1.400 miliarde de dolari - pagubele generate de criza creditelor

Fondul Monetar International (FMI) a solicitat, marti, un "angajament colectiv" din partea oficialilor finantisti din intreaga lume pentru combaterea actualei crize a creditului, transmite AGERPRES. In raportul semianual, FMI a majorat la 1.400 miliarde dolari estimarile referitoare la pierderile totale generate de aceasta criza. Estimarile initiale, publicate in aprilie, indicau pierderi de 1.000 miliarde de dolari. "Pietele vor avea de castigat daca va exista o declaratie publica privind angajamentul colectiv al autoritatilor, care sa rezolve aceasta problema intr-un mod consistent si coerent", se precizeaza in raport.

Fara o abordare coordonata, criza creditului va cauza pagube mai mari economiei globale, a precizat Jaime Carauna, director al Departamentului Politica Monetara si Piata de Capital. Caruna a apreciat planul de salvare a economiei in valoare de 700 de miliarde de dolari, adoptat de Congres la sfarsitul saptamanii trecute, aratand ca "acesta va fi benefic pentru sistemul financiar si pentru economie". Potrivit acestuia, oficialii americani ar trebui sa ia in considerare utilizarea unei anumite parti din aceasta suma pentru a injecta capital direct in banci.

Potrivit FMI, marile banci internationale vor avea nevoie de pana la 675 miliarde de dolari sub forma de capital in urmatorii ani pentru a mentine cresterea creditarii. Raportul FMI este publicat inaintea intalnirii semianuale a FMI si Bancii Mondiale, programata pentru sfarsitul acestei saptamani.

Cuvinte cheie: fmi, miliarde, dolari