Deputatii liberali cer eliminarea accizelor pentru o cantitate de 250 litri de alcool

O propunere care prevede eliminarea accizelor pentru producatorii de tuica ce distileaza mai putin de 250 de litri de alcool pur va fi sustinuta, marti, de deputatii liberali in Comisia de buget-finante, potrivit deputatului PNL Nicolae Popa, potrivit AGERPRES. Colegul sau de partid, Horia Uioreanu, a motivat ca aceasta cantitate de tuica, considerata un brand, reprezinta necesarul de consum pentru o familie. "Ce sare de aceasta cantitate devine un act comercial care trebuie impozitat si taxat ca atare. Aceasta cantitate a fost gandita si calculata pentru strictul necesar de consum al unei familii. Este vorba despre sarbatori, de consumul zilnic si asa mai departe.

Cred ca este o cantitate, o cota rezonabila", a precizat Uioreanu. "Foarte multi producatori de tuica sunt foarte revoltati si ingrijorati de faptul ca si in momentul de fata stau cu cazanele de tuica sigilate, deci nu pot sa-si valorifice productia de fructe care este destul de mare anul acesta", a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Parlamentului, Nicolae Popa, care a aratat ca propunerea vizeaza un act normativ care va fi initiat de PSD in Comisia de specialitate. PSD va sustine, marti, in Comisia de buget-finante o initiativa legislativa prin care propune ca in fiecare gospodarie sa nu se accizeze tuica indiferent de cantitatea produsa.

"Noi nu suntem de acord cu aceasta propunere, motiv pentru care vom propune amendamentul. Noi venim cu limitarea acestei cantitati in asa fel incat sa impacam si capra si varza ", a explicat Popa, aratand ca initiativa liberalilor va fi sustinuta chiar daca "Guvernul a dat cu mult timp in urma aviz negativ". Popa a explicat ca prevederi asemanatoare propunerii liberalilor se practica in tari precum Ungaria, Germania, Austria si Franta. in prezent, potrivit lui Nicolae Popa, 100 de litri de tuica cu o concentratie de 100 la suta se accizeaza cu 120-130 de lei.

Cuvinte cheie: