Problemele financiare au determinat in 2007 vanzarea a 200 de farmacii

Problemele financiare au determinat in 2007 vanzarea a 200 de farmacii la nivel national, din totalul de 10.000, a declarat secretarul general al Colegiului Farmacistilor din Romania, Ioan Uivarosi, in cadrul mesei rotunde Pharma Managing Distribution."La nivel national, proprietarul nu isi vinde businessul pentru ca vanzarile sunt foarte bune ci pentru ca acesta nu mai vede niciun viitor in continuarea afacerii. Bineinteles ca proprietarul este atras si de anumite oferte, insa nu din acest motiv alege sa se opreasca.

In 2007, circa 200 de farmacii au fost vandute la nivel national, iar tendinta se va pastra. Practic suntem in faliment. Daca inca mai rezistam asta se intampla datorita furnizorilor. Trebuie sa se asigure urgent un adaos comercial decent in farmacii. Altfel, vom asista la falimentarea financiara si profesionala a farmaciilor", a spus Ioan Uivarosi. Directorul in cadrul firmei de cercetare a pietei Cegedim, Marian Pana, a declarat ca 88% din businessul de retail a fost facut cu un adaos comercial de 12%, anul trecut.

La nivel national, trei sferturi dintre farmacii au probleme de acoperire a cheltuielilor din cauza adaosului comercial mic, a declarat recent presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, profesor doctor Dumitru Lupuleasa. Potrivit datelor furnizate de Patronatul Farmacistilor, adaosul comercial este definit, din punct de vedere contabil, ca procentul pe care il adauga la pretul unitar (fara TVA) si reprezinta castigul farmaciei la eliberarea de medicamente. In Romania adaosul comercial variaza intre 12 si 24%.