Inflatia s-a accentuat in iunie la 8,6-8,7%, dupa noi scumpiri la alimente si combustibili

Majoritatea analistilor estimeaza ca inflatia anuala s-a accentuat usor in iunie pana la 8,6-8,7%, ca urmare a unor noi scumpiri la alimente si combustibili, compensate doar in mica masura de ieftinirea unor servicii, ajutata de evolutia cursului de schimb al leului. In lunile aprilie si mai, inflatia anuala s-a temperat usor, dupa un varf de 8,63% atins in martie. In mai, rata anuala a inflatiei a fost de 8,46%."In iunie vom vedea, probabil, o usoara decelerare a inflatiei la nivel lunar, pana la 0,3%, dar o accelerare in termeni anuali, pana la 8,64%.

Principalele contributii le vor avea, probabil, cresterile de preturi alimentare, dar si la combustibili, din cauza scumpirii petrolului", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu. Pe de alta parte, ea considera ca aceste scumpiri vor fi partial contracarate de usoare ieftiniri ale serviciilor, in special de telecomunicatii, datorita evolutiei favorabile a cursului de schimb. Leul s-a apreciat usor, pe medie, in iunie, pana la 3,6557 lei/euro, comparativ cu un curs mediu de 3,6594 lei/euro in luna precedenta.

Economistii de la ING Bank Romania mizeaza, de asemenea, pe o accelerare a inflatiei anuale, pana la 8,7%, si iau in calcul, pentru aceasta estimare, o crestere anualizata de aproximativ 12% in iunie pentru preturile alimentare."Probabil ca inflatia anuala s-a accentuat usor in iunie, pana la 8,5-8,7%, insa varful va fi atins in iulie, situandu-se la 9,4 - 9,5%. Luna iulie este foarte importanta ca semnal, pentru preturile produselor agroalimentare, deoarece am putea observa ieftiniri care sa contracareze partial scumpirile aplicate la gaze si electricitate", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.