Majorarea salariului minim nu ameninta inflatia, ci profitul companiilor

Inflatia nu va fi alimentata de o eventuala crestere a salariului minim cu 40 de lei, spun majoritatea analistilor chestionati, in timp ce restul sustine ca firmele si-ar putea transfera acest cost in cresterea preturilor la produse si servicii, alimentand, astfel, spirala inflationista. Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca principalii factori care afecteaza inflatia din Romania sunt "furturile din economie si expansiunea creditelor si nu putem vorbi despre o crestere a inflatiei in cazul in care Executivul accepta majorarea salariului minim la 540 de lei".

Serbanescu il contrazice, astfel, pe ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care a anuntat ca in 2008 nu vor mai avea loc cresteri salariale pentru a nu afecta tinta de inflatie stabilita impreuna cu Banca Nationala pentru acest an. La randul sau, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, considera ca "solicitarile sindicalistilor privind cresterea salariului minim de la 500 la 540 de lei incepand cu luna iulie sunt justificate, pentru ca s-a redus foarte mult puterea de cumparare a angajatilor,din cauza cresterii preturilor din acest an".

Potrivit lui Voinea, "singurul motiv al refuzului Ministerului Economiei de a accepta solicitarile salariale ale sindicalistilor este faptul ca nu sunt bani la buget, si nu cresterea inflatiei". Analistul economic a mai spus ca este posibil ca Executivul sa se confrunte cu presiuni venite din partea companiilor private care "nu doresc o crestere a salariului minim brut pentru ca si-ar reduce profiturile". De aceeasi parere este si specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris care considera ca "o majorare a salariilor nu poate fi decat benefica pentru ca ar creste incasarile la buget si fondurile destinate bugetului de pensii"."Cresterea salariului minim cu 40 de lei nu ar afecta inflatia, ci ar duce la majorarea cheltuielilor salariale ale angajatorilor cu 10%.