RBS Romania incearca sa atraga depozite la dobanzi promotionale

RBS Romania (fosta ABN Amro), aflata intre bancile cu cele mai mari comisioane din piata, incearca sa atraga depozite in lei, anuntand dobanzi promotionale la depunerile in lei si in euro, la sume minime de 1. 500 RON, in timp ce actionarul majoritar Royual Bank of Scotland se afla in criza financiara, precizeaza Agerpres. Dobanzile la lei variaza intre noua la suta si 13,5 la suta pentru perioade cuprinse intre o saptamana si 12 luni. Pentru constituirea depozitului in euro suma minima este de 500 de euro, iar rata dobanzii porneste de la 2,50 la suta pentru o perioada de o saptamana si ajunge pana la 5,25 la suta pentru depozitele cu termen la 12 luni.

Dobanda este fixa pe perioada depozitului. Cumparatorul ABN Amro, Royal Bank of Scotland, se confrunta cu mari dificultati financiare si a raportat, in trimestrul trei, o depreciere de active de 206 milioane de lire sterline, din cauza activelor toxice si a anuntat ca va inregistra in continuare o crestere puternica a valorii creditelor neperformante. RBS a primit recent o injectie de capital de 20 miliarde de lire sterline de la guvernul britanic, pentru a se salva de la faliment. RSB se asteapta la rezultate slabe in trimestrul patru si chiar la noi deprecieri de active din cauza inrautatirii crizei financiare si dificultatilor de pe pietele financiare mondiale.

In prima jumatate a anului banca britanica a inregistrat deprecieri de active de 5,9 miliarde de lire sterline din cauza activelor produselor structurate iar analistii se asteapta la deprecieri de cateva miliarde de lire sterline, a anuntat Reuters. Profitul operational al RBS, in primele noua luni ale anului, a scazut cu opt la suta pe an, reflectand cresterea creditelor neperformante in unele activitati comerciale ale RSB.

Cuvinte cheie: suta, lire, sterline