Franta a redus estimarea de crestere economica

Guvernul francez a redus estimarea referitoare la cresterea economica a tarii in 2009, din cauza crizei financiare mondiale, a declarat joi ministrul Finantelor, Christine Lagarde, in timpul dezbaterii din Senat referitoare la buget, transmite AGERPRES. Executivul se asteapta la o crestere a Produsului Interne Brut intre 0,2 si 0,5 la suta anul viitor, fata de unu la suta in estimarea precedenta. Oficialul francez a declarat ca bugetul pe 2009, care se dezbate in prezent in Parlament, va fi revizuit pentru a se lua in considerare revizuirea in scadere a estimarilor referitoare la cresterea economica.

Christine Lagarde a explicat ca aceasta este cea mai redusa estimare facuta vreodata de un guvern francez: "este o estimare exceptionala pentru o situatie exceptionala". Comisia Europeana a estimat luni ca economia din zona euro va creste foarte putin anul viitor, cu doar 0,1 la suta, din cauza efectelor crizei financiare mondiale. Cresterea economica a Uniunii Europene ar putea fi de 1,4 la suta in 2008, la jumatate fata de anul trecut, si ar putea scadea chiar mai mult in 2008, la 0,2 la suta, inainte de a-si reveni treptat, la 1,1 la suta, in 2010.

Ca rezultat, numarul locurilor de munca va creste doar marginal, dupa ce in 2007-2008 au fost create sase milioane de noi locuri de munca in Uniunea Europeana. Comisia Europeana se asteapta la o crestere a ratei somajului cu un punct procentual, dupa ce a fost la cel mai scazut nivel timp de peste un deceniu. Presiunile inflationiste se vor diminua, apreciaza Comisia Europeana, din cauza scaderii pretului petrolului. Se estimeaza o scadere a inflatiei sub 2,5 la suta in 2009 si de 2,25 la suta in 2010 in Uniunea Europeana.