Economia mondiala se va relansa gradual in 2009

Economia mondiala va continua sa incetineasca in a doua jumatate a acestui an, urmand ca anul viitor sa inregistreze o relansare progresiva, a estimat marti directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, transmite AFP, preluat de Agerpres. Intr-un discurs tinut la Frankfurt, John Lipsky a precizat ca FMI se asteapta ca avansul economiei mondiale sa incetineasca la trei procente la finele acestui an urmand a reveni cu o crestere de ordinul a patru procente in cursul anului urmator. "Cifrele exacte vor fi anuntate luna viitoare in raportul nostru privind Perspectivele economiei mondiale", a precizat Lipsky.

"Relansarea activitatii economice mondiale in 2009 ar urma sa fie antrenata de sfarsitul efectelor cresterii pretului petrolului, de peste 50 la suta in 2008, si de piata imobiliara americana care ar urma sa iasa din criza", a apreciat directorul general adjunct al FMI. In cazul SUA, John Lipsky estimeaza ca avansul economic va incetini la un procent in trimestrul patru 2008, in ritm anual, urmand a creste pana la 1,5 procente la finele lui 2009. Pentru zona euro, cresterea economica va fi limitata la 0,75 procente in trimestrul patru 2008 urmand a creste la 1,5 procente in trimestrul patru 2009.

In ceea ce priveste economiile emergente, oficialul FMI a apreciat ca "vor fi si ele afectate", cresterea economica urmand sa incetineasca de la peste opt procente in 2007 la putin peste sase procente in 2008, urmand a-si reveni la o crestere de peste sapte procente in 2009. Potrivit lui John Lipsky, economia mondiala se confrunta cu cele mai dificile circumstante din ultimii ani ca urmare a incetinirii semnificative a cresterii economice intr-un moment in care preturile ridicate la materii prime pun presiuni asupra inflatiei.

Cuvinte cheie: