Bugetul pe 2009 trebuie discutat de viitorul Parlament

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, pe nava "Printul Constantin", ca este favorabil ideii ca bugetul anului urmator sa fie discutat de noul Parlament, in care viitoarea majoritate trebuie sa aiba un cuvant de spus, informeaza AGERPRES. "Pentru o discutie serioasa despre buget, in mod normal, aceasta ar trebui facuta de viitorul Parlament, cu o legitimitate improspatata, cu o majoritate noua, care trebuie sa-si puna amprenta pe ceea ce inseamna politicile economice si bugetare", a spus Tariceanu.

Premierul a precizat ca in toate statele europene moderne bugetul reprezinta cea mai importanta problema de stat si este tratata cu mare responsabilitate, lucru pe care trebuie sa-l faca si Romania. Bugetul general consolidat pentru anul urmator este construit pe un deficit de 2 la suta din PIB, o crestere economica de sase la suta si un nivel al cursului de schimb de 3,6 lei pentru un euro. Produsul Intern Brut este estimat la 578,5 miliarde de lei, comparativ cu o valoare de 505 miliarde de lei prognozata pentru 2008. Veniturile bugetare sunt estimate la 224,8 miliarde de lei, iar cheltuielile la 236,3 miliarde de lei.

remierul a precizat ca in toate statele europene moderne bugetul reprezinta cea mai importanta problema de stat si este tratata cu mare responsabilitate, lucru pe care trebuie sa-l faca si Romania. Bugetul general consolidat pentru anul urmator este construit pe un deficit de 2 la suta din PIB, o crestere economica de sase la suta si un nivel al cursului de schimb de 3,6 lei pentru un euro. Produsul Intern Brut este estimat la 578,5 miliarde de lei, comparativ cu o valoare de 505 miliarde de lei prognozata pentru 2008. Veniturile bugetare sunt estimate la 224,8 miliarde de lei, iar cheltuielile la 236,3 miliarde de lei.

Cuvinte cheie: lei, miliarde, bugetul