Cladirile verzi - o nisa banoasa pentru dezvoltatorii imobiliari

Romanii urmeaza tendintele mondiale si sunt din ce in ce mai interesati de casele ecologice. Si cum in sectorul imobiliar concurenta este apriga, o astfel de nisa nu poate ramane neexploatata de dezvoltatori. O cladire ecologica este un imobil integrat intr-un sistem unitar (cartier, oras, metropola, regiune, mediu natural etc) care incorporeaza solutii tehnice si de design pentru o utilizare judicioasa a resurselor, folosindu-se materiale si procese cu impact minim asupra mediului."In primul rand, o conditie pentru casele ecologice este ca materialele care se incorporeaza in constructia cladirii sa fie prietenoase cu mediul, nepoluante, non-toxice si obtinute prin tehnologii curate.

De altfel, si in cazul cladirilor clasice, materialele de constructie trebuie sa respecte, potrivit legii, anumite standarde de calitate, fie agrement tehnic, fie certificat de conformitate a calitatii", a explicat ing. Marin Cristea, director general Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Sunt si alte conditii pe care o cladire trebuie sa le respecte pentru a fi considerata "verde" :constructia trebuie sa fie pozitionata in asa fel incat iluminatul sa fie natural si cerul vizibil din toate camerele, izolatia - fonica, termica - trebuie sa fie eficienta, la fel si ventilatia.

Aceste tipuri de cladiri au si dezavantajele lor: costuri de proiectare mai mari, materiale mai scumpe, necesitatea unei viziuni si a unei strategii de dezvoltare pe termen lung si a colaborarii intre autoritati si dezvoltatori - pe termen lung insa, casele ecologice reprezinta o alternativa eficienta. Costurile de utilizare si intretinere a cladirii sunt mult reduse pe termen lung fata de constructiile clasice. Incidenta redusa a bolilor cauzate de un mediu nesanatos a ocupanttilor cladirii, independenta crescuta la fluctuatiile economice, datorita autonomiei energetice si materiale sunt alte cateva avantaje ale cladirilor "verzi".