Steven van Groningen: Regulile propuse de BNR ar afecta mult creditul ipotecar si mai putin pe cel pe cel de consum

Noile reguli de creditare a populatiei propuse de BNR ar putea afecta afecta preponderent imprumuturile ipotecare si exista posibilitatea sa nu aiba niciun efect sau unul redus asupra creditelor de consum, a declarat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen."Depinde de interpretare, dar la o prima vedere noile reguli ar afecta mai mult creditele ipotecare si exista riscul sa nu aiba niciun efect sau un impact redus asupra creditelor de consum", a spus el. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au atras, in repetate randuri, atentia asupra vitezei prea mari de crestere a creditarii, care, in conditiile in care alimenteaza consumul, creeaza presiuni inflationiste.

De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental s-a mentinut la peste 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR. Pe 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior". Pentru a lua in considerare venituri peste aceasta limita, banca trebuie sa solicite clientului documente care sa ateste continuitatea acestora, se mai arata in proiectul BNR.

BNR impune bancilor elaborarea unui stress test care sa ia in calcul conditiile din piata in ultimele 18 luni. Steven van Groningen spune ca efectuarea analizei propusa de banca centrala va creste gradul de informare a clientului si "va elimina practica bancilor de a pacali clientii cu asa-zise oferte promotionale"."Nu cred ca stress test este cuvantul potrivit, deoarece o astfel de analiza ar trebui sa se aplice pentru conditiile viitoare, nu pentru cele din trecut. Pe de alta parte, masura elimina practica bancilor de a pacali clientul cu oferte promotionale si de a majora apoi semnificativ dobanzile si comisioanele", a mai spus presedintele Raiffeisen Bank Romania.