Hyundai Heavy preia Daewoo Shipbuilding

Grupul sud-coreean Hyundai Heavy Industries Co., cel mai mare constructor de nave din lume, a anuntat marti ca este gata sa cheltuie pana la 8.500 miliarde woni (7,54 miliarde dolari ) pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la grupul rival Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Co, proprietarul Daewoo Mangalia Heavy Industries, santierul naval Mangalia, transmite Yonhap, preluat de Agerpres. "Nu exista nici o problema pentru noi sa finantam o posibila tranzactie. Avem rezerve de lichiditati de 8.500 miliarde woni iar pretul de licitatie nu va depasi aceasta cifra", a estimat marti presedintele Hyundai Heavy, Lee Su-ho.

Acesta a refuzat insa sa ofere detalii cu privire la suma exacta pe care Hyundai Heavy are de gand sa o cheltuie pentru preluarea Daewoo Shipbuilding, informand ca detaliile urmeaza sa fie decise la o data ulterioara. "Am putea lua in considerare formarea unui consortiu pentru aceasta tranzactie, insa vom pastra controlul managerial chiar si in cazul unui astfel de scenariu", a precizat presedintele Hyundai Heavy. Saptamana trecuta un numar de patru companii sud-coreene (Hyundai Heavy, POSCO, GS Group si Hanwha Group) au trimis scrisori de intentie pentru achizitionarea Daewoo Shipbuilding, al treilea constructor mondial de nave.

Banca de stat Korea Development Bank (KDB) si agentia de stat Korea Asset Management Corp., controleaza impreuna 50,4 la suta din actiunile Daewoo Shipbuilding si spera sa desemneze un ofertant preferat in luna octombrie. Valoarea estimata a tranzactiei este cuprinsa intre 7.000 si 10.000 de miliarde de woni. Vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Daewoo Shipbuilding va fi cea mai mare tranzactie incheiata in acest an in Coreea de Sud. Constructorul de nave Daewoo Shipbuilding a intrat in posesia creditorilor in anul 2000 dupa ce firma mama Daewoo Group a intrat in colaps neputandu-si plati datoriile.