UniCredit Group se alatura Serviciului European de Analiza a Riscului

Grupul UniCredit a anuntat ca s-a alaturat Serviciului de Analiza a Riscului, un serviciu de evaluare a riscului de credit creat in parteneriat de catre Automated Financial Systems (AFS) si Risk Management Association (RMA) in scopul imbunatatirii practicilor de management al riscului, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Serviciul de Analiza a Riscului este unic prin faptul ca ofera institutiilor financiare posibilitatea de a-si compara profilurile de risc din anumite segmente de portofoliu cu cele ale concurentilor din domeniu.

Serviciul de Analiza a Riscului cuprinde date trimestriale de la bancile participante, furnizand calcule prompte care permit fiecareia dintre acestea sa isi monitorizeze mai atent expunerea la risc, imbunatatind astfel practicile de gestionare si cuantificare a riscurilor. Serviciul de Analiza a Riscului este o baza de date coordonata la nivel sectorial, care permite bancilor participante sa monitorizeze si sa urmareasca parametrii cheie de masurare a riscurilor, printre care se numara: clasificarea riscurilor (risk ratings) (PD si LGD), expunerea la riscul de nerambursare (Exposure at Default - EAD), Arierat (Nerambursari la Scadenta /Plati Scadente) (Non-Accruals / Impaired Assets), credite neperformante (Charge - Offs), expuneri si alti parametri de masurare a riscurilor.

De asemenea, Serviciul de Analiza a Riscului ofera institutiilor participante posibilitatea de a realiza o segmentare semnificativa in conformitate cu Basel II (credit corporativ, suveran, bancar si specializat) si analize amanuntite pe: industrie, pozitie geografica, marimea tranzactiei, volumul vanzarilor clientului, garantii colaterale, produse si vechime. Grupul UniCredit a facut parte din Comitetul European de Conducere al Serviciului de Analiza a Riscului, contribuind la definirea parametrilor care vor fi colectati si monitorizati prin intermediul acestei baze de date de-a lungul timpului.