Posibile investitii in domeniul energetic din Romania

Romania ar putea atrage intre 12 si 15 miliarde de euro investitii in domeniul energetic, in perioada 2009-2012, pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, investitii in termocentrale si constructia unei hidrocentrale la Tarnita-Lapusesti, a declarat, marti, ministruL Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, conform Agerpres. Ministrul a participat la semnarea unui imprumut nerambursabil in valoare de peste un milion de dolari pe care Agentia pentru Comert si Dezvoltare a SUA (USTDA) il acorda companiei Romgaz pentru realizarea unui studiu de fezabilitate asupra pietei regionale de gaze naturale.

In acest context, ministrul Economiei si Finantelor a reiterat faptul ca in Romania problema cheie este cea a infrastructurilor, in sensul ca este nevoie de redefinirea conceptului de infrastructura critica. In acest sens, Vosganian a precizat ca nu exista nicio graba sa se privatizeze sectorul energetic din Romania, respectiv companii precum Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, dar este in schimb important ca aceste societati sa fie listate pe bursa.

"Romania joaca un rol din ce in ce mai important in securitatea energetica a UE si nu vrem sa pierdem controlul acestor companii", a argumentat ministrul.Ministrul Economiei si Finantelor a salutat semnarea acordului de grant, subliniind ca acest eveniment constituie un semnal important pe care Romania impreuna cu SUA il dau in contextul necesitatii unei reorientari a Europei in ceea ce priveste sursele de energie, avand in vedere ca in prezent importa jumatate din necesarul de hidrocarburi pentru consum.

Cuvinte cheie: