Romania, prima in UE la goana dupa cumparaturi

Speriati de ratele din ce in ce mai mari, de preturile in crestere la combustibili si de sentimentul general ca economia Europei trece printr-o perioada foarte grea, cetatenii UE au evitat pe cat posibil magazinele in ultimele luni. Astfel, volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 1% in iunie fata de mai, si cu 1,1% fata de perioada similara a anului trecut la nivelul UE 27, conform Eurostat. In Spania comertul cu amanuntul s-a prabusit in ultimul an cu 7,7%, o cauza importanta fiind si caderea pietei imobiliare, care a facut zeci de mii de someri.

Romania este insa, si de aceasta data, o exceptie. In timp ce in aproape toate statele din UE comertul cu amanuntul a scazut, in Romania acesta s-a apreciat in iunie cu 4,1% fata de luna mai si cu 23,3% fata de aceeasi luna a anului trecut. Spre comparatie, cel mai bun ritm de crestere din ultimul an din toata Uniunea Europeana, cu exceptia Romaniei, a fost cel inregistrat de Slovenia, de 5,7%. La polul opus, statele unde comertul cu amanuntul a scazut cel mai mult in ultimul an sunt Letonia (-8,3%), Spania (-7,7%) si Estonia (-7,2%).

omania este insa, si de aceasta data, o exceptie. In timp ce in aproape toate statele din UE comertul cu amanuntul a scazut, in Romania acesta s-a apreciat in iunie cu 4,1% fata de luna mai si cu 23,3% fata de aceeasi luna a anului trecut. Spre comparatie, cel mai bun ritm de crestere din ultimul an din toata Uniunea Europeana, cu exceptia Romaniei, a fost cel inregistrat de Slovenia, de 5,7%. La polul opus, statele unde comertul cu amanuntul a scazut cel mai mult in ultimul an sunt Letonia (-8,3%), Spania (-7,7%) si Estonia (-7,2%).