.147 hectare si regenerari naturale pe 5.842 hectare, cu 13 la suta mai mult decat suprafetele prevazute in program, potrivit datelor furnizate de RNP. Din suprafata impadurita, 269 hectare reprezinta lucrari de reconstructie ecologica pe terenuri degradate preluate in fond forestier, potrivit AGERPRES.

Programul de regenerare a padurilor din fondul forestier de stat, aferent anului 2008, prevede executarea lucrarilor de regenerare a padurilor pe suprafata de 15.400 ha, din care prin regenerari naturale pe 7.570 ha (49,2 la suta) si prin impaduriri pe 7.830 ha (50,8 la suta). in 2008 Romsilva prevede lucrari de reconstructie ecologica pe terenuri degradate preluate in fond forestier pe 900 hectare. Valoarea lucrarilor de regenerare executate a fost de 59,2 milioane lei. In campania de impaduriri din aceasta primavara au fost utilizate 52 milioane de puieti forestieri si ornamentali din specii cerute de compozitiile de regenerare.

De asemenea, in primul semestru al anului 2008, Romsilva a stabilit un program de evaluare a masei lemnoase de 4,52 milioane metri cubi, fata de programul anual de 9,058 milioane mc, iar realizarile au reprezentat 96 la suta din program, adica 4,34 milioane mc. Potrivit Romsilva, directiile silvice care nu au realizat integral programul privind punerea in valoare a masei lemnoase sunt Focsani - 43 la suta, Galati - 52 la suta, Bacau - 56 la suta, Alexandria - 60 la suta, Braila - 70 la suta.

Cuvinte cheie: suta, hectare, program


Citeste mai mult...

CFR va achita datorii de peste un miliard de lei vechi, pana in 2009

CFR SA va plati peste un miliard de lei pana la 31 iulie 2009 pentru achitarea datoriilor catre cei opt furnizori de energie, potrivit datelor remise AGERPRES. Suma pe care societatea o va plati lunar este de 90 milioane de lei, sumele aferente pentru primele doua luni fiind deja achitate de CFR Calatori, care va plati aproximativ 300 milioane de lei, sub forma de taxa pentru utilizarea infrastructurii catre administratorul acesteia, CFR SA.

O parte din suma ar urma sa provina din vanzarea unor terenuri dezafectate ale CFR SA din Bucuresti si Ploiesti, dar si din majorarea capitalului social prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru majorarea bugetului Ministerului Transporturilor cu 660 milioane de lei in acest an, respectiv 540 milioane de lei in 2009, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, inaintat de Ministerul Transporturilor. Potrivit proiectului de act normativ, prin capitalizarea companiei va fi achitata datoria in valoare de 987 milioane lei catre furnizorii de energie electrica si a datoriei de 213 milioane lei catre bugetul general consolidat al statului.

parte din suma ar urma sa provina din vanzarea unor terenuri dezafectate ale CFR SA din Bucuresti si Ploiesti, dar si din majorarea capitalului social prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru majorarea bugetului Ministerului Transporturilor cu 660 milioane de lei in acest an, respectiv 540 milioane de lei in 2009, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, inaintat de Ministerul Transporturilor. Potrivit proiectului de act normativ, prin capitalizarea companiei va fi achitata datoria in valoare de 987 milioane lei catre furnizorii de energie electrica si a datoriei de 213 milioane lei catre bugetul general consolidat al statului.

Cuvinte cheie: lei, milioane, cfr


Citeste mai mult...