OMV a primit ratingul "A minus" din partea Fitch

Grupul energetic austriac OMV a primit luni, pentru prima data, un rating din partea agentiilor de evaluare financiara Fitch Ratings si Moody"s, informeaza AGERPRES. Fitch a acordat OMV ratingul "A minus" cu perspectiva stabila, pentru credite in valuta pe termen lung (IDR). Moody"s a atribuit OMV ratingul "A3". Fitch subliniaza ca ratingurile OMV beneficiaza de importanta operatiunilor grupului asupra securitatii aprovizionarii cu petrol si gaze in Austria si Romania, unde sunt amplasate majoritatea operatiunilor grupului.

Cu toate acestea, expunerea mare a grupului OMV la o singura tara, respectiv Romania (BBB/ perspectiva negativa), care este responsabila pentru 70 la suta din rezervele dovedite de petrol si gaze ale grupului, evaluate de 1,2 miliarde barili de echivalent petrol, precum si pentru 27 la suta din profitul EBIT pe 2007 este vazuta de Fitch ca un element negativ si este incorporat in ratingul acordat. De asemenea, ratingurile acordate de Fitch iau in calcul si cheltuielile de capital ale grupului OMV, trei miliarde de euro pentru fiecare an din perioada 2008-2010, dintre care 1,5 miliarde euro sunt alocate pentru modernizarea diviziei Petrom SA.

Fitch considera ca pentru OMV principala provocare va fi restructurarea si imbunatatirea eficientei Petrom, in conditiile stabilizarii productiei de petrol si gaze a acestei divizii, productie care in prezent este in scadere. Perspectiva stabila reflecta estimarile agentiei Fitch potrivit carora o posibila majorare a datoriei ca urmare a programului ambitios de cheltuieli de capital sau a potentialelor achizitii ar urma sa fie acoperita prin fondurile provenite de pe urma operatiunilor, pe masura ce perspectivele pentru preturile titeiului raman favorabile pe termen mediu.

Cuvinte cheie: omv, fitch, grupului