Pentru a-si pastra angajatii firmele majoreaza salariile

In ultima vreme analistii au remarcat ca tot mai multi angajatori sunt dispusi sa-si sacrifice profitul pentru a-si pastra personalul calificat, noteaza Adevarul. Cu toate ca induce efecte negative asupra inflatiei, cresterea salariilor este departe de a se tempera. In mai, salariul mediu net a ajuns la 1.248 lei. Teama managerilor companiilor autohtone de a nu-si pierde angajatii constituie principalul factor de stimulare salariala. Ba mai mult, angajatorii sunt dispusi sa sacrifice profitul companiei pentru a-si pastra personalul calificat."S-a discutat de cresterea salariilor din sectorul privat peste avansul mediu al productivitatii.

Sunt manageri care au inteles ca-si pot mentine personalul calificat prin scaderea profitului si cresterea salariilor", a declarat pentru "Adevarul" Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. De aceeasi parere este si Eugen Radulescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Lipsa locurilor de munca reprezinta o presiune asupra cresterii salariilor in urmatoarea perioada. Oamenii pleaca afara sa munceasca si raman foarte multe locuri vacante.

Astfel, angajatorii sunt nevoiti sa majoreze salariile", a spus consilierul guvernatorului bancii centrale. Salariul mediu nominal net realizat in luna mai a crescut cu 23,3% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut. Astfel, nivelul acestuia a atins in a cincea luna a anului o valoare de 1.248 lei, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in activitatile de intermedieri financiare, valoarea castigului salarial mediu nominal net fiind de 3.636 lei.