Letonia ar putea adopta euro in 2011

Guvernatorul Bancii centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a declarat marti ca tara sa ar putea adera la moneda euro in 2011, un an mai devreme decat se preconiza, pe masura ce contractarea economiei conduce la incetinirea inflatiei suficient pentru a indeplini criteriile de trecere la euro, transmite AGERPRES. Ilmars Rimsevics a reiterat ca data tinta la care Letonia si-a propus-o pentru a trece la euro este 2012. Cu toate acestea, recesiunea afecteaza cererea de consum si ar putea permite Letoniei sa indeplineasca mai devreme criteriile de inflatie incluse in Tratatul de la Maastricht.

"Avand in vedere ca inflatia coboara atat de repede, am putea sa indeplini criteriul de inflatie cuprins in Tratatul de la Maastricht mai devreme, poate chiar in 2011", a declarat Ilmars Rimsevics intr-o conferinta cu investitorii. In ultima vreme, statele din Europa de Est si-au accelerat planurile referitoare la adoptarea monedei euro, in incercarea de a gasi o zona de refugiu pe masura ce investitorii renunta la activele riscante ceea ce afecteaza monedele est-europene.

Saptamana trecuta Polonia si-a fixat anul 2012 drept data tinta pentru trecerea la moneda euro iar autoritatile de la Budapesta au anuntat ca Ungaria ar putea indeplini criteriile de la Maastricht mai devreme decat se estima initial. In al doilea trimestru al acestui an, economia Letoniei a intrat in recesiune dupa ce bancile au restrictionat creditul, cheltuielile de consum s-au diminuat iar preturile de pe piata imobiliara au scazut. Potrivit lui Ilmars Rimsevics, contractia economica ar putea dura "intre patru si sase trimestre" urmand ca abia la finele lui 2009 sau inceputul lui 2010 economia sa inceapa sa-si revina.