Raiffeisen Bank majoreaza dobanzile la toate depozitele in lei pentru persoane fizice

Raiffeisen Bank a majorat cu pana la 3,30% p.p. dobanzile la toate depozitele pentru persoane fizice in lei, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Banca bonifica depozitele in functie de trei transe valorice: peste 150 RON, peste 4.000 RON si peste 40.000 RON, iar dobanda este cu atat mai mare cu cat transa de suma a depozitului este mai mare si cu cat depozitul este constituit cu o scadenta mai indelungata. Cea mai mare dobanda oferita, de 10,5% pe an, este acordata pentru depozitele cu scadenta la 12 luni si sume mai mari de 40.000 RON.

Se mentin ridicate si dobanzile pentru celelalte transe ale acestui depozit: 9,5% pe an (>150 RON) si respectiv 10% pe an, (> 4.000 RON). Aceste dobanzi erau 6,5% pe an (>150 RON), 8 % pe an (>4.000) si 9% pe an (>40.000). In prezent dobanzile afisate de Raiffeisen Bank au crescut cu 1,3% pana la 3,3% p.p, astfel la depozitele pe trei luni dobanda ajunge pana la 9% pe an , la sase luni dobanda poate ajunge la 9,5 % pe an, iar la 12 luni la 10,5 % pe an. Anterior acestei majorari dobanzile la depozitele pe trei luni erau de maxim 7,25% pe an, la sase luni de 8% pe an, iar la 12 luni de 9% pe an.

Noile dobanzi intra de astazi in vigoare si sunt valabile pentru depozitele noi atrase si pentru cele reinnoite. Dobanzile pentru depozitele in valuta ale persoanelor fizice raman neschimbate.


Citeste mai mult...

BNR: Inflatia nu va atinge un varf nou in iulie daca gazele se scumpesc cu mai putin de 10%

Inflatia nu va mai atinge un nou varf in iunie sau iulie, in conditiile in care o scumpire a gazelor cu mai putin de 10% ar mentine inflatia anuala sub varful atins in martie, de 8,63%, a spus directorul adjunct al directiei de statistica din cadrul BNR, Constantin Chirca. Banca Nationala a Romaniei (BNR) luase in calcul in ultimul sau raport asupra inflatiei, din luna mai, o noua scumpire a gazelor naturale cu circa 10% si estima ca varful inflatiei din acest an a avut loc in luna martie. Distribuitorii E.

ON Gaz Romania si Distrigaz Sud au cerut majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 25% incepand cu 1 iulie, dar reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) au precizat ca autoritatea va formula un raspuns, saptamana viitoare, in privinta majorarii pretului la gazele naturale livrate populatiei, dar ca acesta nu va creste cu mai mult de 20%. In mai, inflatia anuala s-a temperat la 8,46%, iar pentru finalul acestui an, BNR tinteste o inflatie de 3,8%, dar mizeaza pe una de 6%.

N Gaz Romania si Distrigaz Sud au cerut majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 25% incepand cu 1 iulie, dar reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) au precizat ca autoritatea va formula un raspuns, saptamana viitoare, in privinta majorarii pretului la gazele naturale livrate populatiei, dar ca acesta nu va creste cu mai mult de 20%. In mai, inflatia anuala s-a temperat la 8,46%, iar pentru finalul acestui an, BNR tinteste o inflatie de 3,8%, dar mizeaza pe una de 6%.


Citeste mai mult...

Femeile cheltuiesc 140 de milioane de euro pe durata Euro 2008

Femeile joaca si ele un rol important la UEFA EURO 2008, contribuind cu cel putin 140 de milioane de euro la cresterea cheltuielilor din jurul campionatului, se arata intr-un studiu realizat de MasterCard. Femeile determina o crestere economica echivalenta cu peste 4 milioane de euro per meci, se arata in studiu. Suma include cheltuielile facute de femei pentru produse care au legatura cu fotbalul, cum ar fi mancarea, bauturile, cazarea, transportul si televizoarele. De asemenea, studiul arata ca femeile tind sa cheltuiasca mai mult la shopping, pe vacante si distractii, in timpul desfasurarii campionatului european.

Avand in vedere diferentele socio-culturale dintre tarile europene, studiul sugereaza ca aproximativ 10 procente din impactul economic total al campionatului sunt generate de cheltuielile realizate de femei, un impact pe care studiul MasterCard il apreciaza la cel putin 1,4 miliarde de euro. In unele tari, cum sunt Germania si Suedia, cheltuielile facute de femei pot ajunge pana la 30% din impactul economic local. Studiul subliniaza ca dimensiunile impactului economic produs de cheltuielile realizate de femei se datoreaza in mare parte constientizarii de catre industria fotbalistica a potentialului comercial pe care acestea il pot aduce.

Femeile pasionate de fotbal sunt mai tentate decat barbatii sa cumpere si sa participe activ la competitii. Jucatorii de fotbal de top sunt acum modele care au patruns pe numeroase piete accesibile femeilor, determinand vanzarea unor obiecte cum sunt posterele si revistele care prezinta viata personala a fotbalistilor. De la inceputul EURO 2008, femeile pasionate de fotbal au iesit in evidenta in multimea care se distreaza in Fan Zones din Austria si Elvetia, inaintea meciurilor disputate de echipele nationale.


Citeste mai mult...

Casa Nationala de Pensii a validat numai 14% din noii aderenti dupa etapa de aderare continua

Din cei 33.774 de noi aderenti la sistemul de pensii private obligatorii inregistrati de Casa Nationala de Pensii dupa incheierea campaniei de aderare initiala, numai 14% au fost validati, ceea ce corespunde unui numar de 4.735 aderenti, a spus presedintele CNPAS, Mariana Campeanu."CNPAS a inregistrat 33.774 noi aderenti, iar din acestia numai 4.735 de participanti au fost validati in urma procesului de aderare continua", a mentionat Campeanu, care a adaugat ca au fost foarte multe erori de completare a formularelor.

Presedintele CNPAS a precizat ca unele acte de aderare nu au fost completate corect, iar pentru o parte din cei 33.774 noi aderenti se vor completa alte acte de aderare. Aderarea continua este procesul prin care persoanele eligibile devin participanti la un fond de pensii obligatorii prin semnarea unui act individual de aderare sau prin repartizarea aleatorie de catre Casa Nationala de Pensii (CNPAS). Potrivit prevederilor privind aderarea continua, persoanele eligibile care nu au implinit varsta de 35 de ani sunt obligate sa adere la un fond de pensii private obligatorii in termen de patru luni de la data la care devin eligibile.

Persoanele eligibile, cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, pot sa adere in orice moment la un fond de pensii de pe pilonul II. De asemenea, persoanele obligate sa adere la un fond de pensii, dar care nu au semnat nici un act individual de aderare la un fond de pensii de pe pilonul II, vor intra in procedura de repartizare aleatorie alaturi de cei care au semnat mai multe acte individuale de aderare, potrivit datelor arbitrului pensiilor private (CSSPP). Procedura lunara de repartizare aleatorie va fi finalizata de catre Casa Nationala de Pensii pana cel tarziu in data de 20 a fiecarei luni.


Citeste mai mult...

Problemele financiare au determinat in 2007 vanzarea a 200 de farmacii

Problemele financiare au determinat in 2007 vanzarea a 200 de farmacii la nivel national, din totalul de 10.000, a declarat secretarul general al Colegiului Farmacistilor din Romania, Ioan Uivarosi, in cadrul mesei rotunde Pharma Managing Distribution."La nivel national, proprietarul nu isi vinde businessul pentru ca vanzarile sunt foarte bune ci pentru ca acesta nu mai vede niciun viitor in continuarea afacerii. Bineinteles ca proprietarul este atras si de anumite oferte, insa nu din acest motiv alege sa se opreasca.

In 2007, circa 200 de farmacii au fost vandute la nivel national, iar tendinta se va pastra. Practic suntem in faliment. Daca inca mai rezistam asta se intampla datorita furnizorilor. Trebuie sa se asigure urgent un adaos comercial decent in farmacii. Altfel, vom asista la falimentarea financiara si profesionala a farmaciilor", a spus Ioan Uivarosi. Directorul in cadrul firmei de cercetare a pietei Cegedim, Marian Pana, a declarat ca 88% din businessul de retail a fost facut cu un adaos comercial de 12%, anul trecut.

La nivel national, trei sferturi dintre farmacii au probleme de acoperire a cheltuielilor din cauza adaosului comercial mic, a declarat recent presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, profesor doctor Dumitru Lupuleasa. Potrivit datelor furnizate de Patronatul Farmacistilor, adaosul comercial este definit, din punct de vedere contabil, ca procentul pe care il adauga la pretul unitar (fara TVA) si reprezinta castigul farmaciei la eliberarea de medicamente. In Romania adaosul comercial variaza intre 12 si 24%.


Citeste mai mult...

Romania va primi 19,7 miliarde euro pentru infrastructura si crearea de noi locuri de munca

Romania va primi fonduri comunitare de 19,7 miliarde euro pentru infrastructura si crearea de noi locuri de munca, din cele peste 347 miliarde euro alocate prin programul de coeziune economica si sociala, pentru toate statele membre, in perioada 2007-2013. Finantarile din acest program vor putea fi folosite pentru dezvoltarea infrastructurii generale la standardele UE, cresterea competitivitatii firmelor pe termen lung, dezvoltarea si folosirea mai eficienta a resurselor umane, promovarea dezvoltarii echilibrate a regiunilor Romaniei si imbunatatirea capacitatii administrative, arata cel de-al cincilea raport privind coeziunea economica si sociala "Growing Regions, Growing Europe", al Comisiei Europene, publicat vineri.

Cele 19,7 miliarde de euro, suma de aproape trei ori mai mare decat cea alocata Bulgariei, de 6,9 miliarde euro, vor proveni din Fondul de Dezvoltare Europeana Regionala, Fondul pentru Coeziune si Fondul Social European si se vor concretiza atat in fonduri nerambursabile, cat si in co-finantari. Cresterea cu 15-20% a produsului intern brut pana in 2015, marirea ratei de ocupare de la 57,4% pana la 64%, precum si realizarea a 1.400 de kilometri de drumuri noi sau renovate sunt principalele obiective urmarite prin aceste investitii.

De altfel, peste 90% din suma, mai precis 19,2 miliarde euro, sunt pentru convergenta, la nivelul comunitatii fiind binecunoscute disparitatile mari existente intre regiunile tarii. Pentru a diminua diferentele existente intre acestea, Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege ce reglementeaza stimularea investitiilor si a decis sa-l promoveze in urmatoarea sedinta de Guvern, dar nu ca lege propriu-zisa, ci ca ordonanta de urgenta, pentru a avea efect rapid."Noile reglementari ne vor permite sa incurajam dezvoltarea anumitor sectoare de activitate, in functie de prioritatile de dezvoltare ale Romaniei.


Citeste mai mult...

Clientii fondurilor administrate de ING, AIG si Bancpost au cele mai mari salarii

ING conduce, in aprilie, in clasamentul administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii cu cei mai bine platiti angajati, cu o contributie medie pe client de 9,82 euro, fiind urmat de fondurile gestionate de AIG si Bancpost, arata datele publicate vineri de CSSPP. Astfel, contributia medie pe client la fondul administrat de AIG este de 9,70 euro, in timp ce fondul gestionat de Bancpost a incasat o contributie medie de 9,25 euro pe client. BRD Fond de Pensii se situeaza pe locul al patrulea in clasamentul fondurilor cu cei mai bine platiti aderenti, cu o contributie medie de 8,78 euro pe client, si este urmat de BCR, cu o contributie medie de 8,70 euro.

Urmatoarele locuri sunt ocupate, in ordine, de fondurile administrate de Aviva (8,31 euro/client) OTP (7,99 euro), BT- Aegon (7,81 euro), Allianz-Tiriac (7,74 euro), KD (7,69 euro), Generali (7,45 euro), Interamerican si Omniasig (6,79 euro) si Prima Pensie, cu 6,48 euro/client. Contributia medie pe client a fost 8,59 euro dupa a doua etapa de virare a contributiilor aferenta lunii aprilie, cu peste 1 euro mai mult fata de luna anterioara, cand jucatorii de pe pilonul II au incasat, in medie, 7,55 euro pe aderent.

Contributiile incasate de fonduri de la clienti sunt direct proportionale cu castigurile acestora, fiind in prezent de 2% din salariul brut al fiecarui aderent. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la 6% din venitul lunar brut, intr-un interval de opt ani. Dupa a doua etapa de virare a contributiilor, ING Fond de Pensii are 249.868 de conturi goale si incaseaza 40,6 milioane lei (11 milioane euro), Allianz are 223.000 de conturi goale si primeste 23,9 milioane lei (6,5 milioane euro), iar Generali are 93.349 de conturi goale si incaseaza 8,1 milioane lei (2,2 milioane euro).


Citeste mai mult...

Uniunea Europeana vrea sa elimine barierele pentru achizitiile online

Comisarul european pentru protectia consumatorilor va propune reglementari prin care cei 490 de milioane de clienti din Uniunea Europeana (UE) vor putea face achizitii pe internet mai usor si mai sigur, oriunde in cele 27 de tari membre ale UE, scrie Reuters. Aproape 150 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene fac cumparaturi pe pagini de internet ca Amazon.com sau eBay, dar numai 30 de milioane de oameni cumpara bunuri si servicii din alt stat membru al UE, cheltuind in medie 800 de euro de persoana."La toamna, voi propune un nou sistem legislativ prin care sa curat jungla actuala de reglementari complexe", a spus comisarul european pentru energie, Meglena Kuneva.

"Voi propune un set simplificat de reglementari pentru contractele incheiate intre companii si persoane fizice in Uniunea Europeana", explicat Kuneva. Comisarul european pentru consumatori va incerca, de asemenea, sa puna capat practicilor incorecte din vanzarile cu amanuntul de pe internet."Un singur set simplu de reglementari care sa stipuleze drepturile si obligatiile principale va usura sistemul de vanzare-cumparare din Europa atat pentru consumatori, cat si pentru companii", a spus Kuneva, intr-un discurs tinut la Londra, remis presei.

Miscarea este ultima dintre cele prin care oficialii de la Bruxelles incearca sa fie mai prietenosi si mai relevanti pentru vietile de zi cu zi ale oamenilor, mai ales dupa respingerea in Irlanda a Tratatului de la Lisabona. Comisia Europeana planuieste, totodata, sa dea gratuitate pentru schimbarea conturilor bancare si sa micsoreze costul transmiterii de mesaje si al descarcarii de informatii, folosind un telefon mobil sau un laptop.


Citeste mai mult...

Piata sistemului medical romanesc se ridica la 8,2 miliarde USD

Piata totala a sistemului medical din Romania se ridica la circa 8,2 miliarde USD, iar previziuniile pentru sistemul privat de servicii medicale, considerat in prezent nedezvoltat, sunt moderate, potrivit unui studiu Deloitte."Costurile serviciilor medicale din Produsul Intern Brut (PIB) in 2007 au fost de 5,1% (aproximativ 8,2 miliarde USD), ceea ce inseamna mai putin decat standardele Europei Centrale. In orice caz, se estimeaza ca valoarea acestui sector va creste la aproximativ 5,4% din PIB pana in 2012 - in continuare mult sub media Uniunii Europene (UE) de 9,4%.

Pana in 2012, se estimeaza ca valoarea serviciilor sanitare per pacient sa creasca cu 85% fata de 2007. Ca urmare a incercarilor Romaniei de a-si alinia sistemul sanitar cu cel al Uniunii Europene veniturile disponibile (.) si consumul de medicamente vor creste", se arata in studiul Deloitte. O alta caracteristica a sistemului  medical romanesc sunt, conform datelor Deloitte, platile informale. Pe de alta parte, studiul reflecta sistemul privat de servicii medicale din Romania ca fiind inca o piata mica, dar, potrivit Deloitte, Guvernul incurajaza dezvoltarea unor servicii medicale private in domeniul medicinei preventive si primare.

In ceea ce priveste Bulgaria, potrivit studiului Deloitte, piata serviciilor medicale se ridica la 4,9 miliarde USD. Previziunile pentru sistemul privat de sanatate sunt la fel ca in cazul nostru moderate, iar piata este alcatuita in mare parte din farmacii si clinici dentare. Deloitte se asteapta ca piata medicala din Bulgaria sa se dezvolte odata cu cresterea economica. Referitor la Europa Centrala, schimbarile demografice si economice, imbatranirea populatiei si cresterea puterii de cumparare a consumatorului sunt factori care determina un interes crescut asupra sistemului de sanatate, potrivit Deloitte.


Citeste mai mult...

Pilonul II: Prima Pensie si KD au cea mai mare pondere a conturilor goale in portofoliu

Unul din trei clienti (33,57%) ai fondului de pensii obligatorii Prima Pensie nu a generat incasari dupa cea de-a doua luna de virare a contributiilor, fondurile KD si BT Aegon urmand in clasamentul ponderii in portofoliu a asa numitelor "conturi goale", arata datele publicate vineri de CNPAS. Astfel, fondul administrat de Prima Pensie are 5.865 clienti din totalul de 17.470 de la care nu a incasat contributii aferente lunii aprilie, iar fondul administrat de KD are 2.288 de clienti in aceeasi situatie, care au o pondere de 30,19% in portofoliul de aderenti.

BT Aegon urmeaza in clasamentul dupa ponderea clientilor fara contributii, cu 35.261 de conturi goale, reprezentand 26,79% din totalul clientilor. Fondul administrat de Aviva se afla pe locul al patrulea, cu peste un sfert din clienti (25,74%, in numar de 78.901) de la care nu a incasat contributii, si este urmat de Interamerican, cu 67.560 conturi goale si o pondere de 25,54% in numarul total de clienti pe care ii gestioneaza. Omniasig are 15.613 conturi goale, cu o pondere in numarul total de aderenti la fond de 24,53%.

Dupa a doua etapa de virare a contributiilor, ING Fond de Pensii are 249.868 de conturi goale (18,10% din clienti), Allianz are 223.000 de conturi goale (20,90%), iar Generali are 93.349 de conturi goale (23,88%). Ponderea conturilor goale inregistrate de cele 14 fonduri de pensii obligatorii dupa cea de-a doua contributie s-a diminuat cu doua puncte procentuale pana la 21,1% (876.716 conturi goale), de la 23,1% pentru luna martie (961.355 conturi goale). Administratorii au recuperat 5,87 milioane lei (1,6 milioane euro) din contributiile aferente lunii martie, dupa ce unii angajatori restantieri au depus declaratiile privind contributia de asigurari de stat si pentru luna anterioara.


Citeste mai mult...

Banca britanica Lloyds TSB a lansat o oferta de preluare a Dresdner Bank

Banca britanica Lloyds TSB a depus o oferta de preluare a Dresdner Bank de la grupul Allianz, de care sunt interesate si bancile Commerzbank din Germania si Santander din Spania, potrivit publicatiei Der Spiegel, citata de AFP. Compania-mama a Dresdner Bank, grupul de asigurari Allianz, cu sediul la Munchen, negociaza de mai multe saptamani cu Lloyds o eventuala preluare, iar banca britanica a depus o oferta in acest sens, potrivit editiei care va aparea luni a publicatiei germane, citata de AFP. Banca spaniola Santander si-a exprimat, de asemenea, interesul pentru Dresdner Bank, potrivit aceleiasi surse. Presa germana relateaza ca discutiile in vederea unei fuziuni intre banca privata germana Commerzbank si Dresdner Bank au avansat, iar reprezentantii Dresdner Bank trec in revista conturile Commerzbank, care, in schimb, a obtinut acces la "date sensibile" ale Dresdner. Lloyds TSB si Commerbank sunt deja in competitie pentru preluarea Postbank, care are aproape 14,5 milioane de clienti si pe care compania-mama Deutsche Post vrea sa o vanda.

anca britanica Lloyds TSB a depus o oferta de preluare a Dresdner Bank de la grupul Allianz, de care sunt interesate si bancile Commerzbank din Germania si Santander din Spania, potrivit publicatiei Der Spiegel, citata de AFP. Compania-mama a Dresdner Bank, grupul de asigurari Allianz, cu sediul la Munchen, negociaza de mai multe saptamani cu Lloyds o eventuala preluare, iar banca britanica a depus o oferta in acest sens, potrivit editiei care va aparea luni a publicatiei germane, citata de AFP. Banca spaniola Santander si-a exprimat, de asemenea, interesul pentru Dresdner Bank, potrivit aceleiasi surse. Presa germana relateaza ca discutiile in vederea unei fuziuni intre banca privata germana Commerzbank si Dresdner Bank au avansat, iar reprezentantii Dresdner Bank trec in revista conturile Commerzbank, care, in schimb, a obtinut acces la "date sensibile" ale Dresdner. Lloyds TSB si Commerbank sunt deja in competitie pentru preluarea Postbank, care are aproape 14,5 milioane de clienti si pe care compania-mama Deutsche Post vrea sa o vanda.

britanica Lloyds TSB a depus o oferta de preluare a Dresdner Bank de la grupul Allianz, de care sunt interesate si bancile Commerzbank din Germania si Santander din Spania, potrivit publicatiei Der Spiegel, citata de AFP. Compania-mama a Dresdner Bank, grupul de asigurari Allianz, cu sediul la Munchen, negociaza de mai multe saptamani cu Lloyds o eventuala preluare, iar banca britanica a depus o oferta in acest sens, potrivit editiei care va aparea luni a publicatiei germane, citata de AFP. Banca spaniola Santander si-a exprimat, de asemenea, interesul pentru Dresdner Bank, potrivit aceleiasi surse. Presa germana relateaza ca discutiile in vederea unei fuziuni intre banca privata germana Commerzbank si Dresdner Bank au avansat, iar reprezentantii Dresdner Bank trec in revista conturile Commerzbank, care, in schimb, a obtinut acces la "date sensibile" ale Dresdner. Lloyds TSB si Commerbank sunt deja in competitie pentru preluarea Postbank, care are aproape 14,5 milioane de clienti si pe care compania-mama Deutsche Post vrea sa o vanda.


Citeste mai mult...

Scumpirea locuintelor in Romania si Bulgaria poate goni investitorii straini spre Moldova sau Serbia

Preturile mari din segmentul rezidential al pietei imobiliare din Romania si Bulgaria i-ar putea determina pe investitorii straini sa se orienteze catre noi piete, precum Serbia, Muntenegru sau Moldova, arata un studiu publicat de compania de consultanta Deloitte. Pe segmentul locuintelor, specialistii pietei imobiliare sustin ca scumpirile din ultimii ani din Romania au fost deteminate, in principal, de nivelul foarte ridicat al cererii, in raport cu oferta, aflata inca la un nivel scazut. Pe segmentul comercial al pietei imobiliare, preturile ridicate sunt mentinute de numarul foarte scazut de spatii libere.

Astfel, in Romania, Bulgaria si Lituania, acest nivel este, in capitale, de numai 5% din oferta. In plus, Romania dispune de mult mai putine spatii modernizate pe segmentul de retail, comparativ cu numarul de locuitori, raportat atat la media europeana, cat si la alte state din regiune, precum Polonia. Astfel, in Romania, spatiul modernizat pe segmentul de retail al pietei imobiliare a ajuns la 25 metri patrati pentru mia de locuitori, in timp ce in Polonia nivelul este de 142 metri patrati/1.000 de locuitori.

In Spania, nivelul este de 248 mp/1.000 de locuitori, iar in Olanda, de 319 mp/1.000 de locuitori. Media la nivelul Uniunii Europene pe segmentul de retail este de 205 metri patrati/1.000 de locuitori, mai arata studiul Deloitte referitor la pietele central si est europene.


Citeste mai mult...

Cum luati inapoi banii pe vechea taxa auto

In baza unei cereri de restituire si a chitantelor care dovedesc plata taxei in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, platitorii isi pot recupera diferenta dintre actuala si noua taxa, noteaza Cotidianul. De la 1 iulie incep sa se restituie diferentele de bani intre actuala si noua taxa auto, pe baza chitantelor care atesta efectuarea platii, arata Normele de aplicare a ordonantei privind noua taxa auto. Restituirea banilor se face atunci cand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule platita in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 este mai mare decat taxa pe poluare rezultata din aplicarea prevederilor de dupa 1 iulie.

Diferenta se va calcula in lei la cursul de schimb aplicabil la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania. Pentru restituirea sumelor, cei care au platit taxa auto in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 trebuie sa depuna mai intai o cerere la administratia fiscala de care apartin. La cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei auto. Respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia.

De asemenea, trebuie anexate o copie a cartii de identitate a vehiculului si una a certificatului de inmatriculare. La ghiseul administratiei fiscale vor trebui aduse insa si originalele, pentru verificare. Odata cererea depusa, Fiscul va verifica daca solicitantul are obligatii fiscale neachitate si daca a platit taxa auto. Astfel, in situatia in care se confirma virarea sumei in cauza la bugetul de stat, dar si existenta unor obligatii fiscale restante, suma solicitata se restituie numai dupa efectuarea compensarii restantelor la impozite, potrivit Codului de procedura fiscala.


Citeste mai mult...

Chavez vrea sa lase Europa fara petrol

Manifestarile de strada pentru reducerea taxelor la combustibil s-au inmultit pe tot mapamondul, generand temeri legate de instabilitate politica si regres economic, noteaza Adevarul. La Madrid, mii de fermieri au blocat joi traficul cerand reducerea taxelor la carburanti. "Pretul motorinei este imposibil de suportat", a spus Evaristo Ortega, unul dintre protestatari. Pretul motorinei a saltat cu aproape 40 de centi in ultimul an. In SUA, statistica arata ca americanii au folosit mai putin masinile in ultimele sase luni, recurgand mai mult la transportul in comun.

In Grecia, costurile de intretinere au devenit principala ingrijorare. Preturile alimentelor au crescut, iar transportatorii platesc cu 13% mai mult pentru carburanti decat in urma cu un an. Aproximativ 2.000 de greci au protestat, cerand implicare din partea guvernului. In Orientul Apropiat, soferii de camion israelieni, carora li s-au alaturat soferii de autobuze si taximetristii, au ingreunat in mod intentionat traficul in Tel Aviv. Ciocniri violente au avut loc cand politia a incercat sa intervina.

Un sofer a fost ranit si mai multi au fost retinuti. Sute de studenti din Nepal au atacat ieri cu pietre vehicule din capitala Kathmandu cerand reducere de 50% pentru transport. Thailanda a redus taxele la combustibil, la presiunea transportatorilor. Liderii UE au abordat problema crizei petrolului la summitul de joi si vineri de la Bruxelles. Propunerea Frantei de limitare a TVA-ului a fost primita cu raceala. Germania, Finlanda si Danemarca s-au declarat impotriva interventiei in politica financiara.


Citeste mai mult...

Ploaie de comenzi: 100 de Sandero pe zi

Romanii s-au inghesuit sa-si comande modelul in cinci usi, desi test drive-ul abia s-a incheiat, iar varianta diesel nu este inca disponibila, noteaza Evenimentul Zilei. Dacia primeste in fiecare zi circa 100 de comenzi pentru Sandero, potrivit datelor furnizate de companie. In total, romanii au comandat circa 1.600 autoturisme de la lansarea modelului in cinci usi, pe 3 iunie, si pana ieri. Livrarile vor incepe saptamana viitoare."Sunt convins ca produsul se va vinde singur, acum suntem inca foarte la inceput", ne-a spus Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia.

Stroe a estimat, inainte de lansarea Sandero pe piata romaneasca, ca vanzarile la acest tip de autovehicul vor ajunge la 50.000 de unitati pana la sfarsitul anului, echivalentul a 416 automobile pe zi. Cel mai ieftin Sandero costa 6.890 de euro, iar varianta Laureate 1,4 l, cea mai apreciata de specialisti, se vinde incepand cu 8.950 de euro. Lansarea modelului Sandero pe piata britanica va incepe in 2010, cu un an mai tarziu decat era stabilit, se arata intr-un comunicat de presa al Renault, proprietarul Dacia.

Decizia ar fi motivata de numarul mare de comenzi inregistrate la export, potrivit revistei britanice "Autocar".


Citeste mai mult...

De la 1 iulie, un nou val de scumpiri

Un nou val de scumpiri ne asteapta la 1 iulie. Specialistii sustin ca vom cheltui mai mult pentru energia termica, dar si pentru tigari. Principalii furnizori de gaze au cerut inca din aprilie o majorare a preturilor cu 20 la suta. Motivul este scumpirea cu 25 de procente a gazelor importate din Rusia, care acopera o treime din consumul Romaniei. Pretul unui pachet de tigari va creste in medie cu 40 de bani de la 1 iulie. Autoritatile vor majora acciza pentru tutun la 50 de euro la mia de tigarete, fata de 41,5 euro cat este in prezent.

Specialistii sustin ca dupa noile majorari la gazele naturale facturile vor creste substantial."De la 1 iulie va creste pretul gazelor de import la peste 470 de dolari pe metrul cub. La productia de energie termica, Elcen Bucuresti a solicitat o crestere de 245 la energia electrica. Nu o sa mai putem vorbi despre energie ieftina datorita implicatiilor internationale" a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor. De cealalta parte, reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca facturile la energia termica ar putea scadea, daca Parlamentul ar modifica legislatia in vigoare."Daca dumneavoastra promiteti un termen in care Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor sa completeze lipsa din lege eu va garantez ca factura va pica cu 20 la suta, in realitate cu 10 la suta" a precizat Tudor Popescu, director Primaria Capitalei.

Pretul gazelor naturale s-a majorat ultima data la sfarsitul anului trecut, in timp ce tigarile s-au scumpit la inceputul lui 2008.


Citeste mai mult...

Actiunile Teraplast ar putea fi tranzactionate din 1 iulie, dupa suspendarea drepturilor de alocare

Actiunile Teraplast Bistrita ar putea incepe sa fie tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 1 iulie, inlocuind astfel drepturile de alocare, care vor fi suspendate de la tranzactionare de miercuri, a declarat Stere Farmache, presedintele si directorul general al BVB."Cel mai probabil actiunile Teraplast vor intra la tranzactionare de martea viitoare (n.a. 1 iulie). Introducerea actiunilor la tranzactionare va trebui, mai intai, sa fie aprobata de catre Consiliul Bursei, dar acest lucru este practic o formalitate", a spus Farmache.

Drepturile de alocare atasate actiunilor emise de producatorul de PVC in urma ofertei publice initiale (IPO), derulata in perioada 7-17 aprilie, au intrat la cota Bursei din 5 mai. Teraplast Bistrita a ratat admiterea la categoria I a BVB, pentru ca doar 421 de investitori au cumparat actiunile producatorului de PVC in cadrul ofertei si, potrivit regulamentelor Bursei, pentru promovarea la categoria I a pietei reglementate este necesar ca minimum 2.000 de investitori sa detina actiunile companiei.

Investitorii care au participat la IPO au putut sa tranzactioneze din 5 mai cele 49,65 milioane drepturi de alocare cu simbolul TRPR01, inainte de momentul inregistrarii majorarii capitalului social. Ultimul pret al drepturilor Teraplast a fost de 0,89 lei, stabilit in sedinta din 19 iunie a BVB, si este cu 11% mai mic decat pretul din oferta.


Citeste mai mult...

Sapte din zece romani spun ca nu au luat credite

Sapte din zece romani spun ca nu au niciun credit si doar unul din cinci are cel putin un imprumut de nevoi personale, in conditiile in care creditul privat a urcat cu 39% in termeni reali in perioada analizata, arata un studiu realizat la comanda ALB de catre Grupul pentru Economie Aplicata (GEA). Studiul cuprinde evolutia creditului intern in Romania in perioada 2001-2007, cu precizari suplimentare pentru acest an si pentru modul in care acest lucru a afectat gospodariile individuale, potrivit Asociatiei Societatilor Financiare (ALB), care a solicitat studiul la inceputul acestui an. In acelasi timp, sondajul releva gradul de indatorare a populatiei la sfarsitul lui decembrie 2007, motivele pentru care romanii au contractat unul sau mai multe imprumuturi si perceptia lor fata de sistemul financiar romanesc.

Conform rezultatelor, 71% dintre respondenti afirma ca nu au contractat nici un imprumut pana la momentul sondajului, in timp ce doar 20% aveau cel putin un credit pentru nevoi personale. In ultimele 12 luni, 75% dintre cei care au solicitat imprumuturi aveau un singur credit si aproape 20% aveau mai multe credite in paralel, potrivit studiului. Mai mult de jumatate (58%) dintre romanii care si-au luat credite au spus ca si-au cumparat bunuri de folosinta indelungata din sumele contractate. O cincime dintre cei chestionati (20%) au afirmat ca au s-au imprumutat pentru nevoile zilnice, 18% pentru nevoi urgente si 9% pentru a plati alte datorii.

Dintre romanii care au participat la sondaj, 5% au spus ca au avut nevoie de bani pentru a-si achita facturile la utilitati si tot 5% dintre respondenti pentru a compensa o scadere a veniturilor, iar 5,2% pentru alte necesitati, precum tratament medical, probleme personale sau ingrijirea unui copil bolnav, se mai spune in sondaj. Peste un sfert (26%) din imprumuturi au avut o valoare mica, de sub 1.000 de lei, iar 22% au fost intre 1.000 si 3.000 de lei. Putin peste o cincime (21,5%) din respondenti au luat credite cuprinse intre 3.000 - 6.000 de lei, in timp ce mai putin de o zecime (8,7%) au luat cu imprumut sume mai mari, cuprinse intre 6.000 si 9.000 de lei.


Citeste mai mult...

OTP Bank Romania estimeaza ca va trece pe profit in 2008

OTP Bank Romania estimeaza ca va trece pe profit in acest an, mizand pe o strategie de consolidare, prin care banca isi va limita extinderea in teritoriu, prin deschiderea a doar 4-5 unitati noi in acest an, a declarat directorul executiv al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi."Am avut pierderi dupa primul trimestru si probabil ca vom avea pierderi si dupa al doilea trimestru al acestui an, insa credem ca vom trece pe profit pana la sfarsitul lui 2008", a adaugat Diosi, care nu a dat insa tinte de profit, invocand faptul ca OTP Bank este listata la bursa.

El a explicat ca OTP Bank Romania mizeaza in acest an pe consolidare, limitandu-si extinderea retelei la deschiderea a patru sau cinci unitati noi. Banca are, in prezent, 104 unitati in Romania, dar va inaugura in curand cea de-a 105-a unitate la Giurgiu. Incepand de anul viitor, banca vrea insa sa se extinda mai puternic, prin deschiderea a 30-40 de noi unitati anual. Potrivit directorului OTP Bank Romania, cele mai profitabile segmente pentru banca sunt, in prezent, finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si imprumuturile ipotecare.

Din creditele acordate de OTP pe segmentul companiilor, circa 20% au fost pentru firmele mici si mijlocii, a mai precizat Diosi. El a adaugat ca la trecerea pe profit va contribui si evolutia buna a departamentului de trezorerie, care a fost reformat cu un an in urma. OTP Bank avea, dupa primul trimestru al acestui an, o rata a creditelor neperformante de peste 10% din intreg portofoliul de credite. Diosi a explicat ca aceasta rata ridicata nu reprezinta o problema si ca este o cifra "mai degraba tehnica", provenita din expunerea mare pe care banca o are pe finantarea de proiecte imobiliare sau de companii."Banca Nationala incadreaza automat acest tip de imprumut in categoria E, a creditelor neperformante, deoarece le considera riscante, dar acest lucru nu inseamna ca noi avem o problema cu rambursarea acestot imprumuturi de valoare ridicata", a mai explicat directorul executiv al OTP Bank Romania.


Citeste mai mult...

Eximbank a semnat un acord cu Doha Bank pentru sustinerea firmelor romanesti pe piata din Qatar

Eximbank, Banca de Export-Import a Romaniei va sprijini prin finantari, asigurari si garantii companiile romanesti care vor sa colaboreze cu companii din Qatar in cadrul unor proiecte comune, in urma unui acord semnat EximBank si Doha Bank. In baza acordului incheiat intre EximBank si Doha Bank, cele doua institutii vor sustine, de asemenea, dezvoltarea comertului bilateral, se arata in comunicat."Exporturile romanesti in Qatar au crescut constant in ultimii opt ani", a declarat presedintele EximBank Romania, Carmen Radu, care a mentionat ca "proiectele de anvergura din zona Qatarului genereaza o cerere foarte mare de diverse produse pe care companiile romanesti le pot furniza".

Potrivit lui Carmen Radu, "exportatorii isi pot asigura contractele de export pana la aproximativ 85%, EximBank preluand riscurile politice si riscurile comerciale, in diferite etape de realizare a exportului si pentru toata gama de bunuri exportate". Firmele romanesti care intentioneaza sa isi extinda afacerile in Qatar, pe cont propriu sau in parteneriat, pot obtine mai multe informatii despre conditiile economice din aceasta tara, dar mai ales despre potentialii parteneri, se mai spune in comunicat.

De exemplu, in baza acordului, EximBank poate oferi la solicitarea unei firme romanesti informatii despre actionariatul, limita de credit, rezultatele financiare ale unui potential parterner. EximBank are incheiate peste 50 de acorduri de cooperare internationala si are drept strategie extinderea retelei de banci partenere, cu scopul de a facilita contactele de afaceri dintre firme romanesti si straine, obtinerea de informatii comerciale si accesul pe piete mai putin cunoscute mediului de afaceri din Romania.


Citeste mai mult...

OTP Asset Management si OTP Bank Romania au lansat un depozit cu componenta investitionala

OTP Asset Management si OTP Bank Romania au lansat pachetul de economii OTP Premium Duo, prin care pana la 50% din banii plasati de populatie merg intr-un depozit la termen, iar restul intr-un fond de investitii inchis, cu o dobanda garantata de 12% in primul an. Pentru depozitul la termen, constituit pe trei luni, clientul primeste o dobanda de 14% pe an, dupa care reinnoirea se face in conditiile standard ale bancii, dobanzile practicate de OTP fiind cele obisnuite pentru astfel de depozite. Prin cea de-a doua componenta, fondul de investitii inchis OTP GarantisRO, investitorii pot plasa in fondul de investitii cel putin 1.000 lei, suma care reprezinta si valoarea unei unitati de fond, pe o perioada fixa de trei ani.

In primul an, clientii beneficiaza de o dobanda garantata de 12%, pentru ca in al doilea si in al treilea an de contract sa primeasca o dobanda variabila de pana la 15% in functie de evolutia investitiei. Fiind vorba de un fond cu capital garantat, investitorii urmeaza sa isi primeasca suma investita dupa cei trei ani, cand vor primi si cota fixa de 12% aferenta primului an de investitii. Fondul va investi 100% din bani in depozite bancare, dar, separat, va incheia un contract derivativ de tip swap, prin care va investi intr-un cos de 20 de actiuni listate atat la Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB), cat si la alte burse europene.

Titlurile incluse in cosul de actiuni sunt ale OTP Bank, Erste Bank, Banca Transilvania, PKO BP, BRD Groupe Societe Generale, Volkswagen, Renault, Carrefour, Unilever, Siemens, Nokia, Allianz SE-Reg, Mol, SNP Petrom, Zentiva NV, Richter Gedeon, SIF Oltenia, Magyar Telecom, Telecomunikacja Polska si CEZ. Cele 20 de companii activeaza in 11 sectoare de activitate, titlurile lor sunt tranzactionate la noua burse de valori, iar capitalizarea insumata este de 445 miliarde euro. Subscrierile pentru pachetul Premium Duo se fac intre 23 iunie si 1 august, perioada in care unitatile de fond OTP GarantisRO sunt disponibile la o valoare mai mica decat valoarea nominala.


Citeste mai mult...

Consumul de electricitate a crescut cu 500 de MW, luni, in prima zi de canicula

Dispeceratul Energetic National (DEN) a inregistrat luni un consum maxim de energie electrica la nivel national de 7.601 MW, mai mare cu aproape 500 MW decat consumul maxim dintr-o zi obisnuita, a declarat marti directorul Dispeceratului Energetic National, Octavian Lohan."Ieri (n.r. 23 iunie 2008), am inregistrat un consum maxim de electricitate la nivel national de 7.601 MW, la temperaturi de 22-36 grade Celsius, in timp ce consumul mediu al zilei fusese de 6.711 MW. Comparativ, pe 16 iunie 2008, consumul maxim inregistrat a fost de 7.136 MW, la temperaturi de 16-28 grade Celsius, iar consumul mediu a fost de 6.348 MW", a declarat marti Octavian Lohan.

Potrivit lui Lohan, consumul de energie electrica depinde de temperaturile inregistrate in ziua respectiva. Totodata, pe 25 iunie 2007, consumul maxim inregistrat a fost de 7.450 MW, in ziua respectiva temperaturile fiind de 24-30 grade Celsius. In acea zi, consumul mediu de electricitate a fost de 6.560 MW, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de dispecerat. Directorul tehnic al Electrica, Tudor Serban, a declarat la 26 martie 2008, ca in aceasta vara s-ar putea inregistra pene dese de curent, in Bucuresti, din cauza suprasolicitarii cablurilor de alimentare si a posturilor de transformare.

Potrivit lui Tudor Serban, exista zone sensibile in Bucuresti, sunt probleme in partea centrala a Capitalei, in zona Ghencea si in judetul Ilfov. Cererile de energie au crescut foarte mult si in aceste zone sensibile din Bucuresti, cererile de energie au crescut intre 50-100%, in 2007, fata de 2006, iar in toata tara cererile de energie au crescut cu 3-4%, a aratat Serban. Directorul tehnic al companiei a subliniat ca Bucurestiul ar avea nevoie de trei-patru statii electrice subterane in zonele sensibile.


Citeste mai mult...

Senatorii din comisiile de specialitate au eliminat taxa auto, iar banii se restituie integral

Senatorii din Comisiile de buget si administratie publica au decis, marti, sa modifice Ordonanta de urgenta 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, eliminand vechea taxa auto din Codul fiscal, dar si pe cea noua, stabilind restituirea integrala a sumelor incasate. Amendamentele de modificare a Ordonantei au fost propuse de senatorul PD-L, Dan Carlan, presedintele Comisiei de administrarea teritoriului si de conservatorul Marius Marinescu. Practic, modificarile aduse de Carlan au eliminat din OUG toate referirile care stabileau cadrul legal pentru instituirea taxei de poluare pentru autoturisme si pe cele care vizau formula de calcul a acesteia.

O alta modificare importanta, adusa de aceasta data de senatorul PC Marius Marinescu, s-a referit la restituirea integrala a sumelor platite de contribuabili in perioada 1 ianuarie 2007- 30 iunie 2008, schimband prevederile Ordonantei care viza numai restituirea diferentei dintre taxa speciala pentru autoturisme si taxa de poluare, adica cea reglementata in prezentul act normativ. Totusi, senatorii au avut grija sa pastreze articolul prin care se stipula eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe de prima inmatriculare."Unul din amendamente prevede ca restituirea banilor se va face integral, pana la 31 decembrie 2008", a precizat secretarul Comisiei pentru buget din Senat, Codrut Seres.

In final, cele doua Comisii au dispus intocmirea unui raport favorabil cu amendamente, care a fost votat cu 8 voturi "pentru" - apartinand PD-L, PSD si PRM, si 5 "abtineri"- ale PNL, UDMR, acestia neputand vota impotriva raportului de admintere. Reprezentantii Executivului au sustinut pe parcursul dezbaterulor ca autoritatile europene sunt de acord cu normele de aplicare ale taxei, completand ca aceasta are o importanta "stringenta". Senatul este prima Camera sesizata in aceasta speta, deputatii urmand a lua decizia finala, dar nu inainte ca Ordonanta sa treaca si prin filtrul plenului Senatului.


Citeste mai mult...

BERD va imprumuta BCR si BRD cu cate 20 de milioane de euro pentru creditarea IMM industriale

BERD va imprumuta BCR si BRD cu cate 20 de milioane euro, pentru creditarea IMM din sectorul industrial, finantare la care se vor adauga fonduri nerambursabile de 10,2 milioane euro, pentru asistenta tehnica, a declarat marti senior manager BERD, Teresa Godwin."Cele 40 de milioane de euro, care vor ajunge la IMM prin Banca Comerciala Romana (BCR) si BRD - Groupe Societe Generale sunt destinate investitiilor in domeniul protectiei mediului, sanatatii si securitatii la locul de munca, precum si calitatii produselor", a afirmat reprezentantul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Ea a precizat ca finantarea BERD este completata de fonduri nerambursabile pentru asistenta tehnica destinata elaborarii proiectelor. Aceste fonduri totalizeaza 10,2 milioane euro si sunt puse la dispozitie de catre Comisia Europeana si Guvern, prin Ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), aportul Romaniei reprezentand 2,55 milioane euro, a precizat Godwin. Potrivit ministrului dezvoltarii si lucrarilor publice, Laszlo Borbely, vor fi eligibile IMM care activeaza in domenii precum mobilier sau prelucrarea lemnului, electronica si IT, textile, industria alimentara, detergenti si produse cosmetice, piese de schimb sau subcomponente.

Pentru a fi acceptate, proiectele trebuie finalizate pana la inceputul lunii noiembrie 2009, valoarea maxima a imprumutului plafonandu-se la 500.000 euro, iar scadenta minima a subimprumutului va fi de 18 luni. Conform reprezentantilor BERD, selectarea bancilor a fost facuta pe baza unor criterii precum puterea financiara, reteaua de sucursale si acoperirea geografica, implicarea in programe de finantare a IMM si disponibilitatea pentru implementarea programelor Uniunii Europene.


Citeste mai mult...

Romania va primi, pana in 2013, 32 miliarde euro pentru a recupera decalajele fata de UE

Romania va beneficia de 32 miliarde euro doar din fonduri europene, in termen de 7 ani, pentru a recupera decalajele fata de statele membre ale Uniunii, a declarat, marti, Razvan Alexandru Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul de Finante."Vom avea 32 miliarde de euro doar din fondurile structurale, fara a socoti finantarile locale, pentru a mari standardele economice si sociale din regiunile slab dezvoltate si pentru a recupera decalajele pe care le avem fata de statele membre", a aratat Razvan Cotovelea, care este si coordonatorul national adjunct al asistentei financiare externe nerambursabile.

Acesta a precizat ca in Planul National de Dezvoltare vor fi incluse proiecte din toate sectoarele economiei, care vor beneficia de fonduri europene, imprumuturi sau bani de la buget. Absorbtia fondurilor structurale va permite, in opinia lui Cotovelea, crearea in perioada 2007-2013 a 500.000 de noi locuri de munca si atragerea in tara a populatiei plecate la munca in strainatate. "Urmarim migrarea inapoi - daca mi se permite expresia - a fortei de munca din strainatate", a completat Cotovelea.

In 2008, tara noastra va primi 2,7 miliarde euro din banii Uniunii, ca sprijin pentru marirea competitivitatii, dezvoltarea societatii informationale si a resurselor umane, proiecte pentru imbunatatirea mediului, investitii in sectorul energetic, precum si alocari separate pentru agricultura."In acest moment, la Agentia de Plati si Interventii (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura - APIA, n.r.) sunt 641 milioane de euro, alocate de la Bruxelles. Vor fi aprobate primele proiecte si ulterior vor avea loc decontari.


Citeste mai mult...

Guvernul poate ingheta salariul minim invocand cresterea inflatiei

Sindicalistii nu renunta la majorarea salariului minim. Ei se intalnesc miercuri cu reprezentantii Guvernului si ameninta cu proteste de strada, in toamna, daca salariul minim nu va creste la 540 de lei, de la 1 iulie. Guvernul a promis, in 2007, la presiunea sindicatelor, ca va majora salariul minim pe economie pana la 540 de lei pe luna. Angajamentul, inscris intr-o Ordonanta de Guvern, este triplu conditionat: de evolutia produsului intern brut, a productivitatii muncii si a inflatiei. Confederatiile sindicale invoca datele statistice: o crestere economica peste asteptari, de 8,2%, in primul trimestru din 2008.

Si mentinerea unei rate a productivitatii de 10% in luna mai a acestui an. La randul sau, Guvernul invoca deteriorarea indicatorului inflatie, care a depasit deja tinta asumata pentru anul in curs. In luna mai, inflatia anualizata s-a plasat la 8,46, mult dincolo de tinta prognozata de autoritati pentru finalul anului 2008. Sindicalistii observa ca cele mai mari scumpiri s-au produs in zona preturilor administrate de stat, in special in domeniul energetic. Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, afirma ca aproximativ un milion de angajati din Romania depind de nivelul salariului minim.

Un numar insuficient, spune sindicalistul, pentru a justifica interesul electoral al Executivului.


Citeste mai mult...

Birocratia impiedica cel mai mult accesarea fondurilor structurale in Romania

Aproape o treime (29,91%) dintre respondentii unui sondaj realizat de Structural Consulting Group considera ca birocratia excesiva va fi cea mai mare problema in gestionarea fondurilor structurale in Romania, a spus marti Dan Barna, reprezentant al companiei care a realizat sondajul. Urmatoarea problema identificata de respondenti este lipsa capacitatii beneficiarilor de a finanta sau cofinanta proiectele (15,16%), o proportie similara (15,1%) dintre persoanele chestionate indicand lipsa transparantei in evaluarea si selectia proiectelor.

Expertiza scazuta a beneficiarilor in scrierea proiectelor este considerata o piedica majora in gestionarea fondurilor structurale de 12,18% din cei chestionati, in timp ce informarea deficitara cu privire la oportunitatile de finantare din fonduri structurale este vazuta drept o problema serioasa de catre 11,76% din respondenti. De asemenea, procedura greoaie privind achizitiile publice ii nemultumeste pe 6,65% din participantii la sondaj, iar disfuctionalitatile in implementare reprezinta o problema pentru 5,63% din respondenti.

Ultima dificultate majora identificata de participantii la sondaj este centralizarea gestionarii fondurilor la nivelul ministerelor, problema identificata de 3,61% din cei chestionati. In ce priveste birocratia excesiva, respondentii au dat exemplul numarului mare de avize si documente solicitate. Astfel, in cazul fondurilor acordate pentru investitiile mari ale firmelor mici si mijlocii (IMM), este nevoie de 23 de avize si de 25 de documente, a precizat Dan Barna. El a adaugat ca reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate este nevoie de 26 de avize, iar pentru sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, sunt necesare 14 avize.


Citeste mai mult...

Banca Mondiala cere Bulgariei sa se pregateasca financiar pentru eventuale catastrofe

Bulgaria, situata in cea mai seismica zona din Balcani, trebuie sa se pregateasca rapid din punct de vedere financiar pentru eventuale catastrofe, potrivit unui raport al Bancii Mondiale, relateaza Reuters. Banca a estimat ca, daca un cutremur puternic s-ar produce in zona Sofia, pierderile ar putea ajunge la cinci miliarde de dolari, circa 11% din PIB."Bulgaria este una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune in ceea ce priveste riscul seismic si totusi acoperirea in domeniul asigurarilor pentru risc de catastrofa este foarte scazuta", a declarat unul dintre autorii raportului, Eugene Gurenko.

"Tot ce trebuie facut trebuie facut si asta rapid. Am fost in discutii cu China opt ani pentru formarea unei comisii pentru riscul de catrastrofa si doar acum s-au trezit la realitate si vor sa actioneze rapid, dupa seismul din mai", a explicat el. Un seism de 7,9 grade a lovit sud-vestul Chinei in mai, aproape 70.000 de persoane pierzandu-si viata. Guvernul a promis 709 de miliarde de yuani (10 miliarde de dolari) pentru reconstructie. Bulgaria, care are mai putin de opt milioane de locuitori, a fost afectata de o serie de seisme de peste 7 grade la inceputul secolului XX.

Cel mai recent cutremur puternic s-a produs in 1986 si a distrus 80% dintre cladirile aflate in regiunea lovita. Gurenko, specialist al Bancii Mondiale in domeniul managementului riscului, a spus ca pregatirea financiara a guvernului in cazul unui dezastru este foarte scazuta si a cerut ca asigurarile pentru astfel de situatii sa devina obligatorii, ca in Turcia si Romania. Asigurarea pe proprietati in Bulgaria si alte state foste comuniste din estul Europei a scazut substantial in ultimii 18 ani, mai ales din cauza scaderii veniturilor.


Citeste mai mult...

Romanii si irlandezii au cea mai buna parere despre UE, potrivit unui Eurobarometru

UE se bucura de cea mai buna imagine in randul romanilor (67% din opiniile pozitive) si al irlandezilor (65%), desi acestia din urma au respins intr-un referendum Tratatul european, care permitea o mai buna functionare a blocului comunitar, relateaza AFP. Proportia romanilor care au o imagine buna despre UE a scazut cu numai 1% fata de Eurobarometrul din toamna anului 2007, in timp ce in cazul irlandezilor se inregistreaza o scadere cu 4%. Europenii, tot mai ingrijorati de inflatie si de riscul unei crize economice, sunt impartiti in ceea ce priveste capacitatea UE de a-i proteja de efectele negative ale globalizarii, potrivit unui sondaj publicat marti de Comisia Europeana, relateaza AFP.

Asteptarile europenilor in privinta economiei si muncii sunt la nivele "istoric scazute", potrivit unui Eurobarometru Standard, studiu semestrial realizat intre 25 martie si 4 mai, pe un esantion de 30.000 de europeni. Majoritatea persoanelor chestionate cred ca situatia muncii (39%) si a economiei (46%) se va deteriora in tara lor in urmatoarele 12 luni. Este vorba despre un pesimism al carui principal factor "este aparent ingrijorarea legata de crestere preturilor si de inflatie", subliniaza Comisia.

"Pentru prima data, este cel mai des mentionat subiect de ingrijorare (37%), in crestere cu 11 puncte in raport cu Eurobarometrul din toamna lui 2007 si 12 puncte in raport cu cel din toamna lui 2006. Somajul, citat de 24% dintre persoanele chestionate, este pe locul doi, devansand insecuritatea si situatia economica (20%), sistemul de sanatate (19%), pensiile (12%) si imigratia (11%)."Aceste rezultate reflecta dificultatile economice actuale si arata ca UE trebuie sa continue politicile care vizeaza ameliorarea calitatii vietii", a spus comisarul european pentru strategia comunicarii, Margot Wallstrom.


Citeste mai mult...

Tariceanu vrea bugete multianuale pe domenii, corelate cu bugetul comunitar, pana in 2013

Premierul Tariceanu vrea realizarea unor bugete multianuale pe mai multe domenii si corelarea acestora cu bugetul comunitar, pana in 2013, aceasta fiind una dintre masurile preconizate pentru aplicarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, care vizeaza urmatoarele doua decenii. Dezbaterea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a constituit primul punct de pe agenda sedintei de marti a Guvernului, potrivit unui comunicat al Executivului. Premierul Tariceanu a declarat, la inceputul sedintei, ca unul dintre obiectivele promovate prin aceasta Strategie prevede folosirea celor mai bune tehnologii disponibile din punct de vedere economic si ecologic in proiectele investitionale realizate din bani publici.

Documentul vizeaza, totodata, masuri pentru reducerea efectelor schimbarilor climatice. De asemenea, seful Guvernului a spus ca se impune realizarea bugetelor multianuale, pe diferite domenii, care sa dea posibilitatea angajarii unor planuri pe termen lung. "O varianta ar fi, de exemplu, pana in 2013, sa corelam aceste bugete cu bugetul comunitar", a mai afirmat premierul. Seful Executivului a mai spus ca dezbaterea pe marginea Strategiei trebuie extinsa si la ceilalti actori ai vietii publice - politici, institutionali si la societate civila - intrucat propune o viziune a dezvoltarii durabile a Romaniei in perspectiva urmatoarelor doua decenii, cu obiective care trec dincolo de durata ciclurilor electorale.

In opinia sa, noul model de dezvoltare va scurta perioada in care Romania va recupera decalajele care o separa de celelalte state europene.


Citeste mai mult...

Votul comisiilor de buget si administratie privind taxa de poluare este nul si va fi reluat

Conducerea Senatului a decis, in sedinta de marti, sa anuleze votul asupra OUG 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule dat de Comisiile de specialitate in cursul diminetii, hotararea finala urmand a fi luata numai de Comisia de buget, prin reluarea votului. Presedintele Comisiei de buget, liberalul Aron Popa, a sesizat Biroul Permanent precizand ca in cadrul Comisiilor reunite de buget, finante si administrarea teritoriului a existat o problema vizavi de cvorumul necesar adoptarii proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei.

El a spus ca la sedinta au participat membrii Comisiei de buget si foarte putini membri ai Comisiei de administrarea teritoriului, iar in sedinta Biroului Permanent s-a facut apel la Regulamentul Senatului care precizeaza ca pentru a exista o sedinta comuna valida trebuie sa existe jumatate plus unu din membrii fiecarei comisii participante si in acest fel se da si votul. Pe de alta parte, Dan Carlan, presedintele Comisiei de administrare a teritoriului, a sustinut ca e imposibil sa se realizeze cvorum in acest for pentru ca unii dintre membrii lui au fost alesi primari sau presedinti de consilii judetene.

In aceste conditii, Biroul Permanent a decis ca votul final sa se dea doar in Comisia de buget. Senatorii din Comisiile de buget si administratie publica stabilisera, marti dimineata, sa modifice Ordonanta de urgenta 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, eliminand vechea taxa auto din Codul fiscal, dar si pe cea noua, si stabilind restituirea integrala a sumelor incasate. Amendamentele de modificare a Ordonantei au fost propuse de senatorul PD-L, Dan Carlan, presedintele Comisiei de administrarea teritoriului si de conservatorul Marius Marinescu.


Citeste mai mult...

Banca Mondiala puncteaza negativ Romania la eficienta guvernarii si combaterea coruptiei

Studiul anual al Bancii Mondiale "Indicatorii guvernarii la nivel modial" indica faptul ca eficienta guvernarii, combaterea coruptiei si suprematia legii sunt trei zone problematice ale guvernarii din Romania, pe care le puncteaza cu scoruri negative. Studiul Bancii Mondiale indexeaza pentru 212 tari sase dimensiuni ale guvernarii: democratie participativa si libertatea de expresie, stabilitatea politica si absenta violentei/terorismului, eficienta guvernarii, calitatea reglementarilor, suprematia legii si controlul coruptiei.

Cu cat un indice are o valoare valoare mai mare pentru o categorie, cu atat este mai pozitiva evaluarea. Indicatorii prin care sunt masurate aceste sase variabile provin din 35 de surse de la 32 de organizatii diferite, reflectand opinia sectorului privat, a celui public, a expertiilor din organizatiile non-guvernamentale si a cetatenilor. Studiul Bancii Mondiale "Indicatorii guvernarii la nivel modial" arata ca numeroase tari in tranzitie inregistreaza imbunatatiri importante in lupta impotriva coruptiei, iar performantele unora dintre ele in ceea ce priveste masurile guvernamentale sunt comparabile cu cele ale tarilor mai bogate.

Totusi, in privinta Romaniei cifrele sunt foarte scazute, indicand faptul ca procesul de guvernare este problematic si ca trebuie imbunatatit in domenii-cheie precum eficienta si reforma legislativa. Pe de alta parte, Romania inregistreaza o crestere fata de ceilalti ani in privinta stabilitatii politice si a calitatii reglementarilor."Democratia participativa si libertatea de expresie" este categoria care masoara perceptiile legate de masura in care cetatenii unei tari pot participa in alegerea guvernarii, cat si cele legate de libertatea de expresie, de asociere si existenta unei prese independente.


Citeste mai mult...

Colliers: Oferta de locuinte nu va mai creste pe termen scurt

Oferta de locuinte nu va mai creste pe termen scurt, pentru ca dezvoltatorii au greutati in obtinerea finantarii si urmeaza a fi incheiate tot mai multe parteneriate cu fonduri de investitii, a declarat in cadrul unui seminar pe teme imobiliare, reprezentantul Colliers, Simina Istrate. Potrivit Colliers, in lunile aprilie - mai ale acestui an au fost vandute doar 500 unitati in cele 42 proiecte imobiliare de pe piata. Reprezentantii companei de consultanta imobiliara mai spun ca in comparatie cu ultimul trimestrul din 2007 cand au fost vandute 2600 de unitati noi, in primul trimestru al anului 2008 s-au tranzactionat 2.000 de locuinte noi.

Consultantii imobiliari sustin ca in paralel cu scaderea numarului de tranzactii s-a redus si cerera de locuinte atat vechi cat si noi, iar populatia asteapta sa se linisteasca piata. In tot acest timp, unii dezvoltatori isi amana lansarea de noi proiecte pentru inceputul anului viitor atat din cauza nelinistii din piata cat si din cauza faptului ca au dificultati in gasirea fondurilor necesare finantarii investitiilor si pentru ca terenurile costa foarte mult. In prezent, analistii imobliari considera ca pretul apartamenteleor vechi este unul  subiectiv, iar intre cerere si oferta se poarta o negociere de 5-15%, in timp ce pretul apartamentelor noi este unul obiectiv, dat de costurile de dezvoltare.

Reprezentantul diviziei rezidential al companiei Colliers International, Simina Istrate este de parere ca pe termen lung, piata imobiliara va intra intr-un ritm stabil, matur. In plus, evolutia pietei va fi de continua crestere temperata pana cand oferta va echilibra cererea de locuinte, iar acest lucru este estimat cel mai devreme pentru anul 2012. Pretul apartamentelor din Bucuresti a scazut pentru prima data in luna februarie a acestui an, dupa ce timp de doi ani a urcat neintrerupt, luna de luna.


Citeste mai mult...

Imobilele nationalizate si vandute de stat nu vor mai fi retrocedate

Deputatii au adoptat o propunere legislativa de completare a Legii 10 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, care prevede ca proprietarii imobilelor nationalizate si vandute de stat sa primeasca bani in locul retrocedarii in natura. Proiectul legislativ a fost adoptat dupa ce deputatii au sustinut necesitatea demersului legislativ pentru completarea Legii 10 din 8 februarie 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada comunista. In schimb, acesta a fost respins atat de Guvern, cat si de Senat.

Noua lege propusa prevede ca nu se restituie nimic in natura, ci doar contravaloarea in bani a  proprietatilor. O alta noutate o constituie faptul ca cei cu statut de chiriasi, care au cumparat imobilele in baza Legii 112 si  ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate ulterior in instanta, vor primi despagubiri la valoarea de piata. De altfel, chiriasii vor avea dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinte din fondul de stat. Propunerea legislativa urmeaza sa fie trimisa spre promulgare.

oua lege propusa prevede ca nu se restituie nimic in natura, ci doar contravaloarea in bani a  proprietatilor. O alta noutate o constituie faptul ca cei cu statut de chiriasi, care au cumparat imobilele in baza Legii 112 si  ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate ulterior in instanta, vor primi despagubiri la valoarea de piata. De altfel, chiriasii vor avea dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinte din fondul de stat. Propunerea legislativa urmeaza sa fie trimisa spre promulgare.


Citeste mai mult...

Bucurestiul va avea 100 de zgarie-nori

Peste 100 de cladiri inalte si foarte inalte ar putea fi construite in Capitala, au anuntat, ieri, reprezentantii Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR). In acest moment, in Bucuresti sunt 11 cladiri inalte si foarte inalte, alte 100 de astfel de imobile, cu o inaltime de cel putin 45 de metri, fiind la stadiul de proiect. Presedintele OAR, Serban Sturdza, a declarat ca, practic, nu exista limitare pe inaltime. "Limitarea este legata de conditiile tehnice si economice, presupunand ca au fost obtinute toate avizele si este obtinuta hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti", a spus Dan Marin, vicepresedinte OAR, precizand ca, in conditiile in care amplasamentele pentru viitoarele turnuri sunt cu titlu de recomandare, nu exclude construirea de cladiri inalte, prin abuz, si in alte zone.

"Am stabilit dupa anumite criterii, cum ar fi cornisa Dambovitei, intersectii importante, cele peste 100 de posibile locuri de construire a cladirilor inalte", a mai spus Marin.

Am stabilit dupa anumite criterii, cum ar fi cornisa Dambovitei, intersectii importante, cele peste 100 de posibile locuri de construire a cladirilor inalte", a mai spus Marin.


Citeste mai mult...

Casa de 100 de metri patrati cu 60.000 de euro

Pretul final al constructiei este influentat de forma casei, de utilitati, finisaje, precum si de organizarea santierului. Pretul pentru o casa se poate reduce cu 20% daca se va face o constructie de 100 de metri patrati cu parter si etaj, si nu numai cu parter, deoarece investitia in fundatie va fi mai mica. Pentru ca o casa sa fie mai ieftina trebuie sa fie patrata sau dreptunghiulara, sa beneficieze de utilitati in imediata apropiere, sa fie cu etaj, sa nu fie prevazuta cu constructii la subsol, iar destinatia fiecarei incaperi sa fie stabilita in mod logic.

De asemenea, un teren mic, care nu va permite organizarea santierului, respectiv depozitarea materialelor destinate constructiei, poate creste semnificativ pretul. Potrivit lui Ciprian Ana, administratorul Policons Group SRL, pretul unei case la rosu, din zidarie, fara finisaje, este de aproximativ 250 de euro metrul patrat construit, plus TVA, in timp ce pretul unei case la cheie, in care proprietarul se poate muta direct, este de aproximativ 500 de euro metrul patrat, plus TVA. Potrivit lui Lucian Bolcas, administratorul unui site de constructii, pretul unei case nu poate fi stabilit fara a exista un plan care sa fie consultat de catre o firma constructoare.

La aceasta suma se mai adauga pretul terenului. Pretul va creste in cazul in care casa este prevazuta numai cu parter. "Una este sa torni fundatie pentru o constructie de o suta de metri patrati si alta este ca suprafata sa fie impartita pentru parter plus un etaj, respectiv sa fie turnata folosind jumatate din material", a amintit Lucian Bolcas, adaugand ca planseul nu va trebui sa fie mai gros. In schimb, stalpii de rezistenta vor trebui sa fie ceva mai robusti. In cazul in care casa va fi conceputa cu parter si etaj, pretul va fi cu 20% mai mic decat daca se prefera numai parter.


Citeste mai mult...

BVB a suspendat titlurile Bancii Comerciale Carpatica dupa aparitia unor zvonuri despre preluare

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a suspendat miercuri, la ora 14:18, actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC), dupa ce au aparut zvonuri despre preluarea institutiei de credit de catre banca germana Commerzbank, a declarat Stere Farmache, presedinte-director general al BVB."Aparitia unor zvonuri despre preluarea Bancii Comerciale Carpatica a fost motivul pentru care am suspendat titlurile bancii", a spus Farmache. Dupa aparitia zvonurilor cu privire la o eventuala preluare, actiunile Bancii Carpatica (BCC) s-au scumpit cu 15% si au ajuns la cotatia de 0,2530 lei/titlu.

Stere Farmache a adaugat ca limita de pret a fost semnalul care a declansat suspendarea actiunii si, totodata, faptul ca Bursa nu a primit o reactie din partea societatii. Conform codului BVB, suspendarea titlurilor BCC a fost realizata in vederea mentinerii unei piete ordonate si pentru asigurarea accesului egal la informatii. Banca are o valoare de piata de 393,4 milioane lei (107,37 milioane euro), aferenta cotatiei de 0,22 lei, stabilita la inchiderea sedintei de marti. Potrivit ultimelor raportari, Ilie Carabulea este actionarul principal al bancii, cu o participatie de 35,82%.

De asemenea, Albu Aurel controleaza 9,99% din capitalul social, Tanase Corneliu are 9,84% din actiuni, Olivo Lucio detine 7,87%, iar Olivo Gian Antonio controleaza 6,53% din capitalul bancii. Banca Comerciala Carpatica (BCC) a obtinut, in primul trimestru al acestui an, un profit brut de 2,6 milioane lei (709.500 euro), in crestere de peste patru ori fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2007, cand BCC a afisat un profit trimestrial de 600.030 lei.


Citeste mai mult...

CE Craiova va investi circa noua milioane euro ca sa livreze energie termica pentru Ford

Complexul Energetic (CE) Craiova va efectua investitii de circa noua milioane euro, pentru redimensionarea retelei prin care alimenteaza termic uzina Ford si din 2009 va livra companiei aproape jumatate din consumul de energie termica al orasului Craiova, potrivit unor surse din cadrul companiei."Vom incheia un nou contract cu Ford. Acum suntem in tatonari cu ei si proiectantul face calcule. Noi trebuie sa facem niste investitii, sa redimensionam reteaua care merge la uzina, pentru a le livra o cantitate mai mare, mult mai mare decat pana acum, de energie termica si de abur tehnologic pentru incalzire.

Investitiile sunt dimensionate pe cererea lor. Estimativ, din 2009, vom incepe sa furnizam Ford jumatate din consumul de energie termica al orasului Craiova", a declarat miercuri pentru NewsIn directorul general al CE Craiova, Ion Dinulescu. Surse din cadrul companiei au declarat ca aceste investitii se ridica la aproape noua milioane euro. Din aceasta suma, sapte milioane euro vor fi alocate pentru transformarea si adaptarea unor capacitati de productie potrivit cererii Ford si restul de 1,5-2 milioane euro se vor investi in sistemul de conducte de alimentare cu energie termica.

Cantitatea livrata in baza noului contract va creste in fiecare an, urmand ca in iarna 2009-2011, cantitatea livrata sa fie de 2.600 metri cubi apa/ora (1.300 metri cubi apa/ora pentru consum industrial si 1.300 metri cubi/ora pentru incalzire). La sfarsitul lunii iulie, noul contract (n.r. aditional la cel deja incheiat) va fi negociat si complexul energetic va livra uzinei Ford energie termica la pretul pietei, potrivit surselor citate. Totodata, sursele citate spun ca prin acest nou contract, producatorului de energie ii va creste eficienta producerii de energie termica, de la 62% la 72%.


Citeste mai mult...

Falimentele inregistrate in ultimile cinci luni reprezinta 70% din numarul total al celor din 2007

Peste 7000 de falimente au fost inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) in perioade ianuarie- mai 2008 , ceea ce reprezinta aproximativ 70% din numarul de falimente integistrate pe tot anul 2007, potrivit datelor furnizate de catre ONRC. Potrivit datelor Oficiului, la 31 mai 2008 erau inregistrate 7166 de falimente, ceea ce reprezinta 70,26% din numarul total de falimente inregistrate de ONRC in 2007, cand acestea s-a cifrat la 10.198 falimente. Dinamica falimentelor (reorganizare judiciara, insolventa) la nivel national in perioada analizata a fost crescatoare.

Astfel, pe primul trimestru s-au inregistat 3304 falimente din care 803  in luna ianuarie, 1171 in luna februarie si 1330 in luna martie. Trendul ascendent a continuat si in ultimile doua luni cu 1614 falimente inregistrate in luna aprilie si 2248 in luna mai. Conform ONRC, in perioada analizata,  in regiunea de Vest a Romaniei s-au inregistrat cele mai multe multe falimente, reorganizari si insolvente - 1397. Aceasta este urmata de regiunea de Sud-Est cu 1258, Bucuresti - Ilfov, 912, Nord - Vest, 828, Centru, 771, Sud - Muntenia, 704, Nord - Est, 693 si Sud - Vest - Oltenia cu 613.

In functie de numarul de falimente inregistrate pe ramura, cele mai sensibile sectoare ale economiei sunt comertul cu amanuntul (413 firme), constructiile (183 firme), intermediere diverse produse (173 firme), industria alimentara (sectorul de produse de patiserie cu 165 firme) si transportul rutier de marfuri (107 firme).  Aceesi sursa mai precizeaza ca din totalul de 17.364 falimente, inregistate in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 mai 2008,  numai 1445 dintre acestea au fost firme cu participare straina la capitalul social, restul de 15.919 au fost cu capital autohton.


Citeste mai mult...

Lipsa terenurilor de la primarii tine in loc constructia de locuinte de catre ANL

Principalul impediment in constructia de locuinte pentru tineri prin programul ANL il constituie lipsa de terenuri disponibile, puse la dispozitie de primarii, in conditiile in care numarul locuintelor astfel construite este cu mult in urma planului, a spus un director din Ministerul Dezvoltarii."Necesitatea este mare, dar depinde de terenurile puse la dispozitie de primarii. In plus, acestea trebuie sa aiba drumuri de acces si sa fie legate la utilitati. Depinde si de consiliile locale", a declarat Marin Adranel Cotescu, director al Directiei de Programe pentru Constructii din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), la un seminar pe tema finantarii sectorului imobiliar.

De asemenea, potrivit planului pentru programul ANL elaborat cu sase ani in urma, numarul locuintelor astfel construite ar trebui sa ajunga la 38.000 pana in 2010. Cu toate acestea, pana la sfarsitul anului trecut se construisera doar 18.000 de locuinte. Pentru 2008, planul prevede constructia a cel mult 3.000 de locuinte ANL.

e asemenea, potrivit planului pentru programul ANL elaborat cu sase ani in urma, numarul locuintelor astfel construite ar trebui sa ajunga la 38.000 pana in 2010. Cu toate acestea, pana la sfarsitul anului trecut se construisera doar 18.000 de locuinte. Pentru 2008, planul prevede constructia a cel mult 3.000 de locuinte ANL.


Citeste mai mult...

AOAR critica proiectul de lege privind stimularea investitiilor in Romania

AOAR critica proiectul de lege privind stimularea investitiilor in Romania, care prevede mentinerea structurii de decizie asupra investitiilor in viitoarea Agentie Romana pentru Investitii, in detrimentul aplicarii descentralizarii, a declarat Cristian Parvan, director general AOAR."Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca doar reducerea titulaturii de la ARIS (Agentia Romana pentru Investitii Straine) la ARI (Agentia Romana pentru Investitii) nu realizeaza automat egalitatea de tratament, de catre autoritatile statului, a investitorilor romani cu cei straini.

Mai mult, credem ca nici macar investitorii straini nu pot fi satisfacuti de serviciile unei institutii slab conectate la realitatile economiei romanesti", a precizat Cristian Parvan. In acest context, AOAR considera ca solutia realista pentru a sustine eforturile investitorilor este de a da autoritate Agentiilor de Dezvoltare Regionala (ADR). Reprezentantul Asociatiei a explicat pozitia oamenilor de afaceri aducand mai multe argumente. "Terenurile pentru investitii pot fi identificate, mobilizate si puse la dispozitie prin decizii ale primariilor si consiliilor judetene.

Asigurarea unui anumit nivel de servicii legate de infrastructura se poate realiza din fondurile locale. Entitatile care asigura alimentarea cu gaze, electricitate apa si canalizare sunt in prezent companii private, iar statul roman nu poate cere acestora sa realizeze investitii de care ar avea nevoie un anumit investitor, aceastea fiind tranzactii la nivel privat, care pot fi facilitate de autoritatile locale pe teritoriul carora se desfasoara activitatea respectivelor companii", a afirmat Cristian Parvan.


Citeste mai mult...

Salariul de baza al consilierilor pentru afaceri europene va fi de cel mult 3.200 de lei

Salariul de baza al consilierilor pentru afaceri europene din institutiile publice va fi de cel putin 2.154 de lei si de maxim 3.232 de lei, valoarea fiind stabilita de conducatorul institutiei, in baza unor criterii precum experienta sau studiile postuniversitare, a decis Guvernul. Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate marti de Executiv, stabilirea salariilor de baza individuale se face prin ordin al conducatorului institutiei publice in care acestia isi desfasoara activitatea, in baza unor criterii si cote procentuale de majorare a salariului de baza prevazut la limita minima.

Astfel, pentru "adecvarea la cerintele postului" se va acorda un procent situat intre 0-30%, stabilit in urma evaluarii performantelor profesionale. Pentru debutanti, cota se stabileste in functie de rezultatele obtinute la concursul pentru ocuparea postului. Pentru experienta in specialitate de minimum 2 ani, cota de majorare a salariului de baza este de 10%, iar pentru specializari postuniversitare intr-un domeniu specific, tot de 10%. In cazul consilierilor pentru afaceri europene aflati in functie la intrarea in vigoare a acestui act normativ, salariul de baza este de 3.232 lei, asa cum a fost stabilit pana la aceasta data, prin ordonanta Guvernului 10/2008.

Consilierii pentru afaceri europene beneficiaza, in acelasi timp, de sporurile si de majorarile aplicabile personalului contractual din autoritatile si institutiile publice in care isi desfasoara activitatea. Acestia pot primi si premii lunare in limita a 10% din cheltuielile cu salariile, aferente functiilor de consilieri pentru afaceri europene prevazute in statul de functii. La plecarea in concediul de odihna, consilierii pentru afaceri europene au dreptul, pe langa indemnizatia de concediu, la o prima egala cu salariul de baza brut din luna anterioara plecarii in concediu.


Citeste mai mult...

Romania este cea mai interesanta piata din zona pentru fuziuni si achizitii

Romania este piata cea mai interesanta din zona Europei Centrale si de Est pentru fuziuni si achizitii, situatie care nu se va schimba in urmatorii ani, a declarat partner M & A transaction services Deloitte Romania, Antonis Ioannides, citat intr-un studiu Deloitte."Romania nu doar ca nu a fost afectata de recenta criza financiara globala, ba chiar si-a accelerat activitatea in anumite sectoare, in ultimele luni. In mod evident, exista o oarecare prudenta in sectorul imobiliar, dar in toate celelalte sectoare asistam la o activitate tranzactionala intensa", a declarat Ioannides.

Acesta a subliniat ca Romania este piata cea mai interesanta din zona, in acest moment, lucru care nu se va schimba prea repede, adica in urmatorii ani. "Cele mai importante dealuri M&A au loc in domeniul energiei si resurselor, TMT (telecom, media, tehnologie) si sectorul serviciilor financiare", a subliniat el. Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, Romania si Bulgaria ocupa pozitii de top in randul preferintelor specialistilor M & A din Belgia, Europa Centrala, Danemarca, Germania si Olanda pentru viitoarele fuziuni si achizitii.

Astfel, 78% din repondentii din Europa de Est considera aceste piete ca importante si foarte importante, in timp ce repondentii vest europeni au raspuns afirmativ in proportie de numai 26%. Cele mai interesante tari din regiune pe domeniul M&A, pe langa Romania si Bulgaria, sunt Polonia, cu 80% din partea specialistilor est europeni si 56% din partea vesticilor, si Cehia si Slovacia, cu 90% repectiv 48%. Specialistii Deloitte considera ca tarile din Europa Centrala si de Vest ocupa pozitii de top in randul preferintelor - 75%, respectiv 58% dintre participantii la sondaj au plasat aceste doua regiuni in topul locurilor ideale pentru investitii.


Citeste mai mult...

PPF Investments vinde Ardaf si RAI la un pret dublu fata de suma platita pentru preluare

Fondul de investitii PPF Investments va incasa circa 80 milioane euro din vanzarea la pachet a societatilor romanesti de asigurari Ardaf si Rai catre Generali PPF Holding, dublu fata de investitia initiala, au spus surse din piata. PPF Investments, fond de investitii cu capitaluri cehesti cu sediul in Insulele Jersey (teritoriu britanic din Canalul Manecii), a preluat in urma cu doi ani cei doi asiguratori - Ardaf si RAI (Roumanie Assurance International) pentru 40 milioane euro. Surse din piata sustin ca reducerea capitalului social al Ardaf anuntata recent ar reprezentat o "bila neagra" pentru companie, in masura sa afecteze pretul de vanzare.

Ardaf anuntase, la inceputul acestei luni, ca actionarii companiei au hotarat reducerea capitalului social cu 116,24 milioane lei, la 72 milioane lei, ca urmare a diminuarii activului net al societatii la o valoare mai mica decat jumatate din capitalul social. In 2007, Ardaf a afisat prime brute subscrise de 48,4 milioane euro si pierderi de 10,8 milioane euro, mai mici cu 70% fata de anul precedent. RAI (Roumanie Assurance International) este lider pe piata romaneasca pe segmentul asigurarilor de calatorie si medicale, cu prime brute subscrise de 7,8 milioane euro in 2007.

rdaf anuntase, la inceputul acestei luni, ca actionarii companiei au hotarat reducerea capitalului social cu 116,24 milioane lei, la 72 milioane lei, ca urmare a diminuarii activului net al societatii la o valoare mai mica decat jumatate din capitalul social. In 2007, Ardaf a afisat prime brute subscrise de 48,4 milioane euro si pierderi de 10,8 milioane euro, mai mici cu 70% fata de anul precedent. RAI (Roumanie Assurance International) este lider pe piata romaneasca pe segmentul asigurarilor de calatorie si medicale, cu prime brute subscrise de 7,8 milioane euro in 2007.


Citeste mai mult...

Majorarea salariului minim nu ameninta inflatia, ci profitul companiilor

Inflatia nu va fi alimentata de o eventuala crestere a salariului minim cu 40 de lei, spun majoritatea analistilor chestionati, in timp ce restul sustine ca firmele si-ar putea transfera acest cost in cresterea preturilor la produse si servicii, alimentand, astfel, spirala inflationista. Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca principalii factori care afecteaza inflatia din Romania sunt "furturile din economie si expansiunea creditelor si nu putem vorbi despre o crestere a inflatiei in cazul in care Executivul accepta majorarea salariului minim la 540 de lei".

Serbanescu il contrazice, astfel, pe ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care a anuntat ca in 2008 nu vor mai avea loc cresteri salariale pentru a nu afecta tinta de inflatie stabilita impreuna cu Banca Nationala pentru acest an. La randul sau, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, considera ca "solicitarile sindicalistilor privind cresterea salariului minim de la 500 la 540 de lei incepand cu luna iulie sunt justificate, pentru ca s-a redus foarte mult puterea de cumparare a angajatilor,din cauza cresterii preturilor din acest an".

Potrivit lui Voinea, "singurul motiv al refuzului Ministerului Economiei de a accepta solicitarile salariale ale sindicalistilor este faptul ca nu sunt bani la buget, si nu cresterea inflatiei". Analistul economic a mai spus ca este posibil ca Executivul sa se confrunte cu presiuni venite din partea companiilor private care "nu doresc o crestere a salariului minim brut pentru ca si-ar reduce profiturile". De aceeasi parere este si specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris care considera ca "o majorare a salariilor nu poate fi decat benefica pentru ca ar creste incasarile la buget si fondurile destinate bugetului de pensii"."Cresterea salariului minim cu 40 de lei nu ar afecta inflatia, ci ar duce la majorarea cheltuielilor salariale ale angajatorilor cu 10%.


Citeste mai mult...

Basescu: Pentru a fi competitiva, Romania trebuie sa se axeze pe cresterea calitatii produselor

Romania are nevoie de cresterea pe termen lung a produsului intern brut cu 5-7% pe an, pentru a atinge media europeana in ce priveste nivelul de trai, si de noi conceptii privind calitatea produselor, a declarat presedintele Traian Basescu. Seful statului a aratat ca pentru a indeplini obiectivele din Strategia Lisabona - mai multe locuri de munca si venituri mai mari - tara noastra trebuie sa fie mai competitiva pe piata unica. Prin urmare, are nevoie de o noua cultura a calitatii si de marirea productivitatii, iar in acest scop presedintele a evidentiat importanta standardizarii si a supravegherii pietei."Calitatea inalta a produselor va trebui sa ocupe rolul central in sistemul de valori atat al producatorilor, cat si al consumatorilor.

Evaluarea conformitatii produselor reprezinta un indiciu pentru consumatori ca acestea sunt de incredere", a afirmat Basescu. Prezent la cea de-a patra Conferinta anuala comuna a organismelor europene de standardizare CEN si CENELEC, pe care a numit-o "un adevarat summit al standardizarii", presedintele a spus ca evenimentul este un indicator al reformelor pe care Romania le are de facut pentru a se dezvolta ca stat membru cu performante in Uniunea Europeana. Seful statului a subliniat ca Romania sustine politica energetica a Uniunii Europene si masurile luate de comunitatea europeana in legatura cu diversele proiecte de aprovizionare din zona caspica.

El a accentuat ca o legatura mai stransa intre UE si tarile caspice, prin invitarea acestora sa se alature procesului de standardizare europeana, va dezvolta schimburile comerciale, dincolo de sectorul energetic. Organismele de standardizare se intalnesc, anual, in cadrul adunarilor generale ale organismelor europene de standardizare CEN si CENELEC. Tara noastra, prin Asociatia de Standardizare din Romania - ASRO, gazduieste de miercuri pana vineri, la Bucuresti, cea de a 46-a Adunare generala CEN, cea de a 34-a Adunare generala CENELEC, si cea de a 4-a Conferinta anuala comuna CEN-CENELEC.


Citeste mai mult...