Ambasadorii UE informati despre criza financiara

Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a informat, marti, pe ambasadorii statelor membre UE acreditati la Bucuresti despre efectele crizei financiare asupra economiei romanesti, precum si cu privire la previziunile Guvernului pentru anul viitor, intr-o intalnire gazduita de ambasada Frantei, potrivit AGERPRES. "Romania nu are probleme in sistemul bancar, iar efecte similare cu cele intalnite in SUA nu pot fi intalnite in Romania.

Dar datorita faptului ca multe tari din UE vor intra intr-o faza de criza sau recesiune, iar Romania are 70 la suta din exporturile sale dirijate catre tarile membre ale UE, este posibil sa constatam o oarecare incetinire a volumului de exporturi, si, implicit, a activitatii economice", a avertizat Tariceanu. Premierul a mai spus ca la nivelul investitiilor, noua atitudine a bancilor, de mai mare prudenta, de a solicita garantii suplimentare, va incetini ritmul acestora.

"Ca sa trag o concluzie la ceea ce am discutat cu ambasadorii tarilor membre UE, le-am spus ca pentru anul viitor, previziunile Guvernului si ale Institutului National de Prognoza indica un ritm de crestere care va fi cu mult peste media europeana, probabil 6 la suta din PIB, fata de un nivel exceptional, care este de 9 la suta anul acesta", a subliniat acesta. El a informat, totodata, pe diplomatii comunitari ca, daca va fi necesar, va fi aplicat acelasi pachet de masuri adoptat de celelalte tari europene, pentru a preveni o criza in domeniul bancar.