Nikkei a inchis in urcare cu 4,5%

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis miercuri in urcare cu 4,5%, la maximul ultimelor trei saptamani, datorita cresterilor actiunilor marilor exportatori, dupa ce victoria lui Barack Obama in alegerile generale din SUA a eliminat un factor de incertitudine din piete. Investitorii de la bursa japoneza au urmarit atent evolutia scrutinului din Statele Unite, iar indicele Nikkei a avut o crestere puternica, brusca, la scurt timp inainte de anunturile privind concluziile preliminare ale alegerilor, care indicau victoria lui Obama si a Partidului Democrat. Ulterior, bursa a revenit la o evolutie temperata, continuandu-si avansul.

"Saltul de dupa-amiaza a reprezentat «Felicitari, domnule Obama!»", a apreciat un analist al Mitsubishi UFJ Securities. Alti participanti la piata au fost mai rezervati in declaratii, potrivit"Cred ca trecem, cu siguranta, printr-o perioada de «bun venit», in special daca ne gandim ca Partidul Democrat a castigat o pozitie solida si in Camera Reprezentantilor si Senat, situatie care va inlesni procesul legislativ. Totusi, pe termen lung, nu stiu cum se va descurca (Obama - n. r. ). Nu are prea multa experienta, iar majoritatea politicilor pe care le aduce par sa arunce cu banii. Dolarul ar putea slabi usor", a spus seful biroului de strategie al Toyo Securities, din Tokyo.

In acelasi timp, companiile energetice au crescut datorita majorarii pretului petrolului, iar actiunile din sectorul bancar au urcat, investitorii cumparand actiuni pentru a profita de cotatiile scazute in urma crizei financiareNikkei a inchis sedinta in crestere cu 4,5%, la 9. 521,24 puncte, cea mai mare valoare de sfarsit de zi din ultimele trei saptamani, iar Topix, alcatuit din toate actiunile listate la Tokyo, a urcat cu 6,2%.

Cuvinte cheie: obama, indicele, tokyo

Citeste tot articolul Nikkei a inchis in urcare cu 4,5%