BNR a pompat restante bancilor cu dobanda-cheie

Majorarile succesive ale dobanzii-cheie operate de BNR, precum si deprecierea leului, au avut ca efect dublarea restantelor populatiei si companiilor catre banci. Nivelul restantelor companiilor si ale populatiei a crescut in primul semestru cu 134% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la echivalentul a 465 mil. euro, potrivit datelor Bancii Nationale. Restantele au crescut de doua ori mai repede decat creditarea, al carei sold total a avansat cu doar 63%, pana la echivalentul a 50 mld.

euro. Cele mai riscante pentru banci s-au dovedit imprumuturile in lei, in cazul carora restantele au crescut din ce in ce mai rapid fata de restantele in valuta. "Accelerarea restantelor in moneda nationala se explica prin majorarile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara, care s-au transpus si in dobanzile practicate de bancile comerciale. Atunci cand se depreciaza cursul si cresc dobanzile, cele mai afectate sunt persoanele cu venituri mici", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.

Media nationala a restantelor s-a apropiat de 1% din totalul creditelor, insa, in statisticile defalcate ale BNR, se remarca judete, precum Ialomita sau Brasov, care se situeaza peste dublul acestei medii. In cifre absolute, cele mai indatorate zone sunt Bucuresti, care aduna singur 29% din restante, Brasov, Timis si Bihor. Cifrele mari raportate de anumite judete la capitolul restante sunt date exclusiv de comportamentul financiar al firmelor, in timp ce ponderile restantelor populatiei sunt mult mai uniformizate.