Romania, in primele 13 tari europene cu cele mai bune locatii pentru spatii industriale si logistice

Romania se afla pe locul 13 din 25 de tari din Europa care ofera cele mai bune locatii pentru spatiile industriale si logistice, conform raportului European Distribution Report 2008, emis bienal de consultantul global de real estate, Cushman & Wakefield (C & W). Trei dintre primele cinci piete ale Europei care ofera cele mai bune locatii pentru spatiile industriale si logistice se afla in Europa Centrala si de Est, conform raportului emis de Cushman & Wakefield. Prima pozitie in clasamentul de anul acesta este ocupata de Belgia, pe locul al doilea se afla Olanda, urmata de Ungaria, Cehia si Polonia pe locul al cincilea, in timp ce Romania a intrat in premiera in acest clasament, direct pe locul a 13-lea.

Potrivit consultantilor Cushman, dezvoltarea retail-ului in Romania, concretizata prin numarul tot mai mare de centre comerciale, atrage dupa sine dezvoltarea spatiilor de logistica si depozitare. Astfel, analistii imobiliari se asteapta ca volumul acestor spatii sa ajunga aproape dublu anul acesta. Potrivit directorului departamentului Industrial al Cushman & Wakefield Activ Consulting, Gabriel Sfetcu, ritmul ascendent al pietei industrial - logistice din Romania poate fi mentinut prin dezvoltarea in continuare a portului Constanta si prin dezvoltarea porturilor la Dunare.

"Dunarea reprezinta singura ruta de transport corespunzator, care ne conecteaza direct la centrul Europei si care este prea putin exploatata in prezent. 65% din volumul marfurilor ce tranziteaza Romania se transporta pe uscat si numai 10% maritim si fluvial. In acelasi timp in ultimii 3 ani portul Constanta a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de marfuri din intreaga Europa: 277%. Cu toate acestea inca se situeaza pe ultimele locuri intre principalele porturi din Europa in privinta volumului de marfuri (locul 17 din 20)", a adaugat Sfetcu.