Cele mai scumpe orase din America

Devalorizarea dolarului si criza financiara au coborat anul acesta metropolele americane in topul celor mai costisitoare asezari urbane din lume, noteaza Adevarul. Sa stai la New York sau la Los Angeles poate fi un privilegiu. Dar pentru asta trebuie sa platesti mai mult, intrucat cele doua orase raman cele mai scumpe din America de Nord. Locuitorii New York-ului se pot bucura oricand de o plimbare pe faimosul Fifth Avenue, de privelistea unui birou din centrul financiar din Manhattan sau de oaza de verdeata din Central Park, dar toate acestea costa bani grei.

Dintre toate orasele Statelor Unite ale Americii, New Yorkul ramane si anul acesta cel mai scump, la propriu. Chiria medie a unui apartament de lux, cu doua dormitoare, nemobilat, este de 4.500 dolari pe luna. Dar in cea mai populata metropola americana totul e mai scump, de la o cina in oras pana la imbracaminte, iar un hamburger costa, in medie, 5,89 dolari, scrie "Forbes". La Los Angeles, in schimb, viata e scumpa mai ales din cauza navetei. Un sofer petrece in medie 72 de ore pe an blocat in trafic si plateste acum pe un galon (3,78 litri) de benzina, in medie, 4,46 dolari.

Economistul Edward Glaeser de la Harvard University explica popularitatea celor doua orase prin faptul ca ambele sunt "fabrici de idei". "New Yorkul este un centru al industriilor care produc idei, precum finantele si mass-media", spune profesorul, citat de "Forbes". De cealalta parte, Los Angelesul este centrul industriei divertismentului si ramane scump in parte pentru ca multi prefera clima temperata de acolo. Pe locul trei in topul celor mai scumpe orase americane se afla Miami, care atrage prin viata de noapte, dar si prin numarul mare de profesionisti care activeaza aici, iar Honolulu, situat pe locul patru, ramane scump datorita afluxului mare de turisti, in special asiatici.

Citeste tot articolul Cele mai scumpe orase din America
Citeste mai mult...

ZF: O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu un expat

Salariul net reprezinta doar jumatate din costurile cu un expat in Romania, restul fiind costurile de "intretinere". O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu un expatriat care ocupa o pozitie de CEO sau general manager, adica 360.000 de euro pe an, salariul net reprezentand doar jumatate din aceasta suma. Diferentele cele mai semnificative intre executivii straini si cei romani nu apar la nivel salarial, desi salariul de baza este mai mare in cazul expatilor cu aproximativ 20 - 30% (respectiv 15.000 de euro net lunar pentru un CEO strain al unei multinationale mari), ci in ceea ce priveste structura pachetului, care este mult mai complexa in cazul unui manager strain.

Costurile de intretinere a locuintei si cheltuielile legate de familia managerului constituie al doilea element important din pachetul salarial al unui expat. "Taxele pentru scoala unui copil pot ajunge pana la 20.000 de euro pe an, iar chiria pentru un apartament la 6.000 - 7.000 de euro. Tot aici putem include si un salariu mai mare cu 20% comparativ cu al unui roman, vizite periodice in tara de origine si asigurari medicale in clinici private", spune Michael Weiss, principal in cadrul companiei de consultanta A.

T. Kearney si coordonator al activitatii companiei pentru Romania.

Citeste mai mult...

Generali Asigurari si-a sporit afacerile cu 12% in primul semestru, la 212,2 milioane lei

Generali Asigurari a afisat, luni, afaceri de 212,2 milioane lei (57,8 milioane euro) pentru prima jumatate a anului, in urcare cu 12% fata de acelasi interval din 2007, si un profit net de 15,9 milioane (4,4 milioane euro), mai ales ca efect al avansului pe segmentul de asigurari de viata. In primele sase luni din 2007, Generali Asigurari inregistrase afaceri de 189,1 milioane lei. Directorul general al companiei, Tudor Moldovan, declarase in urma cu un an ca societatea de asigurari pe care o conduce afisase deja profit dupa primele sase luni din 2007, fara sa ofere mai multe detalii.

In 2006, societatea afisase pierderi de aproape 10 milioane euro."Rezultatele sunt in perfecta concordanta cu strategia de dezvoltare a companiei. Ne-am propus impulsionarea segmentului asigurarilor de viata si cresterea profitabilitatii pe segmentul asigurarilor generale", a declarat directorul general al Generali Asigurari, Tudor Moldovan. El a adaugat ca planurile companiei "sunt mai mult decat realizabile" pentru acest an, avand in vedere rezultatele obtinute in prima jumatate a anului."Sunt multumit, in mod special, de rezultatele obtinute in sectorul asigurarilor de viata.

Pe o piata pentru care specialistii estimeaza o crestere de 20-25% in 2008, cresterile inregistrate de companie pe segmentul asigurarilor individuale, de 68,6%, si in mod deosebit cele de asigurari de viata traditionale, de 50,3%, sunt impresionante", a adaugat Moldovan."In ceea ce priveste asigurarile auto, obiectivul nostru principal nu este cresterea indiferent de conditii, ci respectarea cu strictete a regulilor de subscriere a politelor de asigurare si crearea unui climat normal de dezvoltare", a adaugat el, amintind ca Generali Asigurari a fost prima societate de asigurari care a introdus asigurarea Casco cu fransiza, pe toate canelele de distributie.

Citeste mai mult...

Finantele asteapta conditii mai bune in piata ca sa emita mai multe obligatiuni cu maturitate mare

Obligatiunile de tip benchmark vor avea cea mai mare lichiditate dintre titlurile de stat listate, iar odata cu imbunatatirea conditiilor de piata, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) vrea sa emita mai multe titluri de stat cu maturitate mai mare, de 10-15 ani, a spus luni seful Trezoreriei."Ramanem la strategia anuntata, de a emite titluri de stat pe termen mediu si lung, iar in momentul in care va fi eficient, vrem sa extindem maturitatea si sa facem emisiuni pe 10-15 ani", a completat Stefan Nanu, director general al Directiei Generale de Trezorerie si Datorie Publica din MEF.

Dintre emisiunile pentru care se asteapta la o lichiditate mai mare, Nanu a dat exemplul celei de anul trecut, de titluri cu maturitate de cinci ani in valoare totala de 2,1 miliarde lei. El a mai spus ca, desi erau anuntate 26 de emisiuni listate pe piata secundara, in prezent au ramas 25, deoarece una dintre ele a ajuns la scadenta. Autoritatile implicate in listarea la Bursa a titlurilor de stat vor sa introduca noi tehnici specifice titlurilor de stat, a mentionat oficialul. Referitor la market makeri, Nanu a precizat ca acestia ar ajuta la cresterea transparentei, insa nu ar aduce neaparat o lichiditate mai mare.

El a aratat, totusi, ca unul din avantajele market-makerilor ar fi cotatiile ferme, care lipsesc in prezent de pe piata interbancara."Lucram la procesul pentru organizarea pietei interbancare. Daca ne uitam, sunt putine tranzactii care se fac pe platformele Reuters sau Bloomberg si multe care se fac prin telefon. Este important ca dealerii primari sa se axeze pe una dintre platforme pentru a exista cotatii ferme pentru titlurile de stat", a mai spus oficialul de la Finante.

Citeste mai mult...

Scenariu: sute de banci din SUA vor disparea in urmatoarele luni

Statele Unite sunt in a doua faza a recesiunii care va mai dura cel putin 18 luni, timp in care vor disparea sute de banci americane, e de parere Nouriel Roubin, profesor de economie la New York University.

Platitorii de taxe vor scoate din buzunar mult mai multi bani pentru a ajuta restul bancilor sa iasa cu bine din criza financiara. Roubin a estimat pentru prestigioasa revista Baron's ca suma necesara ar putea fi situata intre un trilion si doua trilioane de dolari.

Bancile vor deveni insolvabile ca urmare a acumularii de pierderi generate de criza creditelor ipotecare, in conditiile in care foarte multe institutii financiare aveau ca principala sursa de activitate tocmai piata subprime.

Citeste mai mult...

Celularele medii sunt mai putin nocive

Telefoanele cu dotari tehnice medii au un nivel de radiatii electromagnetice mai scazut. In afara de alegerile de ordin tehnic pe care trebuie sa le faci cand cumperi un telefon mobil, este bine sa afli si ce nivel de radiatii are aparatul. O valoare SAR mare se regaseste, in general, la mobilele complexe, cu sistem de operare. Bateria performanta poate insemna de asemenea un nivel de radiatii mai ridicat. Un SAR scazut este de gasit de obicei la telefoanele mai simple, de nivel mediu. Daca insa tii cont de unele sfaturi simple, poti folosi in siguranta un smartphone cu un SAR ceva mai ridicat.

Corpul omului absoarbe prin tesut radiatiile electromagnetice emise de telefonul mobil. Unitatea de masura a acestei absorbtii este SAR (Specific Absorption Rate) si reprezinta wati pe kilogram. Cu cat nivelul SAR este mai ridicat, cu atat sunt absorbite mai multe radiatii de catre organism. Valoarea SAR a fiecarui aparat trebuie sa fie precizata pe eticheta produsului sau in descrierea lui de pe site-ul magazinului on-line. In oras, numai magazinele mari sau lanturile internationale de magazine respecta aceasta recomandare, iar pe internet SAR-ul este precizat foarte rar.

Magazinele se pliaza pe interesul sau, mai curand, dezinteresul romanilor. "Clientii romani nu sunt interesati aproape deloc de nivelul SAR al telefoanelor. Intr-un an, un singur client a intrebat de acest lucru", a declarat Cladiu Ilie, coordonatorul departamentului electro de la Shopix.ro. Ce putem face totusi pentru a fi siguri ca aparatul pe care-l folosim zilnic nu este nociv pentru sana- tatea noastra. In primul rand, trebuie stiut ca toate telefoanele mobile emit aceste radiatii, deci nu exista risc zero.

Citeste mai mult...

Economia duduie. Isarescu spune ca Romania ar putea avea o crestere economica de 8-9% in 2008

Economia Romaniei creste "evident peste potential", putand sa ajunga la un ritm de 8-9% in acest an, in conditiile in care inflatia s-ar putea tempera pana la 6-7% in decembrie 2008, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Guvernatorul a mentionat ca persistenta presiunilor dinspre excesul de cerere, determinata si de cresterea economica "evident peste potential" din primul trimestru al anului, de 8,2%, a contribuit la modificarea prognozei de inflatie pe 2008, de la 6% la 6,6%.

Pe de alta parte, Isarescu a calificat raportul asupra inflatiei prezentat luni drept unul pozitiv, in conditiile in care BNR mizeaza in continuare pe o temperare a inflatiei in urmatoarele luni, iar economia Romaniei creste intr-un ritm alert, intr-un context international recesionist. De altfel, Romania este singura tara pentru care Comisia Europeana a revizuit in sus estimarea pentru cresterea economica in acest an. Astfel, in ultima prognoza publicata in aprilie, Bruxelles-ul a revizuit estimarile de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 6,2%, de la 5,9% in prognoza anterioara, dar vede, pentru 2009, o temperare mai puternica a avansului produsului intern brut (PIB), la 5,1% - fata de 5,8% in estimarile publicate in noiembrie 2007.

Comisia Nationala de Progtnoza (CNP) estima, in ultima proiectie din primavara, o crestere a PIB de 6,5% in acest an.

Citeste mai mult...

BNR a revizuit in sus prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2008, la 6,6%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru sfarsitul lui 2008 si decembrie 2009, la 6,6%, respectiv 4,2%, a spus luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care s-a referit la scumpirea rapida a petrolului si la cresterea salariilor peste avansul productivitatii. Prognozele anterioare pentru inflatia de sfarsit de an erau de 6% pentru decembrie 2008 si de 3,5% pentru finalul lui 2009. Isarescu a mentionat ca BNR isi mentine tintele de inflatie pentru 2008 si 2009.

BNR si-a fixat o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus 1% pentru finalul acestui an si de 3,5%, incadrata de asemenea intr-un interval de plus sau minus 1%, pentru decembrie 2009. La baza deciziei de revizuire a estimarii de inflatie pentru decembrie 2008 au stat, pe de o parte, factori negativi precum presiunile dinspre excesul de cerere, "scenariul mai putin favorabil privind cresterea preturilor administrate si revizuirea substantiale a traiectoriei proiectate a preturilor combustibililor, in conditiile majorarii pretului petrolului, dar si factori favorabili legati de asteptari mai optimiste pentru preturile de import si preturile volatile ale produselor alimentare".

Isarescu a spus ca presiunile dinspre excesul de cerere sunt agravate si de majoarea prevazuta a pensiilor in acest an. Pentru estimarea de inflatie din decembrie 2008, BNR ia in calcul un pret al petrolului de 140 de dolari pe baril, insa nu exclude ca pretul titeiului sa fie, totusi, sub acest nivel, a precizat guvernatorul. El a explicat ca aproximativ 30% din socurile pe pretul barilului se transmit in pretul intern al benzinei si motorinei in aproximativ doua luni. Referitor la tinta de inflatie pe 2010, Isarescu a spus ca nu a discutat inca aceasta problema in Consiliul de administratie al BNR "si nu e deloc o sarcina usoara".

Citeste mai mult...

Financial Times: Companiile europene se pregatesc pentru o incetinire a cresterii economice

Companii
le d
Citeste mai mult...

Piata locala de notebook-uri s-a ridicat la aproximativ 260 milioane lei in primul semestru

Vanzarile de notebook-uri s-au ridicat la o valoare totala de aproximativ 260 milioane de lei in primele sase luni ale anului, reprezentand 120.000 unitati comercializate, a anuntat Flamingo International."Pe segmentul PC-urilor s-a mentinut, si in aceasta perioada, trendul dezvoltat inca de anul trecut, caracterizat printr-un ritm al vanzarilor mai mare inregistrat de notebook-uri fata de desktopuri. Vanzarile de notebook-uri au cunoscut in aceasta perioada un avans valoric de aproximativ 35% comparativ cu sistemele desktop", a declarat directorul general al Flamingo International, Jiri Rizek.

Totodata, din estimarile companiei acest segment al pietei de retail IT&C isi va mentine acelasi ritm de crestere si in partea a doua a anului.  Potrivit datelor companiei, vanzarile de notebook-uri au contribuit cu aproximativ 10% la totalul vanzarilor inregistrate de Grupul Flamingo International in primele sase luni ale anului. Grupul Flamingo International detine in prezent 111 magazine dintre care 64 sunt magazinele retelei Flanco, prezente in toate regiunile tarii. Retailerul isi propune sa atinga o suprafata totala de vanzari de 70.000 metri patrati pana la finalul acestui an si de 90.000 metri patrati la finalul lui 2010.

Grupul Flamingo International activeaza pe piata din Romania inca din anul 1994, avand ca principal obiect de activitate comertul de produse IT&C, electronice si electrocasnice, fiind in acest moment unul dintre liderii de pe piata adresata. Din anul 2005, compania Flamingo International este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, devenind astfel prima si singura companie din industrie prezenta pe piata de capital.

Citeste mai mult...

Bloc de locuinte care foloseste energie neconventionala

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Laszlo Borbely, a inaugurat, luni, la Sancraiu de Mures, primul bloc de locuinte construit pe structura metalica, cu o tehnologie noua si pentru incalzire, prin instalarea de pompe geotermale, care folosesc caldura solului si nu polueaza."Blocul are calorifere mai mari pentru ca foloseste o pompa de caldura, pentru care se face foraj la 130-150 de metri. Aerul cald care se pompeaza din adancime ajuta la incalzire. Nu numai ca e ecologic, ci o sa plateasca si mai putini bani cei care o sa stea aici.

Vom utiliza la mai multe blocuri asemenea solutii ecologice si noi. Pornim deocamdata cu circa 200 de apartamente", a declarat ministrul. La constructia acestor blocuri s-au folosit, in premiera, si alte tehnologii performante: structura metalica cu diagfragme de beton armat turnate in cofraje pierdute din polistiren extrudat. Blocul din Sancraiu de Mures face parte dintr-un proiect de 100 de blocuri construite pe structura metalica, alte constructii fiind in derulare la Baia Sprie, judetul Maramures, Roznov -  judetul Neamt, Lugoj - judetul Timis si Cehu Silvaniei - judetul Salaj, unde lucrarile sunt inca nedemarate ca urmare a schimbarii amplasamentului.

Blocurie executate prin a doua tehnologie, cu diagfragme de beton armat turnate in cofraje pierdute din polistiren extrudat, sunt in constructie la Borsec, judetul Harghita, comuna Ghelinta din judetul Covasna, comuna Horea din Alba, comuna Dumitra - Bistrita Nasaud, Ocnele Mari - Valcea si Cogealac - Constanta. Ministrul Borbely a explicat de ce a ales sa inaugureze acum acest bloc, cand in alte zone din tara sunt probleme mai mari. "Chiar daca sunt inundatii, viata merge inainte. Cand m-au intrebat de ce venim aici sa predam blocurile, cand sunt aceste tragedii in tara, am spus ca nu putem opri aceste lucruri.

Citeste mai mult...

Noile reguli de creditare se coc peste doua saptamani

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va prezenta in urmatoarele doua saptamani forma finala a regulamentului privind reducerea riscului pentru creditarea populatiei, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In acelasi timp, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a mentionat ca banca centrala este deschisa la discutii cu bancherii privind normele de creditare. Termenul pana la care proiectul bancii centrale a fost in discutie a expirat la 31 iulie."Suntem deschisi la discutii cu bancherii. Cu toate acestea, vrem sa vedem daca solicitantul de credite poate face fata si in situatiile cele mai dure", a precizat acesta.

Stress-testele propuse de BNR in regulamentul pentru creditarea populatiei vor fi aplicate unor grupe de clienti, stabilite dupa venituri, si nu fiecarui client in parte, asa cum proiectul prevedea initial, declarase in urma cu o saptamana consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Pe 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior", in cazul in care nu pot atesta continuitatea acestora.

Conform proiectului initial, bancile ar trebui sa realizeze de asemenea un stress test, prin care sa ia in evalueze capacitatea de rambursare a creditului in cazul fiecarui client, luand in calcul cele mai aspre conditii de creditare din ultimele 18 luni. De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental a depasit constant 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR.

Citeste mai mult...

Leul atinge un nou maxim al anului, de 3,5010 lei/euro

Leul a atins luni un nou nivel maxim al anului fata de euro, dupa o apreciere de aproape doi bani (0,46%), pana la un curs de referinta de 3,5010 lei/euro, ca urmare a inrautatirii prognozei de inflatie a BNR, in care investitorii vad un semnal ca dobanzile vor ramane ridicate, sustin dealerii. Moneda nationala nu a mai atins acest nivel din 24 decembrie 2007, cand banca centrala a anuntat un curs de 3,4673 lei/euro."Piata a reactionat astfel pentru ca majorarea estimarilor de inflatie ar putea indica ca este loc de o noua majorare a dobanzii cheie, poate chiar in septembrie, sau ca, cel putin, nu s-a lasat sa se intrevada o micsorare in acest an" , a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, luni, putin dupa ora 11, ca banca centrala si-a revizuit in crestere semnificativa prognozele de inflatie pentru 2008 si 2009, la 6,6%, respectiv 4,2%."Evolutia leului va depinde mult si de contextul international, de ce vor face Fed si BCE sau de cum va evolua pretul petrolului", a explicat Constantinescu. Leul era cotat in debutul sedintei cu 3,5050 lei/euro si s-a mentinut in jurul acestui nivel pana putin dupa ora 11, cand, odata cu debutul conferintei de presa a guvernatorului, a intrat pe o tendinta rapida de intarire pana sub 3,50 lei/euro, atingand o cotatie maxima de 3,4980 lei/euro.

La 13:50, euro se tranzactiona cu 3,5008 lei."Pragul de 3,50 (lei/euro) euro ramane totusi puternic. Sunt multe tatonari ale pragului si cred ca vom asista la conturarea unui trend in sedintele urmatoare", a comentat Constantinescu. Fata de dolar, cursul de referinta publicat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica o apreciere a leului cu peste un ban (0,49%), pana la 2,2477 lei/dolar, de la 2,2588 lei/dolar, cat era vineri. Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat pana aproape de 1,56 dolari/euro, iar la 13:50, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5588 dolari.

Citeste mai mult...

MySpace, Facebook si YouTube sunt tinta unor noi versiuni de virusi informatici

Laboratoarele producatorului de solutii de securitate Kaspersky Lab au identificat doua versiuni ale unui nou virus, numite Networm. Win32. Koobface.a si Networm. Win32. Koobface.b, care ataca utilizatorii site-urilor Facebook si MySpace, se arata intr-un comunicat de presa, emis de companie. Potrivit specialistilor Kaspersky, rolul acestor virusi este de a transforma calculatoarele-victima in sisteme care transmit mesaje spam in retea fara stirea utilizatorului, creand astfel o retea de tip "botnet".

Cu toate ca virusii nu afecteaza, deocamdata, decat utilizatorii de MySpace sau Facebook, specialistii laboratorului de analiza Kaspersky avertizeaza ca acestia sunt destinati sa incarce si alte module aditionale pentru alte tipuri de atacuri. Este foarte probabil ca acele computere care vor cadea victime atacurilor sa fie folosite pentru a distribui diferite link-uri prin intermediul site-urilor mentionate, dar "botnet"-urile sunt utilizate si pentru alte scopuri periculoase. Net-Worm. Win32. Koobface.a se propaga in momentul in care cineva isi acceseaza contul personal de MySpace.

Virusul creeaza o lista de comentarii la conturile prietenilor persoanei respective. Net-Worm. Win32. Koobface.b, care tinteste utilizatorul de Facebook, compune mesaje spam infectate care sunt apoi distribuite tuturor prietenilor din lista, prin intermediul site-ului. Mesajele si comentariile includ texte care atrag interesul utilizatorilor si cititorilor, oferind informatii legate de vedete, videoclipuri hazlii, melodii gratis si cadouri cu ocazii variate. Mesajele si comentariile de pe MySpace si Facebook includ deseori link-uri catre YouTube.

Citeste mai mult...

Isarescu: volatilitatea pietei internationale aduce riscuri de depreciere pentru leu

Leul este supus unor presiuni de depreciere cauzate de turbulentele externe, insa eventualele fluctuatii sunt controlabile pe termen scurt, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu."Pe termen lung, nu putem estima in ce fel turbulentele externe vor influenta cursul, insa pentru o perioada mai scurta, aceste riscuri sunt predictibile. Pietele au o anumita volatilitate, exista un risc de depreciere a monedei nationale, insa acesta este in limitele controlabile", a mai spus Isarescu. Viceguvernatorul BNR, Crisan Popa, a spus, referitor la cursul de schimb, ca nu anticipeaza fluctuatii semnificative, nici in sus nici in jos pentru perioada urmatoare.

Referitor la riscurile de adancire a deficitului bugetar, Isarescu a precizat ca BNR le ia in calcul, insa "nu exagereaza in evaluarea lor". Guvernatorul BNR a reamintit ca estimeaza mentinearea deficitului de cont curent la 14% din produsul intern brut (PIB) in acest an, dar ca acest nivel este in continuare ridicat. Referitor la impactul majorarilor salariale si de pensii, guvernatorul BNR a spus ca acesta este greu de calculat. Pe de alta parte, banca centrala include cresterea salariului minim si majoarea anuntata a pensiilor printre motivele pentru cresterea prognozei de inflatie in acest an, de la 6 la 6,6%."Schemele din raportul asupra inflatiei arata cat de complicat este mecanismul de evaluare a impactului majorarilor salariale asupra cresterii pretuurilor.

Noi nu ne pronuntam astfel, ci ne referim la riscurile dinspre nivelul general al veniturilor, tendinta acestora si corelatia cu productivitatea muncii", a  mai spus Isarescu.

Citeste mai mult...

FMI: Inflatia din zona euro se va tempera pe masura ce incetineste cresterea economica

Inflatia din zona euro ar putea sa se tempereze de la nivel record actual, pe masura ce cresterea economica incetineste, dar oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) trebuie sa ramana vigilenti deoarece riscurile de crestere a preturilor sunt ridicate, a aratat FMI, citat de Reuters. Intr-o editie revizuita a raportului despre economia tarilor membre ale zonei euro, Fondul Monetar International (FMI) a mentinut estimarile sale privitoare la o crestere economica de 1,7% pentru 2008, respectiv 1,2% in 2009.

Cifrele mascheaza "o scadere a accelerarii in decursul lui 2008 si o reaccentuare a acesteia in 2009", potrivit FMI."In conditiile in care cresterea economica incetineste si preturile alimentelor si ale energiei se stabilizeaza, inflatia ar trebui sa se tempereze semnificativ fata de nivelurile actuale, desi riscurile sunt mari", potrivit unui comunicat al FMI, citat de Reuters. Analistii FMI spun ca inflatia anuala ar trebui sa se tempereze pana sub 2% in 2009, de la nivelul record din iulie, de 4,1%.

Banca Centrala Europeana tinteste o inflatie imediat sub 2%. Conducerea FMI pare impartita in legatura cu decizia pe care ar trebui sa o ia BCE la sedinta de joi, unii dintre directori considerand ca dobanda cheie ar trebui mentinuta la nivelul de 4,25%.

Citeste mai mult...

Alpha Bank majoreaza dobanzile la certificate de depozit in lei si euro

Alpha Bank ofera dobanzi cu pana la 1,5 puncte procentuale mai mari pentru clientii care cumpara certificate de depozit cu cupoane in lei, pana pe 30 septembrie, si cu pana la 0,5 puncte procentuale (5,75%) pentru cei care aleg depozitele in euro, a anuntat banca. Alpha Bank plateste dobanzi cu 0,75 puncte procentuale mai mari, pana la 11,25% pe an, pentru depozitele constituite la termen de trei luni si cu 0,5 puncte procentuale (pana la 11,5% pe an) pentru cele la termen de sase luni. Dobanzile la certificatele de depozit cu cupoane, in lei, cu scadenta la noua luni, au inregistrat cea mai semnificativa crestere, cu 1,5 puncte procentuale, dobanda anuala ajungand la 11,5%.

Pentru depozitele cu scadenta la 12 luni, banca plateste o dobanda mai mare cu 1 punct procentual, respectiv 10,5%. Clientii care cumpara certificate de depozit cu cupoane, in euro, pana la sfarsitul lunii septembrie, primesc o dobanda cu pana la 0,5 puncte procentuale mai mare, ajungand la 5,7% pentru economiile constituite pe o perioada de sase luni. Pentru certificate de depozit cu scadenta la noua si 12 luni, banca plateste o dobanda de 5%, iar pentru cele cu scadenta la trei luni, dobanda este de 5,5%.

Alpha Bank mai anunta ca, pana la 15 septembrie, clientii care contracteaza un credit in euro "Alpha Housing", cu dobanda fixa, primesc o dobanda de 4,9% in primul an si de 6,9% in al doilea an. Banca anunta ca aceste dobanzi se aplica pentru toate cererile de credit depuse pana pe 15 septembrie.

Citeste mai mult...

24,4 mil. de utilizatori de cartele SIM la sfarsitul trimestrului I

La sfarsitul primului trimestru al anului 2008 in Romania erau circa 24,4 milioane de SIM-uri vandute, in crestere cu 6,5% fata de sfarsitul anului 2007. In ceea ce priveste numarul total de SIM-uri vandute pana in martie 2008, pe primul loc se situeaza Orange Romania, care avea la sfarsitul trimestrului intai aproximativ 10,010 milioane de utilizatori, fiind urmat de Vodafone Romania cu 8,921 milioane de utilizatori. In primul trimestru din 2008 s-au vandut circa 1,6 milioane de SIM-uri. In aceasta perioada, cele mai multe SIM-uri s-au vandut in reteaua Cosmote Romania, cu 0,622 milioane de noi utilizatori, si RCS&RDS, cu circa 0,6 milioane de utilizatori.

Acestia sunt urmati de Orange, cu 0,197 milioane de SIM-uri vandute, si Vodafone, cu 0,113 milioane. Cosmote Romania si-a marit baza de utilizatori cu 0,622 milioane in primul trimestru al acestui an, ajungand la 4,238 de milioane de SIM-uri, in cea mai mare parte cartele preplatite. Este de remarcat si cresterea de circa 0,6 milioane de SIM-uri pentru noul intrat RCS&RDS, avand in total 0,8 milioane de SIM-uri vandute la sfarsitul perioadei mentionate. Pentru Telemobil s-au estimat circa 0,5 milioane de utilizatori.

Orange avea, la sfarsitul lunii martie 2008, o cota de 40,9% dupa SIM-urile vandute, fiind urmat de Vodafone cu 36,5%, Cosmote cu 17,3%, RCS & RDS cu 3% si Telemobil cu 2,0%.

Citeste mai mult...

Banca Transilvania si-a sporit profitul net cu 40% in primul semestru, la 111,5 milioane lei

Banca Transilvania si-a sporit profitul net in prima jumatate a acestui an cu 40,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 111,46 milioane lei (30,4 milioane euro), pe fondul avansului activelor cu 60% in intervalul iunie 2007-iunie 2008, a anuntat banca. In prima jumatate a anului trecut, banca obtinuse un profit net de 79,55 milioane lei. Activele Bancii Transilvania au ajuns la jumatatea acestui an la 15,8 miliarde lei (4,33 miliarde euro), in crestere cu 60% fata de iunie 2007, cand valoarea activelor era de 9,89 miliarde lei (3,16 miliarde euro).

Banca a inregistrat, in prima jumatate a acestui an, venituri totale de 1,46 miliarde lei (398 milioane euro), in crestere cu 40,2% fata de acelasi interval din 2007, ritm similar celui ce crestere a cheltuielilor, care au ajuns la 1,33 miliarde lei. In primul trimestru al acestui an, Banca Transilvania obtinuse un profit net de 49,3 milioane lei (13,4 milioane euro), mai mare cu 58% fata de aceeasi perioada din 2007. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis sedinta bursiera de luni la cotatia de 0,308 lei, in scadere cu 1,28% fata de sedinta precedenta, la care valoarea de piata a bancii este de 3,17 miliarde lei (905,5 milioane euro).

anca a inregistrat, in prima jumatate a acestui an, venituri totale de 1,46 miliarde lei (398 milioane euro), in crestere cu 40,2% fata de acelasi interval din 2007, ritm similar celui ce crestere a cheltuielilor, care au ajuns la 1,33 miliarde lei. In primul trimestru al acestui an, Banca Transilvania obtinuse un profit net de 49,3 milioane lei (13,4 milioane euro), mai mare cu 58% fata de aceeasi perioada din 2007. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis sedinta bursiera de luni la cotatia de 0,308 lei, in scadere cu 1,28% fata de sedinta precedenta, la care valoarea de piata a bancii este de 3,17 miliarde lei (905,5 milioane euro).

Citeste mai mult...

Standard & Poor's si-a imbunatatit evaluarea pentru sectorul bancar din Romania

Standard
& P
Citeste mai mult...

Google, acuzat de ipocrizie intr-un proces referitor la viata privata

Google a fost acuzat de "ipocrizie" din cauza pozitiei adoptate in ceea ce priveste publicarea datelor private ale utilizatorilor sai, anunta editia online a BBC. In cadrul unui proces intentat de doi utilizatori impotriva optiunii "Street View", din cadrul "Google Maps", compania a declarat, prin intermediul unui document prezentat la tribunal, ca "nu exista intimitate completa". Institutia americana din acest domeniu, NLPC (US National Legal and Policy Center), a dorit sa sublinieze faptul ca "ia foarte in serios intimitatea si viata privata".

Declaratia autoritatii a fost facuta in urma ingrijorarii manifestate de un politician din California."Ipocrizia Google iti taie respiratia", a declarat Ken Boehm, presedintele NLPC, citat de BBC. "Probabil ca in lumea in care traieste Google nu exista notiunea de intimitate, insa in lumea reala intimitatea individuala este de o importanta fundamentala si este restransa in fiecare zi, incetul cu incetul, de companii ca Google", a subliniat Ken Boehm. Asertiunea Google cu privire la viata privata a aparut in documentele de la tribunal ca urmare a unui proces intentat de sotii Aaron si Christine Boring.

Cei doi au actionat in judecata compania cand au vazut imagini cu locuinta personala, din Pennsylvannia, pe serviciul "Street View" din cadrul programului "Google Maps", conform BBC. Sistemul de cartografiere prin intermediul imaginilor foloseste autoturisme, care au montate camere video ce sunt folosite pentru a captura imagini reale. Apoi, acestea sunt adaugate la hartile virtuale ale programului. Potrivit sotilor Boring "conduita nesabuita" a Google, care a filmat un drum privat si facut publice imaginile respective, a provocat "suferinte psihice" si a scazut valoarea casei.

Citeste mai mult...

Veniturile ministrilor pe 2007 au fost depasite de cele ale subordonatilor

Veniturile reale ale multor angajati din administratia publica egaleaza sau chiar depasesc castigurile sefilor lor, mai exact ale ministrilor. Explicatia e simpla. Diferenta o fac vechimea la locul de munca, dar si indemnizatiile. Consiliile de administratie si de supraveghere dubleaza sau chiar tripleaza veniturile secretarilor de stat, ale secretarilor generali si ale directorilor de departamente. Cat si cum muncesc pentru acesti bani ramane un mister.Zeci de secretari de stat sau directori si-au ingrosat anul trecut veniturile din functiile pe care le-au ocupat in afara ministerelor.

Pornim direct de la sursa banilor - Ministerul de Finante. Veniturile reale ale ministrului Varujan Vosganian au fost mai mici sau aproape agale cu cele ale secretarilor sai de stat. Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Doina Dascalu a castigat peste 400 de mii de lei, in timp ce colegul sau de la Economie, Darius Mesca a primit indemnizatii de 312 mii de lei. Nici directorii din Ministerul Economiei nu o duc mai rau. Spre exemplu, Alexandru Sandulescu a avut in 2007 venituri de 325 de mii de lei, dintre care 208 de mii de lei doar din indemnizatii.

Se mai adauga depozite si conturi bancare de peste 200 de mii de euro. Directorul general adjunct Ioana Apan a incasat 246 de mii de lei, din care salariul a fost doar de 28 de mii de lei. Cel mai sarac ministru este cel al Agriculturii. Numit in functie in octombrie 2007, Dacian Ciolos a acumulat venituri de doar 34 de mii de lei, cu mult mai putin fata de secretarii de stat sau secretarul general al ministerului, Sorin Chelmu. Secretarul general a facut si investitii importante: si-a cumparat o casa si isi mai construieste una.

Citeste mai mult...

Fondul de pensii facultative BCR Prudent ar putea fi preluat de BCR Fond de Pensii

Actionarii BCR Asigurari de Viata, cedata de Erste Bank catre VIG, vor discuta in 25 august oferta de preluare a fondului de pensii facultative BCR Prudent de catre BCR Fond de Pensii, care detine un fond pe piata pensiilor obligatorii (pilon II), potrivit convocatorului publicat de companie. Arbitrul pensiilor private a reglementat, in iunie, procedura prin care administratorul unui fond de pensii obligatorii poate prelua mai multe fonduri de pensii facultative (pilonul III), dar numai cu acordul majoritatii participantilor fondului care urmeaza sa fie preluat.

In urma unei intelegeri cu conationalii de la Erste Bank, Vienna Insurance Group a preluat, la sfarsitul lunii martie, afacerile de asigurari ale bancii austriece, inclusiv cele de pe piata romaneasca. Astfel, VIG a preluat participatiile majoritare in cadrul BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari de la Banca Comerciala Romana (BCR), subsidiara romaneasca a Erste Bank. Daca actionarii vor aproba propunerea, fondul de pensii facultative (pilon III) BCR Prudent, administrat de BCR Asigurari de Viata, ar putea fi preluat de BCR Administrare Fond de Pensii, companie detinuta in proportie de 99,99% de BCR.

Conform actului normativ, participantii care nu sunt de acord cu preluarea se pot transfera fara penalitati la un alt fond de pensii facultative. Astfel, in termen de 30 de zile calendaristice de la data informarii, participantii care nu sunt de acord cu oferta de preluare pot solicita transferul la un alt fond de pensii facultative, fara penalitati de transfer. BCR Prudent este lider al pietei pensiilor facultative dupa activul net. La finalul lunii iunie, fondul avea un activ net de 13,23 milioane lei si 24.712 de clienti.

Citeste mai mult...

Pentru 4000 de euro lunar, intelegeti mai mult, memorati mai putin

Pentru 4000 de euro lunar, ca angajat debuntant in cadrul uneia dintre institutiile europene, orice absolvent de studii superioare dintr-o tara din estul Europei ar face aproape orice, chiar ar memora detalii obscure din istoria UE si a institutiilor sale. Pe parcursul trecerii timpului insa, numarul candidatiilor estici a scazut, iar al celor din vestul Europei cu atat mai mult cu cat un astfel de salariu nu ii motiveaza sa memoreze "poeziile" depre nasterea Uniunii Europene. La mai bine de 50 de ani de cand au fost recrutati primii eurobirocrati, Bruxelles-ul a decis, in sfarsit, sa simplifice procesul lung de selectie.

Decizia a fost luata dupa ce numarul candidatilor a scazut drastic, dupa cum au recunoscut Agne Martikoniene, purtator de cuvant al biroului de recrutari al Comisiei Europene si directorul biroului care monitorizeaza aplicatiile pentru toate institutiile UE, David Bearfield. In cadrul procesului de selectie vor fi urmarite alte aspecte decat capacitatea de memorare a candidatului. Intrebarile vizand UE sau institutiile sale vor fi inlocuite cu intrebari de cunostinte generale. Candidatilor li se vor testa "competentele practice si profesionale" sau cel putin asa isi doresc cei care se vor ocupa cu selectia noilor angajati.

Din pacate, aceasta metoda va facilita accesul candidatilor din vestul Europei si mai putin absolventii din universitatile statelor din estul Europei, unde se pune accent pe capacitatea de memorare a studentilor si nu pe intelegerea unor teme prezentate.

Citeste mai mult...

Increderea investitorilor din zona euro a scazut pana la un nivel minim al ultimilor cinci ani

Increderea investitorilor din zona euro a scazut in august pana la un nivel minim nemaiatins din iulie 2003, ca urmare a ingrijorarii din cauza inflatiei si a aprecierii euro, arata un sondaj, citat de Reuters. Indicele lunar al grupului Sentix pentru increderea investitorilor din cele 15 tari membre ale zonei euro a scazut pana la -15,3 puncte, comparativ cu -9,3 puncte in iulie. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 2.800 de investitori europeni, in conditiile in care un sondaj al Reuters estima ca indicele va cobori pana la -10 puncte.

Asteptarile ca situatia de pe piata muncii sa se deterioreze au contribuit la scaderea increderii investitorilor. Alte elemente care au contribuit la aceasta scadere sunt inflatia si aprecierea euro, potrivit unui comunicat al Sentix. Statisticile oficiale publicate luni au aratat ca preturile la producatori din zona euro au urcat in iunie pana la un nivel record, de 8% fata de aceeasi luna de anul trecut, ca urmare a scumpirii energiei. Rata anuala de crestere, mult accentuata fata de nivelul de 7,1% din mai, marcheaza cea mai ampla crestere din 1991 panain prezent, de cand a inceput monitorizarea acestui indicator, si se adauga factorilor negativi pe care ii va lua in considerare Banca Centrala Europeana (BCE) la sedinta de politica monetara ce va avea loc peste trei zile.

Analistii anticipeaza ca BCE va mentine joi dobanda cheie la 4,25%, nivel maxim al ultimilor sapte ani, in contextul incetinirii cresterii economice din zona euro si a inflatiei record.

Citeste mai mult...

Managerii pierd peste 6 ore din vacanta raspunzand la e-mailurile de serviciu

Top managerii pierd, in medie, 6 ore si 40 de minute dintr-o vacanta de 10 zile doar pentru a raspunde la corespondenta venita pe e-mailul de serviciu, ceea ce inseamna 40 de minute pe zi. 73% dintre ei se asigura ca exista o conexiune de internet inainte de a face rezervarile la hotel, iar 85% privesc verificarea corespondentei ca pe o sarcina normala, potrivit unui sondaj al celei mai mari firme de consultanta in HR din Marea Britanie, Peninsula. Pe de alta parte, 74% dintre angajatori au pretentia ca echipa de conducere sa pastreze legatura cu compania chiar si in perioada concediului.

Dezvoltarea tehnologiilor de comunicare isi dezvaluie, astfel, si partea negativa: angajatii au devenit sclavi ai locului de munca intr-o atat de mare masura incat nici in concediu nu se pot debransa complet de la sarcinile de serviciu. "Deoarece e-mailul a facut mai usoara ca niciodata mentinerea contactului cu biroul, angajatii cu greu se pot relaxa cu adevarat. Este un fapt incontestabil ca munca acapareaza tot mai mult timp, iar studiul nostru vine sa sublinieze o data in plus extinderea rolului pe care il are serviciul in viata noastra", spune Peter Done, Managing Director al Peninsula.

Done le recomanda angajatilor sa se concentreze pe relaxare si pe reincarcarea bateriilor in timpul vacantei. Pentru a evita mentinerea contactului cu biroul, managerii sunt sfatuiti sa delege un coleg care sa preia toate e-mail-urile. De asemenea, poate sa isi seteze e-mailul sa trimita un reply automat prin care sa atentioneze ca este in concediu. Anuntarea unei date de intoarcere mai tarzii decat va fi in realitate, ii va permite angajatului sa verifice in liniste toate e-mail-urile si sa aiba o tranzitie mai usoara de la odihna la munca."Pentru a nu da nastere la tensiuni, patronul nu ar trebui sa ii ceara angajatului executarea sarcinilor in perioada sa de odihna.

Citeste mai mult...

Universitate pentru persoanele obsedate de munca si stresate

Persoanele obsedate de munca, stresatii, deprimatii mai au o sansa: sa se inscrie la "Scoala vietii". Proaspat-infiintata Universitate din Londra isi propune sa ii ajute pe toti cei prea implicati in rutina zilnica si sa ii invete cum sa "traiasca" din nou. Mai exact, cum sa se bucure din nou de niste placeri precum arta, cartile, calatoriile, relateaza Reuters. Cursurile ii vor educa pe studenti, indiferent ca sunt liceeni sau pensionari, de la cum sa poarte o conversatie spumoasa ori una intelectuala (sa zicem despre filosofia franceza), si pana la cum sa se strambe la persoane antipatice.

Nu sunt uitate nici sfaturile despre munca, politica, familie sau chiar sfaturile de dragoste. Si sfaturile-seminar vor fi tinute de persoane avizate: o armata de artisti, scriitori si intelectuali de renume. De pilda, filosoful Alain de Botton, care a scris "Cum Proust poate sa-ti schimbe viata", si Sophie Howarth, fost custode la galeria de arta Tate Modern, se numara printre fondatorii scolii. Ei sunt de parere ca multi oameni au in prezent nevoie de instructiuni pentru a-si folosi cu folos putinul timp care le ramane dupa munca si pentru a avea o existenta implinita.

Bineinteles, totul contra unei sume modeste - universitatea functioneaza in interiorul unui magazinas din cartierul londonez Bloomsbury. Dar asta nu e tot. Universitarii promit si sfaturi avizate sau macar niste discutii cu specialisti pentru "studentii" care doresc sa isi schimbe locul de munca. "Poate ca ai niste intrebari care te rod si vrei sa le adresezi unui paleontolog. Ori poate vrei o schimbare in cariera si vrei sa vorbesti la prima mana cu un fotograf sau un designer. 50 de experti din diferite domenii stau la dispozitie studentilor pentru conversatii", se poate citi pe site-ul "Universitatii pentru cei care au uitat sa traiasca".

Citeste mai mult...

Bancile chineze, cel mai putin afectate de criza creditelor

Bancile chineze s-au dovedit, pana in prezent, cele mai eficiente in evitarea crizei creditelor generata de SUA, in conditiile in care trei dintre cele mai mari sase institutii financiare le apartin. Chiar daca in ultima perioada actiunile bancilor chineze au scazut, cunoscand chiar o depreciere de 20% pe bursa din Hong Kong, raman totusi mult mai ferite in fata avalansei ipotecare, care a maturat deja zeci de banci din America si Europa. Potrivit datelor colectate de Bloomberg, aproape nici un dolar din cele 480 miliarde estimate ca pierderi nu au venit din institutiile de credit chineze.

In comparatie cu gigantii americani Citigroup si Bank of America, pana nu demult cele mai mari banci din lume, bancherii chinezi pot rasufla usurati. Industrial&Comercial Bank of China (ICBC), principala banca chinezeasca, a raportat un profit in crestere cu 50% in prima jumatate a anulu. China Citic Bank, pentru accesi perioada, a afisat un profit de 150%, procent la care cu greu ajungeau bancile americane chiar in perioada lor de glorie. China Construction Bank urmeaza sa isi faca public profitul zilele urmatoare dar, potrivit analistilor, este de peste 50%.

Cresterile puteau fi sensibil mai mari daca nu ar fi fost investite sume importante in institutii financiare occidentale. Astfel, o serie de fonduri chinezesti au cumparat actiuni in valoare de 19,3 miliarde dolari la companii precum Barclay Plc, Fortis, Standard Bank Group, etc. Valoarea de piata actuala este cu 7 miliarde mai mica. Aceste pierderi au determinat bancherii chinezi sa fie mult mai prudenti in a face noi achizitii peste Ocean. In schimb, bancherii occidentali care au investit in China au suficiente motive sa se felicite.

Citeste mai mult...

Cum devii proprietar in siguranta

Pentru a nu avea surprize neplacute la cumpararea unei proprietati imobiliare trebuie verificate mai multe lucruri, noteaza Cotidianul. Valabilitatea si corectitudinea actelor originale ale proprietatii pot fi verificate apeland la serviciile unui avocat sau ale unui notar. In cele mai multe cazuri, consultanta nu costa nimic. "Spre exemplu, daca se apeleaza la un notar, acesta nu va percepe nici un tarif in ideea ca actele tranzactiei vor fi perfectate la cabinetul lui notarial", a spus Dan Ciobanu, director de vanzari al agentiei imobiliare Media City.

Mult timp si multe drumuri pot fi scutite daca proprietarii au deja istoricul proprietatii. "Istoricul proprietatii indica toti proprietarii acelui bun", a precizat Dan Ciobanu. Daca vanzatorul nu il are, va trebui sa treaca pe la fiecare notar unde s-au perfectat actele cu fostii detinatori. Istoricul proprietatii este obligatoriu in cazul imobilelor cumparate prin credit imobiliar, intrucat este solicitat de banca. Cei care cumpara proprietati retrocedate nu au de ce sa-si faca griji. Este o vanzare simpla.

Imobilul a fost retrocedat proprietarului de drept si acesta il vinde. "Nu la fel se poate spune despre imobilele dobandite prin Legea Lupu de reimproprietarire. Proprietarii au voie sa vanda dupa zece ani, dar, primind alte proprietati decat cele originale, pot aparea proprietarii de drept. Cine cumpara se poate trezi cu procese", a adaugat directorul de vanzari al Media City. Trebuie solicitat dosarul cadastral al terenului si al eventualelor constructii ce se afla pe acest teren. "Dosarul cadastral va arata suprafata exacta a terenului sau a casei", a spus Lucian Bolcas, administratorul site-ului constructii.ro.

Citeste tot articolul Cum devii proprietar in siguranta
Citeste mai mult...

ZF: BCR a suspendat creditul de consum in mai multe sucursale din tara

Fraudele si supraestimarea veniturilor au majorat peste asteptari volumul restantelor la creditele fara garantii.  Mai multe sucursale ale BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, au suspendat acordarea de credite de consum fara garantii clientilor noi, in urma cresterii "partial peste asteptari" a restantelor si fraudelor, afirma Bernhard Spalt, vicepresedinte al Erste Bank, responsabil cu managementul riscului (chief risk officer)."In unele sucursale nu mai acordam credite de consum negarantate clientilor noi, ci doar celor care au un istoric de credit bun cu BCR.

De asemenea, am intarit grilele de scoring pentru aceste produse pentru a taia trendul de crestere a restantelor. Trebuie sa monitorizam reteaua de distributie si sa vedem care sunt sursele trendului negativ", a declarat Spalt pentru ZF. Seful riscului la Erste, actionarul majoritar al BCR, spune ca una dintre sursele respective tine de frauda, care se manifesta atat la nivelul clientilor, cat si al angajatilor bancii.

e asemenea, am intarit grilele de scoring pentru aceste produse pentru a taia trendul de crestere a restantelor. Trebuie sa monitorizam reteaua de distributie si sa vedem care sunt sursele trendului negativ", a declarat Spalt pentru ZF. Seful riscului la Erste, actionarul majoritar al BCR, spune ca una dintre sursele respective tine de frauda, care se manifesta atat la nivelul clientilor, cat si al angajatilor bancii.

Citeste mai mult...

Societe Generale a afisat o scadere cu 63% a profitului net in trimestrul II, la 644 milioane euro

Societe Generale (SocGen), cea de-a doua banca franceza dupa valoarea de piata, a anuntat marti o scadere cu 63% a profitului net in al doilea trimestru, din cauza pierderilor inregistrate de diviziile bancare de investitii si corporative in urma crizei creditelor, relateaza Reuters. Banca, aflata inca in umbra celui mai mare scandal de frauda, pentru care anchetele sunt in continua desfasurare, a anuntat ca profitul sau net a scazut la 644 milioane euro. In al doilea trimestru al anului trecut, banca inregistrase un profit net de 1,74 miliarde euro.

Cei 18 analisti chestionati de Reuters estimasera, in medie, un profit net de 518 milioane euro. Previziunile au variat semnificativ, unii expreti estimand o pierdere la nivel de grup, in timp ce altii au mizat pe un profit net de aproape 1 miliard euro. Profitul operational brut a scazut cu 42%, la 1,627 miliarde euro, depasind estimarea medie, de 1,333 miliarde euro. Societe Genrale este ultima banca mare din sirul celor care au afisat recent o scadere a profiturilor in urma crizei internationale a creditelor, unitatea bancara de investitii inregistrand o pierdere de 1,2 miliarde euro in cel de-al doilea trimestru.

Luni, HSBC, cea mai mare banca europeana, a afisat o scadere cu 28% a profitului inainte de impozitare aferent primei jumatati a anului, in timp ce bancile americane Merrill Lynch si Citigroup au afisat luna trecuta mari pierderi trimestriale. SocGen a inregistrat profituri mai mari in cadrul diviziei bancare internationale de retail si in cadrul afacerilor de credite pentru consumatori, ce au ajutat la compensarea pierderilor bancii de investitii."Per ansamblu, consider ca este o performanta satisfacatoare, avand in vedere mediul economic", a declarat un analist din cadrul West LB, Christoph Bossmann.  SocGen incearca, de asemenea, sa compenseze efectele scandalului de frauda.

Citeste mai mult...

Salariul mediu net si-a accelerat cresterea anuala la 24,4% in iunie si a ajuns la 1.273 lei

Castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 24,4% in intervalul iunie 2007-iunie 2008, pana la 1.273 lei (348 euro), ritm superior celui din lunile anterioare, pe fondul avansului rapid al salariilor in industrie si in unele servicii, arata, marti, Institutul National de Statistica (INS). Fata de mai, castigul salarial mediu net a crescut in iunie cu 25 lei (2%). Castigul salarial mediu brut a fost in iunie de 1.738 lei (475 euro), cu 2% mai mare decat in luna precedenta. Ritmul anual de crestere a salariilor a fost, astfel, semnificativ peste cel al productivitatii muncii, de 9,7% in primele cinci luni ale acestui an in sectorul industrial.

Banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie. In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 14,5% in iunie 2008 fata de a sasea luna a anului trecut. Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumparare cu 22,3% mai mare in iunie, mai arata datele INS. In iunie, cele mai mari lefuri nete s-au platit in sectoarele de intermedieri financiare (3.220 lei, 881 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (689 lei, 188 euro).

Comparativ cu luna mai, salariul mediu net a crescut in luna iunie in majoritatea activitatilor economice. Astfel, in activitatile posta si telecomunicatii, silvicultura, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, salariile au sporit cu 11% pana la 15%. Cresteri salariale cuprinse intre 5 si 8% au fost inregistrate in domeniile sanatate si asistenta sociala, administratie publica, fabricarea substantelor si produselor chimice, posta si curierat.

Citeste mai mult...

Fondul Proprietatea a primit oferte pentru cele 13 companii neauditate de la patru evaluatori

Fondul Proprietatea a primit oferte de la patru companii pentru evaluarea activelor ultimelor 13 detineri neauditate din portofoliu, a declarat, marti, directorul general al Fondului, Daniela Lulache, cu putin timp inaintea deschiderii ofertelor, care va avea loc in cursul acestei zile."Am primit oferte pentru evaluarea detinerilor celor 13 companii neauditate de la Darian Rom Suisse, Gestaco, JPA si Alfa Chim", a spus Lulache. Fondul Proprietatea are, in prezent, 76 de detineri auditate la companii din portofoliu.

Procesul de evaluare va fi unul amplu pentru 12 dintre companiile inca neauditate, in timp ce pentru a treisprezecea societate care figureaza in anuntul de licitatie, World Trade Hotels, procedura este mai simpla, deoarece este vorba despre o entitate nou-infiintata. In urma licitatiei, ar putea fi selectate mai multe companii pentru evaluarea activelor, deoarece s-a facut licitatie pentru fiecare pachet in parte, fiind vorba de 12 companii importante. Fondul Proprietatea a mai organizat o licitatie pentru selectia unui evaluator in ianuarie 2008, cand firmele de consultanta PricewaterhouseCoopers si Darian Rom Suisse Cluj-Napoca si-au impartit evaluarea majoritatii companiilor din portofoliul Fondului.

Evaluatorii trebuie sa fie autorizati de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania si inregistrati la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Procedura de achizitie aplicata in acest caz este cea a licitatiei deschise. Deschiderea ofertelor are loc marti, 5 august. Cuantumul garantiei pentru participarea la procedura de achizitie este de 25.000 lei, iar cuantumul garantiei de buna executie este de 5% din valoarea contractului fara TVA. Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York.

Citeste mai mult...

Populatia si firmele din Bucuresti au luat peste o treime din creditele date pana in iunie

Bucurestenii si firmele din capitala au imprumutat, pana la sfarsitul lunii iunie, echivalentul a 61,87 miliarde lei (17 miliarde euro), suma ce a reprezentat peste o treime ( 34,6%) din totalul creditelor in lei si valuta acordate de banci in aceasta perioada, arata datele bancii centrale. Bucurestenii au fost urmati in clasament de populatia si firmele din judetele Cluj, care au imprumutat echivalentul a 8,4 miliarde lei, Timis (7,07 miliarde lei), Constanta (6,87 miliarde lei) si Brasov (5,78 miliarde lei).

In total, locuitorii si firmele din Bucuresti si din cele patru judete mentionate au luat aproximativ jumatate din creditele acordate de banci in toata Romania pana la jumatatea acestui an. La polul opus s-au situat persoanele si companiile din judetele Covasna, care s-au imprumutat in lei si valuta cu echivalentul a doar 939 milioane lei, Giurgiu (1,04 miliarde lei) si Tulcea (1,18 miliarde lei), se mai observa in raportul despre comportamentul financiar al populatiei si firmelor publicat de banca centrala.

Firmele din capitala si bucurestenii se afla pe primul loc si in clasamentul restantierilor, cu datorii neplatite la banci de 488 milioane lei. Urmatorii in clasamentul restantelor sunt firmele si populatia din Brasov, cu datorii de 138 milioane lei, urmati de Timis (78 milioane lei). Pe locul trei se afla Bihor, cu restante de 72,6 milioane lei dintr-o suma de 5,4 miliarde de lei acordata de banci clientilor, urmat de Cluj (58 milioane lei) si Suceava (49,63 milioane lei din totalul creditelor de 3,13 miliarde lei).

Citeste mai mult...

Unul din patru angajati din Bucuresti isi doreste o asigurare de sanatate

Un sfert dintre angajatii din Bucuresti (24,5%) si mai mult de o cincime (20%) dintre cei din marile orase din tara isi doresc o asigurare privata de sanatate printre beneficiile oferite de angajator, arata un studiu realizat de compania Mednet Marketing Research Center. Studiul a fost realizat in perioada 05-26 iunie pe un esantion de 800 de respondenti din Bucuresti si 803 salariati din alte 12 mari orase din Romania (Braila, Brasov, Cluj-Napoca, Bacau, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti si Timisoara).

Asigurarea privata de sanatate a luat astfel locul pensiei private, care a fost indicata anul trecut drept cel mai dorit beneficiu extra-salarial, conform unui studiu realizat in 2007. Intr-un clasament al principalelor beneficii preferate de romani, dupa asigurarea privata de sanatate urmeaza pensiile private si asigurarile de viata, fiecare cu peste 14,4%. Dintre angajatii intervievati, cel putin 10,3% doresc sa primeasca bonuri de masa si peste 6,7% vor sa fie recompensati de angajatori cu prime, potrivit aceluiasi studiu.

Televiziunea se afla pe primul loc in topul surselor de informare cu privire la ofertele companiilor de asigurare, pentru 28,2% dintre bucurestenii chestionati si putin peste 25% dintre cei din provincie. In ce priveste a doua sursa de informare, 21,1% dintre bucuresteni aleg internetul, in timp ce respondentii din provincie afla astfel de informatii in urma discutiilor cu prietenii sau colegii (18,6%). Mednet Marketing Research Center este membru al Esomar (The World Association for Research Professionals) si Sorma (Societatea Romana de Marketing si Cercetarea Opiniei Publice).

Citeste mai mult...

Romania a avut in iunie cea mai mare crestere anuala a comertului din UE, de 23,3%

Romania a avut, in luna iunie, cea mai mare crestere anuala a comertului cu amanuntul din UE, de 23,3%, pe urmatoarele doua pozitii fiind Slovenia, cu un avans de 5,7%, si Polonia, cu 5,2%, potrivit datelor publicate, marti, de biroul european de statistica. Potrivit Eurostat, intre cele 18 de tari ale Uniunii Europene care au publicat date pentru perioada iunie 2007-iunie 2008, doar in noua - inclusiv Romania - au fost inregistrate cresteri ale comertului cu amanuntul. In acelasi interval, cele mai semnificative scaderi ale comertului au avut loc in Letonia, de 8,3%, Spania, de 7,7% si Estonia, de 7,2%.

Romania s-a clasat pe prima pozitie si in ce priveste rata lunara de crestere a volumului comertului, cu un avans in iunie de 4,1% fata de mai. Cresteri fata de luna anterioara au mai fost raportate de Suedia, de 1,7%, si de Bulgaria, de 0,4%, in timp ce comertul cu amanuntul a stagnat in Danemarca. Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul s-a redus in iunie in 13 state membre fata de luna anterioara, cele mai importante scaderi fiind inregistrate in Austria, de 4,1%, Lituania, de 2,8%, Portugalia, de 2,3%, si Letonia, de 2,2%.

La nivelul Uniunii Europene, comertul a scazut in iunie cu 1,1% fata de iunie 2007. In zona euro, scaderea vanzarilor in retail a fost mult mai mare, de 3,1%. Comparativ cu mai 2008, comertul s-a redus cu 1% in blocul european, respectiv cu 0,6% in zona euro. In iunie 2008, comparativ cu luna precedenta, comertul cu alimente, bauturi si tutun s-a diminuat cu 1,1% in UE si cu 0,4% in zona euro, in timp ce sectorul non-alimentar a scazut cu 0,9%, respectiv 0,6%. In mai, Romania inregistrase a treia crestere anuala a consumului dintre statele membre, dupa ce perioada februarie - aprilie 2008, fusese pe primul loc la cresterea vanzarilor din retail (implicit si a consumului), cu un avans anual de 15%, 22,5% si 18%.

Citeste mai mult...

Cine vaneaza banii din afacerea inundatiilor

Costel Casuneanu, Dan Besciu, Sorin Vulpescu, Dorinel Umbrarescu si Horia Simu, care controleaza companiile de constructii PA & Co, Euroconstruct Trading '98, Spedition UMB si CCCF Bucuresti, au declarat ca sunt interesati sa reabiliteze drumurile distruse de inundatii.

Afacerea ajunge la cateva zeci de mil. euro pentru reabilitarea drumurilor, iar pentru refacerea caselor distruse au fost alocate de stat, pentru primele 500 de locuinte, 21 mil. lei (sase mil. euro), a declarat ministrul lucrarilor publice, Laszlo Borbely.
Potrivit ministrului Laszlo Borbely, banii pentru constructia de locuinte pentru sinistrati vor fi suplimentati, in prezent, bilantul aratand peste 700 de locuinte distruse de viitura.

UMB Spedition, Pa & Co si Euroconstruct sunt companiile la care statul a apelat in 2005, prin incredintare directa, repararea drumurilor distruse de viitura in Moldova. "Ne vom interesa cand va avea loc licitatia si vom participa si noi", a declarat pentru Dan Besciu, unul dintre patronii Euroconstruct.

Citeste mai mult...

Investitie de 80 milioane euro intr-o noua cladire de birouri pe DN1

Un nou proiect imobiliar, estimat la 80 milioane de euro si care va oferi 40.172 mp construiti de spatii cu destinatie office si comerciala, va fi construit pe DN1 in apropierea Complexului Comercial Baneasa, a anuntat compania imobiliara EuroMetropola. Imobilul va fi amplasat pe un teren cu o suprafasa de 7.000 mp si este proiectat pe 10 niveluri din care doua subsoluri rezervate spatiilor de parcare (540 locuri, 15.000 mp), demisol si parter pentru spatiile comerciale (4.600 mp) si etajele unu - sase pentru birouri de clasa A+ (15.400 mp).

Constructia propriu-zisa a proiectului va fi demarata in aproximativ doua luni. Facilitatile oferite viitorilor proprietari incadreaza proiectul in categoria de confort A+. Dezvoltatorul este o companie cu capital grecesc care se afla la primul proiect de asemenea anvergura in Romania, insa are o vasta experienta in constructii, energie si imobiliare in Europa de Est. Cele mai noi proiecte imobiliare dezvoltate se afla in Bulgaria si sunt din categoria de lux, de tip mixt: rezidential, office si comercial.

onstructia propriu-zisa a proiectului va fi demarata in aproximativ doua luni. Facilitatile oferite viitorilor proprietari incadreaza proiectul in categoria de confort A+. Dezvoltatorul este o companie cu capital grecesc care se afla la primul proiect de asemenea anvergura in Romania, insa are o vasta experienta in constructii, energie si imobiliare in Europa de Est. Cele mai noi proiecte imobiliare dezvoltate se afla in Bulgaria si sunt din categoria de lux, de tip mixt: rezidential, office si comercial.

Citeste mai mult...

Compania de Factoring si-a dublat afacerile in primul semestru, pana la 91 milioane euro

Compania de Factoring, infiintata in toamna anului 2006, si-a dublat cifra de afaceri in primul semestru al acestui an, pana la 91 milioane euro, ca urmare a avansului puternic pe segmentul firmelor mici si mijlocii (IMM) cu afaceri intre 1 si 10 milioane euro, a anuntat luni compania. In primul semestru din 2007, Compania de Factoring inregistrase o cifra de afaceri de 45,5 milioane de euro."Ne-am concentrat pe segmentul IMM (n.r. firme mici si mijolcii) cu cifre de afaceri cuprinse intre 1 si 10 milioane de euro", a declarat directorul executiv al Companiei de Factoring, Valentin Chirca.

El a mentionat ca dublarea cifrei de afaceri se datoreaza mai ales cresterii numarului de clienti, pana la 160 in prezent, comparativ cu primele sase luni din 2007 cand societatea avea 70 de clienti. Factoringul in lei are o pondere de 90% din totalul cifrei de afaceri realizate de Compania de Factoring, acesta fiind si motorul de crestere al afacerilor companiei, potrivit unui comunicat. Sectoarele cu cea mai mare pondere in cifra de afaceri au fost, in prima jumatate a anului, cele din comert si distributie de produse alimentare si bauturi, cu peste o treime (35%), si de industria materialelor de constructii (26%).

Urmeaza industria transporturilor, cu o pondere de 12%, industria textila, cu 5%, alte industrii generand 22% din afaceri. In ce priveste distributia geografica, Bucurestiul contribuie cu aproape o treime (30%) la cifra de afaceri inregistrata in primul semestru din 2008, restul tarii avand o pondere de 70%, se mai spune in comunicat."Credem ca zona Moldovei va cunoaste o dezvoltare accelerata in viitorul apropiat, motiv pentru care vom reloca biroul de la Suceava la Iasi. Astfel, vom putea acoperi o arie mai larga", a mai spus Chirca.

Citeste mai mult...

Comisia Europeana vrea ca masinile sa comunice intre ele pe drumurile din UE

Vehiculele care circula pe drumurile UE ar trebui sa poata comunica intre ele pentru a obtine informatii cu privire la eventualele blocaje din trafic sau pentru a evita accidentele, potrivit Comisiei Europene, relateaza AFP."In aceasta dimineata (marti - n.r.), Comisia Europeana (CE) a decis ca masinile ar trebui sa poata comunica intre ele", a anuntat purtatorul de cuvant pentru telecomunicatii, Martin Selmayr. Concret, CE vrea sa rezerve pe intreg teritoriul UE o banda de frecventa unica pentru comunicatiile intre vehicule.

CE lasa totusi in seama industriei de automobile si telecomunicatiilor sarcina de a dezvolta aceste sisteme care sa permita "comunicatii interactive" intre vehicule si intre vehicule si operatorii retelelor rutiere. Un exemplu concret citat de Comisie este cel al unei masini care depisteaza o zona alunecoasa pe o sosea. Prin sistemul de comunicatie pe care Bruxelles-ul ar dori sa-l dezvolte, respectiva masina le va informa pe celelalte masini din apropiere despre situatie, fapt ce ar putea duce la evitarea accidentelor.

Acelasi sistem ar putea fi folosit pentru semnalizarea ambuteiajelor, lucrarilor din carosabil sau devierilor de trafic. Acest lucru ar permite reducerea celor aproximativ 7.500 de kilometri de cozi care se formeaza zilnic pe soselele din UE, dar si la reducerea numarului europenilor care mor in accidente de masina (43.000 in 2007).

Citeste mai mult...

ProCredit Bank Romania si-a majorat capitalul social cu 50%, la 105,6 milioane lei

ProCredit Bank Romania si-a majorat capitalul social cu 35,38 milioane lei, pana la 105,62 milioane lei (30,2 milioane euro), prin aport in numerar, potrivit unei hotarari a actionarilor, publicata in Monitorul Oficial. ProCredit Bank avea, inainte de majorare, un capital social de 70,2 milioane lei. Dupa majorare, banca are un capital social impartit in 10.562.451 actiuni, cu o valoare nominala de 10 lei. Actionarii KfW Entwicklungsbank (KfW), IFC - divizia financiara a Bancii Mondiale - si Internationale Projekt Consult (IPC) au renuntat la dreptul de subscriere in cadrul majorarii de capital.

Commerzbank AG si ProCredit Holding AG au contribuit cu 2,1 milioane euro fiecare, la care s-a adaugat cate o prima de emisiune de 72.982 euro, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a platit 1,65 milioane euro pentru actiunile subscrise, plus o prima de 57.366 euro. In urma majorarii de capital, ProCredit Holding detine 42,34% din capitalul social al bancii, Commerzbank AG  are 21,03%, iar KfW Entwicklungsbank are o participatie de 8,78%, restul actionarilor fiind IFC (8,02%), BERD (16,53%), si Internationale Projekt Consult (3,30%).

ommerzbank AG si ProCredit Holding AG au contribuit cu 2,1 milioane euro fiecare, la care s-a adaugat cate o prima de emisiune de 72.982 euro, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a platit 1,65 milioane euro pentru actiunile subscrise, plus o prima de 57.366 euro. In urma majorarii de capital, ProCredit Holding detine 42,34% din capitalul social al bancii, Commerzbank AG  are 21,03%, iar KfW Entwicklungsbank are o participatie de 8,78%, restul actionarilor fiind IFC (8,02%), BERD (16,53%), si Internationale Projekt Consult (3,30%).

Citeste mai mult...

Datele economice slabe din zona euro maresc riscul unei scaderi a PIB in trimestrul II

Riscul de scadere a produsului intern brut (PIB) din zona euro, in trimestrul al doilea al acestui an, devine tot mai mare dupa prezentarea ultimelor date ce au indicat reducerea consumului si afacerilor si ii ingrijoreaza pe economisti, comenteaza AFP. Europenii isi diminueaza cheltuielile, pe fondul accelerarii inflatiei si temperarii cresterii economice. Acest comportament este evidentiat de datele publicate de Eurostat pentru luna iunie, care arata ca, in zona euro, vanzarile de retail au scazut cu 0,6% fata de luna anterioara si s-au comprimat cu 3,1% in perioada iunie 2007 - iunie 2008.

Vanzarile din comertul cu amanuntul inregistreaza scaderi inca din cursul lunii februarie, cu o singura exceptie, in luna mai, cand a fost marcata o usoara crestere. Cifrele pentru luna iunie au fost revizuite in jos, marti, de Eurostat. Vanzarile din comertul en-detail au crescut cu doar 0,5% pe luna, sub jumatate fata de nivelul de 1,2% estimat anterior."In mod sigur, incetinirea cresterii economice in cadrul zonei euro este legata de cheltuielile interne, nu de cererea externa", considera si economistii de la Capital Economics, care au calculat ca, in al doilea trimestru, consumul gospodariilor a avut un efect negativ de 0,3 puncte procentuale asupra evolutiei PIB, comparativ cu o contributie pozitiva de 0,1 puncte la cresterea economica de 0,7% din primul trimestru.

Prima estimare privind cresterea economica din trimestrul al doilea al anului va fi publicata pe 14 august. Ultimele statistici privind scaderea vanzarilor "maresc probabilitatea unei comprimari a economiei in zona euro in trimestrul al doilea", considera Howard Archer, economist la Global Insight, in timp ce economistii de la Capital Economis afirma chiar ca "riscurile de recesiune se adancesc". Se poate vorbi insa despre "recesiune tehnica" doar daca PIB-ul scade in doua trimestre consecutiv."Restrangerea economiei din sectorul privat poate fi observata inca din debutul trimestrului al treilea", a comentat Jacques Cailloux, economist la Royal Bank of Scotland (RBS).

Citeste mai mult...

Petrolul s-ar putea ieftini sub 100 dolari/baril

Pretul petrolului a coborat, marti, pana la un nivel minim al ultimelor trei luni, de 118 dolari/baril, ceea ce i-a determinat pe unii dintre analisti sa spuna ca scumpirea petrolului din ultimii sase ani a luat sfarsit pentru moment, transmite Reuters. Petrolul s-a ieftinit, marti, cu peste 29 dolari (circa 20%) de la nivelul maxim de 147,27 dolari/aril atins pe 11 iulie."Scumpirea petrolului a depasit nivelul maxim pe termen scurt", a estimat analistul Mark Mathias de la compania Dawnay Day Quantum."Cred ca pretul petrolului va cobori mult sub pragul de 120 dolari/baril in urmatoarele 12-24 de luni.

Este posibil ca petrolul sa se scumpeasca pana la 150 dolari/baril la iarna, dar cred ca o astfel de evolutie este mai probabila in urmatorii doi ani", a adaugat Mark Mathias. Piata a fost influentata de datele potrivit carora cererea de petrol din Europa si Statele Unite a scazut, ca urmare a scumpirii titeiului, incetinirii cresterii economice si cresterii ofertei furnizate de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Agentia Internationala pentru Energie (AIE) estimeaza ca ritmul de crestere a cererii de petrol va scadea in 2009.

OPEC si-a majorat oferta de petrol in ultimele trei luni, ca urmare a extinderii plafonului pentru productia de titei a Arabiei Saudite, potrivit unui sondaj Reuters de luni. Cotatia contractelor la termen de tip futures pentru petrol a depasit pentru prima oara pragul de neconceput de 100 dolari/baril in ianuarie. Magnatul petrolier T. Boone Pickens a spus luna trecuta ca pretul petrolului nu va cobori niciodata sub 100 dolari/baril. Alti jucatori de pe piata nu sunt la fel de siguri, in conditiile in care anotimpul uraganelor din acest an nu par sa afecteze productia de petrol din Golful Mexic, iar tensiunile din Orientul Mijlociu nu opresc livrarile din aceasta regiune."In urmatoarele doua luni am putea asista la o ieftinire a petrolului la 100 dolari/baril, daca se mentine ritmul actual de scadere a preturilor", a estimat un analist de la compania Global Insight, Simon Wardell."Daca nu vor fi probleme cu uraganele sau in Orientul Mijlociu, cred ca vom asista in continuare la o ieftinire a petrolului", a precizat Wardell.

Citeste mai mult...

Ardaf si-a sporit afacerile de aproape trei ori in primul semestru, pana la 218 milioane lei

Compania de asigurari Ardaf, controlata de PPF Investments, si-a sporit in primul semestru primele brute subscrise cu 170%, la 218 milioane lei (59,4 milioane euro), pe fondul avansului puternic pe segmentul de asigurari auto si de proprietati, a spus un oficial al firmei. In primele sase luni din 2007, compania inregistrase prime brute subscrise de 80,94 milioane lei. Despagubirile platite de Ardaf in prima jumatate a acestui an s-au diminuat cu 15,54%, pana la 65,94 milioane lei, de la 76,19 milioane lei, cat platise in primele sase luni din 2007."In anul 2007, dupa schimbarea de actionariat si management, au fost platite despagubiri care nu fusesera achitate la timp in perioadele anterioare acestor schimbari, din cauza situatiei financiare a societatii", a mentionat directorul general adjunct al Ardaf, Adina Bacioiu.

Totodata, primele brute subscrise de Ardaf din asigurari generale pe primul semestru din acest an au depasit cu 38,13% pe cele inregistrate de societate in intreg anul 2007, de 157,34 milioane lei. Asigurarile generale si-au marit in primul semestru ponderea in structura portofoliului companiei, la 99,69% (217,34 milioane lei), in detrimentul asigurarilor de viata, care au generat doar 0,31% din afaceri (671.711 lei), fata de 2,37% in prima jumatate a anului trecut."Aceasta evolutie a fost determinata de redobandirea credibilitatii pe piata, ca urmare a platii la timp a daunelor, recastigarea increderii clientilor, brokerilor si agentilor de asigurare", a mai spus Bacioiu.

Clasa de asigurari de daune la proprietati a inregistrat cea mai rapida crestere, cu 289,47% in prima jumatate a anului, urmata de cea de asigurari de raspundere civila a autovehiculelor, care a avansat cu 270,77%. O evolutie importanta a avut-o si clasa de asigurari de raspundere civila generala, care a crescut cu 171,33% in primul semestru, in special asigurarile de raspundere civila profesionala. De asemenea, cresterea afisata pe clasa de asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, a fost de 102,99%, iar clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale a urcat cu 78,3%.

Citeste mai mult...

UniCredit ii amageste pe romani cu oferte de creditare incomplete

Intr-o perioada in care banca centrala incearca sa limiteze cererea de credite a populatiei, tot mai multe banci se intrec in oferte de creditare, noteaza Curentul. Profitand de apetitul romanilor pentru credite, UniCredit a lansat recent o campanie publicitara agresiva a produselor sale bancare. Astfel, sub sloganul "Acum e momentul", UniCredit a scos pe "taraba" un instrument bancar intitulat "Creditul pentru orice fara ipoteca". "Daca aveti nevoie de 5.000 de euro pe o perioada de 10 ani, suma pe care urmeaza sa o platiti este echivalentul a 2,7 euro pe zi" - suna reclama facuta respectivului credit, fara a mentiona alte detalii referitoare la identificarea si caracterizarea bunurilor sau serviciilor oferite de banca.

La o prima vedere, fara a face un calcul sumar si raportandu-ne strict la continutul mesajului UniCredit, a contracta un credit de 5.000 de euro de la UniCredit pe termen de un deceniu pare o afacere extrem de rentabila. In realitate insa, daca ai rabdarea sa calculezi cat inseamna cei 2,7 euro pe zi vreme de 10 ani, observi ca nici vorba de rentabilitate. Ba din contra. Cu toate acestea, conform datelor oficiale, cererea pentru creditul "minune" al UniCredit este deosebit de mare. Acest lucru e posibil din cauza ca cei mai multi romani care apeleaza la banci nu dispun de o educatie economica si legislativa si se lasa amagiti de publicitatea inselatoare practicata de banci.

Potrivit reclamei facute la TV de UniCredit, pentru 5.000 de euro contractati pe o perioada de 10 ani, un client al bancii ramburseaza doar 2,7 euro pe zi. O suma aparent mica, despre care banca lasa sa se subinteleaga in reclamele televizate ca include principalul si toate dobanzile, taxele si comisioanele. Facand insa un calcul simplu, daca inmultim cei 2,7 euro cu 3.600 de zile bancare (n.r. - 10 ani), rezulta ca suma ce trebuie rambursata intr-un final se ridica la 9.720 de euro. Cu alte cuvinte, in afara rambursarii celor 5.000 de euro imprumutati initial, un client al UniCredit mai scoate din buzunar - pentru a acoperi dobanzile, taxele si comisioanele percepute de catre banca - inca 4.720 euro.

Citeste mai mult...

Primele imagini cu noul Golf VI, cel mai cunoscut hatchback din lume

A sasea generatie a celui mai cunoscut hatchback din lume, Volkswagen Golf, a aparut, in imagini, pe mai multe site-uri web de specialitate. Fotografiile au fost "capturate" inainte de prezentarea oficiala a modelului, care este asteptata a avea loc la sfarsitul acestei luni, inaintea Salonului Auto de la Paris, din octombrie, anunta Motor Authority. Golf-ul VI seamana izbitor de bine cu actuala generatie, diferenta fiind facuta de noul stil al farurilor si stopurilor, care semanana cu cele de la Scirocco respectiv Touareg.

Interiorul are de asemenea influente din noul Scirocco, cu gurile de ventilatie in forma dreptunghiulara si o consola centrala similara. In privinta motorizarilor, vor fi disponibile mai multe propulsoare dintre care amintim noul TSI de 1,6 litri care dezvolta 200 cai putere (147kW), ca si motorul turbo de inalta performanta destinat versiunii GTI, de 2 litri si o putere de 240 cai (179kW). VW intentioneaza sa introduca si o noua serie de motoare cu trei cilindri cu capacitati cuprinse intre 1,0 si 1,2 litri, care vor dezvolta cam 75 (66kW) de cai putere, potrivit Motor Authority.

Volkswagen a anuntat, de asemenea, si o versiune mai eficienta cu 30 de procente din punctul de vedere al consumului de combustibil. Potrivit Motor Authority, modelul BlueMotion foloseste o cutie de viteze "slow-shift" care reduce consumul de carburant ca si anvelope speciale, cu acelasi scop.

Citeste mai mult...

Noile norme BNR si criza mondiala nu vor duce la prabusirea pietei imobiliare

Preturile locuintelor vor mai scadea, dar piata imobiliara nu se va prabusi. Specialistii spun ca efectele crizei internationale dar si introducerea noilor reglementari BNR, nu vor crea un colaps pe piata autohtona. Sunt destui romani care vor sa cumpere case, spun analistii. Cei mai multi dintre ei - cei care lucreaza in strainatate si care nu depind de un credit bancar pentru a-si achizitiona o locuinta."Daca motivul scaderii este legat de criza internationala, probabil ca piata nu-si va reveni repede", a declarat Mihai Atanasoaiei, purtator de cuvant Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

Scaderea gradului de indatorare la 40%, prin introducere noilor norme BNR, va determina o reducere a tranzactiilor imobiliare. Creditele pentru case vor fi mai greu accesibile, iar in lipsa de clienti, preturile locuintelor vor scadea. "Banca nu mai da banii asa repede ca pana acum. BNR a inceput sa stranga si ea robinetul", a spus Artur Silvestri, presedinte Institutul National de Consultanta Imobiliara. Cu toate acestea, piata imobiliara este departe de a inregistra o prabusire, spun analistii."Exista o categorie de investitori care sunt locali si care nu sunt afectati de criza creditului pentru ca lucreaza unii dintre ei cu banii la punga", este de parere Silvestri. "Imaginati - va 1 milion si ceva de italieni-romani care aduc bani in buzunare (.).

Ce a spus domnul Isarescu, sunt perfect de acord. Nu va cadea piata, va merge pe schimbari, in loc de case se vor cumpara apartamente, se reaseaza", spune Marin Crutescu, director firma materiale de constructii. De altfel, chiar luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca noile reglementari in domeniul creditarii vor omogeniza piata imobiliara.&nbs

Citeste mai mult...

BNR a pompat restante bancilor cu dobanda-cheie

Majorarile succesive ale dobanzii-cheie operate de BNR, precum si deprecierea leului, au avut ca efect dublarea restantelor populatiei si companiilor catre banci. Nivelul restantelor companiilor si ale populatiei a crescut in primul semestru cu 134% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la echivalentul a 465 mil. euro, potrivit datelor Bancii Nationale. Restantele au crescut de doua ori mai repede decat creditarea, al carei sold total a avansat cu doar 63%, pana la echivalentul a 50 mld.

euro. Cele mai riscante pentru banci s-au dovedit imprumuturile in lei, in cazul carora restantele au crescut din ce in ce mai rapid fata de restantele in valuta. "Accelerarea restantelor in moneda nationala se explica prin majorarile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara, care s-au transpus si in dobanzile practicate de bancile comerciale. Atunci cand se depreciaza cursul si cresc dobanzile, cele mai afectate sunt persoanele cu venituri mici", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.

Media nationala a restantelor s-a apropiat de 1% din totalul creditelor, insa, in statisticile defalcate ale BNR, se remarca judete, precum Ialomita sau Brasov, care se situeaza peste dublul acestei medii. In cifre absolute, cele mai indatorate zone sunt Bucuresti, care aduna singur 29% din restante, Brasov, Timis si Bihor. Cifrele mari raportate de anumite judete la capitolul restante sunt date exclusiv de comportamentul financiar al firmelor, in timp ce ponderile restantelor populatiei sunt mult mai uniformizate.

Citeste mai mult...

Credite cu dobanda de 37% pentru restantieri

CitiFinancial nu-i refuza pe ocupantii Biroului de Credit, insa ii "pedepseste" cu dobanzi de 36,99% pe an, noteaza Cotidianul. Ocupantii Biroului de Credit, indiferent de suma pe care o datoreaza, mai au o sansa sa obtina un imprumut. CitiFinancial, membra a grupului Citibank, trateaza restantierii ca pe oricare alt client. Diferenta apare insa la nivelul costurilor creditului contractat. "Oferta de credite este aceeasi pentru toate persoanele, indiferent daca acestea figureaza cu informatie pozitiva sau negativa in evidentele Biroului de Credit, stabilirea plafonului maxim de credit, a conditiilor de acordare a creditului, precum si a dobanzilor si comisioanelor fiind realizata in functie de bonitatea fiecarui solicitant de credit", ne-au spus reprezentantii institutiei.

Diferentele de dobanda sunt insa uriase, mergand de la 9,9% pe an pentru creditele in euro acordate clientilor "curati" pana la 36,99% pe an pentru clientii cu un istoric de plata patat."Nu se poate vorbi despre o valoare maxima a restantei pentru a mai putea contracta un credit. Sunt analizate istoricul de plata si situatia curenta a obligatiilor de plata ale solicitantului de credit", mai adauga cei de la CitiFinancial. Creditele pentru nevoi personale fara garantie imobiliara oferite de Citibank Romania pot atinge plafonul maxim de 65.000 de lei in cazul creditelor noi, respectiv 75.000 de lei in cazul clientilor actuali ai Citibank Romania care solicita suplimentarea creditului aflat in derulare.

Valoarea creditului este stabilita pentru fiecare solicitant de credit in functie de veniturile cu caracter de permanenta acceptate de catre banca, gradul de indatorare si bonitatea solicitantului. Pentru un credit de nevoi personale fara garantie, solicitantul trebuie sa aiba o varsta intre 21 si 74 de ani, sa fie angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata sau determinata pe o perioada mai mare decat durata creditului, sa fie persoana fizica autorizata sau pensionar si sa dovedeasca un venit minim lunar de 333 de lei - pentru pensionari -, respectiv 388 de lei - pentru salariati si persoane fizice autorizate, gradul maxim de indatorare pentru acest tip de credit fiind de 30% din veniturile lunare ale solicitantului.

Citeste mai mult...

Romania, prima in UE la goana dupa cumparaturi

Speriati de ratele din ce in ce mai mari, de preturile in crestere la combustibili si de sentimentul general ca economia Europei trece printr-o perioada foarte grea, cetatenii UE au evitat pe cat posibil magazinele in ultimele luni. Astfel, volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 1% in iunie fata de mai, si cu 1,1% fata de perioada similara a anului trecut la nivelul UE 27, conform Eurostat. In Spania comertul cu amanuntul s-a prabusit in ultimul an cu 7,7%, o cauza importanta fiind si caderea pietei imobiliare, care a facut zeci de mii de someri.

Romania este insa, si de aceasta data, o exceptie. In timp ce in aproape toate statele din UE comertul cu amanuntul a scazut, in Romania acesta s-a apreciat in iunie cu 4,1% fata de luna mai si cu 23,3% fata de aceeasi luna a anului trecut. Spre comparatie, cel mai bun ritm de crestere din ultimul an din toata Uniunea Europeana, cu exceptia Romaniei, a fost cel inregistrat de Slovenia, de 5,7%. La polul opus, statele unde comertul cu amanuntul a scazut cel mai mult in ultimul an sunt Letonia (-8,3%), Spania (-7,7%) si Estonia (-7,2%).

omania este insa, si de aceasta data, o exceptie. In timp ce in aproape toate statele din UE comertul cu amanuntul a scazut, in Romania acesta s-a apreciat in iunie cu 4,1% fata de luna mai si cu 23,3% fata de aceeasi luna a anului trecut. Spre comparatie, cel mai bun ritm de crestere din ultimul an din toata Uniunea Europeana, cu exceptia Romaniei, a fost cel inregistrat de Slovenia, de 5,7%. La polul opus, statele unde comertul cu amanuntul a scazut cel mai mult in ultimul an sunt Letonia (-8,3%), Spania (-7,7%) si Estonia (-7,2%).

Citeste mai mult...