Plafonul de garantare a depozitelor - majorat la 50.000 de euro

Ministrii europeni de Finante au decis marti sa majoreze, de la 20.000 la "cel putin" 50.000 de euro, plafonul de garantare a depozitelor bancare pentru persoanele fizice in caz de faliment al unei banci, a declarat pentru AGERPRES o sursa europeana. "Statele membre sunt de acord in principiu pentru majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare pentru persoanele fizice pana la cel putin 50.000 de euro, in conditiile in care numeroase state membre sunt hotarate sa majoreze acoperirea guvernamentala pana la 100.000 de euro" a subliniat aceasta sursa.

Acordul politic convenit la Luxemburg va deveni obligatoriu numai in conditiile in care Executivul comunitar, Comisia Europeana, va face din acest acord o propunere legislativa pe care statele membre trebuie sa o respecte. Pentru multe din statele membre decizia adoptata marti nu va aduce nici o modificare imediata. Franta, de exemplu, ofera deja o garantie guvernamentala de 70.000 de euro pentru depozitele bancare si obligatiunile populatiei, mult peste valoarea minima de 20.000 de euro valabila la nivelul UE. In Italia, plafonul de garantare a economiilor este de pana la 103.291 euro. In schimb, in Olanda plafonul de garantare este stabilit la 38.000 de euro.

Plafonul convenit la reuniunea de marti a ministrilor de Finante din cele 27 de state membre UE este inferior fata de obiectivul initial care viza ridicarea plafonului de garantare la 100.000 de euro pentru toate statele membre. Insa mai multe state membre, in special noile state membre din Europa de Est dar si Danemarca si Finlanda, au avertizat ca un astfel de plafon ar fi mult prea greu de asumat pentru bugetele lor. Ministrii prezenti la reuniunea de la Luxemburg au decis sa statele membre UE pot sa fixeze plafoane de garantare mai mari, recunoscand ca multe state membre sunt decise sa majoreze acest plafon pana la 100.000 de euro.