Tariceanu: BNR ar putea reduce dobanda

Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de referinta dupa depasirea problemelor de incredere intre institutiile comerciale, a declarat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu, mentionand insa ca o astfel de decizie apartine exclusiv bancii centrale. Intrebat de presa cum comenteaza posibilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca dobanda cheie, Tariceanu a afirmat ca politica BCE urmareste scaderea ratei pentru stimularea creditelor de investitii, relateaza.

"Este foarte probabil ca in momentul in care si la noi se termina cu aceasta criza de incredere in cadrul sistemului bancar, nu intre clienti si sistemul bancar, ci intre banci, BNR va putea sa analizeze si, in functie de situatie, sa decida asupra oportunitatii coborarii dobanzilor. Deci este foarte posibil, dupa parerea mea, dar acest lucru tine de Banca Nationala, nu de resortul Guvernului", a spus Tariceanu. La 30 octombrie, BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25%. Rata a fost majorata cu 3,25 puncte procentuale in ultimele 12 luni.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) apreciaza ca BCE ar putea reduce rata dobanzii cheie la 2% pana in primavara, de la 3,25% in prezent, pentru a combate recesiunea in zona Euro, in cazul in care contextul economic va continua sa se degradeze. "Reducerea presiunilor inflationiste pentru urmatorii doi ani va permite diminuarea suplimentara a ratelor dobanzii in lunile urmatoare", se arata in cea mai recenta prognoza economica elaborata de OCDE, citata, marti, de AFP. BCE ar putea mentine dobanda de 2% pentru o perioada de aproximativ un an, considera specialistii organizatiei.

Cuvinte cheie: putea, dobanda, banca