Guvernul a mutat Comisia Nationala de Prognoza in subordinea MEF

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) va functiona, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor, conform AGERPRES. Actul normativ modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr. 22/2007 privind organizarea si functionarea Comisiei Nationale de Prognoza, conform caruia aceasta a functionat pana in prezent in subordinea primului-ministru.

O alta prevedere a noului cadru de functionare a institutiei vizeaza posibilitatea Comisiei de a incheia contracte de cercetare-dezvoltare, finantate din bugetul propriu, pentru realizarea de studii, analize si prognoze macroeconomice, de interes general si in beneficiul mai multor institutii publice, in scopul imbunatatirii calitatii analizelor de impact a politicilor publice. Totodata, atribuirea contractelor de lucrari de cercetare-dezvoltare se efectueaza pe baza normelor elaborate de Comisia Nationala de Prognoza si aprobate prin ordin al presedintelui Comisiei, se arata in comunicatul Guvernului.

De asemenea, Comisia Nationala de Prognoza va asigura, la cerere, suportul metodologic, precum si pregatirea profesionala a specialistilor autoritatilor administratiei publice locale cu atributii in domeniul analizei si prognozei economice, ceea ce va constitui un sprijin important in fundamentarea proiectelor acestora ce urmeaza a fi finantate din fonduri europene. Conform comunicatului mentionat, ordonanta stabileste aceleasi drepturi salariale pentru personalul Comisiei Nationale de Prognoza ca si cele ale salariatilor institutiei careia i se subordoneaza, in vederea eliminarii discrepantelor.