Nikkei a scazut cu 6,5%

Indicele japonez de referinta Nikkei a scazut, joi, cu 6,5%, cel mai mare declin zilnic din ultimele doua saptamani, in contextul in care actiunile exportatorilor au fost afectate de aprecierea yenului pe fondul temerilor privind situatia economiei mondiale. Nikkei a scazut, joi, cu 622,1 puncte, la 8. 899,14 puncte, acesta fiind cel mai mare declin zilnic de dupa 24 octombrie, relateaza Mediafax. Actiunile constructorilor auto au inregistrat pierderi puternice.

Titlurile Toyota Motor au cazut cu 10,4% pe fondul temerilor privind reducerea profiturilor din cauza crizei financiare globale, in timp ce actiunile Isuzu Motors s-au prabusit cu 20,7%, dupa ce grupul a redus perspectivele, iar o firma de brokeraj a redus calificativele acordate constructorului. Toyota a anuntat, dupa inchiderea sedintei, ca a redus previziunilor privind profitul net in anul fiscal 2008-2009 de la 1,25 trilioane yeni la 550 miliarde yeni.

Directorul general al Honda Motor, Takeo Fukui, a declarat ca autoritatile japoneze ar trebui sa intervina pe piata valutara, pentru a preveni fluctuatiile mari ale yenului, subliniind temerile privind economia Japoniei, bazata pe exporturi. Indicele Topix, al tuturor actiunilor cotate la bursa de la Tokyo, a coborat joi cu 6%, la 909,3 puncte, intrucat investitorii au uitat repede de entuzismul declansat de alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte al SUA.

Cuvinte cheie: privind, joi, declin

Citeste tot articolul Nikkei a scazut cu 6,5%