Banca Mondiala puncteaza negativ Romania la eficienta guvernarii si combaterea coruptiei

Studiul anual al Bancii Mondiale "Indicatorii guvernarii la nivel modial" indica faptul ca eficienta guvernarii, combaterea coruptiei si suprematia legii sunt trei zone problematice ale guvernarii din Romania, pe care le puncteaza cu scoruri negative. Studiul Bancii Mondiale indexeaza pentru 212 tari sase dimensiuni ale guvernarii: democratie participativa si libertatea de expresie, stabilitatea politica si absenta violentei/terorismului, eficienta guvernarii, calitatea reglementarilor, suprematia legii si controlul coruptiei.

Cu cat un indice are o valoare valoare mai mare pentru o categorie, cu atat este mai pozitiva evaluarea. Indicatorii prin care sunt masurate aceste sase variabile provin din 35 de surse de la 32 de organizatii diferite, reflectand opinia sectorului privat, a celui public, a expertiilor din organizatiile non-guvernamentale si a cetatenilor. Studiul Bancii Mondiale "Indicatorii guvernarii la nivel modial" arata ca numeroase tari in tranzitie inregistreaza imbunatatiri importante in lupta impotriva coruptiei, iar performantele unora dintre ele in ceea ce priveste masurile guvernamentale sunt comparabile cu cele ale tarilor mai bogate.

Totusi, in privinta Romaniei cifrele sunt foarte scazute, indicand faptul ca procesul de guvernare este problematic si ca trebuie imbunatatit in domenii-cheie precum eficienta si reforma legislativa. Pe de alta parte, Romania inregistreaza o crestere fata de ceilalti ani in privinta stabilitatii politice si a calitatii reglementarilor."Democratia participativa si libertatea de expresie" este categoria care masoara perceptiile legate de masura in care cetatenii unei tari pot participa in alegerea guvernarii, cat si cele legate de libertatea de expresie, de asociere si existenta unei prese independente.