Cursul euro/leu, cel mai riscant din regiune

Volatilitatea inregistrata de moneda autohtona in raport cu cea europeana o depaseste pe cea a zlotului polonez sau a forintului ungar, noteaza Adevarul. Fluctuatiile mari ale monedei nationale in raport cu euro ar putea determina ca efectele unor posibile turbulente sa fie resimtite mai puternic la noi decat in alte tari din regiune. Evolutia raportului de schimb euro/leu, inregistrata de la inceputul anului trecut si pana in prezent, pare a fi cea mai nabadaioasa, comparativ cu cele ale statelor din regiune.

Volatilitatea mare a cursului de schimb, volumul redus al pietei, dar si maturitatile scurte ale operatiunilor valutare sunt factori care ar putea amplifica efectele unor posibile turbulente, potrivit aprecierilor BNR. Volatilitatea ridicata a fost cuvantul de ordine pe piata valutara romaneasca in 2007. Astfel, cursul de schimb din Romania s-a mentinut pe tot parcursul lui 2007 in banda superioara de variatie a volatilitatilor de pe pietele regionale. Aprecierea cursului de schimb indusa de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost cea mai mare dintre cele inregistrate de celelalte valute din regiune.

Astfel, in perioada pre si postaderare, raportul euro/leu a acumulat o apreciere de 11,6%, peste nivelul inregistrat de zlotul polonez (10,9%) sau forintul ungar (7%)."Totusi, este posibil sa fi fost o supraapreciere care s-a remediat incepand cu a doua jumatate a anului 2007", apreciaza banca centrala. Astfel, din august 2007 si pana in martie 2008, leul s-a depreciat cu 18% in raport cu euro. In plus, piata valutara autohtona are cel mai mic volum comparativ cu zlotul polonez, lira turceasca sau forintul ungar.


Citeste mai mult...

Un grup de hackeri a comis cel mai mare furt de coduri PIN din SUA

Bancomatele marca Citibank dintr-o serie de hypermarketuri din Statele Unite au fost tinta celui mai mare furt de coduri PIN de la distanta, inregistrat vreodata in SUA, potrivit paginii de internet computerweekely.com. Din toamna trecuta pana in primavara, au fost furate din conturile clientilor cel putin 2 milioane de dolari (1 milion de lire sterline), prin folosirea unor carduri copiate si a codurilor PIN furate. Frauda a iesit la iveala dupa ce hackerii au fost adusi in fata instantei, intr-un tribunal din New York, potrivit paginii de internet citate.

Numele hackerilor sunt Iuri Rakuscinet, Ivan Bilte si Angelina Kitaeva, arata computerweekly.com. Cei trei au fost acuzati de conspiratie si frauda, desi procesul efectiv de hacking se poate sa fi fost sustinut si din alta parte, de la distanta. Liderul bandei este considerat Iuri Rakuscinet, un ucrainean in varsta de 32 de ani. Anchetatorii au gasit 800.000 de dolari (400.00 de lire sterline), in numerar, indesati in pungi, cand au perchezitionat locuinta acestuia din Brooklyn. Nu se stie cate bancomate Citibank si cati alti clienti bancari au fost afectati de furt.

In lanturile de hypermarketuri din SUA exista aproape 5.700 de bancomate Citibank, dar serverele de la distanta care administreaza tranzactiile sunt gestionate de firme diferite, care le asigura si mentenanta, mai arata computerweekely.com.  Nu se stie care dintre servere a fost implicat in operatiunea de hacking, mai precizeaza computerweekely.com. Citibank este prezenta pe piata romaneasca, prin Citibank Romania SA, membra a Citigroup, care a intrat pe piata autohtona in anul 1996.


Citeste mai mult...

Bancile, sub lupa OPC. Turistii romani aflati in strainatate au ramas fara bani din cauza cardurilor

Turistii plecati in vacante in strainatate pot astepta chiar si 30 zile pentru ca bancile sa deblocheze banii pe care ii au pe card pentru platile in alte tari, noteaza Gardianul. Oficiul pentru Protectia Consumatorului a primit sesizari de la turisti ramasi fara bani in Grecia sau Spania, pentru ca au probleme cu transferul numerarului de pe cardurile internationale eliberate in tara. Turistii romani plecati in vacante in strainatate pot sa astepte 30 zile ca sa efectueze plati de pe card. Odata cu inceperea sezonului estival, Oficiul pentru Protectia Consumatorului a inregistrat cateva reclamatii de la romanii plecati in vacante.

Turistii nu se plang de conditiile de cazare sau de calitatea sejururilor in strainatate, ci de protocoalele  bancare greoaie, care ii lasa fara bani de cheltuiala sau fara bilet de avion in alte tari. Astfel, turistii au sume de bani pe card, insa unii dintre acestia nu le pot folosi pentru ca transferurile intre banca din tara, banca din strainatate si companiile care accepta plata cu cardul in acele tari pot dura uneori pana la 15 zile, in cazul in care apar unele neintelegeri intre institutiile bancare.

"In ultima perioada am primit mai multe sesizari de la turisti plecati in Spania sau Grecia in vacante, care fie n-au putut scoate bani de pe card, la automate bancare, fie, incercand sa-si cumpere bilete de avion, au constatat ca banii le fusesera blocati intre institutiile care efectuau transferul. Situatia este foarte grava. Este vorba si de familii cu copii, care nu mai dispuneau de bani numerar si se aflau intr-o tara straina, fara a-si putea asigura cazarea sau masa si gasindu-se in imposibilitatea de a-si cumpara bilet de avion pentru intoarcerea in tara", a declarat George Ursu, inspector-sef al directiei Prestari Servicii din cadrul OPC.


Citeste mai mult...

Curentul emo face legea pe Bursa

"Evolutia pietei de capital autohtone este influentata de stirile negative care vin de pe pietele externe, si nu de performantele companiilor listate la Bucuresti, care au inregistrat in primul trimestru performante financiare peste asteptari", a declarat ieri Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB)."Investitorii sunt captivati de stirile din pietele externe, atrasi de evolutia preturilor si au uitat sa analizeze factorii fundamentali care ar trebui sa determine preturile, adica performanta companiilor in care investesc.

In prima jumatate a anului, companiile listate au inregistrat cifre de afaceri in crestere cu pana la 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Le sugeram astfel investitorilor sa acorde atentie evolutiei performantelor, in primul rand", a declarat Farmache, cu ocazia Forumului Bursier organizat de BVB in colaborare cu Finmedia."Curentul emo (aluzie la cultura la care adera multi tineri azi, bazata pe emotivitate si sensibilitate - n.r.) este din ce in ce mai puternic pe Bursa", a declarat si Gratiela Iordache, membru al Comisiei pentru buget, finante, banci a Camerei Deputatilor.

Aceasta a adaugat ca, in Romania, statul nu face nimic pentru a-i educa pe investitori si ca institutia acestuia care vegheaza piata de capital - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - are comisioane prea mari, ce fac din piata de capital autohtona una scumpa. "BVB si-a redus comisioanele, brokerii la fel, numai CNVM le mentine la nivelul maxim, ceea ce e inadmisibil", a adaugat Iordache. Stere Farmache a mentionat faptul ca perioada dificila prin care trece Bursa romaneasca este agravata de faptul ca cele mai mari sume sunt rulate de investitorii straini.

Citeste tot articolul Curentul emo face legea pe Bursa

Citeste mai mult...

Cele mai enervante defecte ale colegilor de birou

Parfumul intepator, soneriile de mobil si tastaturile lovite cu ura sunt in topul celor mai proaste obiceiuri la serviciu.Zgomotoase, urat mirositoare si lipsite de tact. Acestea sunt atributele celor mai deranjante apucaturi ale colegilor de serviciu. Ziarul "The Times of India" a realizat un top 10 al neobrazarilor "universale" de la locul de munca.10. Ce poate fi mai iritant decat sa-ti auzi tovarasul de birou cum bate darabana in masa aprofundand de zor o chestiune complicata sau sfarsindu-se de plictiseala.9.

Cum firmele se gandesc mai putin la spatii speciale pentru mancat, se intampla ca biroul sa se umple in miezul zilei de miasme agresive venite de la sandvisul cu ton ori de la otetul din salata.8. Colegii care pierd vremea palavragind cu prietenii la telefon sau fumand pe balcon devin destul de repede tinta antipatiilor celor ce-si bat capul cu sarcinile si dead-lineurile necrutatoare.7. Ca si cum ar fi singuri in birou, unii colegi se trezesc urland la telefon. Marcati de importanta convorbirii lor, ei nu fac decat sa creasca inutil nivelul de decibeli din atmosfera.6.

Cu nasul infundat de gripa sau cu pielea invadata de bubite suspecte, unii angajati se incapataneaza sa fie prezenti la serviciu. "Seful nu-i va privi ca pe niste martiri, ci mai degraba ca pe niste idioti", scrie "The Times of India". E drept, colegii vor fi cei mai fericiti, pentru ca planurile lor de weekend nu vor fi stricate de ore suplimentare.5. Cand nu e pesta bubonica, e miros de drogherie. "Este vorba despre persoanele care se marineaza peste noapte in parfumuri", scrie cu ironie cotidianul indian.4.


Citeste mai mult...

Participantii la pensiile facultative primesc contributiile ca plata unica, in caz de invaliditate

Arbitrul pensiilor private a aprobat norma cu privire la utilizarea activului net al participantului la un fond de pensii facultative, in caz de invaliditate si deces, potrivit careia clientul unui fond incaseaza integral suma acumulata, prin cont bancar sau prin mandat postal, potrivit CSSPP. Potrivit actului normativ, in cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, acesta va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net, strans in contul fondului de pensii facultative, se arata in comunicatul transmis, joi, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)."Participantul va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net aflat in contul fondului de pensii facultative, atunci cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca (in cazul invaliditatii de gradul I sau II).

In cazul invaliditatii de gradul III, participantul va avea dreptul sa opteze, dupa caz, pentru suspendarea sau continuarea platii contributiilor la fondul de pensii facultative", potrivit actului normativ. Pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de catre CSSPP, participantul primeste suma existenta in contul sau ca plata unica, se mai arata in comunicat. In cazul decesului participantului (inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie), beneficiarii acestuia au dreptul sa solicite cota parte cuvenita din contravaloarea activelor nete ale participantului, stranse in contul fondului de pensii facultative, potrivit normei.

Daca prospectul fondului de pensii prevede garantii cu privire la acoperirea riscurilor de invaliditate sau deces, administratorul fondului va plati valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului si valoarea garantiilor oferite. Atat pentru cazurile de invaliditate, cat si pentru cele de deces, activul personal strans in contul fondului de pensii facultative va continua sa fie administrat si in perioada de timp cuprinsa intre plata ultimei contributii la fond a participantului si data efectuarii platii unice a drepturilor cuvenite acestuia sau beneficiarilor, se mai arata in norma aprobata de CSSPP.


Citeste mai mult...

Poiana Brasov va gazdui cel mai mare complex rezidential de lux din Romania

De anul acesta, romanii cu venituri medii si mari au un sat de vacanta, de fapt un complex rezidential exclusivist plasat, desigur, in Poiana Brasov. In cateva luni vor fi date in folosinta primele apartamente din complexul Silver Mountain. Acesta este considerat cel mai ambitios proiect romanesc de locuinte de vacanta si este construit pe o suprafata de 700.000 de metri patrati. Una dintre atractii este terenul de golf cu 18 gauri, amenajat pe 440.000 de metri patrati. La 2 km de partiile de schi va rasari primul proiect imobiliar de lux din Poiana Brasov.

Acesta va avea o zona rezidentiala exclusivista, un teren de golf, doua sali de cinema si heliport. Proiectul este prevazut cu zone de shopping, sali de conferinta, piscine, patinoar, dar si spa si centru de tratament medical. Complexul ofera conditii pentru practicarea golfului, a tenisului sau a echitatiei si detine o scoala de tenis al carei partener este Ilie Nastase. Proiectul a fost gandit ca locatie de 5 stele plus. Preturile pornesc de la 170.000 la 2 milioane de euro. Primele doua blocuri cuprind 90 de apartamente care vor fi livrate la sfarsitul anului.

Toate au fost vandute. Urmatoarele 5 blocuri au fost vandute in proportie de 45%. Cei mai multi cumparatori, 95%, sunt romani. Se poate opta pentru achizitie si in cadrul hotelulului, operat de lantul international Radisson. Pe langa facilitatile oferite, proprietarii pot beneficia si de circuitul de cazare pe termen scurt operat de hotel. Astfel, cand apartamentul sau vila nu sunt folosite, pot fi inchiriate. Proiectul este dezvoltat de compania cipriota INR Management Real Estate si va fi gata in 2013.


Citeste mai mult...

Asociatii Porsche Romania au hotarat divizarea partiala a companiei

Asociatii Porsche Romania au decis ca societatea sa fie divizata partial si au imputernicit administratorii acesteia sa semneze transferul unei parti a patrimoniului societatii catre Porsche Immobilien SRL, se arata intr-un proiect al Porsche Romania publicat in Monitorul Oficial. Potrivit proiectului, s-a decis ca impartirea capitalului social sa se faca in parti egale. O jumatate din capitalul social initial va ramane la Porsche Romania, iar cealalta jumatate va fi transferata catre Porsche Immobilien.

Astfel, societatii Porsche Romania ii revin 17.860 parti sociale cu o valoare nominala totala de 178.600 lei, suma identica si in cazul Porsche Immobilien.  Asociatii si structura capitalului social al Porsche Immobilien vor fi aceeasi ca si in cazul Porsche Romania. Porsche GmbH va detine o cota de participare de 99,9944% iar restul de 0,0056% va fi detinut de Porsche Automotive Investment GmbH.  De asemenea, Porsche Romania ii transfera terenuri si imobile situate in Bucuresti si in judetul Brasov, Timis, Constanta, Cluj si Ilfov in valoare de 239.780.762 lei, instalatii tehnice si alte echipamente de 9.197.465 lei, precum si avansuri pentru mijloace fixe si imobilizari in curs de executie care totalizeaza 15.630.339 lei.

Porsche Immobilien va actiona in sectorul imobiliar si se va ocupa cu achizitii de terenuri, constructii de birouri, inchirierea si administrarea de spatii comerciale. Porsche Romania este importatorul marcilor Volkswagen, Audi, Seat, Skoda si Porsche. Anul trecut a inregistrat vanzari de 58.790 de vehicule, inclusiv vehiculele comerciale Volkswagen, ceea ce reprezinta o crestere de 35% fata de cele 43.541 vehicule comercializate de companie in 2006.


Citeste mai mult...

Economia Romaniei ar putea creste cu 6,5% in 2008, estimeaza WIIW

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei va spori cu 6,5% in acest an, mai mult decat in anul anterior (6%), iar inflatia medie anuala se va accentua la 8%, de la nivelul de 4,8% atins in 2007, potrivit unor estimari realizate de Institutul Vienez pentru Studii Economice Internationale (WIIW). Institutul vienez estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o temperare a ritmului de crestere in 2009, la 5%, iar pentru 2010 prevede o crestere de 6%. Analistii WIIW anticipeaza o temperare treptata a inflatiei medii anuale in urmatorii doi ani, la 7% in 2009 si 5% in 2010.

Deficitul de cont curent al Romaniei ar trebui sa se adanceasca pana la 14,6% in 2008, de la 14% in 2007. Totusi, in urmatorii doi ani analistii WIIW prevad o temperare a deficitului de cont curent, la 14,3% in 2009 si la 13% in 2010. Rata somajului ar trebui sa scada la 6% anul acesta, de la 6,4% in 2007, iar in urmatorii doi ani sa se mentina la nivelul din 2008, estimeaza WIIW. In ciuda acestei incetiniri, mediul economic va fi mai bun decat in cele 15 state ale zonei euro, ce vor inregistra, potrivit estimarilor, o crestere economica medie de 1,5% in 2009, dupa nivelul de 1,7% in 2008 si 2,7% in 2007.

Valori maxime ale cresterii economice, de 6% in 2009, sunt prevazute pentru Slovacia si Bulgaria. Rezistenta noilor state membre la socurile externe se bazeaza pe cresterea productivitatii, care compenseaza efectul combinat al evaluarilor monetare si al majorarilor salariale, arata raportul WIIW. P otrivit institutului de cercetari, cresterea productivitatii limiteaza si riscurile inflationiste. Numai Letonia, cu o crestere estimata la 1%, Estonia cu o crestere de 2% si, intr-o mai mica masura, Ungaria, cu o crestere de 3,4%, fac exceptie de la acest fenomen.


Citeste mai mult...

Platitorii taxei auto isi pot inmatricula masinile fara sa mai ia in calcul taxa de poluare

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile au semnat, vineri, un ordin comun prin care persoanele care au platit taxa auto pana la finalul lunii iunie isi pot inmatricula masinile fara actualizarea taxei si isi pot recupera o parte din aceasta taxa."Contribuabilii care au achitat pana la 30 iunie 2008 inclusiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule reglementata de prevederile art. 2141- 2143 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal, pot depune dupa data de 01 iulie 2008, la organele competente, documentatia in vederea inmatricularii autovehiculelor, fara a fi obligati sa actualizeze taxa conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr.50/2008 privind instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de MEF.

De asemenea, acesti contribuabili pot beneficia, daca este cazul, de procedura de restituire prevazuta la art.11 din OUG 50/2008 si art.6 din Normele metodologice de aplicare a OUG 50/2008, se mai arata in comunicat. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au organizat o videoconferinta de informare, cu prefectii si directorii directiilor generale ale finantelor publice judetene, asupra modificarilor legislative prevazute in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2008 privind instituirea taxei pe poluarea auto si a Normelor Metodologice de aplicare a OUG 50/2008 aprobate prin Hotararea de Guvern (HG) 686/2008.

Taxa de poluare a inlocuit de la 1 iulie 2008 taxa de prima inmatriculare. Fiscul a transmis pe 2 iulie ca a deschis noi ghisee, a suplimentat personalul si l-a instruit, pentru a solutiona rapid orice solicitare din partea contribuabililor, ca sa evite aglomerarile create la sediile administratiilor fiscale, in urma aplicarii prevederilor Ordonantei pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule. De la 1 iulie 2008, soferii se pot programa la reprezentantele Registrului Auto Roman pentru a efectua expertiza tehnica necesara la calculul taxei de poluare auto, care a intrat in vigoare de marti.


Citeste mai mult...

Veniturile la bugetul consolidat au urcat cu aproape 36%, la 74,78 miliarde lei, in primul semestru

Veniturile bugetului consolidat au urcat, in primul semestru, cu 35,69%, pana la 74,78 miliarde lei (20,38 miliarde euro), de la nivelul de 55,11 miliarde lei obtinut in primele sase luni din 2007, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Veniturile la bugetul de stat - care cuprind inclusiv sume si cote defalcate la bugetele locale - au continuat sa detina, si in primul semestru al acestui an, cea mai mare pondere (61,9%) in veniturile totale la bugetul general consolidat.

In plus, veniturile la bugetul de stat au sporit cu 37,83%, pana la 46,32 miliarde lei (12,62 miliarde euro), de la 33,6 miliarde lei, cat insumau in primele sase luni din 2007. O treime din veniturile la bugetul consolidat, mai precis 24,93 miliarde lei (6,79 miliarde euro), a provenit din veniturile atrase prin Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, asigurarile sociale de stat si bugetul asigurarilor pentru somaj, avansul fata de perioada similara din anul trecut fiind de 35,95%.

O crestere mai mica, de 11,44%, a fost inregistrata de veniturile proprii ale bugetelor locale, de la 3,17 miliarde lei pina la 3,53 miliarde lei (961,8 milioane euro).


Citeste mai mult...

Biocarburantii sunt in prezent singura solutie impotriva schimbarii climatice

Biocarburantii nu sunt unica sursa de energie regenerabila pentru inlocuirea petrolului in transporturi, insa reprezinta singura solutie pe termen scurt impotriva schimbarii climatice, a declarat duminica pentru AFP un putator de cuvant al Comisiei Europene. Obiectivul stabilit de Comisia Europeana, in ianuarie 2007, prevedea majorarea cotei resurselor regenerabile folosite in transporturi, la 10% pana in 2020, nu numai pentru biocombustibili, a declarat Ferran Tarradellas, purtator de cuvant al comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs.

Ministrii europeni ai energiei anuntasera anterior ca au "decoperit" ca obiectivul de 10% se refera la energia regenerabila si nu la biocarburanti."Nu a fost niciodata vorba de a preveni dezvoltarea anumitor tehnologii", a subliniat Tarradellas."Biocarburantii sunt solutia realista pentru a reduce dependenta Uniunii Europene fata de petrol pana in 2020", a afirmat Tarradellas."Insa portile raman deschise pentru alte surse de energie, cu conditia ca acestea sa fie regenerabile, ceea ce nu este cazul pentru electricitatea furnizata de centralele nucleare", a precizat purtatorul de cuvant.

Uniunea Europeana a fixat obiectivul de a reduce emisiile de gaze de sera cu 20% pana in 2020, de a majora la 20% cota energiei regenerabile din totalul consumului si de a reduce consumul cu 20%.


Citeste mai mult...

Case la pret-chilipir, oferite de spanioli romanilor

Un apartament de trei camere pe malul Mediteranei, mobilat, intr-un bloc de trei etaje cu garaj subteran, lift si piscina pe acoperis - 98.000 de euro, noteaza Gandul. Criza imobiliara din Spania a facut ca si piata romaneasca sa fie inundata de oferte de apartamente si vile in peninsula. Unele au fost traduse si preluate de agentii imobiliare romanesti. Pe internet, ofertele sunt impresionante ca numar: un singur site are, de pilda, 400 de tipuri variate de apartamente si vile. Preturile variaza in functie de "dotari".

De pilda, o vila in orasul Alicante (capitala provinciei cu acelasi nume) cu 8 dormitoare si 2.000 de metri patrati de teren, in care se includ o gradina exotica si o piscina, costa 700.000 de euro. Care sunt avantajele. Alicante este descrisa de agentiile de turism ca zona de litoral cu cele mai bune tratamente antistres. Dar exista si locuinte la preturi-chilipir. Daca n-ai atatia bani si nici nu-ti trebuie vila cu 8 camere, poti sa-ti alegi una in Cox, un orasel apropiat de Alicante, cu doar 6.000 de locuitori.

O vila noua cu 5 camere, terasa si garaj, costa 207.000 de euro. Vila este parte a unui cartier rezidential privat, pazit si cu acces restrans in incinta. Amplasamentul detine spatii verzi, piscine, zone de recreere, locuri de joaca pentru copii, parcari etc. Este situat la 10 minute de Marea Mediterana, inconjurat de porturi private pentru toate tipurile de ambarcatiuni de agrement, terenuri de golf, la 5 minute de intrarea pe autostrada si la 30 de minute de aeroportul international "Altel" (Alicante).


Citeste mai mult...

Magistrati cu pensie si salariu pana la 70 de ani

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit in ultima sedinta ca magistratii pot fi tinuti in functie, dupa varsta de pensionare, pana la 70 de ani, cumuland pensia cu salariul, dupa cum a declarat chiar presedintele CSM, Lidia Barbulescu. Aceasta prevedere referitoare la mentinerea in functie a magistratilor pana la varsta de 70 de ani este legala si bazata pe art. 83 alin.1 din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta norma se aplica si in cazul in care, la momentul numirii in functie a unor magistrati, legea prevedea o limita de varsta inferioara.

De asemenea, s-a mai decis ca dreptul la pensie si dreptul de a fi mentinut in functie dupa implinirea varstei de pensionare se nasc in momentul in care sunt indeplinite conditiile prevazute de legea in vigoare in acel moment. Iar, dupa cum preciza chiar presedinta CSM, "daca magistratul doreste sa se pensioneze, pleaca din sistem. In schimb, daca vrea sa revina in magistratura, poate cumula pensia cu salariul, la fel ca si celelalte categorii socio-profesionale". Totusi, ca sa ne asigure de maxima buna-credinta, CSM a precizat ca este necesar avizul anual si pentru situatia de a exercita o functie de conducere dupa implinirea varstei de 65 de ani.

Iar in ceea ce priveste procedura de solutionare a cererilor de mentinere in functie, dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de lege, a judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat ca cei aflati in aceasta situatie trebuie sa faca o cerere care se prezinta presedintelui instantei sau sefului  Parchetului la care functioneaza, cu cel putin 3 luni inainte de data implinirii varstei de 65 de ani.


Citeste mai mult...

Comisionul face diferenta dintre banci

Daca la nivelul dobanzii valorile sunt apropiate, in ceea ce priveste comisioanele, institutiile de credit din Romania au politici diferite, noteaza Cotidianul. Un sfert din dobanda si restul din comisioane. Cam asa este construita diferenta de rata dintre ofertele bancilor in ceea ce priveste creditele de nevoi personale. Chiar mai mult, in unele situatii, desi dobanda este mai avantajoasa, creditul este mai scump. Vina apartine comisioanelor. Intr-un exemplu, totul se traduce in felul urmator: BCR are o dobanda de 12,4%, iar UniCredit Tiriac de 12,95%, insa rata lunara la UniCredit este semnificativ mai mica decat la BCR.

Altfel spus, pentru un credit de 7.000 de euro contractat pe o perioada de cinci ani, la UniCredit platim cu 1.200 de euro mai putin per total sau cu 21 de euro mai putin in fiecare luna. Iar acest lucru se intampla pentru ca UniCredit aplica un singur comision de acordare de 3% in timp ce BCR are o suita de alte comisioane (de analiza dosar, de acordare, de administrare lunara si de risc lunar). Chiar si la modul general vorbind, cifrele arata ca responsabile pentru diferentierea ofertelor bancare sunt comisioanele.

Astfel, intre ofertele BCR, BRD, Raiffeisen, Bancpost, UniCredit Tiriac, Alpha Bank si Volksbank, de exemplu, nu exista o diferenta de dobanda mai mare de 1%. De altfel, cu doar doua exceptii, dobanzile sunt intre 12 si 12,5%. Cu toate acestea, pentru un credit de 7.000 de euro contractat pe o perioada de cinci ani, diferenta de rata lunara ajunge la bancile mentionate mai sus si la 50 de euro. Este cazul comparatiei intre UniCredit Tiriac si Volksbank. Din nou de vina este comisionul in contextul in care cea de-a doua institutie de credit percepe, pe langa comisionul de acordare, si un comision de risc valutar de 0,74% si unul de rezerva minima obligatorie de 0,15%.


Citeste mai mult...

Caramel Lounge vizeaza afaceri de un milion de euro din ciocolata si inghetata de lux, in 2009

Unicul importator de produse de ciocolata si inghetata de lux Venchi de pe piata autohtona, Caramel Lounge, va deschide in luna august, in Capitala, primul magazin propriu din tara si estimeaza pentru 2009 triplarea cifrei de afaceri pana la un milion de euro, potrivit reprezentantilor companiei."Piata ciocolatei si a inghetatei de lux artizanale autentice este la inceput in Romania, insa potentialul lor, asemenea tuturor produselor de lux este masiv. Astfel, estimam pentru anul 2009 o cifra de afacei de un milion de euro.

Venchi prin Caramel Lounge isi propune sa devina lider de piata in Romania pe segmental ciocolatei si al inghetatei de lux", a declarat directorul general al Caramel Lounge, George Balan. In primele sase luni ale anului 2008, Caramel Lounge a inregistrat o cifra de afaceri neta de 100.000 euro, iar pentru tot anul vizeaza sa atinga circa 300.000 euro. In 2009, compania vrea triplarea afacerilor ca urmare a extinderii retelei de magazine proprii. Venchi va deschide in august, in Bucuresti, prima chocogelaterie de pe piata romaneasca, un al doilea spatiu urmand sa fie inaugurat in anul 2009, la Constanta.

Magazinul din Bucuresti, amplasat pe Calea Victoriei, va avea o suprafata de 45 de metri patrati si va include si un laborator propriu de preparare a inghetatei. Magazinul din Constanta va avea o suprafata de 85 metri patrati, fiind situat intr-o zona principala a orasului."Spatiile sunt inchiriate, iar investitia intr-o chocogelaterie Venchi, care consta in cumpararea utilajelor si amenajarea spatiului, depaseste 150.000 de euro. Intentionam sa extindem reteaua de magazine proprii si in Brasov, Timisoara, Cluj si Iasi, unde deocamdata realizam doar distribuirea ciocolatei.


Citeste mai mult...

BCR modifica programul de lucru cu publicul

Banca Comerciala Romana (BCR) modifica programul de lucru cu publicul, incepand cu data de luni 14 iulie, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Modificarea este rezultatul unei analize a fluxurilor de clienti pe intervale orare, care a relevat ca acestia solicita serviciile BCR cu precadere pe parcursul dupa-amiezii. Programul de lucru cu publicul va incepe in toata reteaua BCR la ora 09.00 fata de ora 8.30 ca pana acum, clientii avand acces la serviciile bancare ale BCR pana cel mai tarziu la ora 18.30, in cursul saptamanii in functie de marimea unitatii.

Unitatile de marime medie vor fi deschise, in general, pana la ora 18.00. O parte dintre acestea vor lucra cu publicul pana la ora 17.30 ora pana la care sunt deschise si toate unitatile mici. In ziua de sambata, BCR va avea deschise unitatile mari, jumatate din unitatile medii si un numar redus de unitati mici care inregistreaza un numar semnificativ de operatiuni. Unitatile BCR care isi desfasoara activitatea in centrele comerciale, vor avea un program special similar centrelor comerciale unde sunt amplasate. Noul program de lucru va fi implementat si in unitatile nou infiintate, in functie de marimea acestora.

In ceea ce priveste programul centrelor de afaceri corporate, reprezentantii IMM-urilor pot interactiona direct cu managerii de relatii corporate dedicati de luni pana vineri intre orele 09.00 - 17.00, se mai precizeaza in comunicat.


Citeste mai mult...

Cosmote a lansat e-Bill, serviciul electronic de administrare a facturilor

Cosmote a  lansat serviciul gratuit e-Bill, prin intermediul caruia abonatii, atat rezidentiali cat si companii, pot consulta electronic facturile emise si pot obtine o serie de rapoarte personalizate, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Abonatii care activeaza e-Bill au la dispozitie un site dedicat, unde pot consulta facturile emise de la momentul activarii serviciului, precum si date statistice referitoare la numarul total al apelurilor realizate, rapoarte pentru fiecare numar de telefon detinut, costuri etc.

De asemenea, abonatii mai pot realiza, prin intermediul acestei aplicatii, statistici personalizate si pot descarca informatiile in fisiere de tipul PDF, TXT, XML sau EXCEL. Lista beneficiilor exclusive ale acestui serviciu mai include si notificarea printr-un e-mail in momentul emiterii unei noi facturi, cat si posibilitatea de a printa factura in intregime sau partial. Pentru a asigura securitatea informatiilor, serviciul e-Bill poate fi accesat numai cu ajutorul unui nume de utilizator si a unei parole, furnizate initial de companie si personalizate ulterior de catre abonat.

e asemenea, abonatii mai pot realiza, prin intermediul acestei aplicatii, statistici personalizate si pot descarca informatiile in fisiere de tipul PDF, TXT, XML sau EXCEL. Lista beneficiilor exclusive ale acestui serviciu mai include si notificarea printr-un e-mail in momentul emiterii unei noi facturi, cat si posibilitatea de a printa factura in intregime sau partial. Pentru a asigura securitatea informatiilor, serviciul e-Bill poate fi accesat numai cu ajutorul unui nume de utilizator si a unei parole, furnizate initial de companie si personalizate ulterior de catre abonat.


Citeste mai mult...

Criteriile de apreciere a salariatilor romani de catre patroni difera de la o regiune la alta

Studiile realizate de CNIPMMR releva ca in Romania criteriile de apreciere a salariatiilor de catre patroni sunt diferite in functie de regiune, in nord - est experienta fiind apreciata ca principalul avantaj al angajatului (80%), in timp ce in est competenta este mai apreciata (68%). Astfel, in sud-vest experienta conteaza pentru 57% dintre patroni in timp ce competenta, in aceeasi regiune este importanta pentru aproape 53% dintre intreprinzatori. Potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), o alta diferenta inregistrata in privinta criteriilor de apreciere a salariatului de catre angajator este "comportamentul respectuos", element care a fost mentionat ca fiind important pentru 44% dintre patronii din regiunea centru, insa pentru angajatorii din vest, acest criteriu este important doar pentru 8% dintre cei chestionati.

Potrivit Cartei Albe a IMM, se distinge o diferenta semnificativa in ce priveste conceptia patronului fata de cunostintele si abilitatile angajatilor. Acest criteriu este important pentru 38% dintre intreprinzatorii bucuresteni, in timp ce in regiunea nord - vest procentul angajatorilor care urmaresc aceste calitati la salariatii este de peste 75%. Totodata, inteligenta salariatului este apreciata de aproape 20% dintre patronii de firme din regiunea sud-est, acest element fiind mult mai important pentru patronii de intreprinderi din nord - est, adica 36%.

Diferente se inregistreaza in randul patronilor si cand vine vorba de studiile angajatilor. Astfel, in regiunea de nord - vest 35% dintre patronii tin cont de studiile absolvite in timp ce in nord doar 10% dintre angajatori apreciaza diploma detinuta de salariat. Potrivit Cartei, limbile straine cunoscute de angajat sunt importante pentru 6,25% dintre patronii din sud-est, insa in ce priveste regiunea nord - est acestea reprezinta un criteriu de apreciere pentru 23% dintre angajatori. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) Ovidiu Nicolescu a declarat pentru NewsIn ca discrepantele regionale in ce priveste opiniile fata de criteriile pe care angajatii ar trebui sa le indeplineasca se explica prin cultura antreprenoriala, care difera de la regiune la regiune, dar si prin nivelul diferit de dezvoltare.


Citeste mai mult...

BCR: Gradul de absorbtie a fondurilor europene ar putea depasi 60% din 2008

Gradul de absorbtie a fondurilor de la Uniunea Europeana (UE) ar putea depasi 60% din acest an, dupa ce in 2007 a fost de circa 21%, estimeaza analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) intr-un studiu publicat luni. Primele rezultate publicate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) arata o crestere considerabila a numarului de proiecte aprobate in cele sapte programe operationale, care cuprind 249 de proiecte cu o valoare totala de 2,08 miliarde euro, din care 1,77 miliarde euro reprezinta fonduri europene."Interesul ridicat al investitorilor privati, dar si al unor organisme de stat din domeniul educatiei si al administratiei locale pentru finantarile europene este demn de luat in seama in conditiile in care se estimeaza ca o absorbtie buna a acestor fonduri ar putea genera o crestere economica aditionala de 15%-20% in perioada 2007-2013", considera analistii de la departamentul de cercetare al BCR.

Fondurile europene alocate Romaniei in intervalul 2007-2013, inclusiv cele destinate agriculturii, sunt de aproximativ 30 miliarde euro, iar accentul principal este pus pe dezvoltarea rurala si regionala prin investitii in infrastructura. Astfel, 23,8% din fondurile europene sunt alocate in cadrul programelor operationale pentru infrastructura de transport, 23,5% pentru infrastructura de mediu, 19,4% pentru dezvoltare regionala, 18,1% pentru dezvoltarea resurselor umane, 13,3% pentru competitivitatea economica, 1,1% pentru capacitatea administrativa si 0,9% pentru asistenta tehnica, potrivit datelor MEF."Consideram ca o absorbtie buna a fondurilor europene este obiectivul major pentru urmatorii ani, fereastra de oportunitate pentru accesarea acestora fiind limitata in timp.

Printre efectele macroeconomice benefice ale unor intrari consistente de fonduri europene se numara limitarea presiunilor de depreciere a leului si mentinerea monedei nationale intr-un interval stabil pana la intrarea in mecanismul ERM II, cresterea in continuare a lucrarilor de constructii pe seama investitiilor in infrastructura si un avans consistent al produsului intern brut (PIB)", sustin analistii BCR. Totodata, fondurile europene pot produce mutatii majore si definitive in structura satului romanesc, indepartandu-l de agricultura de subzistenta si facand posibila o apropiere de agricultura moderna, orientata spre cerintele pietei, si de industria prelucratoare ce va absorbi tot mai multa forta de munca din zona rurala, se mai arata in studiu.


Citeste mai mult...

ABN Amro a derulat tranzactii cu 2 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera

ABN Amro este singura banca din Romania care tranzactioneaza in prezent certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA) si a derulat din martie pana in prezent tranzactii cu peste 2 milioane de certificate pentru firmele romanesti, a spus Adrian Dragan, Corporate sales in cadrul ABN AMRO Romania."Operatorii romani inca nu stiu ce pot face cu aceste certificate insa, in functie de infomatiile care vor fi in piata, numarul tranzactiilor va creste. Ne asteptam ca primii interesati sa fie operatorii puternici de la noi care au detineri importante de certificate si valori mari pe piata.

Acestia nu vor ramane la tranzactii simple de vanzare-cumparare, ci vor efectua si unele mai complicate de genul: imprumuturi pe baza de EUA ori tranzactii swap intre EUA/CER", a mentionat Dragan. Certificatele de emisii de gaze de sera pentru anul 2008 nu au fost alocate inca in 20 de tari ale Uniunii Europene, printre care si in Romania, dar ele vor fii alocate cel tarziu pana la sfarsitul anului, conform oficialilor din cadrul Ministerului Mediului. Aceasta diferenta poate fii arbitrajata de catre companii generand un profit pentru acestea.

Estimam ca piata se va maturiza si va elimina aceste posibilitati de arbitrajare si recomandam companiilor sa incheie tranzactii intr-un interval cat mai scurt pentru a putea beneficia de aceste avantaje, cei mai rapizi fiind avantajati". a mentiona


Citeste mai mult...

Erste: Perspectiva economiei romanesti ramane pozitiva, in conditiile dificile actuale

Economiile tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE), intre care se numara si Romania alaturi de Bulgaria, Croatia si Serbia, nu au fost afectate, in general, de tendinta descendenta a economiei globale, considera analistii Erste Bank intr-un raport publicat luni. Raportul Erste arata ca piata din Romania prezinta potential pentru cei indrazneti. "Imaginea performantei macroeconomice ramane oarecum negativa, insa situatia contului curent ridicat nu este o situatie ireversibila, conform datelor recente, daca masurile implementate pot intradevar stimula cresterea exporturilor si limita importurile.

In particular, situatia inca solida din sectorul investitiilor este un semnal promitator", se arata in raportul Erste."Desi o usoara incetinire este probabil sa fi fost inregistrata in trimestrul II, aceasta se datoreaza cauzelor ce tin de ciclicitate, in opinia noastra. Pentru acest ciclu economic, varful a fost deja atins, iar cresterea economica isi va modera amplitudinea in urmatoarele trimestre", spune directorul de cercetare pentru pietele de capital din ECE, in cadrul Erste Bank, Henning Esskuchen.

El a enumerat printre motive cresterile dobanzilor, care ar trebui sa inceapa sa aiba efect, dificultatile de pe piata fortei de munca, ce reprezinta o bariera pentru continuarea cresterilor economice, care depasesc potentialul real, si preturile ridicate la energie si alimente, ce reduc puterea reala de cumparare a consumatorilor."Procesul de recuperare este fundamental pentru a sustine o rata de crestere economica peste nivelul celei inregistrate de pietele dezvoltate", mai spune Esskuchen. Analistii Erste Bank sunt, inca, de parere ca incetinirea cresterii economice in ECE este mai degraba rezultatul ciclulu economic, decat al impactului direct al crizei globale din prezent."Inflatia continua sa fie o problema pe toate pietele, dar daca avem de ales intre economiile afectate de inflatie, pietele din ECE raman o optiune, si asta nu numai pentru ca inflatia este insotita de cererea interna si cresterea economica aferenta.


Citeste mai mult...

Executivul Uniunii Europene propune un program de reducere a TVA-ului pentru serviciile locale

Toate statele membre ale Uniunii Europene ar putea reduce taxa pe valoare adaugata (TVA) pentru unele servicii oferite la nivel local, de la tunsori la mesele la restaurant, potrivit propunerilor publicate de Comisia Europeana, informeaza Reuters. Studiile arata ca reducerea TVA-ului pentru serviciile locale nu vor afecta competitia sau pietele interne ale Uniunii Europene, a mai precizat executivul Uniunii Europene. Comisarul european pentru taxe, Laszlo Kovacs, incearca sa transforme un pachet de reduceri temporare ale taxelor intr-un plan coerent si permanent, astfel incat fiecare stat sa aiba posibilitatea de a reduce taxele pentru aceleasi bunuri si servicii.

Programul actual de reducere a taxelor pentru unele servicii locale, utilizat in 18 tari, va expira in 2010. Nivelul standard al TVA-ului este de 15%. Proiectul de lege elaborat de Kovacs va trebui sa fie aprobat in unanimitate de statele Uniunii, insa Germania a anuntat in repetate randuri ca se opune din principiu unei coborari a taxelor. Kovacs a fost optimist ca ministrii de finante vor putea adopta propunerea pana la mijlocul anului 2009, pentru a putea fi pus in practica din 2011, din moment ce nicio tara nu este obligata sa implementeze reducerile de taxe.

rogramul actual de reducere a taxelor pentru unele servicii locale, utilizat in 18 tari, va expira in 2010. Nivelul standard al TVA-ului este de 15%. Proiectul de lege elaborat de Kovacs va trebui sa fie aprobat in unanimitate de statele Uniunii, insa Germania a anuntat in repetate randuri ca se opune din principiu unei coborari a taxelor. Kovacs a fost optimist ca ministrii de finante vor putea adopta propunerea pana la mijlocul anului 2009, pentru a putea fi pus in practica din 2011, din moment ce nicio tara nu este obligata sa implementeze reducerile de taxe.


Citeste mai mult...

Activele fondurilor de pensii facultative au crescut in iunie cu 16,25%, pana la 40,1 milioane lei

Valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 16,25% in luna iunie, pana la 40,14 milioane lei (11 milioane euro), potrivit datelor publicate de arbitrul pensiilor private. La data raportarii, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numarul total de participanti atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 110.316 la 30 iunie, dupa cum arata datele publicate de CSSPP. AZT Moderato a atras 19.836 de participanti pana la finalul lunii iunie si a ajuns la o valoare a activului net de 7,2 milioane lei, ING Clasic avea 16.959 de participanti si un activ net de 7,03 milioane lei, AZT Vivace - un activ net de 4,42 milioane lei si 15.443 participanti, iar Pensia Mea - 7.372 de participanti, cu un activ de 2,99 milioane lei.

ING Optim, cu un activ net de 5,16 milioane lei, a devenit liderulpietei dupa numarul de clienti, cu 25.686 de participanti atrasi. Dupa criteriul activului net, lider al pietei ramane BCR Prudent, care a ajuns la finalul lunii iunie la un activ net de 13,23 milioane lei, de la cei 24.712 de clienti ai sai. OTP Strateg, care a facut prima raportare la CSSPP la sfarsitul lunii noiembrie 2007, a afisat pentru finalul lunii iunie un numar de 308 de participanti si un activ net de 88.732 lei. Cea mai mare crestere fata de luna anterioara a fost inregistrata in mai de ING Optim, ale carui active nete au sporit cu 44,34%.


Citeste mai mult...

Microsoft vrea sa redeschida negocierile pentru preluarea Yahoo

Microsoft a anuntat ca ar vrea sa redeschida negocierile pentru o preluare integrala sau partiala a Yahoo, dar numai daca este ales un nou consiliu director al Yahoo, ceea ce sustine intentiile investitorului Carl Icahn, potrivit Reuters. Microsoft, care a intrerupt discutiile pentru preluarea Yahoo la inceputul lui mai, dupa ce oferise 47,5 miliarde dolari pentru preluarea Yahoo, a aratat ca va reincepe imediat negocierile daca la adunarea generala a actionarilor acesteia, din august, este ales un nou consiliu director.

Miliardarul financiar Icahn, actionar important al Yahoo, care vrea o inlocuire a consiliului director al Yahoo, a aratat, luni, intr-o scrisoare deschisa, ca a discutat frecvent cu directorul general al Microsoft, Steve Ballmer."Steve mi-a spus clar ca, daca este ales un nou consiliu director, este interesat sa discute despre o tranzactie majora cu Yahoo", inclusiv cumpararea functiei de motor de cautare pe internet a Yahoo, cu garantii financiare importante, sau chiar o cumparare integrala a Yahoo, a spus Icahn, citat de Reuters.

Microsoft a aratat, totodata, ca este prematura o discutie a detaliilor, cum ar fi a pretului oferit pentru Yahoo. Ultima oferta pe care o facuse Microsoft a fost de 33 dolari/actiune, dar reprezentantii Yahoo au cerut 37 dolari/actiune. Stirea a determinat o scumpire cu cel putin 10% a titlurilor Yahoo, in deschiderea sedintei de tranzactionare de pe piata Nasdaq. Astfel, actiunile Yahoo s-au scumpit cu 2,22 dolari, pana la 23,57 dolari/titlu. Actiunile Microsoft s-au scumpit cu 29 de centi, pana la 26,27 dolari.


Citeste mai mult...

Ajutoarele de stat pentru crearea de locuri de munca si crestere economica nu mai trebuie notificate

Comisia Europeana a adoptat, luni, un regulament prin care aproba automat ajutoarele de stat pentru locuri de munca si crestere economica, prin care li se permite tarilor membre sa acorde un astfel de sprijin fara notificarea prealabila a Comisiei, potrivit unui comunicat al institutiei europene. Regulamentul care va intra in vigoare in saptamanile viitoare aproba automat o serie de masuri de ajutor pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), cercetare, inovare, dezvoltare regionala, formare, ocuparea fortei de munca si capitalul de risc.

De asemenea, regulamentul autorizeaza ajutoarele pentru protectia mediului, promovarea spiritului antreprenorial si masuri care abordeaza problema dificultatilor cu care se confrunta femeile de afaceri privind accesul la finantareRegulamentul va produce efecte la 20 de zile dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial, dand statelor membre posibilitatea sa acorde imediat ajutoare mai bine directionate. De altfel, comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat ca a fost creat un cadru clar care va avea efecte pozitive in domenii precum competitivitatea si protectia mediului."Aceste noi norme instituie un cadru clar care sa permita statelor membre acordarea unor ajutoare de stat concentrate asupra crearii locurilor de munca, impulsionarii competitivitatii si imbunatatirii mediului, fara a fi deloc necesara implicarea Comisiei", a declarat comisarul european pentru concurenta.

De asemenea, acest document reprezinta o contributie la Legea privind intreprinderile mici, adoptata de Comisie in iunie 2008, statele membre avand posibilitatea sa sprijine IMM-urile in diferitele etape ale dezvoltarii lor, prin acordarea a 26 de categorii de ajutoare.


Citeste mai mult...

Banca Transilvania si-a sporit profitul net cu 40% in primul semestru, la 111,4 milioane lei

Banca Transilvania (BT) a obtinut in primele sase luni ale acestui an un profitul net de 111,43 milioane lei (30,36 milioane euro), in crestere cu 40% fata de acelasi interval din 2007, pe fondul unui avans al veniturilor cu 30%, arata rezultatele preliminare si neauditate ale bancii. In primele sase luni din, Banca Transilvania obtinuse un profit net de 79,55 milioane lei. Profitul brut a crescut cu 41% in primele sase luni ale acestui an fata de acelasi interval din 2007, pana la 131,45 milioane lei.

La sfarsitul lunii iunie, activele bancii au ajuns la 15,8 miliarde lei (4,33 miliarde euro), in crestere cu 14% fata de decembrie 2007, cand insumau 13,87 miliarde lei. Comunicatul bancii mentioneaza ca profitul din primul semestru a fost obtinut prin contributia directa a tuturor celor patru linii de business (retail, IMM, corporate si divizia pentru medici), prin rezultatele "foarte bune" obtinute din trezorerie, precum si prin controlul si monitorizarea riguroasa a activitatii de creditare.

Veniturile totale nete ale bancii au crescut in primul semestru al acestui an cu 30% fata de intervalul similar din 2007, pana la 490,14 milioane lei. In acelasi timp, chetuielile companiei au crescut cu 27%, de la 282,12 milioane lei cat erau in primele sase luni din 2007 pana la 358,69 milioane lei in primul semestru al acestui an."In ciuda climatului international negativ si a situatiei pietei de capital, banca a inregistrat rezultate foarte bune, cu focus pe consolidarea bancii, pe profitabilitate si pe succesul liniilor de afaceri.


Citeste mai mult...

Comisarul european Viviane Reding ar putea impune limitarea tarifelor la SMS la maximum 5 eurocenti

Operatorii de telefonie mobila ar putea fi nevoiti sa reduca tarifele pentru trimiterea de SMS-uri in statele membre UE la maximum 5 eurocenti, a spus comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding intr-un interviu acordat Welt am Sonntag. Pana la 1 iulie 2008 operatorii europeni de telefonie mobila puteau reduce benevol tarifele pentru trimiterea de SMS-uri si transferul de date in strainatate, potrivit unei recomandari a comisarului Viviane Reding. Cum acest lucru nu s-a realizat in mod satisfacator, Reding ia acum in considerare elaborarea unei directive UE care sa-i oblige pe operatori sa reduca aceste tarife, potrivit Welt am Sonntag."Operatorii aveau timp pana pe 1 iulie sa reduca benevol tarifele, fara prea mari rezultate.

Tarifele de roaming pentru un SMS au scazut de la 29 la 28 eurocenti. Acesta este cu adevarat un semn al slabiciunii fortelor de autoreglementare ale bransei. Asa ca acum voi fi nevoita sa lucrez impreuna cu Parlamentul si cu Consiliul European la o directiva privind reducerea acestor tarife", a spus Reding."Tocmai am primit un proiect al ministrului danez al telecomunicatiilor, care propune limitarea tarifelor la trimiterea de SMS-uri in statele membre UE la 5 eurocenti. Interesant", a comentat Reding.

Ea a explicat ca, la fel ca in cazul tarifelor la convorbirile in roaming, are de infruntat reticenta operatorilor, care sunt capabili sa dezlantuie un "tsunami" impotriva acestor initiative."I-am avertizat demult pe operatorii de telefonie mobila si le-am cerut sa nu practice tarife exorbitante pentru convorbirile in roaming. Timp de patru ani nu au reactionat. In asa un caz trebuie actionat. Si trebuie sa ramai in picioare chiar si in timpul furtunii. Puteti sa ma credeti ca forta combinata a operatorilor din intreaga Europa s-a napustit asupra mea cand am vorbit pentru prima data de reducerea tarifelor de roaming.


Citeste mai mult...

Ministrul mediului, poluat cu o limuzina de 40.000 de euro

Attila Korodi a semnat un contract pe un an cu Automobile Bavaria prin care a primit gratis un BMW, noteaza Evenimentul Zilei. Ministrul mediului Attila Korodi isi va termina mandatul in cadrul guvernului Tariceanu la volanul unui BMW Serie 5, in valoare de peste 40.000 de euro. Masina nu este proprietatea ministrului, ci a fost primita "in teste" de la dealerul Automobile Bavaria. Motivul invocat de Korodi pentru decizia de a accepta sa foloseasca masina este legat de caracteristicile tehnice ale acesteia: autoturismul BMW 520 dispune de sistemul EfficientDynamics, care o face, in viziunea ministrului, o masina ecologica, cu o cantitate de emisii de noxe de 136 de grame pe kilometru.

Masina i-a fost data spre folosinta Ministerului Mediului printr-un contract incheiat pe un termen de un an. "In contract se specifica faptul ca masina va fi folosita de ministrul mediului", sustin oficialii Automobile Bavaria. In plus, in act se mentioneaza ca intelegerea poate fi prelungita. Masina este inscriptionata lateral si pe spate cu insemnele Automobile Bavaria. Specialistii din publicitate considera ca intelegerea dintre Automobile Bavaria si Ministerul Mediului este o campanie de promovare neconventionala, care ar putea aduce castig producatorului auto.

Korodi nu este la prima actiune de acest gen. De cand a preluat fotoliul de la Ministerul Mediului, masina sa personala, un Renault Megane din 2000, abia daca a mai fost condusa de el. Anul trecut, Korodi a primit alte doua masini in teste: un SAAB 9-5 pe biocombustibil si o Honda Civic Hybrid. Daca autoturismele Honda si Saab au adus tehnologii noi de protectie a mediului neexperimentate inca de romani, pe piata de la noi exista multe autoturisme care au cantitati de emisii mai mici decat BMW-ul folosit in prezent de Korodi, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA).


Citeste mai mult...

Destinatiile scumpe din Grecia, tot mai preferate de romani

Optiunile romanilor pentru vacanta de vara petrecuta in tara-gazda a primei olimpiade s-au schimbat in 2008. Acestia prefera insule mai scumpe, mai elevate din punctul de vedere al conditiilor oferite: cazare, plaja si masa, noteaza Adevarul. Tour-operatorii care vindeau foarte bine destinatii ieftine precum Paralia-Katerini si Halkidiki spun ca cererea pe acest segment a scazut chiar si cu 30%. Hotelurile de trei si patru stele, eventual cu demipensiune, sunt ceea ce cauta, mai nou, romanii in Grecia.

Insulele preferate sunt: Zakynthos, Corfu, Rodos si Creta. Cristian Pandel, directorul agentiei Christian Tour, spune ca destinatiile ieftine nu mai merg ca anul trecut, iar romanii nu mai cumpara sejururi individuale. "Ori se duc pe cont propriu si se cazeaza la gazde, ori vin prin agentii si vor oferte mai de calitate, dar si mai scumpe", mai precizeaza acesta. Hotelurile de trei si patru stele, eventual cu demipensiune, sunt ceea ce cauta, mai nou, romanii in Grecia. Insulele preferate sunt: Zakynthos, Corfu, Rodos si Creta.

Preferintele in privinta concediului sau vacantei in Grecia incep sa se schimbe treptat. Daca pana acum erau preferate sejururile in Halkidiki si in Paralia Katerini, acestea fiind cele mai ieftine oferte de pe piata, cu preturi in jurul a 100 de euro de persoana pentru un sejur de sase nopti plus transport, acum romanii vor altceva."Am inregistrat scaderi de circa 30% pe aceste destinatii, desi pretul excursiilor optionale care se faceau din Paralia-Katerini a fost redus la jumatate. Avem inca 700 de turisti pe saptamana, dar fata de anul trecut, alte insule sunt la mare cautare acum", spune Cristian Pandel, directorul agentiei Christian Tour, unul dintre cei mai mari tour-operatori pe Grecia.


Citeste mai mult...

Angajatii isi doresc mai mult decat bani

Angajatii din ziua de azi nu mai pot fi comparati cu cei care lucrau acum 20 de ani. Ei isi doresc mai mult decat un loc de munca stabil, vechime in cadrul aceleiasi organizatii si o pensie sigura. Angajatii din 2008 se raporteaza la alte sisteme de recompensa si au alte cerinte de la angajator. Ei schimba mai usor slujba, localitatea in care lucreaza, domeniul de activitate. In aceste conditii, se pune problema fidelizarii angajatilor prin diversificarea recompenselor. Conform unui studiu realizat de o firma clujeana de consultanta in resurse umane, 61.3% dintre angajati isi schimba locul de munca din motive legate de promovarea si dezvoltarea profesionala - problema principala pentru majoritatea angajatilor fiind dificultatea de a avansa in cariera (40%).22.3% dintre respondenti au invocat motive de natura organizationala - modificarea atributiilor, nerespectarea promisiunilor facute de catre angajator, iar 16.4% au afirmat ca motivele schimbarii locului de munca au fost de natura financiara.

Importanta in alegerea unui loc de munca au, din ce in ce mai mult, aspecte precum mediul de lucru, echipa, relatia cu superiorul, bonusuri sau participarea la traininguri. In cadrul interviului de angajare, in special pentru pozitiile de entry level, aplicantii se informeaza asupra posibilitatilor de a participa la cursuri si tind sa aleaga acele companii care ofera specializare. Posibilitatea de a lucra intr-o echipa dinamica, oportunitatile de traininguri si dezvoltare personala, relatia cu superiorii si participarea la procesul decizional sunt factori hotaratori in schimbarea locului de munca.

Locul de munca nu mai este doar o sursa de venit, ci si parte a vietii de zi cu zi. In aceste conditii, devin din ce in ce mai importante interactiunea sociala, afectiunea, securitatea, stima si implinirea la locul de munca.


Citeste mai mult...

BCR Banca pentru Locuinte isi poate incepe activitatea

BCR Banca pentru Locuinte a primit avizul de functionare din partea BNR, devenind a treia banca de economisire si creditare in domeniul locativ din Registrul institutiilor de credit al Bancii Nationale, alaturi de Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, care ar putea fuziona. Noul jucator de pe segmentul produselor de economisire-creditare se va diferentia de concurenta prin furnizarea de produse "la pachet" cu alte produse ale grupului BCR. Banca pentru Locuinte va folosi locatiile bancii comerciale si vrea sa asigure clientilor o oferta mai diversificata decat ceilalti doi concurenti.

Subsidiara BCR BpL, a fost infiintata in aprilie, capitalul social fiind subscris de doi actionari - BCR (80%) si Bausparkasse der Osterreichischen Sparkassen Aktiengesellschaft, banca de locuinte a grupului Erste. Conducerea BCR Banca pentru Locuinte va fi asigurata de Petre Tulin, fost presedinte al HVB BpL. Administratorii societatii sunt Martin Skopek (cetatean ceh - presedinte), Christian Reingruber (cetatean austriac - vicepresedinte), Astrid Kratschmann (cetatean austriac - membru), Roman Kracik (cetatean ceh - membru), Dorin-Eugen Cojocaru (cetatean roman - membru), Schuster Karmen Gudrun (cetatean german), Erwin Bernhard (cetatean german), potrivit Mediafax.

BCR a finalizat, deja, procesul de testare de produse, prin intermediul agentiilor proprii, si este in faza de analiza a rezultatelor, potrivit reprezentantilor bancii, care au precizat ca mai multe informatii vor fi furnizate la lansarea oficiala a subsidiarei. BCR BpL a testat o serie de produse, care asigurau dobanzi de 2-3% in perioada de economisire si prevedeau dobanzi de 5-6% pentru creditele acordate. Oferta concurentilor cuprinde Bauspur Constant, Bauspur Avantaj si Avantaj 18, de la HVB Banca pentru Locuinte, si trei tipuri de credite - Locativ, Intermediar si Anticipat - de la Raiffeisen Banca pentru Locuinte.


Citeste mai mult...

Pietele mobile ar putea fi amenajate in Bucuresti in urmatoarele saptamani

Pietele mobile, unde se vor comercializa produse agroalimentare autothtone, ar putea fi amenajate in urmatoarele saptamani in Bucuresti, potrivit unui proiect al ministerului Agriculturii, sprijinit de Primaria Capitalei si Federatia Agrostar, au anuntat reprezentantii celor trei institutii. Prin aceasta masura, destinata facilitarii accesului direct al producatorilor autohtoni la cumparator, se spera combaterea speculei si scaderea preturilor la produsele agroalimentare. Potrivit presedintelui Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, preturile acestor produse, comercializate de regula de intermediari in pietele deja existente, sunt cu mult mai mari decat preturile la producatorii autohtoni.

Totodata, Stefan Niculae a declarat ca 80% din produsele agroalimentare de pe piata locala provin din import si sunt scumpe."Prin acest proiect urmarim accesul direct al producatorilor autohtoni la consumatori. De asemenea , masura vizeaza eliminarea speculei din piete, respectiv diminuarea preturilor la alimente", a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.  In plus, "prin aceste piete vom suplini lipsa spatiilor agroalimentare de proximitate punand la dispozitia bucurestenilor produse proaspete", a spus edilul sef al Capitalei.

Acesta a mai adaugat ca spera ca amenajarea pietelor mobile sa se concretizeze "la nivel de saptamani". Pietele vor fi organizate numai in anumite zile si intre anumite ore. La randul sau, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos a anuntat ca, in urmatoarele zile, un grup de lucru din ministerul de resort si reprezentanti ai Agrostar se vor intalni pentru a stabili detaliile referitoare la pietele mobile.


Citeste mai mult...

Atac online in plina desfasurare asupra clientilor Raiffeisen Bank

Clientii Raiffeisen Bank au fost din nou luati la tinta de infractorii cibernetici: un mail expediat de la adresa de mail security@raiffeisen-online.com contine un fisier atasat, de tip html, care deschide o pagina foarte asemanatoare cu cele de pe site-ul oficial al bancii http://www.raiffeisen-online.ro/. Pe pagina web respecitva, care contine logo-ul bancii, clientilor li se cere sa completeze un formular pentru a "verifica validitatea accesului la contul dumneavoastra online", noteaza Gandul.

Evident, formularul contine numarul complet al cardului, codul de utilizator si parola clientului. Ironic, atacatorii au lasat pe pagina respectiva si indemnul cat se poate de autentic adresat de Raiffeisen clientilor sai: "Raiffeisen Online nu-ti va solicita niciodata toate cifrele din seria cardului tau de debit ONLINE (pe o pagina a website-ului). Intr-un asemenea caz te rugam sa contactezi de indata serviciul suport clienti Raiffeisen Online". Adresa de mail seamana extrem de mult cu cea reala, singura diferenta fiind domeniul (.com in loc de .ro).

In plus, pagina web pe care li se cer clientilor datele personale este si ea foarte reusita, iar dupa furtul numarului de card clientii sunt redirectionati pe paginile oficiale ale Raiffeisen, asa ca sansele de succes ale atacului sunt destul de mari. In aceste conditii, faptul ca pe pagina principala de internet a bancii nu se publicase pana ieri la ora 16 nici un anunt cu privire la atacul aflat in plina derulare usureaza mult sarcina infractorilor.


Citeste mai mult...

Cum pot face romanii speculatii pe aur

Profitul pe contractele futures pe aur de la Bursa din Sibiu poate ajunge la 300%, daca previziunile analistilor Erste Bank cu privire la metalul galben se adeveresc, noteaza Cotidianul. Cresterea pretului la aur poate fi speculata foarte bine la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex). Si asta pentru ca doar aici exista contracte futures avand drept activ aurul. Spre exemplu, in prezent, aurul este cotat la 910,5 dolari uncia la contractele futures cu scadenta septembrie si la 901,8 dolari uncia la contractele futures cu scadenta decembrie.

Pentru aceeasi perioada de timp, analistii Erste Bank vad pretul aurului la 1.200 dolari uncia. Deci, in fapt, o crestere de peste 33%. Marimea contractului futures la Sibiu este de o uncie (31,10 grame). Pentru a cumpara un contract futures, sa spunem pentru scadenta decembrie 2008, un investitor trebuie sa investeasca doar marja pe contract de 200 de lei (la preturile actuale cotatia aurului este de 901,8 dolari uncia). Daca in decembrie pretul aurului ar ajunge la 1.200 de dolari (asa cum previzioneaza analistii Erste Bank), investitorul ar castiga in plus 298,2 dolari.

Raportati la investitia initiala de 87 de dolari, asta inseamna un profit de 300%, in doar 6 luni. Marja pe contract, pe care o plateste un investitor, reprezinta riscul de crestere sau de scadere al acelui contract. Valoarea acestei marje poate fi insa mai mare, in functie de casa de brokeraj. "Intercapital percepe o marja la contractele futures pe aur cu 25% mai mare decat cea anuntata de Bursa din Sibiu. Cum marja anuntata de ei este de 200 de lei, la Intercapital ea este de 250 de lei", ne anunta Alexandra Ichim, trader Intercapital.


Citeste mai mult...

Studentii de la Spiru Haret, in practica la Romanian International Bank

Primii studenti ai Facultatii de Finante si Banci din cadrul Universitatii "Spiru Haret" si-au inceput stagiul de practica la RIB. Anul acesta, 8 studenti ai Facultatii de Finante si Banci din cadrul Universitatii "Spiru Haret" vor beneficia de instruire  din partea profesionistilor din cadrul Romanian International Bank, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Criteriile de selectie a studentilor ce fac practica la RIB au fost bazate exclusiv pe rezultatele scolare si pe conduita academica, fiecare student beneficiind de un stagiu complet de practica de 3 saptamani, 6 h/zi.

Astazi a inceput perioada de practica pentru cei 8 studenti care au intrunit conditiile de eligibilitate. La sfarsitul perioadei de practica studentii vor primi adeverinte de efectuare a stagiului de practica si vor avea posibilitatea de a ramane intr-o baza de date proprie in vederea recrutarii ulterioare."Prin acest proiect ne dorim ca tinerii sa ia contact cu realitatea bancara pentru a putea face o alegere justa in ceea ce priveste cariera lor profesionala", au declarat reprezentantii bancii.

stazi a inceput perioada de practica pentru cei 8 studenti care au intrunit conditiile de eligibilitate. La sfarsitul perioadei de practica studentii vor primi adeverinte de efectuare a stagiului de practica si vor avea posibilitatea de a ramane intr-o baza de date proprie in vederea recrutarii ulterioare."Prin acest proiect ne dorim ca tinerii sa ia contact cu realitatea bancara pentru a putea face o alegere justa in ceea ce priveste cariera lor profesionala", au declarat reprezentantii bancii.


Citeste mai mult...

Pentru a-si pastra angajatii firmele majoreaza salariile

In ultima vreme analistii au remarcat ca tot mai multi angajatori sunt dispusi sa-si sacrifice profitul pentru a-si pastra personalul calificat, noteaza Adevarul. Cu toate ca induce efecte negative asupra inflatiei, cresterea salariilor este departe de a se tempera. In mai, salariul mediu net a ajuns la 1.248 lei. Teama managerilor companiilor autohtone de a nu-si pierde angajatii constituie principalul factor de stimulare salariala. Ba mai mult, angajatorii sunt dispusi sa sacrifice profitul companiei pentru a-si pastra personalul calificat."S-a discutat de cresterea salariilor din sectorul privat peste avansul mediu al productivitatii.

Sunt manageri care au inteles ca-si pot mentine personalul calificat prin scaderea profitului si cresterea salariilor", a declarat pentru "Adevarul" Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. De aceeasi parere este si Eugen Radulescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Lipsa locurilor de munca reprezinta o presiune asupra cresterii salariilor in urmatoarea perioada. Oamenii pleaca afara sa munceasca si raman foarte multe locuri vacante.

Astfel, angajatorii sunt nevoiti sa majoreze salariile", a spus consilierul guvernatorului bancii centrale. Salariul mediu nominal net realizat in luna mai a crescut cu 23,3% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut. Astfel, nivelul acestuia a atins in a cincea luna a anului o valoare de 1.248 lei, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in activitatile de intermedieri financiare, valoarea castigului salarial mediu nominal net fiind de 3.636 lei.


Citeste mai mult...

Canada elimina vizele pentru romani

Potrivit oficialilor romani si canadieni, Canada va elimina vizele de vizitator pentru cetatenii romani peste numai cateva luni, noteaza Evenimentul Zilei. Vazut de la Bucuresti, acest eveniment va fi tratat, in mod cert, ca un succes diplomatic si va fi, probabil, un argument puternic in strategia de convingere a Departamentului de Stat din SUA. Dinspre Canada, lucrurile nu sunt tot atat de limpezi. Fara a risca sa dau procentaje, pot spune doar ca reactiile romanilor canadieni sunt in alb si negru.

Alb, adica in favoarea eliminarii vizelor, si negru, pentru mentinerea status-quo-ului. Acest subiect a fost dezbatut si de publicatia romaneasca din Canada, "Acasa". Aceasta a prezentat in urma cu cateva luni argumente impotriva renuntarii la vizele pentru cetatenii romani. La vremea aceea discutia a  pornit de la presupusa crima a unui cetatean roman din Italia, Remus Mailat. Reactiile care au urmat articolului din numarul 5 al ziarului "Acasa" au aratat ca o astfel de dezbatere era necesara.

De atunci a trecut mai bine de o jumatate de an, iar eliminarea vizelor este aproape un fapt. In primul rand, ar fi o Canada mai vesela, cel putin in perioada de vacante. Multi si-ar primi in vizita fratii, surorile sau prietenii carora li s-a refuzat intrarea pe motive de varsta sau legaturi materiale firave cu Romania. Generatia a treia s-ar urca in avion fara sa mai treaca pe la Ambasada din Bucuresti si fara sa mai plateasca taxele care, pentru multi, insemnau o jumatate de pensie. In al doilea rand, am putea fi o comunitate mai prospera avand in vedere ca oamenii de afaceri romani ar putea prospecta oportunitatile canadiene cu mai multa usurinta.


Citeste mai mult...

IpoteciDirect vrea sa intermedieze credite de 18 milioane euro in acest an

Brokerul de credite IpoteciDirect mizeaza pe o valoare a creditelor intermediate de 18 milioane euro in acest an, dupa ce a intermediat deja imprumuturi de 2,7 milioane euro in primele doua luni de activitate, a anuntat, marti, compania. Rata de aprobare a dosarelor gestionate de brokerul de credite este de 81%, peste media pietei, de 70%. Pana in 2012 compania vrea sa atinga o cota de piata de 8% si sa intermedieze credite de 600 milioane euro, sustin reprezentantii companiei."In prezent, numai patru din 100 de romani apeleaza la un consultant financiar, fata de pietele dezvoltate din Europa unde ponderea este cuprinsa intre 40 si 70%.

Conform estimarilor IpoteciDirect, ponderea intermedierilor de credite urmeaza sa creasca de la 7-8% in 2009 la aproximativ 20% in urmatorii patru ani", a spus analistul financiar al companiei, Raluca Dobre. Compania vrea sa deschida doua noi centre ipotecare in Bucuresti in acest an, iar din 2009 intentioneaza sa-si extinda reteaua la nivel national, urmand sa deschida 16 centre ipotecare pana in 2012. Ipoteci Direct a fost lansata in mai 2008, cand si-a deschis primul centru ipotecar in Bucuresti.

Compania este membru al International Union For Housing Finance (IUHF) si urmeaza sa devina membru al Asociatiei Brokerilor de Credite (ABC). Unul dintre actionarii principali ai companiei este Adam Niewinski, fondatorul celei mai mari retele de consultanti de credite si instrumente financiare din Polonia.


Citeste mai mult...

Medicii romani pot castiga peste 6.000 de euro in Norvegia

Angajatii romani din domeniul medical pot castiga, in Norvegia, salarii care variaza intre 3.200 si 6.000 de euro, in functie de gradul de specializare pe care il au, la care se aduga un extra bonus de pana la 200%, potrivit companiei romano-norvegiene de recrutare Noro Consulting Services."Asistentele medicale pe care le recrutam pentru aceasta tara au un salariu, la inceput, de 3.200 de euro, iar medicii, in functie de specializare, au salariu de pornire de 6.000 de euro pe luna. Veniturile acestora pot creste considerabil, pentru ca, pe langa salariul net, pot primi un extra bonus de pana la 200% pentru garzi si orele lucrate in weekend", spune Alina Dima, general manager al Noro Consulting Services.

Potrivit acesteia, in Norvegia sunt legi foarte precise pentru angajatori, in ceea ce priveste sistemul salarial si mediul de lucru. Firmele sunt foarte atente la siguranta si sanatatea angajatilor la locul de munca. In aceasta tara, salariul mediu pe economie pentru domeniul sanatatii si cel al serviciilor sociale este de 3.700 de euro pe luna."Pe langa salariul net negociat, cei selectionati mai pot beneficia, in prima faza, de plata biletului de avion si de cazare", sustine Alina Dima. Cele mai mari salarii pentru cadrele medicale inregistrate in Norvegia sunt in clinicile private, unde veniturile le depasesc pe cele din sectorul de stat.

De asemenea, castigul difera in functie de clinica, dar si de oras."Orasele cu cele mai mari salarii din domeniul medical sunt Oslo, Bergen si Stavanger, clinicile private din aceste locatii ofera cele mai mari salarii, noi nu recrutam insa in acest sector, deoarece este extrem de greu de obtinut recunoasterea diplomelor, iar angajatorii cer personalului medical sa vorbeasca limba norvegiana", adauga Alina Dima. Potrivit specialistilor in recrutare, desi se pleaca foarte greu, deoarece conditiile sunt extrem de stricte, foarte multi angajati romani din sectorul medical aplica pentru astfel de posturi in strainatate.


Citeste mai mult...

Libra Bank lanseaza un depozit cu asigurare de viata

Incepand din 07 iulie 2008, Libra Bank a lansat un produs bancar nou pentru persoane fizice: depozitul Partener cu asigurare de viata, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Depozitul este un produs de economisire in lei, adresat persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 69 de ani, carora le ofera: dobanzi de pana la 11.10% pe an primite de client la suma constituita ca depozit si asigurare de viata platita de Libra Bank la Allianz-Tiriac Asigurari SA. Depozitele Partener sunt eligibile si in promotia "Solutii magice" derulata de Libra Bank pana la data de 31 august, in care la dobanda standard se adauga un bonus de 0.6%, bonificatia totala a clientului fiind astfel de 10.85% pe an la 6 luni si 11.10% pe an la 12 luni.

Soldul minim pentru obtinerea dobanzii este de 150 RON, iar valoarea maxima a sumei depozitate poate fi pana la 87 500 RON. In ceea ce priveste componenta de asigurare de viata a depozitului, polita de asigurare se initiaza la constituirea depozitului in favoarea titularului contului de depozit, fiind platita de Libra Bank catre asiguratorul Allianz-Tiriac Asigurari S. A. Polita de asigurare de viata acopera riscul de deces din orice cauza si este valabila pe perioada de constituire a depozitului.

Suma asigurata este egala cu valoarea depozitului constituit.


Citeste mai mult...

AOAR respinge masura de a impozita suplimentar veniturile angajatilor din industria software

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) respinge impozitarea suplimentara cu 5% a veniturilor angajatilor din industria software, apreciind aceasta masura ca fiind una strict birocratica si lipsita de viziune economica, se arata intr-un comunicat de presa. In document se arata ca Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania respinge ferm, ca nefondata si nejustificata,  masura de a impozita suplimentar cu 5% veniturile angajatilor din industria de software, apreciind aceasta masura ca fiind una strict birocratica, lipsita  de viziune economica si caracteristica unei  gandiri pe termen scurt si foarte scurt.

Potrivit comunicatului, AOAR a sustinut constant importanta majora pe care trebuie sa o acorde Guvernul masurilor fiscale pe care le adopta, indeosebi respectand obligatia de a face evaluarea acestora asupra mediului de afaceri. Asociatia reaminteste specialistilor din finante ca in UE preocuparea este de a reduce fiscalitatea pe forta de munca, in cadrul promovarii dezvoltarii durabile a tarilor membre si atrage atentia asupra avantajelor competitive, de inteligenta si inovare, caracteristice domeniului software si sustine ferm gasirea de tot mai multe modalitati de valorificare a acestui sector dinamic si de mare perspectiva.

AOAR atrage atentia Guvernului si autoritatilor romane competente asupra deficitului de forta de munca din domeniul informatic la nivel national, dar mai ales european si apreciaza in aceste conditii, recenta masura de impozitare ca fiind inoportuna, birocratica si contra intereselor de perspectiva a economiei romanesti. Potrivit AOAR, este cu atat mai putin de inteles aceasta masura cu cat conform datelor Ministerului Economiei si Finantelor, incasarile la bugetul unic de asigurari de sanatate si asigurari de stat  este cu 36% mai mare in primele 5 luni ale anului 2008 comparativ cu primele cinci luni ale anului 2007.


Citeste mai mult...

Top 3 conturi de economii in RON

Avand in vedere ca pe piata din Romania isi face loc un produs din ce in ce mai atractiv care imbina flexibilitatea contului curent cu dobanzile rezervate pana nu demult posesorilor de depozite si chiar, in unele cazuri, cu avantajele cardurilor de credit, analistii FinZoom prezinta un top 3 al ofertelor disponibile in acest moment pe piata din Romania ordonate dupa cea mai mare dobanda.  Pe primul loc, intr-un asemenea clasament, se afla contul "Economii la vedere" oferit personelor fizice de Banca Transilvania.

Acest cont de economii, purtator al unei dobanzi variabile de 10%, poate fi constituit pe o perioada de 5 ani daca dispuneti de suma minima de 1.000 RON, suma ce trebuie mentinuta in cont in permanenta. Retragerea acesteia din cont echivaleaza cu desfiintarea contului. Ceea ce mai trebuie mentionat este faptul ca se va percepe un comision de retragere numerar de 0,5% aplicat sumei minime de constituire, insa numai in primul an.  Locul II al clasamentului il impart contul "Flexibil" de la Banca Romaneasca si "Contul de Economii Perfect" oferit de Bancpost, ambele banci oferind dobanzi variabile de 9% pentru cei ce doresc sa economiseasca prin intermediul lor.  Suma minima pentru deschiderea unui cont Flexibil este de 1.000 RON, insa aceasta suma este necesara numai pentru deschiderea contului, ea putand fi utilizata ulterior fara a fi necesara desfiintarea contului.

O alta caracteristica a acestui produs o reprezinta dobanda minima platita de banca de 7 RON. Daca dobanda aferenta economiilor din cont nu atinge cel putin aceasta valoare, banca nu va vira nicio dobanda si nici nu o va reporta in lunile viitoare. Daca totusi aceasta suma este depasita, dobanda va fi capitalizata lunar.  In ceea ce priveste produsul Bancpost, pentru constituirea acestuia nu este necesara nicio suma minima, neexistand un sold maxim impus de banca, dobanda calculandu-se pentru soldul existent la finalul fiecarei zile si capitalizandu-se lunar.  Medalia de bronz a clasamentului o impart 3 banci de pe piata din tara noastra.

Citeste tot articolul Top 3 conturi de economii in RON

Citeste mai mult...

MEF: Datoria publica a Romaniei a crescut cu 11% in primele cinci luni, la 90,6 miliarde lei

Datoria publica totala a Romaniei a crescut cu 11% in intervalul ianuarie-mai, la 90,59 miliarde lei (25 miliarde euro), echivalent cu 19,1% din produsul intern brut (PIB), din care peste jumatate este denominata in lei, arata datele publicate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). La sfarsitul anului trecut, datoria publica totala era de 81,59 miliarde lei. Astfel, mai mult de jumatate (58%) din datorie era in lei dupa primele cinci luni ale acestui an, 28,24% era in euro, 10% in dolari, iar restul in alte valute.

Pe tipuri de instrumente, peste o treime (34%) din datoria publica guvernamentala era reprezentata la 31 mai de imprumuturile de stat, 10% erau obligatiuni de stat, 9% eurobonduri, iar 4% din datorie era contractata sub forma certificatelor de trezorerie, potrivit datelor MEF. Alte tipuri de resurse reprezentau 43% din datoria publica guvernamentala. Fata de sfarsitul anului trecut, ponderea datoriei publice guvernamentale in totalul datoriei a crescut cu 0,52 puncte procentuale, de la 93,35% la 93,87%, in timp ce datoria publica locala cantarea 6,13% din datoria totala la 31 mai, comparativ cu 6,65% in decembrie 2007.

Ministerul Economiei si Finantelor a luat in calcul, pentru produsul intern brut, ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru acest an, de 475 miliarde lei.


Citeste mai mult...

Titlurile Transilvania Constructii vor intra de vineri la cota Bursei, la categoria a II-a

Actiunile Transilvania Constructii (COTR) vor intra de vineri la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB), la categoria a II-a a pietei reglementate, dupa transferul de pe piata Rasdaq, arata un comunicat transmis de BVB. Consiliul Bursei aprobase in sedinta din 24 iunie admiterea la tranzactionare pe piata reglementata a titlurilor Transilvania Constructii (COTR). Titlurile COTR sunt suspendate in prezent de la tranzactionare pe piata Rasdaq, iar ultimul pret la care au fost schimbate a fost de 181,30 lei/actiune, stabilit in sedinta de luni, care confera companiei o capitalizare de 92,26 milioane lei (25,7 milioane euro).

Transilvania Constructii Cluj are un capital social de 16,79 milioane lei, divizat in aproape 508.881 actiuni, cu o valoare nominala de 33 lei. Actionarii principali ai companiei sunt Gabriela Timofte, cu 29,44% din capitalul social, Mircea Timofte, cu 29,08%,  SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 18,42%, si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 4,42% din actiuni. Compania de constructii a obtinut in primele trei luni ale anului un profit net de 1,64 milioane lei, de aproape trei ori mai mic fata de cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce veniturile companiei s-au diminuat cu 15%.

De asemenea, afacerile companiei s-au comprimat cu 8% in primul trimestru al acestui an, la 13,46 milioane lei, dupa ce in perioada similara din 2007 se cifrau la 14,66 milioane lei (4,4 milioane euro).


Citeste mai mult...

Adrian Nastase sustine reintroducerea impozitarii progresive

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat marti ca este de acord cu o impozitare progresiva a veniturilor, de la 0%, la 10% si pana la cel mult 16%, sustinand ca tema este inca in dezbatere in partid. Nastase a aratat ca a propus in PSD un model de impozitare progresiva, iar cota de 16% va fi mentinuta insa va reprezenta nivelul maxim de impozitare in cazul in care acest sistem va fi implementat. Mai precis, fostul premier a aratat ca cei care au sub salariul minim nu vor fi impozitati deloc, cei care au  salariul intre salariul minim si cel mediu vor plati un impozit de 10%, iar cei cu venituri peste salariul mediu vor achita un impozit de 16%.

Deputatul a sustinut ca nu este de acord cu eliminarea impozitului de 16% pentru ca ar fi dificil din punct de vedere birocratic sa nu se mai aplice, dar ca acest procent va fi platit doar de cei mai avantajati financiari. "Din punct de vedere psihologic, al administrarii, dupa ce cota aceasta a intrat in birocratia Ministerului Finantelor ar fi greu sa o inlocuim, dar pentru cei pentru care noi dorim solutii mai bune din punct de vedere al impozitarii salariilor lor, pentru cei cu salariile mici, mergem cu o formula descrescatoare care poate sa fie compensata prin anumite tipuri de impozite pe proprietate, care vor compensa ceea ce s-ar putea pierde prin aceasta formula", a detaliat fostul sef de guvern, sugerand cresterea altor impozite pentru a acoperi deficitul bugetar ce ar putea sa apara dupa eliminarea cotei unice.

Nastase a spus insa ca subiectul este inca o tema de dezbatere in PSD. Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, citat de BBC si Hotnews, sustinea in luna iunie ca PSD ar putea accepta cota unica de impozitare de 16%, una dintre conditiile invocate de PNL pentru formarea unor noi aliante si structuri de guvernare."La cum simt eu apele in partid, PSD va sustine mai mult ca sigur cota unica", a declarat Viorel Hrebenciuc la emisiunea Discutia Saptamanii. Viorel Hrebenciuc a spus ca exista o presiune in vederea pastrarii cotei unice de impozitare, adaugand ca partidul sau "nu-si permite sa fie impotriva oamenilor de afaceri".


Citeste mai mult...

Inflatia s-a accentuat in iunie la 8,6-8,7%, dupa noi scumpiri la alimente si combustibili

Majoritatea analistilor estimeaza ca inflatia anuala s-a accentuat usor in iunie pana la 8,6-8,7%, ca urmare a unor noi scumpiri la alimente si combustibili, compensate doar in mica masura de ieftinirea unor servicii, ajutata de evolutia cursului de schimb al leului. In lunile aprilie si mai, inflatia anuala s-a temperat usor, dupa un varf de 8,63% atins in martie. In mai, rata anuala a inflatiei a fost de 8,46%."In iunie vom vedea, probabil, o usoara decelerare a inflatiei la nivel lunar, pana la 0,3%, dar o accelerare in termeni anuali, pana la 8,64%.

Principalele contributii le vor avea, probabil, cresterile de preturi alimentare, dar si la combustibili, din cauza scumpirii petrolului", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu. Pe de alta parte, ea considera ca aceste scumpiri vor fi partial contracarate de usoare ieftiniri ale serviciilor, in special de telecomunicatii, datorita evolutiei favorabile a cursului de schimb. Leul s-a apreciat usor, pe medie, in iunie, pana la 3,6557 lei/euro, comparativ cu un curs mediu de 3,6594 lei/euro in luna precedenta.

Economistii de la ING Bank Romania mizeaza, de asemenea, pe o accelerare a inflatiei anuale, pana la 8,7%, si iau in calcul, pentru aceasta estimare, o crestere anualizata de aproximativ 12% in iunie pentru preturile alimentare."Probabil ca inflatia anuala s-a accentuat usor in iunie, pana la 8,5-8,7%, insa varful va fi atins in iulie, situandu-se la 9,4 - 9,5%. Luna iulie este foarte importanta ca semnal, pentru preturile produselor agroalimentare, deoarece am putea observa ieftiniri care sa contracareze partial scumpirile aplicate la gaze si electricitate", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.


Citeste mai mult...