Raiffeisen Zentralbank ar putea solicita fonduri din partea Austriei

Raiffeisen Zentralbank (RZB) va deveni saptamana aceasta a doua banca austriaca care va primi o injectie de capital de la guvern, conform unui articol aparut in ziarul austriac "Die Presse", citat de AGERPRES. RZB, care detine Raiffeisen International, al doilea creditor din statele emergente din Europa, va folosi fondurile pentru a-si majora procentul de capital Tier 1 la aproximativ noua la suta, sustine "Die Presse". Conform ziarului austriac, RZB va cere probabil mai putin de 2,7 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari), cat a solicitat saptamana trecuta rivala sa, Erste Group.

Purtatorul de cuvant al Raiffeisen Zentralbank nu a comentat direct articolul din "Die Presse", dar a afirmat ca "modelul Erste Bank este foarte practic. Urmarim cu atentie situatia si vom face cea mai buna alegere pentru clientii si actionarii nostri". Parlamentul austriac a adoptat luna trecuta un plan de 100 de miliarde de euro pentru stabilizarea sectorului bancar afectat de criza financiara internationala: 75 de miliarde de euro vor fi consacrate garantiei imprumuturilor interbancare, 15 miliarde recapitalizarii eventuale a institutiilor in dificultate, ultimele 10 miliarde fiind afectate garantarii depozitelor bancare ale persoanelor fizice.

In cadrul acestui plan, statul austriac a intrat deja in capitalul Erste Bank printr-o injectie de 2,7 miliarde de euro. Pentru un pret simbolic de doar doi euro, statul austriac a preluat luni 99,78 la suta din actiunile bancii Kommunalkredit Austria AG, o institutie specializata in finantarea colectivitatilor locale, care devine prima institutie bancara din Austria nationalizata ca urmare a crizei financiare internationale. Activitatile bancii austriece se intind in Bulgaria, Croatia, Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, dar si in tarile baltice, Cipru, Grecia si Elvetia. In Romania, Raiffeisen Bank are aproximativ 2,1 milioane de clienti de retail (dintre care 120.