UniCredit ii amageste pe romani cu oferte de creditare incomplete

Intr-o perioada in care banca centrala incearca sa limiteze cererea de credite a populatiei, tot mai multe banci se intrec in oferte de creditare, noteaza Curentul. Profitand de apetitul romanilor pentru credite, UniCredit a lansat recent o campanie publicitara agresiva a produselor sale bancare. Astfel, sub sloganul "Acum e momentul", UniCredit a scos pe "taraba" un instrument bancar intitulat "Creditul pentru orice fara ipoteca". "Daca aveti nevoie de 5.000 de euro pe o perioada de 10 ani, suma pe care urmeaza sa o platiti este echivalentul a 2,7 euro pe zi" - suna reclama facuta respectivului credit, fara a mentiona alte detalii referitoare la identificarea si caracterizarea bunurilor sau serviciilor oferite de banca.

La o prima vedere, fara a face un calcul sumar si raportandu-ne strict la continutul mesajului UniCredit, a contracta un credit de 5.000 de euro de la UniCredit pe termen de un deceniu pare o afacere extrem de rentabila. In realitate insa, daca ai rabdarea sa calculezi cat inseamna cei 2,7 euro pe zi vreme de 10 ani, observi ca nici vorba de rentabilitate. Ba din contra. Cu toate acestea, conform datelor oficiale, cererea pentru creditul "minune" al UniCredit este deosebit de mare. Acest lucru e posibil din cauza ca cei mai multi romani care apeleaza la banci nu dispun de o educatie economica si legislativa si se lasa amagiti de publicitatea inselatoare practicata de banci.

Potrivit reclamei facute la TV de UniCredit, pentru 5.000 de euro contractati pe o perioada de 10 ani, un client al bancii ramburseaza doar 2,7 euro pe zi. O suma aparent mica, despre care banca lasa sa se subinteleaga in reclamele televizate ca include principalul si toate dobanzile, taxele si comisioanele. Facand insa un calcul simplu, daca inmultim cei 2,7 euro cu 3.600 de zile bancare (n.r. - 10 ani), rezulta ca suma ce trebuie rambursata intr-un final se ridica la 9.720 de euro. Cu alte cuvinte, in afara rambursarii celor 5.000 de euro imprumutati initial, un client al UniCredit mai scoate din buzunar - pentru a acoperi dobanzile, taxele si comisioanele percepute de catre banca - inca 4.720 euro.