Majorarea salariilor presupune un efort bugetar de un miliard de euro

Cresterea salariilor cu 50 la suta in domeniul educatiei ar presupune un efort bugetar de 200 milioane euro pentru lunile noiembrie si decembrie 2008, iar o majorare similara pentru intregul sector bugetar ar insemna cheltuieli de pana la un miliard de euro, a declarat la un post de televiziune ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Oficialul MEF a explicat ca aceste cheltuieli suplimentare ar reprezenta 0,5 procente in deficitul bugetar, respectiv acelasi nivel pe care Comisia Europeana l-a adaugat atunci cand a revizuit prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei.

Executivul Uniunii Europene considera ca deficitul bugetar al Romaniei trebuie revizuit de la 2,9 la suta la 3,4 la suta, in conditiile in care exista trei riscuri majore: primul este legat de cresterea salariilor din sectorul public in 2008, care ar putea fi mai mare decat cea estimata, al doilea este legat de venituri care ar putea fi considerabil scazute, iar al treilea tine de presiunea pentru cresterea cheltuielilor publice pe fondul alegerilor din 2008-2009, informeaza AGERPRES. "Efectul acesta in 2008 este in primul rand de natura fiscala pentru ca pe ansamblul anului va fi o crestere economica ridicata.

Dar daca acceptam acum, fireste ca la anul ele vor merge inainte si va trebui sa facem un transfer masiv din zona investitionala in zona salariala, cu efecte dificil de estimat. Noi ne confruntam acum cu aceasta presiune de natura salariala. Aceasta e o amenintare nu doar pentru acest an, este o amenintare pe termen lung, pentru ca aplicarea unei masuri generalizate la nivelul salariatilor bugetari, ma refer la cresterea de 50 la suta, si care ar antrena solicitari asimilarea din partea sectorului neguvernamental, ar transfera o buna parte din fondurile pentru investitii catre salarii, ar reduce cresterea economica si creste inflatia.