Cazierul fiscal pedepseste bland evaziunea si da autoritate sporita executorilor

Noile norme metodologice privind Ordonanta Guvernului 75/2001, referitoare la  organizarea si functionarea cazierului fiscal, au in vedere nu mai putin de 48 de infractiuni si 32 de contraventii ce intra sub incidenta legilor financiare, vamale sau care privesc disciplina financiara, noteaza Gardianul. Acestea au fost publicate recent in Monitorul Oficial din 17 iulie 2008 si vin ca urmare a modificarii, pe parcursul anilor, a diverse acte normative. Printre infractiunile care se vor inscrie in cazierul fiscal se numara: "impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale (fapta prevazuta de art.

5 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda)"."Retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa"  - fapta prevazuta de art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsitacu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau amenda - reprezinta un alt motiv pentru ca rau-platnicii sa ajunga la racoare.

Nici cei care fac declaratii inexacte la Registrul Comertului nu vor scapa nepedepsiti si pot infunda puscaria chiar si doi ani pentru o semnatura pe o declaratie falsa. Dintre contraventiile care se vor inscrie in cazierul fiscal se detaseaza de departe "refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate sau de a le pune la dispozitie acestuia pentru a fi identificate si evaluate (fapta prevazuta de art. 219 alin. (2) lit. d) din Ordonanta Guvernului nr.