Sectorul constructiilor din Romania este vulnerabil

Sectorul constructiilor din Romania este cel mai vulnerabil la actuala criza fianciara de pe pietele internationale, acesta fiind, in prezent, un domeniu foarte expus, au apreciat, marti, responsabili ai companiei de asigurari comerciale Euler Hermes, informeaza AGERPRES."Exista un domeniu foarte expus, din cauza faptului sa s-a dezvoltat foarte mult si haotic. Aici vorbesc despre constructii. Ne asteptam ca lucrurile sa evolueze in sens negativ.

Tendinta este sa ne indreptam spre insolventa, iar sectorul de asigurari se va indrepta spre asigurarea in caz de faliment", a declarat directorul general al Euler Hermes Romania, Cristina Rusuleanu, cu ocazia deschiderii unei sucursale a EH la Bucuresti. Aceasta a apreciat ca, in egala masura, sectorul electronicelor va trece printr-o perioada de stagnare, daca nu de scadere. "Nu vor mai exista acele cresteri din ultimii ani si datorita politicii BNR privind creditarea. si aici ne asteptam ca lucrurile sa evolueze in sens negativ", a spus Rusuleanu.

Analistii imobiliari apreciaza ca sfarsitul anului 2009 poate aduce scaderi de pret la locuinte, de pana la 30 la suta, in functie de tipul de apartament si de zona. Preturile apartamentelor vechi vor scadea in continuare, iar cele aferente locuintelor noi vor inregistra o crestere de pana la cinci la suta, in perioada urmatoare. Scaderea preturilor la segmentul apartamentelor vechi este cauzata de modificarea conditiilor de creditare, dar si de starea de "expectativa" a potentialilor clienti.

Cuvinte cheie: suta, pret, pana