Wall Street - declin record pentru prima zi dupa alegeri

Principalii indici de pe Wall Street au scazut, miercuri, cu peste 5%, declin record pentru prima zi de dupa alegerile prezidentiale, in contextul in care o serie de date economice nefavorabile au subliniat provocarile semnificative pe care noua administratie le are de infruntat. Declinul bursei de la New York are loc la o zi dupa ce tranzactiile au inchis in urcare cu 3-4%, cresteri istorice pentru ziua alegerilor prezidentiale din SUA, transmiteInvestitorii au vandut actiunile companiilor din toate sectoarele, iar marii producatori, bancile, firmele din sectorul tehnologic, constructorii de case, retailerii si companiile energetice au inregistrat cele mai mari pierderi.

Sedinta de joi ar putea fi chiar mai nefavorabila, dupa ce Cisco Systems, un barometru pentru sectorul de tehnologie, a anuntat ca declinul din Statele Unite se raspandeste pe principalele piete din strainatate si ca veniturile grupului ar putea scadea cu pana la 10% in trimestrul al patrulea. Actiunile Cisco au scazut cu peste 6%, in cadrul tranzactiilor electronice de dupa inchiderea sedintei, de la 17,39 dolari pe unitate la 16,25 dolari pe unitate. Investitorii se tem ca noua administratie din SUA nu va putea sa actioneze suficient de repede pentru a evita o recesiune economica.

Indiciile privind evolutia nefavorabila a economiei au inclus un raport privind reducerea semnificativa a angajarilor companiilor private in octombrie, si date care au aratat ca sectorul serviciilor s-a contractat rapid in octombrie, intrucat cea mai grava criza din ultimii 80 de ani a afectat cea mai mare economie din lume. Indicele Dow Jones a scazut, miercuri, cu 5,05%, la 9. 139,27 puncte, in timp ce Standard & Poor"s 500 a coborat cu 5,27%, la 952,77 puncte. S&P 500 a depasit, marti, pragul de 1. 000 de puncte, pentru prima data din 13 octombrie. Nasdaq a pierdut 98,48 puncte, respectiv 5,53%, incheind sedinta de miercuri la 1. 681,64 puncte.