Romania va adera la euro in 2014

Romania isi mentine obiectivul de a adera la zona euro in anul 2014, cu conditia reducerii inflatiei si deficitului de cont curent, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat AGERPRES. "Adoptarea euro in 2014 este in continuare posibila, important este sa facem progrese pe calea reducerii inflatiei in paralel cu o reducere a deficitul de cont curent", a declarat Mugur Isarescu. Pentru a putea intra in zona euro o tara aspiranta trebuie sa respecte cinci criterii de convergenta, dintre care cele mai importante vizeaza o inflatie tinuta sub control si o stricta disciplina in materie de cheltuieli publice.

Potrivit guvernatorului BNR, dupa ce in luna august a revizuit in crestere estimarile de inflatie pentru acest an de la 6,0 la 6,6 procente, Banca Nationala ar putea revizui in scadere aceste estimari. In luna iulie 2008 rata anuala a inflatiei a atins un nivel record de 9,04 procente. "La finele anului am putea avea surpriza placuta sa vedem inflatia coborand spre sase la suta", a estimat Mugur Isarescu, precizand ca estimarea de 6,6 procente a fost facuta intr-un moment in care barilul de titei era la un nivel ridicat, de aproximativ 140 de dolari.

Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992, stipuleaza ca tarile care urmeaza sa adopte moneda europeana trebuie sa indeplineasca o serie de criterii printre care apartenenta, timp de doi ani, la mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-2. Romania si-a anuntat intentia de a trece la euro in 2012-2014, fiind posibil sa intre in Exchange Rate Mechanism II (ERM 2 - mecanismul european al ratelor de schimb) intre 2010 si 2012.

Cuvinte cheie:

Citeste tot articolul Romania va adera la euro in 2014