CE reduce TVA pentru a impulsiona economia

Comisia Europeana (CE) va propune, miercuri, masuri de stimulare a economiei, care includ reducerea taxei pe valoare adaugata (TVA), si va sustine reducerea dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene, situata la 3,25%, se arata intr-un proiect al executivului european. Varianta preliminara a documentului nu precizeaza valoarea planului de stimulare a economiei europene, grav afectata de recesiunea economica, dar Germania a anuntat saptamana trecuta ca proiectul ar putea ajunge la 1% din Produsul Intern Brut (PIB) al UE, respectiv 130 miliarde de euro, transmite.

Forma finala a programului, destinat reducerii impactului crizei financiare mondiale asupra economiei UE, va fi decisa miercuri, dupa consultari dintre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si reprezentantii guvernelor statelor membre. Propunerile vor fi discutate cu ocazia summit-ului UE din 11-12 decembrie. "Barroso este in prezent angajat intr-un turneu diplomatic in diverse capitale ale UE cu scopul de a ajunge la un consens in ceea ce priveste sumele pe care fiecare stat in parte le va putea suporta (. . .

) In cele din urma, statele din UE vor avea ultimul cuvant, iar Barroso face doar ceea ce i s-a cerut de la bun inceput, si anume un plan ambitios de stimulare a economiei", potrivit unei surse UE citata de Reuters. Schita de proiect include, de asemenea, si alte reduceri de taxe. "Taxele reduse in ceea ce priveste impozitarea salariile mici ar putea impulsiona angajarile, acordand astfel un ajutor celor mai vulnerabili din societate", se arata in acelasi program. Un asemenea proiect ar putea aduna, intr-o forma coerenta, diversele programe anuntate deja de unii dintre membri Uniunii Europene.