Angajatii CFR care vor inceta lucrul ilegal vor raspunde penal

Ministrul Transporturilor a facut apel la angajatii din CFR sa nu inceteze lucrul pe 7 noiembrie, deoarece nu sunt intrunite conditiile legale pentru o astfel de forma de protest, informeaza Agerpres. "Nu exista nicio justificare legala pentru o astfel de actiune si le cer ceferistilor sa nu se lase instigati de liderii de sindicat care au comanda politica. O astfel de actiune pune in pericol siguranta circulatiei si constituie o infractiune. Toti cei care vor intrerupe ilegal lucrul de la lider de sindicat la angajati se vor alege cu plangeri penale", a spus ministrul Transporturilor.

Orban a precizat ca va trimite echipe la toate punctele de lucru care vor verifica modul in care angajatii CFR isi vor respecta atributiile de serviciu in data de 7 noiembrie. De asemenea, Ludovic Orban a anuntat ca angajatii CFR vor suporta eventualele pierderi produse companiilor CFR Calatori cat si CFR Marfa, avand in vedere ca zeci de mii de calatori vor fi afectati de incetarea lucrului, iar milioane de tone de marfa nu vor putea ajunge la destinatie. Angajatii CFR afiliati la Federatia Sindicala Miscare Comercial au anuntat ca vor inceta lucrul vineri, 7 noiembrie, timp de sase ore, incepand cu ora 7,00, din cauza conditiilor grele de lucru si a lipsei investitiilor pe calea ferata.

Sindicatele sustin ca, pentru prima oara dupa 1989, CFR SA nu are un buget de investitii aprobat pentru acest an, cu doar 50 de zile inainte de sfarsitul anului. Acestia sustin ca necesarul de finantare pentru mentinerea sigurantei pe calea ferata este, intr-o prima faza, de circa 700 -800 milioane lei (300 milioane euro).

Cuvinte cheie: cfr, angajatii, lucrul