Din 2009, companiile care vor introduce pe piata pungi din plastic vor fi taxate

Toti operatorii economici care vor introduce pe piata pungi din plastic vor fi taxati, incepand de la 1 ianuarie 2009, cu 0,2 lei pe bucata, a anuntat, marti, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. in acelasi timp, companiile vor fi obligate sa afiseze in loc vizibil pentru public valoarea acestei eco-taxe, conform AGERPRES. Ministerul Mediului a analizat mai mult de jumatate de an modalitatea prin care se poate descuraja utilizarea acestui tip de ambalaje, deoarece Romania se confrunta cu un consum foarte mare de pungi de plastic, numarul acestora ridicandu-se anual la circa cinci miliarde de bucati. Pn urma acestei analize au fost identificate patru masuri posibile.

Potrivit ministrului Mediului, masurile vizau fie organizarea de campanii de constientizare a consumatorilor, care au, insa, un efect minor asupra "problematicii care deja a prins o scara larga in Romania", fie taxarea pungilor de plastic, ce ofera rezultate bune in timp relativ scurt, fie interzicerea pungilor de plastic, masura ce nu se poate aplica din cauza normelor europene. O alta masura avuta in vedere consta in colaborari prin acord voluntar intre parti - intre magazine si producator si autoritatea publica.

"In procesul de evaluare a acestor patru masuri am decis, dupa dezbateri publice cu societatea civila si cu experti, ca cea mai buna metoda pentru Romania este taxarea pungilor de plastic, concomitent cu masuri de acord voluntar impreuna cu marii retaileri", a spus Korodi. El a explicat ca folosirea pungilor de plastic determina o poluare semnificativa in Romania. De asemenea, punga de plastic este si ambalajul care devine deseu in cel mai scurt timp. Conform unui studiu, un roman foloseste aproape zilnic o punga, dar nu pentru mai mult de 20 de minute.