Platile SAPARD ar putea fi reluate dupa 15 septembrie

Corespondentul AGERPRES, Petronela Gruev, transmite: Platile SAPARD ar putea fi reluate in cea de-a doua jumatate a lunii septembrie, dupa ce Fondul National va aviza raportul de audit transmis saptamana trecuta de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), a precizat luni, consilierul pe probleme de agricultura din cadrul Reprezentantei permanente a Romaniei pe langa UE, Achim Irimescu.

Masurile privind remedierea deficientelor la sistemul de efectuare a platilor constatate de Comisia in luna iunie au inceput sa fie luate inca de atunci, astfel incat APDRP a putut trimite Fondului National, saptamana trecuta, un raport de audit extern din care reiese ca s-au implementat toate cerintele legate de efectuarea platilor, a precizat Irimescu. Agentia a analizat si o serie de reclamatii privind alocarea unor sume mai mari decat cele stabilite initial si s-a constatat ca in multe din cazuri acest lucru a fost cauzat de fluctuatiile de curs euro-leu. Totusi, a rezultat si un total de circa 14.000 euro alocati in plus fata de fondurile aprobate, care vor fi insa recuperati.

Comisia Europeana va fi informata de catre Fondul National - care este organismul ce actioneaza in calitate de Autoritate Competenta a Programului Sapard si care este autorizat sa transmita evaluari si raportari catre Directia Generala pentru Agricultura din cadrul CE - insa exista toate motivele sa se spere ca dupa 15 septembrie vor fi reluate platile prin programul SAPARD. Sumele blocate din programul SAPARD sunt in jur de 28 de milioane euro, in sistem fiind avizate in prezent 582 cereri de plata in valoare totala de 62 milioane euro.

Cuvinte cheie: