Investitie americana de 30 de milioane de euro in judetul Timis

Firma americana Smithfield Ferme a inaugurat miercuri, in localitatea Vinga, de langa Timisoara, o fabrica de nutreturi combinate, realizata cu o investitie americana de 30 de milioane de euro. "Este cea mai mare investitie realizata pana acum de Smithfield Ferme si are cea mai inalta cota de biosecuritate la nivel mondial", a declarat Mihai Sepetean, PR manager, fiind preluat de Agerpres. Decizia de amplasare a fermei in aceasta localitate a fost luata datorita combinatiei favorabile gasite la Vinga, atat in ceea ce priveste materiile prime (cerealele) cat si factorii climatici, a subliniat Bogdan Mihail, director general al companiei.

Conducerea Smithfield Ferme a subliniat, de asemenea, ca fost societatea care a a realizat constructia este o firma americana, Ibberson, care are o experienta de 125 de ani in domeniu. "Am terminat constructia in acelasi timp in care am fi facut-o si in SUA si am lucrat cu o echipa de manageri americani si cu 300 de muncitori romani", a spus reprezentantul firmei Ibberson. De altfel, in America a fost acordat un premiu de excelenta pentru modul in care a fost realizata fabrica din judetul Timis. Constructia a inceput in mai 2006, iar in mai 2008 au fost produse primele furaje granulate. Fabrica are o capacitate de 8.

000 de tone pe schimb, saptamanal, si este complet automatizata, functionand numai cu 14 oameni. Programul investitional al Smithfield Ferme va continua cu o crescatorie de porci in valoare de 20 de milioane euro avand o capacitate de 10. 000 de capete. Fabrica de nutreturi combinate de la Vinga, la fel ca si celelalte fabrici ale grupului Smithfield Ferme, produce exclusiv pentru nevoile unitatilor zootehnice detinute de aceasta companie. Politica Fermei este de incurajare a agricultorilor locali, motiv pentru care cerealele sunt in marea majoritate achizitionate de la producatori din judetul Timis.