Avansul PIB arata ca pesimismul strainilor privind economia Romaniei este exagerat

Cresterea economica peste asteptarile pietei, de 6% in 2007, dovedeste pesimismul exagerat cu care este privita economia Romaniei din exterior, dar estimarile negative ar putea fi revizuite in crestere daca vom avea un an agricol bun, sustin analistii."Cresterea economica peste asteptari din ultimul trimestru al anului trecut este o veste foarte buna pentru Romania si dovedeste ca pesimismul cu care a fost privita in ultimele luni economia romaneasca, inclusiv de catre agentiile de rating sau alte institutii economice internationale, este exagerat.

Cred ca Romania poate avea o crestere consistenta, de 5-6% pe an, astfel incat, in urmatorii 5-6 ani, produsul intern brut pe cap de locuitor sa ajunga la media din Europa Centrala si de Est", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. Decalajele dintre economia Romania si economia mondiala tind sa se reduca, pe masura ce economia mondiala si-a incetinit puternic cresterea, iar analistii se tem ca o recesiune a economiei Statelor Unite nu va mai putea fi evitata in acest an.

In zona euro, cresterea economica s-a temperat pana la 2,3% in trimestrul al patrulea din 2007. Anghel estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste anul acesta cu 6,1%, dar ca, in conditiile unui an agricol "exceptional", avansul PIB poate fi chiar de 6,5%. Majoritatea estimarilor apartinand institutiilor economice internationale mizeaza pe o incetinire a ritmului de crestere a economiei romanesti spre 5% in acest an. Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a estimat cresterea economica din 2008 intre 5,5% si 6%, "fara a depasi potentialul"."Un an agricol foarte bun poate insemna si reducerea importurilor de produse agroalimentare.